Ga naar inhoud

Modwain

Members
  • Items

    672
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door Modwain

  1. het ligt erg aan het soort zeep, de meeste zepen zijn niet giftig, misschien dat ze last van hun darmpjes krijgen, maar gewoon eten en drinken, voornamelijk eten, zorgt er voor dat het sneller door het systeem gaat. als de zeep wel giftig is, dan is het afwachten hoe het zich gaat uiten, hou je konijn goed in de gaten.


  2. Dieneke, als het gaat om kaak abcessen en het gebit, kan ik je aanraden om die trip van 2 en half uur heen en terug echt te maken. Met ons nijntje gaat het echt veel beter, ze is weer levendig en komt ook weer  een beetje aan. Ok, er zijn ook wel wat aanpassingen voor ons, zo knippen we op het moment al het gras dat ze krijgen in stukjes van een paar centimeter omdat ze nu alleen maar met haar linkerkant kan kauwen (want rechts boven heeft ze geen kiezen meer) en reken we de rabbit selective in kleinere stukjes maar ze gaat echt vooruit.


     


    Hoe dan ook, heel veel sterkte met je keuze, links om of rechts om is het niet makkelijk voor jouw en je nijntje, ik hoop dat je een betere periode tegemoet gaat.


     


    Even een nader puntje, nadat ik telefonisch contact had opgenomen met wilhelmina, hebben we ons nijntje in de avond langsgebracht en op dat moment achter gelaten, we zouden haar na twee dagen weer op halen. In de opvangkooien zaten toen minimaal 5 andere nijntjes met exact de zelfde klachten. Toen we haar op kwamen halen zat er een vrouw  in de wachtkamer met haar nijntje, de zelfde klachten. Ik denk dat Ernst Jan de Boer zichzelf rustig Nederlands autoriteit van kaaklachten bij konijnen mag noemen. Meer gespecialiseerd dan dat kom je niet snel tegen. Wat mij het meest op viel was dat hij zijn rontgenfoto's nog op de oude manier maakt en ja, die waren een stuk scherper dan de digitale foto's bij mijn dierenkliniek. Tien tegen een dat dit voor jou ook zo zal zijn.


     


    En omdat ik al een lang en duur traject achter de rug had met ons nijntje heb ik een betalings regeling gevraagd en die heb ik zonder moeite gekregen, Allemaal goede redenen om misschien toch ook daar een kijkje te nemen.


  3. een van onze nijntjes heeft ook een abces, na 700 euro bij een lokale dieren arts zijn we nu bij wilhelmina dierenarts in behandeling, er zat blijkbaar een ontstekings haard onder haar kiezen maar ook een in de kaak zelf, de tweede was niet behandeld want hellaas viel deze niet op. Blijkbaar komt dit erg veel voor bij konijnen. De dierenarts bij wilhelmna gaf aan te verwachtend dat na behandeling alles goed gaat komen, dit hopen wij ook. ze lijkt meer last te hebben van de regelmatige momenten van medicatie geven dan van de wond zelf, dus dat is goed. Toegeven, als we gelijk bij wilhelmina aangeklopt hadden hadden we die 700 niet hoeven te missen, maar ok, lesson learned. hopelijk heeft de dieren arts bij wilhelmina wel gelijk dat het nu opgelost is, maar daar komen we vanzelf achter.


    • Vind ik leuk 1
  4. ja christaa, ik heb het gelezen, ze heeft twee voedsters en dit gaat niet soepel samen...... sterilisatie kan hier bij helpen, moet niet maar kan wel.


     


     


    en neegewoonniet, ik heb een fikse tijd niet meer gepost om het gezeur van mensen die het niet eens zijn met sterilisatie even niet meer te hoeven zien, maar nu ik weer een post maak is het gelijk zeuren? weet je wat. Heb je enig idee hoeveel medische redenen er zijn voor het steriliseren van een voedster en hoeveel er zijn voor castratie van een ram? Ik persoonlijk vermoed van niet. ik weet dat de dierenkliniek wilhelminapark in hoog aanzien staat hier, en terecht. zoek het bij hun website op, lees het en kijk dan nog even of je bij je standpunt blijft staan dat het voor voedsters niet noodzakelijk is maar voor rammen wel...........


  5. zoals al heel vaak gezegd is, geef je nijntje een maatje. Agressief gedrag kan ook verminderen na sterilisatie van de voedster omdat ze dan minder hormonen heeft. Wilde nijnen hebben een duidelijke rangorde en de nijnen blijven bij elkaar uit de buurt. Maar nijnen thuis hebben veel minder ruimte dus bij elkaar uit de buurt blijven is een stuk moeilijker.


     


    Maar gesteriliseerd vrouwtje, na een maand koppelen aan een rammetje en die op zijn tijd ook castreren en genieten van je lieve nijnen.


  6. voor dat je nijntje een maatje krijgt met je hem of haar wel castreren/steriliseren, om te voorkomen dat je er in eens een hele stapel hebt, om te voorkomen dat je rammetje(mannetje) gaat sproeien en overmatig rijgedrag vertonen en om bij je voedster(vrouwtje) nest drang, schijnzwangerschap en een hoge kans op (baarmoeder)kanker weg te nemen. bij een ram kan dit al na vier a vijf maanden. Bij een voedster wordt geadviseerd dit pas na 6 maanden te doen.


     


    Is het bij een voedster ook noodzakelijk? ik weet dat hier een heleboel mensen zijn die het bij een voedster minder belangrijk vinden. Mijn persoonlijke mening is dat het misschien nog wel belangrijker is dan bij een rammetje. In Nederland is het beste dierengeneeskunde plekje de dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht. de volgende link is een link naar hun uitleg over hoe, wanneer en waarom van sterilisatie. http://www.dierenkliniekwilhelminapark.nl/dierinfo/konijn/sterilisatie.html


     


    ter compleetheid ook nog even de link over het hoe, wanneer en waarom van castratie van een ram. misschien wel zo handig. http://www.dierenkliniekwilhelminapark.nl/dierinfo/konijn/castratie.html


  7. Als je ze achterlaat, zitten ze dan in hun kooi of hebben ze een grotere ruimte om in te spelen.


     


    Dit vraag ik omdat extreem drink gedrag helaas ook voor kan komen als gevolg van kooi neurose. Als een kooi te klein is of te weinig afleiding voor je nijnen heeft kan dit voorkomen.


     


    Het kan natuurlijk ook iets heel anders zijn, bijvoorbeeld dat er te weinig water uit het flesje komt en het drinken dus lastiger is, drinken uit een bakje maakt dit dan weer een stuk makkelijker.


     


    En als laatste, het kan ook nog een medische oorzaak hebben, zoals bijvoorbeeld suikerziekte. Maar dan drinken ze overdag ook veel


  8. ik zweerde vroeger bij een flesje, tot ik er achter kwam dat het ijzeren mondstukje met de bal vol komt te staan met schimmel. Eerst ieder half jaar het flesje vervangen maar later toch maar besloten om over te gaan op een bakje, twee keer per dag met water vullen en wassen, geen probleem.


     


    Toegegeven dat mijn nijnen wel goed uit de fles dronken hoor, het is vooral mijn rede geweest om deze te vervangen. Maar, het kan zomaar zijn als je je fles al een fikse tijd heb, er allemaal spul in het tuitje kan zitten waarom de nijntjes niet meer willen drinken.


     


    Nu je een bakje hebt, drinken ze beter?


  9. Sonja, hoe vaak ben je bij je konijn buiten het schoonmaken van het hok om?


     


    Het nijntje klinkt duidelijk getraumatiseerd maar goed dat wist je zelf ook al, Hij zal lang nodig hebben, heel lang, om te leren dat het anders gaat nu.


    Het is inderdaad heel goed dat je hem verteld wat je doet en reageer niet agresief op het bijten. wat je kan proberen is hem, voor het bijten, op een belonende manier benaderen, met brokjes of een snoepje, om hem uit het gedeelte te lokken wat je schoon maakt.


     


    Zit het konijn binnen of buiten en hoeveel ruimte heeft het en hoe vaak ben je zelf in die ruimte, zodat hij er aan kan wennen dat je aanwezigheid geen strijd hoeft te betekenen?


  10. Er zijn al verschillende tips gegeven, verder zou je ook kunnen kijken of je zelf een hok kan maken dat iets groter is,m dus 2 vierkante meter, of misschien nog een klein beetje groter. Zodat ze in de kooi altijd wel een minimale bewegingsruimte hebben.


     


    Je kan er ook voor kiezen om met panelen een vaste ren aan de kooi te maken. De draadstalen rennen voor ongeveer 25 euro zijn grappig maar zeker niet goed genoeg, je zal dan iets meer moeten uitgeven, maar zelf ren panelen maken is niet moeilijk en ook niet echt veel werk. Om zelf een ren paneel van een vierkante meter te maken ben je ongeveer 15 euro aan materiaal kwijt, Ik weet dat je ze bij pluschennase voor ongeveer 50 euro kunt kopen, maar dat kan dus een stuk goedkoper.


     


    Aan de kooi plukken betekent dat hij te weinig ruimte ervaart, iets meer ruimte, iets meer speelgoed en je bent al een heel eind.


  11. weet je, dat ik zelf geen koppel ervaring heb betekent niet dat ik hier niet met mensen over praat, hell, jij zelf heb op dit forum meerdere keren aangegeven dat koppelen tijd kost en er geen garanties zijn. Gezien het feit dat deze nijnen op zich goed samen gaan maar dat de gecastreerde voedster af en toe dominantie op de jongere voedster laat zien kan veelal uitgelegd worden als een dominantie strijd, zonder dat dit gelijk heel negatief hoeft te zijn. Dit is ook een aantal keren door Jill benoemd, soms zitten ze leuk samen. Dus er is een rede waarom de oude voedster zich geroepen voelt om haar dominantie naar de jongere voedster te blijven etaleren.


     


    Een van de meest voorkomende redenen voor voedsters om dit te doen is omdat ze hun positie bij tijd en wijlen bedreigt voelen. Hier ligt hoogst waarschijnlijk de oorzaak dus is het handiger om hierin ook de oplossing te vinden. Een extra konijn toevoegen creëert wel een nieuwe situatie maar inhoudelijk veranderd het niks aan de lastige situatie tussen de twee voedsters. Een van de meest uitgelegde redenen waarom de oudere voedster zich bedreigt voelt in haar positie door de jongere voedster is omdat de oudere voedster geen hormonen meer aanmaakt maar merkt dat de jongere dit wel doet. De oudere voedster zal haar dominante positie wel willen vast houden. Dus zal ze zich dominant naar de jongere voedster opstellen met alle eventuele strubbelingen die hier bij horen.


     


    Maar weet je, hoewel hier op het forum meerdere keren gezegd is dat koppelen lastig is en geen garantie dat konijntjes elkaar gelijk zullen accepteren, is de oplossing hier, in de situatie waar de konijnen elkaar in mindere maten wel accepteren, om er een konijn bij te doen. Want dat 4de konijn, tja, dat zal hoogst waarschijnlijk gelijk geaccepteerd worden en de strijd tussen de voedsters gelijk beslechten..


     


    Weet je, misschien heb je gelijk en heb ik, en de mensen waar ik mee praat, echt geen verstand van dieren, dat zou zo maar kunnen. hoe het ook is, Ik heb helaas mee gesproken in deze post en ik ben blijven reageren op de, in mijn ogen, vrij aanvallende manier van het bevragen van mijn motivaties door iemand die eigenlijk maar een ding wilt. En tja, ik denk dat ik er maar mee moet op houden.


     


    Ik hoop voor Jill dat de situatie zich verder zal ontspannen en ik geloof echt dat saffier castreren de hele situatie zal ontkrachten. Maar ik heb heel erg het gevoel dat voor sommige hier het pijn punt in zit en dat we dus steeds als ik iets in die richting suggereer, ik de anti castreer beweging over me heen krijg. En ja, zo voelt het echt.


     


    En weet je, nogmaals, er is geen enkele medische rede om rammen te castreren maar daar staan we allemaal achter, er is wel een medische rede om dit bij voedsters te doen. En ik begrijp dat het castreren van rammen hun leven minder een speelbal van hormonen maakt en dit je ram rustiger en misschien ook wel gelukkiger kan maken, maar waarom dit zelfde argument dan niet voor voedsters zou gelden is mij nog steeds niet duidelijk.


     


    Hoe dan ook Jill, Dat de konijnen nog steeds wel bij elkaar blijven liggen is een goed teken, Hou het in de gaten. Probeer het wel voor te zijn dat de twee voedsters echt gaan vechten want zodra dit gebeurd zal het moeilijker zijn, ook na eventuele castratie, om ze weer rustig samen te laten zitten.


  12. Rian, dat jij er nog nooit van gehoord hebt betekend dat het dus niet kan bestaan?


     


    Lien, ze hebben al drie nijntjes, hier een wijziging in aanbrengen kan twee dingen betekenen, een weg of een erbij. Beide zijn erg rigoureus. Een konijn erbij zal de situatie zeker niet op korte termijn verbeteren.


    Toegegeven dat ik mij niet baseer op mijn koppel ervaring maar op wat verschillende bronnen mij verteld hebben. Deze bronnen hebben daarentegen ook wel koppel ervaring. Maar, ik denk dat dit weer heel dicht komt bij het verhaal van de discussie, toch?


     


    En ik denk dat je inderdaad keutels zal moeten blijven rapen Jill, Het buiten het bakje urineren is wat lastiger, misschien een grotere bak?


  13. christaaa, een ram bij plaatsen creeert een extra territorium drang bij de nijnen. Nu zijn voedsters veel territorialer dan rammen maar rammen zijn dit ook. dus met het bij plaatsen van een ram om er een viertal van te maken creeer je een extra territoriale complimcatie. Het spijt me als je dit niet met me eens bent, misschien zie ik dit verkeerd. Feit blijft wel dat van een groep van 3 een groep van 4 maken geen oplossing biedt maar in eerste instanties extra complicaties.


     


    En Rian, inderdaad, vanuit territorium drang. zelfs als de groep gesetteld is zullen ze dit blijven doen.


  14. christaaa, je oplossing om er een ram bij te doen en de groep te splitsen lijkt me in deze situatie ongepast. Dit maakt de situatie onnodig gecompliceerder.


     


    Het keutelen en plassen kan met territorium drang te maken hebben maar dit hoeft niet echt. kan ook luiigheid zijn, wat het plassen betreft. keutelen doen konijnen overal, ze laten af en toe en par keuteltjes achter. Dit is vrij noormaal


  15. Dit hadden wij ook met onze voedster, of eigenlijk iets soortgelijks. wij hebben twee Nederlandse hangoor dwergjes.


     


    Zo wie zo adviseer ik naar de dierenarts te gaan. laat ze kijken of het geen schimmel of mijt of iets dergelijks is. Bij ons vrouwtje hadden ze niks gevonden. Nu had ze geen wondjes of korstjes maar wel kale plekjes. Wij dachten ook dat het kwam omdat ze zo veel door onze ram gelikt werd.


     


    Op dit moment was onze voedster nog niet gecastreerd en dachten we ook niet om dit te gaan doen. Door uitleg van een dierenwinkel eigenaar en inlezen in problemen die ongecastreerde voedsters kunnen krijgen hebben we er toch voor gekozen om haar te castreren. De kale plekken rond de bovenkant van haar oren, tja, we gingen er al van uit dat dit zo zou blijven tot ze sterft, jammer maar niet echt een probleem, dachten we. Binnen twee weken na haar castratie had ze weer haar op de kale plekken. Ik snapte dit niet dus heb dit bij verschillende dieren artsen na gevraagd en eigenlijk gaven ze allemaal het zelfde antwoord. 100% zeker kunnen ze niet zijn maar het zou van de hormonen kunnen komen, dus niet omdat ons mannetje haar zo aan het wassen was.


     


    Nu weet ik dat er mensen zijn die zullen zeggen dat ik voedster castratie overal tussen wring, en dat mag. Maar wat hier boven staat is gebeurd. Misschien, als je dierenarts geen schimmels of andere oorzaak kan vinden voor de kale plekken, iets om na te vragen bij je dieren arts.


  16. tja, soms moet je uit gaan van de dingen die zijn en niet van de dingen die beter zouden zijn. Daarbij, deze groep heeft een ram en een ram en twee voedsters kunnen heel vaak goed samen gaan, Heel veel beter dan een voedster en twee rammen.


     


    Het lijkt er op dat er wel begrepen wordt dat twee rammen territoriaal kunnen doen maar dat twee voedsters dat ook kunnen niet. Beetje jammer. 2 voedsters en een ram kunnen goed samen gaan.


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .