Ga naar inhoud

Charlotte Koomen

Members
  • Items

    22
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door Charlotte Koomen

  1. Ik heb nee gestemd, maar dit is dan ook de eerste winter voor Kyra en Yara bij ons. En onze vorige konijntjes zijn alweer 8 jaar geleden... En tegenwoordig is er zo veel meer beschikbaar voor konijnen en ook veel meer kennis! Ik lees dat sommige een weerstandsmix geven, dat is misschien een goed idee om toch ook mee te gaan beginnen. Ik ga me er in verdiepen en meelezen in deze topic. 

  2. De app moedigd ook aan tot verder onderzoek,verdieping nadat je iets hebt geïdentificeerd.  Ik heb zelf al tal van boeken over wilde planten, bomen, vlinders, spinnen, lieveheersbeestje, paddenstoelen en slijmzwammen. 

    Tja... ook een hobby van me, samen met vogels kijken en fotografie (daar ben ik nog heel slecht in). 

  3. 19 minuten geleden, Kolino zei:

    Even zo van internet, vrij vertaald: Verschillende plantendelen van de vlinderstruik (vooral Buddleja davidii) bevatten giftige glykosiden zoals Catapol en Aucubin net als verschillende saponinen. Vooral in de zaden, net als in de blaadjes van de bloemenstruik, zijn deze stoffen geconcentreerd aanwezig, waardoor het eten ervan tot lichte vergiftigingsverschijnselen kan leiden. Symptomen: buikkrampen, misselijkheid, overgeven, diarree en hoofdpijn.

     

    Hieruit haal ik wel dat het vooral de bloemdelen zijn die problemen geven.

     

     

    Hier kan ik wat mee. Waarvoor dank. De bloemdelen laten de dames ook liggen, met andere woorden; die eten ze dus niet op.  

  4. 8 uren geleden, Kolino zei:

    Mogen ze ook niet. Het is niet giftig, maar ook geen konijnenvoer volgens verschillende bronnen.

    Er zijn ook voldoende bronnen die deze struik op de veilige lijst hebben staan. Er zijn ook topics op dit forum waarin wordt aangegeven dat de vlinderstruik een veilige struik is om te eten voor konijnen. Dus mijn conclusie is: Deze struik mogen ze eten en is veilig. 

  5. 7 uren geleden, To van de Veluwe zei:

    Nooit geweten dat ze dat ook mogen eten. Er staat er hier ook een in de tuin. Er staan hier zoveel onkruiden maar helaas ken ik ze niet allemaal en durf die dan ook niet te voeren. Nachtschade mag niet dat weet ik. Bij de vorige konijnen groeide dat wel eens in de ren maar ze bleven er vanaf. 

    Als ik niet weet welk onkruid het is dan maak ik er een foto van en dan voer ik de foto in in de app Obsidentify. Die geeft dan aan welk plantje het is. Dit werkt alleen bij planten, dieren en insekten in de natuur, niet bij bijvb. kamerplanten. Misschien helpt het jou ook om de onkruiden in je tuin op naam te brengen :-). 

     

    • Vind ik leuk 2
  6. 2 uren geleden, Kolino zei:

    De mijne lusten ook wel vlinderstruik, maar van wat ik er over gelezen heb, wordt dat niet als konijnenvoer aangeraden. Het is niet giftig, zover ik weet. Wat fijn dat het zo goed met ze gaat! Ze zien er ook blij uit 🙂

    De dames krijgen het ook niet elke dag hoor. Maar ze vinden het wel erg lekker. Ze eten verder goed groente en hooi. 

  7. Omdat ik eigenlijk geen idee heb in welk onderdeel ik deze topic moest starten, heb ik gekozen voor deze. 

     

    Een kleine update over Yara en Kyra, ze zijn nu ruim 2,5 week bij ons en nu al niet meer weg te denken. Yara is al afgevallen zelfs! Het introduceren van nieuwe groenten gaat ook heel goed! Witlof, andijvie en peterselie vinden ze erg lekker. Ook eten ze alle afgevallen bladeren op en dit geeft geen enkel probleem (wel houd ik in de gaten van welke bomen de bladeren komen, de buren hebben namelijk ook een vijg staan en die bladeren mogen ze niet). Naast de witlof en andijvie lusten ze ook bleekselderij, wortelloof, spinazie, rozemarijn, paardenbloembladeren, oost-indische kers, goudsbloem, basilicum en veldsla, takken van de vlinderstruik en takken van de appelboom.  Dit klinkt misschien als te snel en te veel maar het gaat gewoon goed. 

    Ik geef ze nu 's ochtends de brokjes en een berg hooi en wat stro (Kyra gaat het dan goed leggen tot een soort bedje, heel schattig), tussen de middag weer een berg hooi en 's avonds hun groenten en weer een berg hooi. Dit omdat Yara 's avonds vaak nog buiten zat terwijl Kyra al de brokken in haar eentje aan het op eten was. 's Ochtends vroeg zitten ze allebei in hun hok dus leek het me beter om dan brokken te geven. Niet dat ze het per se nodig hebben, maar ik vind het een fijn idee dat ze allebei ongeveer even veel ervan eten in plaats van dat 1 alles op eet. Wat ze wel doen is dat ze eerst de 'oude' brokken opeten die ze bij de vorige eigenaar kregen, en daarna pas na een tijd de 'nieuwe' brokken van Hope Farms....Ik heb de brokken namelijk door elkaar gemengd nu. 's avonds zet ik de groenten onder het afdak, en dat weten ze nu! Ze komen bijna gelijk naar buiten als ik de groenten neer zet. 

     

    Ze zijn lekker in de rui, want ik vond kettingkeutels. Borstelen vinden ze niet echt fijn, dit kennen ze denk ik ook niet. Dus ik probeer elke dag even snel met de borstel over de vacht heen te gaan. Maar dit wordt toch niet echt in dank afgenomen :-). Voor de zekerheid strooi ik een mespunt prozyme over de groenten.

    Ze eten echt mega goed hun hooi op! Ze drinken ook goed. 

     

    Kyra groenten.jpg

    Yara andijvie.jpg

    • Vind ik leuk 3
  8. Je kunt ook het voer eerst minimaal 48 uur invriezen. Dan zijn de eitjes dood. Dit moest ik doen met ons hamstervoer dat we beselde bij een webwinkel die het voer zelf samenstelde van voer dat onbehandeld is. Misschien helpt dit voor de toekomst. 

     

  9. 13 uren geleden, To van de Veluwe zei:

    Ik kan het zo gauw niet vinden maar krijgen ze gemengd voer of allemaal dezelfde brokjes van bijv. science selective?

    Ik houd exact hetzelfde voerschema aan als Evee. Ook ik wissel wat met de tijden en doe het nu ook eerder dan zomers.

    Ze krijgen biks. Ik heb nog nooit gemengd voer aan mijn konijnen gegeven. 

    Voor nu krijgen ze nog het (goedkope - budget- merkloze) voer dat we hebben meegekregen van de oude eigenaresse, en dan krijgen ze elke dag een paar brokken Hope Farms complete erdoor gemengd. Ik ben de hoeveelheid daarvan langzaam aan het opschroeven. Voor nu gaat dat goed.

  10. Wat fijn, alle tips en ideeën.  Ik heb al een "snackbal" gekocht, Kyra had bijna gelijk door dat er brokjes uit komen als je er mee rolt. Zo leuk om te zien. 

    Vandaag hebben ze 100 gram brokken gekregen ipv 120 gram. 

    Gister heb ik voor het eerst de bak met brokken 's avonds al weg gehaald. Ik vond het wel een beetje sneu hoor want ze hadden nog zo veel over! Alleen heb ik het gisteren niet gewogen. Vanavond wel. Ze hebben van de 100 gram brokken, er 43 gram van opgegeten in 2 uurtjes tijd. 

    Ik heb ze zowel gister als vandaag een extra grote pluk hooi gegeven toen ik de brokken weghaalde. En ik moet zeggen dat ze de afgelopen dagen al veel en veel meer hooi zijn gaan eten in vergelijking met het begin van de week dat ze hier net waren. Echt een goede vooruitgang.

     

    Verder gaat de witlof nog steeds goed. Yara eet het nu ook en dat gaat ook goed. 

    Andijvie zal de volgende stap worden. Maar ze eten ook veel blaadjes die nu vallen van de bomen (roos, els, peer) en dat gaat ook goed. 

     

    Ik heb er vertrouwen in dat het qua gewicht en gezondheid goed gaat komen met de dames. 

  11. Aanvulling: 

    De dames krijgen 120 gram brokken, die zouden ze -volgens de info op deze site- binnen 15 min moeten opeten. Maar ze zijn nog gewend dat ze onbeperkt brokken hebben. Ze doen dus heel lang over hun 120 gram.  Vanochtend hadden ze hun brokken niet op. Ik heb de bak met brokken uit het hok gehaald en gewogen: 50 gram zat er nog in. Vanavond kwamen ze wel gelijk om brokjes te eten maar na een paar minuutjes waren ze al uitgegeten. Tussendoor gaan ze dan wel weer brokjes eten maar ze eten het dus niet achter elkaar op.  Voor nu laat ik het tot de volgende ochtend staan en haal ik dan weg wat er over is gebleven.  Maar moet ik misschien volgende week de bak al veel eerder weghalen. Bijvoorbeeld als ik naar bed ga ( meestal.rond 22.30 uur). Of gewoon lekker laten staan tot de volgende ochtend. Ze krijgen savonds ook een portie hooi. 

  12. Thanks voor alle tips.  Daar kan ik zeker iets mee!!

     

    Ik heb een "voederbal" besteld waar je brokjes in kan doen en waarmee ze moeten rollen tot er 1 uitvalt. Ben benieuwd hoe ze dat gaan vinden.

    Vandaag waren ze ook weer lekker actief. Tijdens de regen zitten ze wel in hun hok. Ze houden blijkbaar niet van natten voeten :-). 

    Afgelopen nacht zijn ze de hele nacht buiten geweest, om 24 uur waren ze nog steeds buiten en toen ging mijn man naar bed. Opjagen om ze hun hok in te krijgen willen we pertinent niet doen. De dames hebben een eigen wil. Zitten ze savonds in hun hok dan gaat ie dicht, zo niet - dan lopen ze lekker buiten. 

    Yara heeft vandaag ook een nieuw brokje aangepakt en opgegeten, ze lijkt het best lekker te vinden. Maar dingen uit je hand aanpakken doet ze liever (nog) niet. Kyra vindt ze heerlijk!! Dus dat is positief. 

     

  13. Ooit, velen jaren geleden, toen het -10 of zelfs meer vroor in Noord Holland had ik voor mijn koppeltje hun schuilhok voorzien van een dikke laag stro en hooi, zodat ze lekker warm konden schuilen. Wat bleek... ze zaten liever samen in een hoekje van het hok tegen elkaar aan. En zo hebben ze lekker de hele nacht geslapen. Van onze huidige konijnen weet ik niet hoe ze de kou vinden. Dus ook ik heb stro in het hok gedaan. Maar ze drukken het plat, dus elke dag krijgen ze een nieuwe laag. Het is weer even zoeken wat het beste werkt :-).  

  14. Allereerst; iedereen bedankt voor het warme welkom en de goede tips in mijn voorstel topic! 

     

    Ik wist niet zeker of ik deze topic in voeding of in gezondheid moest starten. Ik heb gegokt op deze 🙂 

     

    Allereerst: de vlag kan uit! want Yara heeft sinds vanmiddag vaste keutels!!! wohoo!! 

    Ik heb de dames vandaag hooithee gegeven, maar daar hebben ze volgens mij nog niks van gedronken. Er hangt ook een flesje met gewoon water en er staat ook een bak water. Uit beide heb ik ze zien drinken, maar dus niet van de hooithee. Eigenwijze dames zijn het. Ik ben persoonlijk meer fan van bakken met water ipv flesjes. Maar de dames hebben heel hun leven - tot nu toe - uit een fles gedronken, dus die houd ik er in. Daarnaast bied ik het gewoon ook in een bak aan. Dan kunnen ze zelf kiezen. 

     

    Kyra heeft vandaag een heel blaadje witlof op. Yara slaan we daarbij nog even over, maar misschien dat ze binnenkort een klein hapje wilt eten. Ook heb ik ze een brokje van het nieuwe voer aangeboden. Kyra at het gelijk uit mijn hand maar Yara geeft alleen 'kinnetjes' maar pakt het niet aan. Als ik het dan neerleg pakt Kyra het gelijk en zie ik dat Yara 'zoekende' is. Ook heb ik vandaag opgemerkt dat ze meer hooi eten dan gister en de dag daarvoor. Nu hebben we vandaag op elke hoek van de afzetting een bakje hooi staan, dat helpt vast ook. Daarnaast hebben ze een wilgenbal met hooi er in, en daarvan hebben ze allebei gegeten vandaag. 

     

    Inmiddels staan er 4 wc-bakken onder het tijdelijke afdak. Of ze er ook echt op gaan weet ik niet, maar dat zal de komende dagen wel uitwijzen. Ik heb houten kattenbakkorrels op de bodem liggen en er ligt een pluk hooi bij, een ruif kon ik nog niet realiseren. 

     

    Ik zou graag willen weten om welke tijden jullie de konijnen voeren... wanneer hooi, wanneer groente, wanneer brokken. 

    Ik wilde persoonlijk het volgende schema aanhouden; 

    voor 8 uur: vers hooi verdeelt in het hok en op de verschillende plekken in de afzetting en stro in het hok (de dames vinden ook stro fijn om aan te knabbelen)

    rond 15 uur: groenten (ik heb met mijn oudste afgesproken dat als hij uit school komt op de dagen dat ik werk, hij de groente portie geeft. Dat betekend dat hij de dames 3 dagen per week een vooraf samengestelde portie groenten en kruiden geeft > uiteraard in de toekomst! omdat ze nu nog moeten wennen aan groenten en kruiden! Dit doen we lekker langzaam hoor! Maar uiteindelijk wordt dat natuurlijk een goede portie :-). 

    rond 19 uur: brokken en vers hooi verdeelt in het hok en schoon water

     

    Maar ik hoor graag van jullie tips over bovenstaand schema! Ik werk zelf op woe t/m vrij en ben dan om 8.05 van huis en pas om 17.30 weer thuis. De andere dagen ben ik wel gewoon thuis. 

    De tuin.jpg

    Amber en Yara.jpg

    Samen.jpg

    • Vind ik leuk 1
  15. De Pond stijgt de pan uit waardoor bestellen in de UK juist onaantrekkelijk wordt. Voor je besteld check eerst de koers. De koers was vanochtend 1,42! Ik heb toevallig nog 5 hele zakken en 1 halve zak SS in de aanbieding, alles samen voor 55 euro (excl transportkosten). zie ook mijn post bij "voeding". 


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .