Ga naar inhoud

A.F. Bergmans

Members
  • Items

    14
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door A.F. Bergmans

  1. Hoi Allemaal,

     

    Lemmy neemt gelukkig zijn medicatie tegen E.C. goed in en hij loopt weer prima gelukkig! Wel heeft hij af en toe wanneer hij in paniek raakt dat hij weer sleept met zijn achterpoten, bijv als hij van het tapijt op het laminaat loopt of als hij mis stapt/springt uit/in zijn mandje of hok.. maar zodra ik hem dan weer goed neer zet loopt hij weer prima en is er niks aan de hand..

     

    hoort dit bij E.C. Of is het toch een soort dat die poot uit de kom schiet soms? Ik weet het niet zo goed dus dacht ik vraag het eens hier! Zijn ene poot is dan helemaal gestrekt en de ander sleept gewoon mee Hij moet volgende week op

    controle dus dan benoem ik het ook maar misschien heeft iemand ervaringen

  2. Bedankt voor de tips! Mocht hij toch ineens niet meer de appelmoes willen komt dit zeker van pas! 

    3 uur geleden zei Evee:

    Zonder dwang is natuurlijk het fijnst, maar als het niet lukt, dan moet je toch "streng" zijn, doorpakken en zorgen dat de medicijnen in het konijn komen. Dat is bij ziekte helaas gewoon niet optioneel. 

     

    In dit soort gevallen is mijn tactiek meestal toch gewoon doorpakken en de stress zo kort mogelijk te laten duren. Konijn in handdoek wikkelen (de bunny-burrito) en als je alleen bent dan het konijn op schoot (tussen je onderarmen) of tussen je benen houden, spuitje er in en dan weer klaar. Als je met z'n tweetjes bent kan één iemand het konijn vast houden, en de ander medicijnen geven, dat gaat meestal nog iets makkelijker. 

     

    Ik maak een bunny-burrito op deze manier:

     

     

  3. Vandaag de appelmoes geprobeerd 1 theelepeltje, hij trapt er gelukkig in maar wilt niet alles in een keer dus ik heb de helft gegeven en later de andere helft, neem aan dat dit geen kwaad kan toch? 
    de munt trapte hij mooi niet in, nam het buitenste blaadje (hier zat nog niks in) en liet de rest mooi liggen😂

    • Vind ik leuk 1
  4.  

    1 uur geleden zei happy211:

    Het wil ook wel eens helpen het door een klein beetje geprakte banaan te mengen, mits ze hier aan gewend zijn.

     

    Een probleem met deze middeltjes zoals geprakte banaan of wortel is dat er vaak veel suiker in zit. Helpt goed om ze te verleiden, maar als een konijntje al niet lekker is, dan wil je niet dat ze ook nog een gasbuik krijgen. Probeer het dus met kleine hoeveelheden, echt een theelepeltje. Ook als het hiermee lekker naar binnen gaat, niet meteen een half ovaritpotje leeglepelen omdat ze wel wat mogen aansterken, gewoon rustig opbouwen dus 😉

    Bedankt voor de tip! Hij eet/ keutelt gelukkig nog heel goed dus hoop dat zo blijft en ik ga morgen een theelepel appelmoes proberen kijken of hij daar in trapt en anders basillicum

  5. Ik zal het morgen ook proberen mocht te appelmoes niet werken, had ook gelezen dat iemand (zachte) tijm heeft geprobeerd en dat dat ook werkte omdat tijm een hele overheersende smaak had

    bedankt voor de tip we gaan morgen eens van alles in huis halen en kijken wat werkt!

    succes met jouw konijntje!

  6. Hoi,

     

    ik moet vanwege E.C. Mijn konijn medicatie geven maar hij vind echt verschrikkelijk en wurmt zich uit de handoek en gaat er dan vandoor.. ik durf mijn hand niet onder zn kop te houden en zn lip omhoog want hij heeft me inmiddels al 3x gebeten zo verschrikkelijk vind hij het.

     

    heeft iemand de gouden tip? Ik ga het morgen met appelmoes proberen maar weet echt niet of hij daar in trapt want heb het gisteren met geprakte aardbei geprobeerd en daar moest ie niks

    van hebben

     

    het is een dwerg konijntje dus erg klein

  7. 27 minuten geleden zei Konijntje_Johan:

    Helaas hebben wij hier ook een konijn met EC. Wij hebben hem 2 maand fenbendrops gegeven en zijn nu net 3 dagen geleden gestopt. Nou kreeg hij ook allemaal problemen tijdens zijn EC behandeling ( er is nog een kies getrokken, oog ontstoken geweest en een verkrampt achterpoot ) maar hij is er nog en nog zo actief als ik weet niet wat. 

    Het is een ontzettend nare ziekte niet alleen voor het konijn maar ook om te zien als baasje. Ik hoop het allerbeste voor jouw konijn! 

     

    Wij hebben in die 2 maand tijd fenbendrops, metacam en dwangvoer gegeven. Het arme beestje kwam niet meer van ons af, hij zag de bui al weer hangen als wij er aan kwamen voor zijn medicijntjes

     

    dankjewel! Wat fijn dat hij het heeft overleefd en nog lekker levendig is!

    heeft hij nog klachten overgehouden na E.C.? Zoals scheef koppienof verlamming van een poot?

    Ik hoop ook echt dat mijne er bovenop komt en weer de oude word 😄

  8. 5 uur geleden zei Evee:

    Wat zonde dat jullie konijn EC heeft. Het is echt een hele vervelende ziekte, zwaar voor konijn & voor baasjes. 

     

    Ik heb zelf ook een ex-EC konijntje rondlopen, die er gelukkig weer zonder al te veel blijvende problemen bovenop is gekomen, en ook nog geen terugval heeft gehad in de ziekte. Hij heeft nu geen medicijnen meer, die heb ik wel in huis voor als het weer de kop op steekt, maar als de parasiet "slapend" is, bereiken de medicijnen het niet, dus heeft behandelen ook geen zin. 

     

    Het is echt hartverscheurend om je konijn zo ziek te zien, en het duurt vaak even voor je verbetering gaat zien. Er zit wel verschil in het verloop, niet elk konijn heeft dezelfde klachten. De parasiet veroorzaakt allerlei ontstekingen in het lijf van je konijn,en per konijn verschilt het waar (evenwichtsorgaan, nieren, enz.) het verloop is dus ook verschillend per konijntje. Er staan heel wat EC verhalen hier op Bunnybunch, het kan helpen om te zoeken naar verhalen over konijntjes die ongeveer dezelfde klachten hadden als jouw konijn. 

    Ik had voor mijn konijn een maand als termijn in gedachten, waarin ik alles wilde proberen, en als hij dan niet verbeterd zou zijn, zou ik hem laten inslapen. Nou had ik wel heel snel door dat er iets mis was met mijn konijn, en ben ik heel snel met de behandeling gestart. Hoe eerder je er bij bent en behandeling begint, hoe groter de kans dat ze er doorheen komen. Het begon met `zwalken` bij het lopen. Alsof hij te veel gedonken was. Die dag ben ik dus al begonnen met de behandeling. De volgende dagen werd het erger: niet meer kunnen lopen, omvallen, koppie scheef, urine laten lopen, niet meer zelfstandig kunnen eten enz. 
     

    In mijn geval ging het konijntje de eerste week echt sterk achteruit, steeds meer klachten er bij, dus flink uitgepakt met behandeling van de klachten (naast fenbendrops ook dexamethason injecties en vitamine injecties gegeven, toen dat voorbij was met pijnstillers & ontstekingsremmers begonnen (dat mag niet samen met de injecties)). In week 2 leek het heel langzaam wat stabieler te worden, maar waren er ook nog echt momenten dat ik dacht dat het het einde zou zijn, zo slecht was hij nog.
    In week drie ging het langzaam beter, heb ik z'n vriendin er weer bij gezet. Ging hij beter zelf eten, wat meer bewegen, wat levendiger. 
    En in week 4 ging het pas echt goed beter en is hij weer naar buiten verhuisd.
    Daarna herstelde hij steeds verder en inmiddels is het alweer een jaar geleden en heeft hij behalve dat hij zijn vacht slecht verzorgt (dat deed hij voor de EC ook al, maar is daarna wel echt erger geworden) geen klachten er aan overgehouden.
     

     

    Hier vind je veel informatie over de ziekte

    https://www.bunnybunch.nl/informatie/Encephalotozoon-cuniculi-EC-Konijn

     

    Veel konijnenbaasjes hebben goede resultaten behaald met het behandelplan van dierenkliniek Wilhelminapark voor deze ziekte, dat staat hier omschreven en kun je ook met je dierenarts doornemen:

    https://www.dierenkliniekwilhelminapark.nl/dierinfo/konijn/cuniculi.html

     

    Zij adviseren oa. de eerste 2 weken dubbele dosering fenbendazol. En  daarbij ook de verdere problemen die er zijn, de ontstekingen dus, ook echt behandelen. Zelf heb ik hun behandelplan in overleg met mijn eigen dierenarts ook gevolgd. Met succes dus in ons geval.  

     

     

    Bedankt voor je reactie! 
    ik kan alleen maar hopen dat ik er optijd bij ben geweest en dat hij ook goed door de behandeling komt! toen ik net thuis kwam zat hij in de hoek van zn hok met zn rechter achterpoot gestrekt, heb hem toen uit zn hok gehaald en goed neergezet en heeft hij weer een klein stuk “normaal” gelopen.. dus we houden de moed erin!

    hij is nog steeds erg levendig en eet & drinkt goed maar medicatie blijft lastig haha

     

    ik ga er zeker even op inlezen!

    ben wel blij dat de klachten (nog?) niet erger zijn geworden en hoop echt dat hij goed reageert op die medicatie!

     

    hij zit nu in ieder geval lekker te chillen

    D869DFCA-B8F3-4343-A931-67B6ABD6D252.jpeg

  9. 17 minuten geleden zei Dollie:

    Het is niet nodig om levenslang medicatie te geven, dit kan zelfs flinke bijwerkingen hebben. Wel blijft de parasiet inderdaad sluimerend aanwezig en kan deze bij stress of verminderde weerstand weer de kop op steken. Mijn konijn van inmiddels acht heeft zo'n zes jaar geleden E. cuniculi gehad en eerder dit jaar weer. Beide keren is hij goed hersteld, dit is dus zeker mogelijk en ondanks dat het altijd weer terug kan komen hoeft dit niet erg te zijn. Helaas is herstel lang niet altijd haalbaar, ik vermoed dat ik zo'n 50% van de EC konijnen die ik gehad heb uiteindelijk in heb moeten laten slapen. Sommige konijnen houden restverschijnselen zoals een zwakkere achterhand of een iets scheef koppie. Er zijn ook mensen die er voor kiezen om een konijn met echte verlammingsverschijnselen of torticollis in leven te laten, deze konijnen hebben in principe geen pijn en de behandeling voorkomt vaak wel verslechtering. Ik heb hier zelf wat moeite mee en maak daarin dus andere keuzes. 

    Snap ik, als hij echt half verlamd blijft denk ik ook niet dat hij er gelukkig van word.. nu is hij althans soms echt in blinde paniek omdat zijn achterpoot niet mee werkt en hij niet snel weg kan als hij dat wilt

    maar hij heeft ook weer momenten dat hij wel dat pootje weer even kan gebruiken (wel met verminderde kracht) dus het is denk ik gewoon afwachten ben ik bang

  10. 15 minuten geleden zei Konijnenliefhebber1993:

    Ja, ik heb ervaring met E.C.

    Maar levenlang geven is niet nodig. Het is wel iets van de lange adem. Ik geloof dat het standaard 2 maand is.

    Maar 0.3ML novacam en 1ML fenbendrops per dag? Hoeveel weegt hij/zij dan?

    850 gram dus niet zoveel..

     

  11. Eergisteren moest ik met spoed naar de dierenarts omdat mijn konijn Lemmy(4,5 jaar oud dwergkonijn) zijn achterpoten niet meer kon gebruiken.. nu blijkt hij een parasiet te genaamd E. Cuniculi (kennen jullie vast allemaal)
    Ik heb nu medicatie meegekregen en moet over 2 weken weer terug maar ze zegt dat de parasiet nooit meer weg gaat.. en dat we dan de rest van zn leven die medicatie moeten geven om die parasiet “slapend” te houden.
    heeft iemand hier ervaring mee met zijn/haar konijn? Ik heb alles over voor hem maar wil wel zeker weten dat hij niet lijd/pijn heeft!
    Kunnen ze nog een goed leven hebben als de medicatie wel aanslaat?

    hij heeft nu wel weer iets wat kracht in zijn achterpoten maar niet zoals die was, we zitten op dag 3 dus ik heb nog hoop..

    Hij eet en drinkt goed is alleen soms in blinde paniek als zn benen niet meewerken, maar hij wilt vandaag zijn hok niet uit dus ik weet het niet. Gaat hij vooruit of toch niet..

     

    ohja ps: in moet novacam 0.3ml en panacur 1ml suspensie toedienen maar hij vind het echt verschrikkelijk dus iemand nog tips?

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .