Ga naar inhoud

catharinaf

Members
  • Items

    8
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door catharinaf

  1. Hoi bunnybunchers,

     

    Ik zou heel graag even mijn verhaal kwijt willen. Ik hoop heel erg dat iemand mij advies kan geven, maar ik wil ook vooral mijn ei kwijt.

     

    Ik heb twee konijnen:

    - Bloem, een voedster van 9 maanden, 2 maanden geleden gesteriliseerd

    - Zoef, een ram van 5 maanden, gecastreerd

     

    Het zijn binnenkonijnen, hebben hun eigen hok en als ik er ben lopen ze los. Het was mijn doel om ze altijd los te laten lopen, wat een tijdje goed ging, maar de laatste tijd gaat het helaas iedere keer mis.

     

    Hoe Bloem was

    Bloem was een ontzettend lief konijntje met een zacht karakter. Kwam altijd naar je toe gehupst en deed haar kopje omlaag om geaaid te worden. Ze kwam op bed en op de bank springen om bij je te liggen. Maar helaas is dat volledig veranderd.

     

    Sterilisatie

    Eerst begon ze overal te sprayen, na de sterilisatie was dit gelukkig voorbij. Maar toen veranderde ook haar karakter. Nu komt ze niet meer naar je toe om geaaid te worden, alleen als ze denkt dat ze eten krijgt.

     

    Nieuw konijn: Zoef

    Eindelijk was het tijd voor een maatje. Zoef en Bloem leken het met elkaar te kunnen vinden, ookal was Bloem constant aan het domineren. We zijn nu een maand verder en ze kunnen bij elkaar in het hok, echter staat Bloem het Zoef niet toe om vrij te bewegen. Zoef wacht tot Bloem aan de andere kant van de kamer is en komt dan voorzichtig uit het hok kijken. Ik vind het zo zielig.. Als Bloem hem dan ziet lopen rént ze terug naar het hok om hem in een hoek te drijven. Ze bijt en rijdt hem niet meer, maar hapt wel. Los van deze interactie zitten ze wel veel in het hok tegen elkaar aan.

     

    In de rui

    Bloem is wel in de rui. Ik weet niet hoe ik kan bepalen hoe erg het is, er vliegen geen plukken door de lucht, maar er zit wel gelijk een laag haren op mijn kleren als ik haar heb vastgehouden. Ik heb met een speciale borstel haar al een paar keer van haren ontdaan om te voorkomen dat ze zich ziek voelt. Ik heb tot nu toe maar 1 drolletje gevonden die met haar was verbonden.

     

    Geobsedeerd met eten

    Bloem is sinds de komst van Zoef geobsedeerd met eten. Dit is ook de reden waarom loslopen als ik er niet ben niet meer werkt. Niet alleen wordt ze volledig hysterisch als ik eten pak, ze is zelf ook constant op avontuur. Ik zie het gewoon aan haar. Eerst was ze altijd nieuwsgierig en grenzen aan het opzoeken (in de vensterbank springen enzo), maar nu.. nu lijkt haar leven er van af te hangen (wat in haar hoofd waarschijnlijk zo is). Ik kan mijzelf goed voorstellen dat ze zich bedreigd voelt door Zoef en dat ze daarom zich ineens 'zorgen' maakt om eten veroveren. Ze springt zelfs via de bank op de eettafel (ik woon met mijn vriend op 23 m2, dus daar is helaas niks aan te doen) en knaagt aan planten, beeldjes, boeken, kabels, fruit, kaarsen. Ik kan onmogelijk altijd alles beschermen voor als ik wegga.. Ik heb helaas gene aparte ruimtes waar ze zouden kunnen leven. Alleen in de tuin.. maar daar is het nu te laat voor en het leek me juist leuk voor de konijnen omdat ze bij ons binnen meer ruimte hebben.

     

    Nieuw gedrag: mij aanvallen

    Helaas ziet ze dus nu ook mij als bedreiging. En heel eerlijk.. het maakt me heel verdrietig. Als ik bij haar hok ben komt ze aangerend om naar me te grommen. Als ik doe 'alsof' ik mijn hand uitsteek valt ze aan. Ik ging een meter van het hok zitten en ze kwam op de schoot en beet me in mijn hand. Normaal komt ze nieuwsgierig kijken, maar nu kwam ze gewoon om me te bijten..

    Ze doet ook geen binkys meer, ze komt erg chagrijnig en een beetje panisch over.

     

    Het enige wat ik me nu kan bedenken is haar territorium zo veel mogelijk accepteren en af en toe voorzichtig Bloem en Zoef een beetje groente of fruit geven met de hand. Om zo hun vertrouwen terug te winnen. 

     

    Ik vraag me af: hebben jullie nog andere tips of advies waardoor Bloem zich weer op haar gemak gaat voelen?

    En denken jullie dat de verhouding tussen Bloem en Zoef nog zal uitbalanceren? Of moet ik ingrijpen?

     

    Bedankt voor het lezen 💕

  2. Op 18-10-2018 at 09:29 zei Huiself:

     

    Hi Huiself!

     

    Bedankt voor je reactie.

     

    Ze heet Bloempje. 

    Wat je allemaal beschrijft wil ik ook heel graag! Alleen niet alles is volledig mogelijk. Ik woon namelijk met mijn vriend op 35m2 (woonwagen). Ik heb wel een hele grote tuin, maar we wilde graag dat ze binnen kwam wonen. In het begin hadden we haar buiten met een ren. De buren verzorgen zo'n 20+ zwerfkatten en die zaten altijd voor haar ren haar aan te staren, met haar bang in een hoekje als gevolg. Toen ze ook nog eens 60 (baby)teken had, was mijn vriend ook overtuigd van dat ze beter binnen kon wonen. Nu heeft ze een binnenhok van 1 meter, mat een kattenbak met kattenbakkorrels als toillet en een hooiruif erboven. Ze heeft ook nog een heel klein hoektoilletje, aangezien ze toch liever in een andere hoek plast dan dat ze eet blijkbaar (ik bleef haar plas steeds in de kattenbak doen, maar haar beslissing stond vast). Ze plast en poept dus in haar toilletjes. Ik heb heel erg mijn best gedaan haar meerdere toilletten te geven in huis, voor 2 maanden stonden er 4 verspreid (kattenbakken met kattenbakkorrels en hooi), los die van haar eigen in haar hok, maar ze deed haar behoefte er nooit op, ook niet als ik haar plasjes en poepjes erin legde. Daar ben ik dus mee gestopt.

     

    Als we er zijn is het hok open en loopt ze binnen los. Op warme dagen mag ze ook naar buiten, maar ik zal er extra op letten dat het niet een temperatuurverschil is. De laatste dagen heb ik haar niet meer naar buiten gedaan.

     

    Verder is ons huis dus te klein om echt een 2 tot 3 m2 stuk af te zetten voor haar. Een woonwagen is heel efficient ingericht (deuren, kachel etc.), er is niet een makkelijke hoek die ik kan afzetten.

    Als ze los is rent ze rond, maar ze gaat ook vaak genoeg naar haar toilletje of haar hok om te eten, te relaxen en haar behoefte te doen. Ze komt wel heel gelukkig op mij over. Ze springt altijd bij ons op de bank en gaat op mij liggen om geaaid te worden. Het is echt net een kat.. haha.

     

    Ik heb een afspraak gemaakt bij Dierenkliniek Enschedesestraat om haar te laten helpen. Het sprayen wordt erg vervelend, als ze de kans krijgt in de badkamer of slaapkamer te komen, rent ze er snel doorheen en is het al gebeurt. Heb vandaag alweer 2 keer moeten schoonmaken. 

  3. Hoi allemaal,

     

    Dit bijna piepende geluid wat ze nu ineens maakt is voor het eerst. Het geluid wat ze maakt als ze aan het einde naar me toe komt, doet ze dus de hele dag door als ze los loopt (en ik denk ook alleen als ze bij ons in de buurt is). Dat is denk ik zoomen? Is dat piepen ook normaal?

     

    (geluid op max zetten en let niet op het getik van mijn kachel 😅)

     

     

  4. Hoi allemaal!

    Mijn voedster is nu 9 maanden. Ze loopt voornamelijk los door ons huisje en door onze tuin (die is afgezet). Maar als het donker is alleen binnen en 's nachts gaat ze in haar binnenhok.

     

    Sinds een maandje is ze heel extreem haar territorium aan het afbakenen. Op ons vloerkleed en meubels begint ze nu soms ook te sprayen met plas. Naast dat dit heel erg stinkt, is het vooral heel vervelend steeeeds te moeten schoonmaken ontgeuren.

     

    Ik heb gelezen dat steriliseren heel goed kan helpen. Misschien dat haar dat sowieso wel goed doet? Ze is sinds een maand ook veel drukker met om onze voeten heen lopen en bij ons op de bank springen. Terwijl ze voorheen zichzelf vooral vermaakte.

     

    Ik ben er ook wel van bewust dat een maatje een goed idee zou zijn. Op het moment laat onze thuissituatie het even niet toe een verandering te ondergaan. Maar ik denk over enkele maandjes dat we opzoek gaan naar een maatje.

     

    En dan is mijn laatste vraag: als steriliseren een goed idee is, kan iemand een konijnenarts aanraden in omgeving Enschede?

    Ik ben eerder naar de dierenarts geweest omdat ze vol zat met teken (wel meer dan 60 miniteekjes!) maar ik vond het heel prijzig, en ik heb liever een arts die meer van konijnen weet.

     

    Alvast bedankt!

  5. Op 19-9-2018 at 16:19 zei Evee:

     

    In de situatie zoals jij hem omschrijft denk ik toch dat je het knorren in de hormoon of territorium-hoek moet zoeken 😉 Bij ongecastreerde voedsters zijn knorrige momentjes eigenlijk wel gebruikelijk.  Konijnen knorren niet van blijdschap, tenminste niet dat ik weet. Uit opwinding zou wel kunnen.  Tandenknarsen kunnen ze soms wel doen als ze iets prettig vinden, als je ze lekker over hun koppie krabbelt bijvoorbeeld. 

     

    Als ze na het verslikken gewoon goed ging eten en weer normaal deed, weer goed ademde, dan hoef je niet direct naar de dierenarts toe.

     

    Als je het vaker ziet, of andere tekenen ziet dat er iets niet in orde is,  dan zou ik wel even een afspraak maken om het te laten controleren. Of als je toevallig binnenkort toch ergens voor naar de dierenarts moet (inentingen oid) dan zou je het wel even aan kunnen geven, zodat ze even extra controleren of de luchtwegen goed werken, of er niets in het neusje zit, of dat het gewoon eenmalig was omdat ze zich inderdaad verslikte. 

     

    Ze is wel constant bezig met haar territorium, als de deur van de badkamer opengaat rént ze eropaf om haar poepjes daar te kunnen laten haha.  En haar kinnetje wrijft ze ook langs elk object.

     

    Maar zoals Konijn24 zegt, lijkt het ook heel erg op zoomen. Bijna een zoals een trilfunctie op je telefoon.. 

    Het is wel gezellig, ik heb het idee dat ze daardoor een beetje probeert te communiceren.

  6. Op 19-9-2018 at 19:10 zei Konijn24:

    Bedoel je knorren of meer een zoemend geluid? Zoemen kunnen ze volgens mij wel doen uit blijdschap of opwinding. Dat heeft met de hormonen te maken. 

     

    Nu je het zegt, zou het eerder in de buurt komen van zoemen. Een soort kreunen zeg maar? Het is in ieder geval wel heel schattig 🙈

  7. Hoi allemaal 🙋‍♀️ Ik ben nieuw bij BunnyBunch.

     

    De fokker waar ik mijn Bloempje (voedster, nog niet gesterriliseerd) vandaan heb gaf aan dat ik bij vragen bunnybunch het beste kan raadplegen.

    Het is de eerste keer dat ik een konijn heb (los van de ene keer toen ik kind was) en daarom heb ik de fokker en bunnybunch al tientallen keren geraadpleegd 😅

    Maar deze keer kom ik er niet helemaal uit, dus dacht: ik stel even mijn vraag hier.

     

    Bloempje is nu 7 maanden oud. Ze heeft een binnenhok (1 meter lang), maar loopt los (binnen en buiten) als wij er zijn. Ik weet dat dat uiteindlijk betekent dat ze nogsteeds heel vaak in het hok zit. Daarom ben ik bezig met het huis bunnyproof maken zodat ze altijd los kan lopen. Als ze volwassen is (ik dacht na 8 maanden) gaan we opzoek naar een gecastreerd mannetje uit de opvang.

     

    Bloempje is een extreem aanhankelijk konijn, heel bijzonder. Dit komt waarschijnlijk omdat ze met de hand is gevoed (moeder stootte haar af). Ze huppelt altijd om je voeten, wil nooit alleen zijn, dus rent altijd achter je aan en met je mee, komt bij je liggen op de bank en op bed om geknuffeld te worden. Het liefst zou ze de hele dag geaaid worden. Wij zijn ook echt dolgelukkig met haar.

     

    Nu is het zo dat ze sinds een maand (na 3 weken bij een konijnenopvang te zijn geweest) ineens heel veel knort. Voornamelijk als ze rustig rond huppelt (niet als ze rent op binkys doet). Maar ook als ze ziet dat ze eten krijgt, knort ze heel heftig. Soms knort ze geloof ik zelf als ze aandacht wil. 

     

    Ik heb al veel gelezen over knorren, en ik begrijp dat konijnen voornamelijk knorren als ze kooi- of voernijd hebben, bij terretorium-gedrag of als ze eigenlijk willen zeggen 'nu even niet'. Bij Bloem lijkt het juist andersom. Ze gaat knorren op het moment dat ze vrij kan rondlopen en als ze 'vrolijk' is. Vandaag begon ik me pas echt zorgen te maken, toen ze aankwam rennen omdat ik haar voer pakte, er zelfs even niet door leek te kunnen ademen, alsof ze zich verslikte.

     

    Klinkt dit voor iemand bekend? Moet ik langs de dierenarts? Ze gaat daar sowieso niet knorren, heeft het dan wel zin?

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .