Ga naar inhoud

Jip

Members
  • Items

    250
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door Jip

  1. En mijn nijntjes eten vandaag:

    gras

    druivenblad

    perenblad

    blad van moerbei

    beukenblad en takjes

    citroenmelisse

    gras

    paardestekken

    watermunt

    frambozenblad

    blauwe bessenblad

    jong blad van de roos, uitgebloeide bloem van de roos

    ....enzovoort. Ik ga gewoon mijn tuin door en pluk overal een paar blaadjes. Vandaag als extra: de puntjes van de sperziebonen.

  2. Konijnen hebben een territorium. Bij mijn konijnen is dat de keuken, en geen kat die daar binnen komt. Geen kat die het ook in zijn hoofd haalt, trouwens. Je kunt het alleen oplossen door de ruimte van het konijn te beperken, op de rest van het gebied zal ze zich dan niet zeker genoeg voelen om de katten weg te jagen.

    Mij proberen ze ook nog wel eens weg te krijgen uit de keuken, dan is het tijd om ze weer even tot rust te manen. Ik leg dan mijn hand op hun koppie en druk ze even naar beneden (zachtjes natuurlijk). Dat kun je ook proberen als je in het hok moet en ze dreigt je aan te vallen. Het is een dominantiegebaar en ze vinden het meestal niet prettig want ze maken zich daarna altijd uit de voeten. Ze houden ook niet van schoenen, daar bijten ze in. Zonder schoenen krijg ik vaak likjes. Dan krijgen ze wat lekkers...

  3. Natuurlijk mag het wel, maar met mate, zeker als je bedenkt dat hun natuurlijke voedsel gras en onkruiden is. Zie het als 'snoep' en geef gewoon een korstje, of een klein stukje, om ze te belonen. Mensen zouden beter ook geen gebakjes en chips eten, maar als je het af en toe doet, ga je er niet aan dood en word je er ook niet ziek van, ook al is het ongezond. Dus ik vind het ook wat overdreven om het helemaal niet meer te geven. Zeker als je verder vooral groente/kruiden/gras/hooi voert en weinig biks en weinig fruit, dus je gewoon aan het gezonde voedingspatroon voor konijnen houdt.

  4. Ongekookte groente invriezen gaat niet goed.

    Ik ben niet elke dag in de gelegenheid om vers groen te plukken. Ik pluk voor twee dagen tegelijk. Wat ik dan doe: wassen, in het vergiet laten uitlekken, de ene helft krijgen ze direct en de andere helft gaat op een uitgevouwen krant. Dichtvouwen en in de groentenla van je koelkast. Wel eerst op temperatuur laten komen voor je het geeft... maar het blijft zo prima.

  5. Ik geef altijd vers hooi in de ochtend (rond 7:30 uur) omdat ze in de avond biks krijgen. Rond vijf uur krijgen ze vers groen en om 22:00 uur hun biks. Ze eten dan alle hooi netjes op. De truc is niet te veel hooi neer te leggen, zodat je elke keer vers kunt geven. Wat ze laten liggen, gooi ik weg want na een dag eten ze het al niet meer.

  6. Ik heb dat ook gehad met de kleine driehoek wc's. Juist omdat die vastzaten, begonnen ze eraan te trekken en bijten! En zo'n klein driehoekje los in het hok is ook niet handig. Daarom heb ik nu een afwasteiltje (xenos, nog geen twee euro per stuk). Daarop zit zo'n brede rand dat ze er geen vat op hebben, het is niet aantrekkelijk om aan te bijten zeg maar.

  7. Ik zou je konijn niet meer dan een theelepeltje per dag geven bij wijze van traktatie. Speciaal voor je konijn zoiets maken zou ik niet doen, maar als je het toch zelf drinkt/eet, kan het vast geen kwaad als je het vers maakt en het bij kleine beetjes geeft.

    Wil je eens iets anders, geef hem dan hooithee (zelf maken, thee zetten met hooi en af laten koelen) of pepermuntthee. Ik geef regelmatig restjes koud geworden pepermuntthee (kruidenthee, zonder toevoegingen en zonder suiker!) op een schoteltje. Ze hebben echter altijd de keus om ook water te drinken. Ze vinden het lekker en ruiken het vaak al als ik het aan het zetten ben.

    Als je veel groenvoer geeft, drinken ze ook minder. Daar nemen ze ook enorm veel vocht uit. Wil je aan de slag voor je konijn, dan zou je net zo goed wat vers gras kunnen gaan plukken...

  8. Ik denk ook dat er wat in je waterbakje is gevallen. Een flesje met drinknippel is een handige oplossing.

    Die plakpoep vereist wel wat aandacht, zeker omdat konijnen op stress (zoals bij een "verhuizing" naar de nieuwe eigenaar) of ander voer kunnen reageren met darmproblemen. Vooral jonge konijntjes zijn vatbaar. Konijntjes kunnen snel ernstig ziek worden van darmproblemen, dus hou het in de gaten en laat groenvoer en 'snoepjes' weg uit zijn dieet.

  9. Ja, je moet ze echt allebei laten castreren want anders wordt het niet-gecastreerde exemplaar vanzelf bazig omdat hij zijn hormoontjes nog heeft en begin je zo weer van voren af aan. Tenzij Knabbel stiekem gewoon een dame is, dan hoef je alleen Babbel maar te castreren.

    Wat je niet moet doen, is ingrijpen als zij aan het rijden zijn. Dan beginnen ze namelijk gelijk weer opnieuw, dat had je al gemerkt. Zolang er niet gebeten en alleen maar gereden, kun je dat rustig laten gaan. Zo te lezen is Knabbel zich aan het onderwerpen aan Babbel, op de kop rijden is daarvan een teken. Babbel is dus de baas. Bevestig dat, geef Babbel dan ook eerst wat lekkers en wat aandacht, zo bevestig je hun rangorde. Die kan je namelijk toch niet veranderen.

    Wat je wel kunt doen, is ze zoveel mogelijk ruimte geven. Heeft je hok twee uitgangen, zet die dan allebei open. Komt Babbel binnen, dan kan Knabbel snel aan de andere kant er uit. Ze ook wat dozen neer waar ze zich in kunnen verstoppen en afzonderen. Als ze elkaar kunnen ontlopen, krijgt Knabbel wat meer rust zonder dat je ze hoeft te scheiden. Zoals je hebt gelezen, is scheiden namelijk niet verstandig bij twee heren maar ik heb daar zelf geen ervaring mee moet ik erbij zeggen.

  10. Ik begrijp dat een kruik nodig is voor buitenkonijntje, maar volgens mijn dierenarts mocht hij na de castratie niet op stro of hooi zitten. Hij had dus kranten en handdoeken in zijn kooi, hij mocht ook een paar dagen niet uit zijn kooi (mocht niet springen). Zonder stro e.d. lijkt me niet echt fijn voor een buitenkonijn (veel te koud) dus binnenhouden lijkt mij beter. Kun je hem ook gelijk goed in de gaten houden.

  11. Ik heb vroeger als kind ook zo'n bijt-konijn gehad. Ik had altijd een kinderbezempje naast mij staan (ik was ook nog een kind toen, hahaha) en daarmee 'veegde' ik hem bij mijn schoenen, kleding en bed vandaan. Hij beet altijd in het vegertje uit nijd. Daardoor associërde hij mijn handen niet met straf en bleef hij wel 'aaibaar'.

    Maar het was wel een neurotisch beest hoor... is altijd zo gebleven. Kinderen die kwamen spelen op mijn kamer, viel hij ook aan!! Uiteindelijk was mijn moeder het zat (hij had haar ook goed te pakken gehad!) en is hij gaan wonen in een natuur educatie centrum en kreeg ik een andere. Ik zocht hem daar regelmatig op, en ze zeiden dat hij iedereen altijd aanviel, ook de kippen die daar liepen! Dus je kan gewoon een konijn hebben met een kronkel in zijn hoofd.

  12. Takken van eikenbomen geef ik niet, eikenhout bevat looizuur en daarom blijft het ook zo lang goed, maar je konijn conserveren is waarschijnlijk je doel niet. Looizuur is giftig.

    Wilg is toch echt het makkelijkste te vinden. Aan de slootkant, van die dikke stammen die zo half over het water hangen met die lange, rechtopgaande scheuten... kan je écht niet missen... (google voor een plaatje). Je kan een keer naar een plek waar wilg groeit rijden en veel takken snijden, ze blijven lang goed op water als je ze buiten of in een koele ruimte neerzet. Zo kun je wel een weekvoorraadje halen.

  13. Weet je zeker dat de nippel van de fles niet lekt?

    Mijn konijnen drinken heel erg weinig uit de fles omdat ze zoveel groenvoer eten. Ik doe er wel elke dag schoon water in en dan kan ik bijna niet zien dat er uit gedronken is. Daar moet ik wel bij vermelden dat ze ook uit de grote kattendrinkbak drinken die in de keuken op de grond staat. Lebberen vinden ze kennelijk lekkerder...

  14. Ik kan het er toch niet helemaal mee eens zijn. Als je de puntjes geeft, krijgen ze alleen de peul en niet de bonen die in de sperziebonen zitten. En volgens mij geeft dat geen problemen, ik heb het zelf ervaren.

  15. Ik zou hem direct terug in zijn hok zetten bij stout gedrag dat op jou is gericht. Dat is tot nu toe de 'straf' geweest bij mijn konijntjes. Ze zijn getraind om op een bepaald geluid van mij terug in hun hok te gaan. Het idee is dat hun hok hun veilige plaats is, en als het buiten het hok onprettig is, dan gaan ze vanzelf in hun hok. Bijten zou ik dus op die manier straffen: terug naar zijn eigen territorium. Zo doen mijn konijnen dat onderling ook: als de één lelijk doet, drijft de ander hem net zolang rond totdat de lelijkerd in het hok verdwijnt. Ze wisselen af trouwens met dit 'spelletje'.

    Voor knagen en andere overtredingen die niet agressief tegen jou zijn gericht, kun je inderdaad met water spuiten. Een waterpistooltje is misschien een beter idee dan zo'n verstuivertje, kun je ook beter richten. Even naar de speelgoedwinkel misschien? Ik deed dat altijd om de kittens uit de gordijnen te houden, maar bij konijnen nog niet geprobeerd. Maar die klimmen dan ook niet in mijn gordijnen!

    Ik denk dat je konijntje van een konijnenvriendje enorm zal opknappen, maar laat hem dan eerst castreren als het een rammetje is en neem een vriendinnetje. Zo richt hij zijn frustraties niet meer op jou.

    Kabels altijd wegwerken en alles van hout op konijnknaaghoogte beschermen met een plaatje ijzer of plexiglas, dan gaat het samen wonen allemaal prima.

  16. Basilicum vinden ze heerlijk zelfs!! Ik eet de blaadjes, zij de stengels. Ik geef altijd 'onbeperkt' groen, dat wil zeggen: ik geef zoveel dat ze het laten liggen en het restje gooi ik dan weg. Ik weet inmiddels al aardig hoeveel ze ongeveer eten, dus veel blijft er niet meer liggen. Meestal het gras, dat laten ze verhooien en dan eten ze het de volgende ochtend nog wel op. Dat laat ik altijd gewoon in de hooibal (= dus mijn 'grasbal') zitten.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .