Ga naar inhoud

Merilou

Members
  • Items

    25
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door Merilou

  1. Klopt. Ze gaan op korte termijn permanent naar buiten. De ren is nog niet veilig genoeg op dit moment. Ze kunnen zich uitgraven. Daarom heb ik ze alleen onder toezicht buiten. Vandaag de ren lekker op de tegels gezet. Het binnenverblijf is 2 m2. Daar moeten ze het voor de nacht even mee doen. Dit is hun eerste nacht daar. Eerst had ik ze in huis. Zodra de ren veilig is, kunnen ze daar permanent gebruik van maken. 

  2. Een van onze konijnen had dit ook regelmatig. Als ik zachtere keutels vind, stop ik vaak even met de groente om te kijken of het dan verbetert. Mocht het dan niet verbeteren, kan je ook biks minderen. 

    Fijn dat er voldoende hooi wordt gegeten, is inderdaad belangrijk. Zodra de keutels weer stevig zijn, kan je weer langzaam opbouwen. Succes. 

  3. Fijn dat er genoeg speelgoed is!

     

    Als ik het zo lees, heeft je konijn niet permanent voldoende ruimte tot zijn beschikking. Daarnaast mist hij een konijnenvriendinnetje. 

     

    Je zou een ren kunnen aanschaffen waar hij altijd in rond kan huppelen. En wellicht zit er een opvang in de buurt waar de perfecte partner wacht! Dan moet je eigen konijn als het een ram is, gecastreerd worden. Twee weken na de ingreep kan hij gekoppeld worden. 

     

    Ik denk dat wanneer je dit uitvoert, hij misschien wel snel stopt met grommen. 

     

    Goed dat je advies kwam vragen en veel succes!!

  4. Dankjewel voor je uitgebreide reactie Esmee. 

     

    Ik heb nog een onderwerp geopend bij koppelen over onderstaande situatie. 

    We hebben hier sinds maandag een gecastreerde ram (wegens omstandigheden) en krijgen over 3 weken een voedster van 8 weken. 

     

    We hebben besloten broer en zus op korte termijn te scheiden. De voedster koppelen we met behulp van een opvang aan de ex ram. Zij is dan ca 12 weken. 

     

    Het mannetje castreren we als hij 4 maanden is. Dat is over 6 weken. De voedster van 8 weken houden we even apart zodat zij ook weerbaarder is tijdens koppeling. Als de ram gecastreerd en hersteld is, is zij 12 weken en koppelen we haar met hem, ook weer met hulp van de opvang. 

     

    We zijn inderdaad van plan om de dames te castreren als ze ca 9 maanden zijn. Om de hormonen weg te nemen maar ook zeker met oog op baarmoederkanker. 

    • Vind ik leuk 1
  5. En eigenlijk hebben we het in ons geval over niet scheiden maar de ram met 12 weken laten castreren en als alles gaat zoals het moet gaan, het koppel ca 2 dagen na de castratie weer samen te zetten. 

     

    Dan lees ik dat de ram toch nog 14 dagen vruchtbaar kan dekken en is de voedster 14 weken als hij echt neutraal is. 

     

    De dierenartsen die ik heb gesproken, geven allen aan dat voedsters op z'n vroegst vruchtbaar zijn met 4 maanden. Dat zou met 16 weken zijn. Maar laat ik voor de zekerheid 14 weken aanhouden. 

     

    Wellicht lijkt het verstandig het koppel toch twee weken te scheiden na de castratie. Maar of scheiden vanaf 10 weken nodig is....

     

     

     

  6. Zoals gezegd heb ik de betreffende dierenarts gecontact. Ze willen de ram wel castreren met 12 weken echter het advies blijft om te wachten tot 4 maand. 

     

    Ik lees veel over de ervaring en kennis van dierenkliniek Wilhelminapark Utrecht op het gebied van konijnen. Ik heb hen de situatie voorgelegd. Ook zij castreren niet voordat de ram 4 maanden is. 

     

    Zelf sta ik wel positief tegenover vroegcastratie (uiteraard zodat de beestjes maar kort gescheiden hoeven te zijn) echter neem de dierenartsen ook serieus. Tot nu toe 1 dierenarts bereid gevonden die er in meegaat maar zij maken dan een uitzondering. 

     

    Ik ben nog niet voldoende overtuigd....

    Natuurlijk neem ik jullie ervaring en advies ook serieus! 

  7. Duidelijk Evee. Ik zal broer en zus as dinsdag scheiden op zo'n wijze dat ze elkaar niet zien, horen en ruiken. 

     

    Ik zal nogmaals onze dierenarts vragen om hem te castreren zodra hij 12 weken is of zodra vanaf die leeftijd zijn ballen zijn ingedaald. 

    (De dierenarts gaf aan dat de narcose zoveel impact heeft bij kleintjes van 12 weken. Dat ze daarom 4 maanden aanhouden. Heb meerdere dierenartsen gesproken en eigenlijk geven ze allemaal minimaal 4 maanden aan.)

     

    Daarna zullen we broer en zus koppelen op een neutrale plaats. 

     

    In het artikel wat ik bij mijn startbericht gebruikte staat dat de ram als hij met 12 weken geneutraliseerd wordt, de dame er na enkele dagen weer bij kan omdat zij dan nog niet vruchtbaar is. 

    Theoretisch gezien kunnen ze dus enkele dagen na de ingreep (er vanuitgaande dat de ram goed herstelt) weer samen gezet worden of zal ik toch twee weken aanhouden?

     

    Bedankt!

  8. Bedankt voor jullie reacties. 

    Inmiddels de dierenarts gecontact. Omdat het een groot ras is, Vlaamse Reus, adviseren zij de ram tussen de 4 a 5 maanden te castreren en zeker niet eerder. 

    Grote rassen schijnen ook later vruchtbaar te zijn, ik zou ze wel tot 12 weken bij elkaar kunnen laten. Wil natuurlijk geen enkel risico lopen. Iemand die hierover iets kan zeggen? Grotere rassen later castreren en later vruchtbaar?

     

    Dan zou ik de dame en heer dus zeker 6 weken moeten scheiden. Het advies van de dierenarts is om dat middels gaas te doen zodat ze elkaar wel kunnen zien en ruiken. Terwijl ik juist ook lees dat het juist beter is om ze uit elkaars zicht en reukvermogen te huisvesten. 

     

    Moeilijk.... Ik wil graag het beste voor dit koppel. Daarom vraag ik nogmaals om jullie mening/ervaring. 

  9. We hebben een ram en voedster van 9 weken. Ik las dat de ram over 3 weken als hij 12 weken is, gecastreerd kan worden. 

     

    Nadat hij hersteld is (na een paar dagen?) zou hij dan terug kunnen bij zijn zus omdat die dan nog niet geslachtsrijp zou zijn. 

    Klopt dit?

     

    En hoe kan ik ze het beste scheiden voor de korte periode? Even de buitenren in 2-en scheiden met gaas zodat contact mogelijk is? En de ren even binnen plaatsen zodat het rammetje goed kan herstellen?

     

    Mijn infobron is toegevoegd. 

     

    Vast bedankt!

    IMG_9305.PNG

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .