Ga naar inhoud

Numenor

Members
  • Items

    60
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door Numenor

  1. Ik zit nu op mijn werk even op de computer. Had mijn moeder net gesproken, ze had hem om 4 uur opgehaald, maar ze kreeg geen pijnstillers mee..? Ze had wel nog een blaadje mee gekregen met wat info er op, stond ook op dat ik weer terug moest komen ofzo. Ik kijk thuis wel.

    Met Muffin gaat het goed, hij had nog niet gegeten, maar wel al gedronken en zit er goed bij, hij kijkt alleen nog wat suffig uit zijn oogjes, vertelde mijn moeder.

    Ik ben trouwens gegaan bij Dierenkliniek Kalverbos, omdat die hier tussen de konijnkundige DA's stond.

  2. Ik heb vanochtend Muffin weg gebracht. Hij heeft vlak daarvoor zijn buik lekker vol gegeten.

    Ik had gisteren alvast zijn kooi klaar gemaakt met handdoeken en kranten, en in zijn toilet had ik krantensnippers gedaan. Nou, dat vond hij maar vreemd spul. Hij liep het door zijn hele hok te gooien, dus moest vanochtend alles weer terug doen :P

    Vanmiddag gaat mijn moeder hem ophalen, omdat ik moet werken. Heb haar een lijstje met geschikte pijnstillers mee gegeven, dus dat moet wel goed komen. Ze zou me bellen om te vertellen hoe het met hem ging. Over het eten maak ik me niet zo'n zorgen, Muffin is een vreetzak :P

  3. Hij krijgt ook wel eens groen, ja, maar hij is nog niet zo oud en dit mochten we pas na een paar maanden op gaan bouwen. Zijn gewicht houden we wel in de gaten, ook of hij dik wordt, maar dat wordt hij niet. Misschien wel een idee om hem meer groen te gaan geven.

    Ik ken de nadelen (en vooroordelen) van gemengd voer. Ben zelf van mening dat gemengd voer op zijn tijd geen kwaad kan i.v.m. eiwitten die toch nodig zijn voor de celbouw.

  4. Hallo,

    Mijn konijn Muffin (nog geen half jaar) weegt 1,5 kilo en krijgt nu deels SS en deels biks. De biks is bijna op en dan ga ik overstappen op alleen SS (misschien af en toe wat gemengd voer ter variatie). Volgens de 'richtlijn' zou ik Muffin dagelijks bijvoorbeeld 20 gram biks moeten geven en zo'n 10 gram SS. Op dit moment voer ik hem alleen twee (!!) keer zoveel, 's ochtends krijgt hij 20+10 en 's avonds ook. Ik ben hem meer gaan voeren naar mate hij wel gewoon steeds alles op at, óók zijn BDK's en zijn hooi. Daarnaast krijgt hij soms nog wel eens wat SS extra. Muffin krijgt nu dus eigenlijk voer voor een lichaamsgewicht van bijna 4 kilo. Het gaat hier om een konijn net een slagje groter dan een dwergkonijn, en hij is absoluut niet dik.

    Is het goed om dit te blijven aanhouden, mits hij alles op eet of moet ik echt gaan minderen in hoeveelheden?

  5. nou dat wordt lastig want ik heb geen idee hoeveel hij weegt hij is 7,5 week. en ik lees bij de meeste dingen dat ze onbeperkt biks mogen eten. als ze jong zijn.. hij krijgt nog geen groenvoer want dat mocht pas vanaf 14 weken.. hij heeft wel heel de dag door onbeperkt hooi in zn hok en daar eet tie heel veel van en daarnaast krijgt tie ook biks... ik doe altijd een klein laagje biks zodat je net niet de bodem kan zien.. gedroogd stukje brood wat 3 dagen heeft gelegen dat gaf de fokster ook altijd.. en tis niet een heel brood het is nog minder dan een kwart.. hij wordt maar 1 kilo.. want het is een kleurdwerg..

    Je moet hem ook niet nu afwegen. Dan krijgt hij veel te weinig biks. Je moet hem biks geven voor zijn uiteindelijke gewicht. Dus hij wordt 1 kilo zeg jij, dan krijgt hij 25 gram per dag.

    Er wordt vaak gezegd dat jonge konijnen onbeperkt biks moeten eten, maar dat betekent nog niet dat iedereen het daar mee eens is ;)

    Het maakt niet uit hoeveel brood je geeft, maar in brood zitten stoffen die niet goed zijn voor je konijn. Al geef je maar een klein beetje, hij krijgt die stoffen dan toch binnen!

  6. Ik wil je niet aanvallen, maar dat wat jij noemt is geen goed samengesteld konijnenvoer! Ik zou het absoluut afraden.

    - Veel te veel vet (max. 3%)

    - Eigenlijk te weinig vezels

    - Te veel calcium

    Van al die andere toevoegingen heb ik geen verstand maar dit zijn de belangrijkste dingen die je in de gaten moet houden bij konijnenvoer.

  7. Ja, ik zou ook graag SS voeren, omdat mijn konijn dit heel lekker vindt en het is gewoon gezond. Maar hij heeft de extra vezels niet persé nodig en wat mij tegenhoudt is de belachelijke prijs van SS. Ik heb veel voor mijn konijn over maar dat wordt mij toch een te hoge terugkerende kostenpost!

  8. Wat is volgens jullie de beste biks dan?Dus het beste voer tegen de beste prijs?

    Tja, dat hangt toch echt af van jouw konijn. Sommige konijnen hebben veel eiwitten nodig en sommige konijnen niet. Sommige konijnen eten heel veel hooi en hebben daardoor minder vezels in hun voer nodig terwijl andere konijnen amper hooi eten en dus heel veel vezels uit hun voer moeten halen.

    Het voer met de beste voeranalyse is volgens mij Hope Farms SuperTrio en dat valt ook nog best mee qua prijs. Mijn vorige konijn lustte dit niet en zij kreeg de korrels van de Intratuin, dat voer heeft wat meer vezels maar is te vergelijken met Hope Farms. En de prijs is ook ongeveer hetzelfde (iets goedkoper).

    Maar ja, de 'beste biks' bestaat nou eenmaal niet. De beste biks voor jouw konijn is misschien niet de beste biks voor mijn konijn.

  9. @ Mireiille; Wist je dat brood niet goed is voor een konijn? De reden wordt in de derde post van dit topic genoemd. Dus ik zou geen brood meer aan je konijntje geven.

    En néé, je mag geen onbeperkt biks geven aan je jonge konijn, want daar worden ze moddervet van. Hoe zwaar wordt je konijn uiteindelijk ongeveer? Per kilo uiteindelijk lichaamsgewicht mogen ze 20-25 gram biks. Dat is voor zo'n kleintje al best veel, houd dus in de gaten dat hij nog wel al zijn blindedarmkeutels op eet en dat hij voldoende hooi eet. Meer biks hoef je echt niet te geven, als hij honger heeft, eet hij wel hooi dat is beter dan veel biks.

  10. Hope Farms Balance is volgens mij ook wel goed voer, er zitten heel veel vezels in tegenover weinig vet. Máár er zitten wel heel veel eiwitten in en er zit calcium in.

    Over het algemeen denk ik dat het wel belangrijk is dat er voldoende vezels in zitten, maar het moet geen wedstrijd worden van wie de meeste vezels voert. Immers eten (de meeste) konijnen hooi en dat zit al vol met vezels! Dus belangrijker is het dan dat je je aan het eiwit en vet gehalte houdt.

    (Als je konijn dus geen hooi eet, is het een ander verhaal.)

  11. De voornaamste reden dat gemengd voer niet goed is, is omdat konijnen er selectief van gaan eten. Dat wil zeggen dat ze de lekkere stukjes er uit eten en de andere, vaak gezonde, stukjes laten liggen. Zo krijgen ze niet de voedingsstoffen binnen die ze nodig hebben.

    Een andere reden is omdat in gemengd voer vaak voedingsstoffen zitten die niet goed zijn voor je konijn. Als je het zelf mengt, zoals Bunny Ranch Chanty, moet je natuurlijk goed weten wat je doet maar dan kun je de inhoud van voedingsstoffen beter controleren.

    In veel 'kant en klaar' gemengd voer zitten meestal veel vetten en suikers en dat is niet goed voor je konijn.

  12. Mijn nieuwe konijntje heb ik pas een paar dagen en hij is nog vrij klein, dus momenteel krijgt hij alleen gemengd voer ('s ochtends de helft en 's avonds de helft). Verder krijgt hij natuurlijk wel hooi, dat vul ik eigenlijk gewoon altijd bij (niet op een specifiek tijdstip). Maar hij krijgt dus geen groenten of snoepjes. Dat krijgt hij pas als over een paar weken.

    Mijn vorige konijn kreeg 's ochtends kruiden en groente en 's avonds biks.

  13. Ik geef momenteel ook gemengd voer aan mijn konijntje (namelijk Hope Farms Select). Dit kreeg hij ook bij de fokker en hij eet zijn hele bakje leeg dus selectief eten doet hij (nog) niet.

    Analyse van Hope Farms Rabbit Select:

    - Ruw eiwit 15%

    - Ruw vet 4%

    - Ruwe celstof 14%

    - Ruwe as 6.5%

    - Vocht 10.3%

    - Verder koper, vitamine A, D3 en E

    Er zit dus wel meer eiwit in dan er in zou mogen, maar ik ben persoonlijk van mening dat dit voor een jong konijn niet uitmaakt. Eiwitten zijn de bouwstof van de cellen van een organisme en dus nodig om te groeien!

    Verder zit er te veel vet in, maar dat laat ik maar even zo. Hij krijgt (nu nog) niet zo veel te eten per dag en er mag best een klein beetje meer vet aan.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .