Ga naar inhoud

Corneel

Members
  • Items

    17
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door Corneel

  1. ik zou het niet weten, en die dierenarts dus blijkbaar ook niet goed..:$

    Maar ik laat hem nu toch vredig liggen hoor..:yes:

    Toch bedankt voor al jullie informatie!:cool: Ik ben ondertussen al veel wijzer geworden ivb met konijnen.

  2. dierenarts zei dat m'n konijn hoogstwaarschijnlijk aan de hitte was bezweken, omdat konijnen beter tegen koud kunnen dan tegen warm.(en nu deze laatste dagen lag de temperatuur rond de 30) Toen vroeg ik of het niet die VHS ziekte was geweest, en zei hij dat er idd veel mensen naar vragen of hun konijn dit heeft, maar na vele onderzoeken van deze mensen bleek er amper één of twee dit aan de hand hebben gehad.. Toen zei ik dat ik hem dus begraven had(dikke halve meter) en zei hij dat het niet zo erg zou zijn als hij die ziekte zou hebben gehad, nu hij begraven is. Na enkele dagen is hij, op z'n skelet na, helemaal weg.

  3. "RHD (Rabbit Hemorrhagic Disease), ook bekend onder de namen VHD (Viral Hemorrhagic Disease) en VHS (Viraal Haemorrhagisch Syndroom) is een specifieke konijnenziekte veroorzaakt door een calicivirus. Waarschijnlijk leeft dit virus al langere tijd bij de konijnen maar is deze recent (laatste decennium) gemuteerd naar een dodelijke vorm. Alleen jonge konijnen tot 10 weken worden niet ziek, mogelijk vanwege antistoffen in de moedermelk.

    Deze ziekte is voor het eerst waargenomen in China en in juni 1990 ook aangetoond in België. De laatste tien jaar is RHD verantwoordelijk voor een grote sterfte onder de wilde konijnen, in 2004 was er nog maar 30% over van de Nederlandse konijnenpopulatie uit 1994.

    De ziekte ontsnapte uit een op een eiland gelegen laboratorium naar het Zuid-Australische vaste land gedurende Oktober 1995. In het Flinders Ranges National Park werd gedurende November 1995 een sterftecijfer van 95% behaald onder de konijnenpopulatie. Men schat dat gedurende die periode er in de omgeving meer dan 30 miljoen konijnen de dood vonden.[1][2]

    [bewerken]Verspreiding

    RHD wordt verspreid door direct of indirect contact. Direct van konijn op konijn door lichaamsvocht en uitwerpselen, indirect door besmet gras, stekende insecten of door de mens (kleding en schoeisel). Tamme konijnen worden dan vaak ook besmet door dit indirect contact, omdat het virus tot 3 maanden kan overleven op bijvoorbeeld kleding.

    [bewerken]Ziekteverloop

    De incubatietijd is 16 tot 48 uur, waarna de ziekte snel en dodelijk toeslaat. Zieke konijnen worden sloom, stil, stoppen met eten en krijgen vaak diarree. Op het laatst kan het konijn bloeden uit de neus, door inwendige longbloedingen, en gillen van de pijn. Eenmaal ziek sterft het konijn binnen enkele dagen.

    [bewerken]Bestrijding

    De ziekte is niet te behandelen, maar wel te voorkomen door, 2 maal per jaar voor optimale bescherming, te vaccineren met Cunical. Om indirecte besmetting te voorkomen is ook goede hygiëne belangrijk! De ziekte is in een vroeg stadium nog te behandelen met het vaccin."

    Dit stond ervan op Wiki... Die symptomen komen idd bekend voor..

  4. dit klingt als vhd!!! dan gaat je konijn dood aan inwendige bloedingen .

    Bloed kan komen uit de oren, neus, mond , anus, geslachtsopening, ogen.

    Dood treeds snel invaak binnen 48 uur in welke woon plaats woon je?

    Als het dit is geweest zou ik voorloopig geen konijnen meer nemen.....en je hebt het over eden konijn begraven wat een nieuwe gevaarlijke besmettings bron is voor andere dieren.Deze ziekte word ook door muizen mensen met schoenen enz katten verspreid.

    Oei! serieus?!

    Ik woon dus in België, provincie Limburg, dorp Kinrooi...

    Maar inwendige bloedingen? dan moet dat toch al langer geweest zijn? Dit was gewoon op één avond gebeurd...:(

  5. Ok, bedankt voor de tip. Het was namelijk omdat mijn zus een konijntje nodig had voor school en het werd dus algauw een huisdiertje. Mijn zus had hem algauw verwaarloosd omdat hij nogal veel keuteltjes achterliet.. Ik heb vanaf toen samen met m'n ma ervoor gezorgd.. We hadden hem van april 2 jaar..

  6. ja, ik weet het, heb er nu enorm spijt van dat ik niet ben gegaan.. Maar het was zo wisselvallig, dan at hij een beetje van het voer, dan weer niet, dan weer wel (niet veel, maar hij probeerde toch..).

    Ik heb ook horen zeggen dat het bloed uit oor te maken heeft met hitte, klopt dit??

  7. Hij at dus nog wel brood en groen van wortelen, maar ben dus niet naar de dokter gegaan nee.. Maar als ik hem soms binnenhaalde, huppelde hij fijn rond en sprong hij zelfs op mij als ik op de grond ging liggen.. Ook was hij soms 'scherp' want hij probeerde zelfs enkele keren 'baasje te spelen'.

  8. Heb m'n konijn dezemorgen rond 11u dood aangetroffen op zijn grasveldje naast het huis. Ik ga het zo gedetailleerd mogelijk vertellen want ik ben niet zeker hoe hij is dood gegaan:

    Het grasveldje langs het huis wat van hem is, ligt aan de oostkant, waardoor smorgens het meestal volledige zonneschijn heeft(zeker de laatste 2 weken, want mijn buurman heeft de heg weggedaan). Maar normaal van smorgens tot een uur of 1, zit hij dus altijd onder een dikke stenen langwerpige 'schot' die schuin tegen de muur van het huis staat. Hier ligt hij dan altijd onder op het koude zand. Hij zat daar nu toch al enkele maanden zonder problemen. Iedere morgen vers water en eten gegeven alsook savonds en soms smiddags ook. Hij at al enkele maanden geen gewoon voer meer(vraag me niet waarom, zelfs 3 verschillende soorten geprobeerd) Broodkorstjes en vaak iets meer dan korstjes alleen at hij wel. Ook 'hoestte' (soort geluid van niezen) al enkele maanden. En het leek of het hem irriteerde, want hij probeerde dan met z'n mondje rare bewegingen te doen om het te laten ophouden, ook ging hij dan met z'n pootjes naar z'n mond(niet op bijten of iets dergelijks, maar omdat het irriteerde). De laatste paar dagen dat ik zijn water ging verversen was het vorige kommetje water ieders keer omgeschut, of toch een deel water eruit.. Terwijl hij normaal graag drinkt.. Voor de rest was hij niet echt ziek ofzo, maar hij zit daar maar alleen.. wel veel plaats(de hele lengte langs het huis, zo'n 15m of iets meer en zo'n 3m breed. Hij heeft daar goede schuilplaatsen onder die betonnen langwerpige 'schotten', schuin tegen de muur. Ook zijn konijnenhok heb ik er laatst tegen de muur gezet met daar nog eens een grote houten schot tegen.. Hij was zeker wel goed beschermt op dat gebied hoor.

    De laatste paar dagen is het hier echt heet buiten(Belgie, Limburg(kempen)).

    Toen ik hem dus dezemorgen aantrof lag hij gewoon op zijn zij op het gras in de zon.. Hij had bloed uit één oor en ook aan de zijkant op zijn nek(niet zoveel), maar ik denk dat het bloed uit zijn oor naar zijn nek is gedreven. Dus we denken thuis ook niet dat hij is aangevallen of iets dergelijks. Er is ook hoge draad overaal angebracht, en een halve meter tot één meter onderaan kippendraad, voor nog betere bescherming.. In die zoveel maanden is daar dus nog nooit een kat ofzo gekomen.. Zou hij dan toch gewoon bezweken zijn aan de hitte?? Normaal als hij het warm krijgt gaat hij gewoon onder die betonnen schotten liggen..

    Of misschien een roofvogel van bovenaf? maar het is snachts gebeurd.. dus misschien een uil? Maar hij heeft dus niet echt een wonde, en er is ook niet gegeten van hem..

    Hij had dus bloed uit zijn oor (op de zijkant van zijn nek gedrupt), ook had hij wat gele plasdruppeltjes achteraan hangen in zijn vachtje.. één oogje zat een wit velletje over, waarschijnlijk door de zon. (Hij heeft dus de ganse morgen in de zon gelegen..)

    Zoals ik had gezegd heb ik het zo gedetailleerd mogelijk verteld..

    Graag jullie meningen!

    Alvast bedankt!

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .