Ga naar inhoud

lindelies

Members
  • Items

    30
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door lindelies

  1. Wat een nare ervaring, zeg!

    Ik heb zelf gelukkig een goede (als je dat zo kunt noemen bij een euthanasie) ervaring gehad. In november heb ik mijn konijn van 10 jaar oud moeten laten inslapen. Hij kreeg een injectie onder de huid. Het aanprikken was even gevoelig, maar bij het inspuiten gaf hij geen kik. Daarna is hij rustig ingeslapen. Wel moest hij nog wat extra narcosemiddel krijgen (hij kreeg een overdosis als euthanasie) om echt in te slapen, maar daar heeft hij niks meer van gemerkt. 

    Ondertussen mocht ik hem gewoon lekker aaien, zodat hij vertrouwd in kon slapen.

     

    Ik hoop dat je niet vaker zo'n nare ervaring hoeft mee te maken.

  2. Haha, ja, heel herkenbaar. Een konijn van mij doet dat ook. Zit dan heerlijk stil te slapen (of droomt over hooitjes eten en sabbelt wat met zijn mond) en valt dan langzaam om. Zodra hij echt omvalt, wordt hij heel kort wakker en binnen paar seconden zit hij alweer te slapen.

  3. Dank voor jullie snelle berichten! 

    Ik ga haar morgen het bakje geven. Kan ik het direct goed in de gaten houden. 😃

     

    Zand kan dus ook geen kwaad? Dan wil ik haar dat ook zsm geven, in de hoop dat ze daar net zo van geniet als Floris altijd heeft gedaan.

  4. 20 minuten geleden, Eefje zei:

    Gewoon een bakje, vinden ze ook veel fijner! 

     

    Vraagje daarover. Mijn vorige konijn had namelijk altijd een bakje en een flesje. Die kon dus altijd kiezen en gebruikte beide.

    Dit nieuwe konijntje heeft hangoren waar ze nog niet helemaal de controle over heeft. Ik ben bang dat ze haar oren in het bakje laat zakken en dat die dus telkens nat worden en dat dat gevolgen heeft. Iemand ervaring hiermee? 

    Of zorgen hangoor konijnen er zelf wel voor dat ze hun oren droog houden? 

    Olivia heeft in haar reismand een waterbakje en daar hing haar oor namelijk telkens in bij het drinken...

     

    Nog een andere vraag.. mijn vorige konijn had altijd een zandbak in de ren staan. Die zou ik Olivia ook graag willen geven, maar ik weet niet of dat verstandig is met haar genies. Kan zand prikkelend zijn voor de neus? En kan het zand het niezen verergeren?

  5. Ja, het zou ook kunnen dat het beleid is veranderd. Ik weet niet zo goed hoe lang ik het aan kan blijven kijken. Het gaat verder wel goed met haar. Wat zouden jullie doen?

     

    Wel valt het me op dat ze sinds een paar dagen (2/3) fors meer drinkt. Ik heb nooit zo goed bijgehouden hoeveel ze dronk, maar ik moet nu dagelijks haar drinkfles vullen. Er kan 300 ml in. Ik zie haar echt veel aan haar flesje zitten. 

    Ze is in de groei. Is dat een reden om meer te drinken? 

    Of zou er een bijkomend probleem kunnen zijn? 

  6. Hmm.. ja, dat is lastig. 

    Als er hooi vastzat, dan had de DA dat wel gezien, denk ik. Tanden waren gelukkig ook goed. Maar dat maakt wel dat ik me dus nog meer zorgen maak. 

    De DA zei dat het wel 10 weken kon duren voordat ze er vanaf was, maar dat ze dit echt zelf aan moest kunnen.

     

    Wat zouden jullie nu doen?

  7. De DA wilde geen antibiotica voorschrijven, omdat ze dacht aan een virus die de rhinitis veroorzaakte. Een antibiotica werkt dan niet. Daarnaast was ze heel voorzichtig met antibiotica, omdat dit bij jonge konijnen nogal eens maag/darmproblemen veroorzaakte, zei ze. 

    Ik werk zelf als verpleegkundige in de zorg en kan er wel in komen dat men niet te snel antibiotica geeft, omdat dit antibioticaresistentie in de hand werkt.

     

    Maar na alles wat ik online gelezen had, verwachte ik eigenlijk wel antibiotica voorgeschreven te krijgen. 

  8. Beste bunnybunchers,

     

    Sinds 5 weken heb ik een nieuw konijntje genaamd Olivia. Zij is nu 13 weken oud.

    Een week nadat ik haar heb gekregen is zij beginnen met niezen. In eerste instantie als enige symptoom. Met angst voor Snot heb ik direct contact opgenomen met de DA. 

    Aangezien het toen kerstvakantie was, was ik samen met Olivia bij familie en was ik afhankelijk van de enige DA daar in de buurt.

    Zij gaf aan dat, zolang de neus schoon bleef, er niks aan de hand was. Ik moest het aankijken. 

    Twee weken later kreeg ze een gele neus. Geen snot gezien en ook geen vieze voorpoten. Ik was toen inmiddels weer thuis met Olivia en heb toen contact gezocht met een, volgens de lijst hier, konijnkundige dierenarts. Eind van de week kon ik terecht. Ik moest wel direct beginnen met neus spoelen, tweemaal daags met Otrivin baby pipetjes met fysiologisch zout. Dit ben ik direct gaan doen, maar in mijn eentje blijft het lastig toedienen. 

     

    Tijdens de DA afspraak is Olivia helemaal nagekeken (neus, oren, tanden, longen) en kwam de DA met de diagnose rhinitis (neusholte ontsteking). Zolang ze geen groene uitvloed krijgt, moet ik (haar goed in de gaten blijven houden en )doorgaan met de neus spoeling. Verder niets. 

     

    Ik blijf me wel zorgen maken over haar. Ze eet, drinkt en keutelt goed en komt gezellig naar je toe. Sprint door het hok/ren. Echter, ze blijft niezen. Haar neusje is daarbij de ene dag geler dan de andere.

    Vandaag ziet het er zo uit, als op bijgevoegde foto. Afgelopen maandag leek het bijna helemaal schoon.

     

    Heeft iemand hier ervaring mee? Is er bij één van jullie konijnen ooit rhinitis vastgesteld? En is dit vanzelf over gegaan?

     

     

    Ik heb nog niet veel vertrouwen in deze DA. Het probleem is, dat de enige DA waar ik echt vertrouwen in heb, een opnamestop heeft. 

    20220119_122326.jpg

  9. Beste allemaal,

     

    Mijn konijn Floris wordt over een paar maanden 10 jaar oud. Sinds enige tijd valt het mij op dat hij steeds wat minder zindelijk wordt. Waar hij tot een jaar geleden zijn behoefte (poepjes en urine) allemaal in één wc deed, is dit in het afgelopen jaar veranderd. Het begon langzaam met ook poepjes en plas voor het konijnentoilet. Vervolgens lag het verspreid over het hele nachthok (waar zijn toilet ook in staat). Af en toe kwam er dan ook plas en poepjes in zijn etensbak terecht die daar ook staat. 

    Nu merk ik in de laatste maanden dat het heel hard achteruit gaat. Er wordt nog steeds goed gegeten en gedronken en hij sprint lekker door zijn hok en ren. Ook het trappetje op en af lijkt (nog) geen probleem te zijn. Wel is het zo dat inmiddels de plas overal verspreid over het hok en de ren te vinden is en dat ik op steeds meer plekken poepjes tegenkom (ook in het daghok en onder het hok).

     

    Nu weet ik dat honden op leeftijd steeds meer ongelukjes kunnen krijgen, maar over konijnen kan ik hier niet viel over vinden. Wat is jullie ervaring? 

     

    Zijn huidige toilet is een hoog toilet. Kan dat ook een probleem vormen?

     

    Zijn er goede oplossingen? Inmiddels ligt wekelijks in het hele hok en zo ook op het houten tussengedeelte en op het trappetje plas.

     

    Graag hoor ik van jullie!

  10. Ik heb het bij onze konijnen toch met de spuit gedaan, omdat ze anders het eten lieten liggen.

    De kunst is om echt in de wanzak te spuiten langs de tanden. 

    Ik merkte dat mijn konijn eerst erg tegenstribbelde, omdat ik die kunst van het goed inspuiten niet onder de knie had.

    Hierdoor vond mijn konijn het eerst erg vervelend en vertrouwde hij het niet. Na 2.5 dag kon ik het goed inspuiten en toen vond mijn konijn het veel minder erg en vertrouwde hij mij weer.

     

    Nu denk ik dat het bij jouw konijn nog wat vervelender is vanwege die ontstoken kies.

    Lukt het bij inspuiten die kies te ontzien (dat de straal er niet op gericht is en dat de spuit niet tegen de ontstoken plek komt)?

  11. Is het gelukt om naar de dierenarts te gaan?

     

    Konijnen zijn prooidieren. Hierdoor laten zij pas in een laat stadium merken dat er iets aan de hand. Als je een gedragsverandering ziet bij je konijnen of ziet dat ze apatisch worden (niet meer reageren op dingen zoals voorheen), is er iets mis met je konijn.

    Hij/zij is dan vaak al ernstig ziek.

     

    Helaas willen sommige dierenartsen het dan nog een paar dagen aanzien, omdat ze dit gewend zijn bij honden en katten.

    Echter, moet bij konijnen direct actie worden ondernomen en de oorzaak (achterliggende ziekte) van de gedragsverandering worden aangepakt.

    Anders overleeft het konijn het niet.

     

    Heel veel sterkte en beterschap aan jouw konijn!

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .