Ga naar inhoud

Rabbit Rocker

Members
  • Items

    51
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door Rabbit Rocker

  1. "De zachte keutels (coecotrophen) zijn zeer eiwitrijk (29.5% in de droge stof) en voorzien in 20% van de dagelijkse eiwitbehoefte." Even snel gevonden op internet en misschien kloppen de percentages niet (helemaal), maar laten we hier voor het gemak even mee werken. 29,5% eiwit in de droge stof van BDK, dat is dus een vrij klein percentage in de natte stof. Ik neem even aan dat een konijn geen enorme hoeveelheid BDK zal produceren. Als dat al genoeg eiwit bevat voor 20% van de dagelijkse behoefte, heeft een konijn helemaal niet veel nodig. Maximaal 12-14% wordt aangeraden, maar dat is een maximum geen minimum.


  2. Zucht...hoe vaak moet ik nog herhalen dat er altijd in ieder geval contact met de dierenarts gehouden wordt? En dat er bij geen verbetering altijd gegaan moet worden? En waarom geeft google een halve ton aan zoekresultaten bij "beginnende verstopping konijn" (sites van dierenartsen, opvangen, de konijneninformatie hier etc) wanneer het niet bestaat? Het is inderdaad misschien niet de correcte benaming voor wat er op dat moment speelt, maar ik kan er ook niets aan doen dat het zo heet.


  3. Sensitiv is inderdaad voor konijntjes die het hooi niet zien staan, heb zelf inmiddels al weet ik het hoeveel merken en andere trucjes geprobeerd maar ik krijg het er gewoon niet in, de sensitiv wel. Het is ook niet 1 soort gras zoals op een gazon, daar kun je natuurlijk nooit genoeg uithalen. De herbs is nog veelzijdiger aan samenstelling (iets meer eiwit ook, al halen gezonde konijnen zo'n 20% van hun eiwitbehoefte uit de blindedarmkeutels) en er is ook nog een variant met kleinere korrels te vinden. Fibafirst ziet er ook zeer goed uit, vetpercentage had nog iets naar beneden gemogen, goede tip! :D


  4. Lieve Wupsie,


     


    Ik heb mezelf gisternacht wat teveel laten gaan, zie voor wat uitleg ook http://www.bunnybunch.nl/forums/topic/74176-mijn-excuses-aan-charita/  :$


    Wil wel graag inhoudelijk op je punten ingaan, op een normale manier.


     


    1) Wortelhapje van Olvarit bevat in ieder geval geen toegevoegde suikers, enkel wat er normaal al in de wortels zit. In bijna elk voedingsmiddel is wel iets aan suikers te vinden. Gebruik zelf toch liever verse wortel en een blender. Met gas wordt vezelrijk dwangvoer juist afgeraden. Wortelhapje is inderdaad niet voor langdurige dwangvoeding geschikt omdat konijnen uiteindelijk toch vooral vezels nodig hebben en het gisten daar ben ik het ook mee eens.


    2) Ik had het over een beginnende verstopping, en afgezien van eventueel de pijnstilling, waarvan mensen zich gelukkig de laatste jaren meer bewust worden hoe belangrijk dit vaak is bij konijnen (kan me niet herinneren zelfs maar de optie ooit te hebben gekregen van een dierenarts vroeger), heb ik geen medicatie aangeraden, enkel huis-, tuin- en keukenmiddeltjes.


    3) Ananassap noemde ik als laatste zelfhulpmiddel en niet voor niets, dat legde ik ook uit. Ben wel heel benieuwd naar dat wetenschappelijk onderzoek, heb je daar wat meer informatie over voor me? :) Ik leer altijd graag bij en dat is nieuw voor me. Snap alleen niet zo goed hoe iets hardnekkig kan zijn en tegelijkertijd niets kan doen. ;)


     


    Ik blijf achter mijn ideeën over dwangvoeren staan. Juist omdat het vloeibaar is kan dit er in bijna alle gevallen gewoon langs en zal het eventueel vastzittend voedsel helpen ook te verdunnen. De darmen in beweging houden is vaak zo belangrijk.


    De sites die ik opgaf heb ik niet door een zoekopdracht in google uit m'n mouw geschud, maar ik heb zelf  de informatie die wordt gegeven al grondig nagekeken en het komt ook overeen met de informatie hier bij konijneninformatie alleen zijn die twee sites zijn een stuk uitgebreider over dit onderwerp naar mijn mening.


    Bij alles wat ik zei heb ik geprobeerd duidelijk te maken dat de dierenarts natuurlijk nooit genegeerd of ontlopen moet worden. Ik blijf altijd contact houden en sta daar in no-time wanneer het niet snel beter gaat. Ik geloof dat ik er niet in geslaagd ben om dat goed over te brengen. :( Maar wanneer ik midden in de nacht of in het weekend ineens iets raars zie, kan het best al een tijdje bezig zijn en voor ik dan ergens terecht kan zijn we alweer zoveel verder dat ik graag zelf al iets heb geprobeerd. En ik kon er heel goed bij inkomen dat Rewaantje liever zelf probeerde om Kia weer aan het eten te krijgen dan dat er voor de zevende keer in zo'n korte tijd een tripje dierenarts werd gemaakt, we weten allemaal wat stress met konijnen kan doen.


     


    Hoe gaat het trouwens met Kia? Al langs de dierenarts geweest?


  5. Ik ga eigenwijs doen.  :ange: Ik heb normaal (nu ben ik weer bezig met opbouwen, want sinds een maand pas weer het gelukkig baasje van Fluffy die eind juli gekoppeld mag worden) een uitgebreide EHBKO-koffer in huis zoals ik het noem. Ik probeer altijd eerst zelf iets wanneer de symptomen mij ergens op wijzen. Mocht er niet heel snel verbetering in de situatie komen (binnen een paar uur toch wel), of zelfs verslechteren, of ik heb geen idee wat het is of ik vermoed iets wat ik niet zelf op kan lossen dan ga ik natuurlijk altijd naar de dierenarts. Mijn konijnen hebben ook altijd de neiging om op hopeloze tijdstippen iets te krijgen, dus ik heb graag zelf iets achter de hand. Afgelopen zondagnacht had ik precies hetzelfde als jij nu beschrijft. Zonder hulp van de dierenarts is ze inmiddels bijna helemaal hersteld van haar blaasontsteking (daarvoor wel hulp gekregen natuurlijk, vrijdag al) met daarbovenop het volgende:


     


    Dit klinkt als een beginnende verstopping, iets dat vaker voorkomt bij konijnen die ziek zijn (geweest) en daarvoor medicijnen hebben gekregen. Dat heeft de darmflora vaak verstoord. Het belangrijkste is om de darmen bezig te houden en om het konijn te gaan dwangvoeren, anders kan er darmimmobiliteit onstaan en dit is dodelijk! Voor die informatie en informatie over dwangvoeren heb je zeker geen dierenarts nodig. Haal de biks even weg tot de keutels beter worden, blijf wel hooi en groenvoer aanbieden. Zolang je konijn nog keutelt (ook al zijn het speldenknopjes) dwangvoer met hoog vezelgehalte geven (je hebt speciaal dwangvoer zoals Science Recovery maar je kunt ook biks fijnmalen en mengen met wat water of, nog beter, een oplossing van 1 1/4 theelepel zout + 5 theelepels suiker opgelost in 1L kokend water, eerst laten afkoelen, 12 uur houdbaar. Dit is een elektrolytische oplossing en gaat uitdroging tegen.) Als er geen keutels meer komen iets wat makkelijker te verteren is, bijvoorbeeld Olvarit wortelhapje of zelf een wortel pureren met wat water. Dwangvoeren gaat echter alleen lukken wanneer je altijd een lading spuiten in huis hebt, voor dit karweitje is eentje met een grote opening het makkelijkst. Ik vind dit het duidelijkste filmpje (verwacht alleen niet zo'n mak konijn de eerste keer :P;http://www.youtube.com/watch?v=b5JNdqjzzL8 maar ik pas de dosering en vooral de frequentie aan naar zo vaak mogelijk en zoveel als mogelijk tot het eruit valt (zoals je op een gegeven moment op het filmpje ziet), om een uur later weer wat te proberen. Let goed op bij het dwangvoeren van buitenkonijnen of hun temperatuur niet te laag is, wanneer de oren koud aanvoelen is het voor een gezond konijn geen probleem, maar een ziek konijn verteert geen voedsel bij deze tikkeltje te lage temperatuur, haal haar dan naar binnen en warm haar desnoods actief op. Als je toevallig nog de pijnstillers hebt kun je dat ook geven. Buikmassages worden vaak erg op prijs gesteld bij verstopping en gas (zie http://www.konijnen.nl/ziekten/gasbuikmassage.htm). Lijnzaadthee geven kan ook helpen. Als laatste zelfhulpmiddel kun je ananassap proberen (enkele keren per dag een paar mL), maar alleen vers! Vers ananassap bevat enzymen die de eiwitten in voedsel afbreken en zo de verstopping kunnen verhelpen. Doe dit echter niet al te lang, gelekt ananassap rond de bek is wat bijtend en ananas bevat vrij veel suikers en vitamine C. Maar blijf altijd je konijn nauwlettend in de gaten houden en ga onmiddelijk naar de dierenarts wanneer de situatie niet snel verbetert of zelfs verslechtert!


     


    En nu maar afwachten hoe de regulars hier op mijn methodes reageren ... Zoals net al herhaald zelfs, de dierenarts is onmisbaar. Maar na jaren ervaring vraagt de dierenarts vaak eerst aan mij of ik al een idee heb en wat ik zelf al heb geprobeerd. Heb hier alleen maar bewondering van hem voor gekregen, ik doe het niet om geld uit te sparen maar om mijn konijnen stress en soms onnodige medicatie te besparen.


     


    Succes, ik zal duimen voor Kia!


  6. Goed dat je meteen naar de DA bent gegaan, alleen erg jammer dat je nu nog geen zekerheid hebt. Die twee middelen werken vaak wel goed tegen de meest standaard klachten die je kunt verwachten, zeker met pijnstillers kan een konijn zich vaak een echte vechter tonen. Sterkte met Goldie!


  7. Ik ben een tijdje terug tegen biks aangelopen waar ik stijl van achterover sloeg, had nog nooit dit soort waarden aangetroffen, dus dat wilde ik graag met jullie delen. Helaas is het op dit moment in Nederland enkel via twee websites te krijgen, dekonijnenwinkel.nl (zakken van 12,5 kg voor 31,75 exclusief verzendkosten) en rwdh.nl (zakken van 1 kg voor 6,90 exclusief verzendkosten), maar als er meer bekendheid komt kan daar vast verandering in komen! Het is van het Duitse merk Agrobs en heet Sensitiv (voorheen Lepo Sensitive). Er is ook een Herbs-variant verkrijgbaar die smakelijker is voor je bunny met iets minder goede waarden, maar nog steeds beter dan ik waar dan ook ben tegengekomen. Houd je vast, hier volgen de waarden van Sensitiv, vooral aan te raden voor slechte hooieters zoals die van mij want het kan het hooi zelfs vervangen (al zou ik natuurlijk nooit een konijn de keuze van hooi onthouden):
     

    Droge stof 92% Ruw eiwit 7,4% Ruw vet 1,9% Ruwe celstof 31.4% Ruwe as 6,9% Calcium 0,6% Fosfor 0.3% Koper 3.7 mg / kg Ijzer 304 mg / kg Mangaan 26 mg / kg Zink 3.7 mg / kg Caroteen 14,1 mg / kg

     

    En van de Herbs:
     

    Droge stof 92.0% Ruw eiwit 9,2% Ruw vet 2,9% Ruwe celstof 26,7% Ruwe as 7,4% Calcium 0.9% Fosfor 0,41% Koper 4.8 mg / kg Ijzer 640,0 mg / kg Mangaan 74 mg / kg Zink 28 mg / kg Caroteen 51,2 mg / kg

     

    Ik hoop spoedig de dierenwinkels vol te zien liggen hiermee!

  8. Ben nou al een paar uur lang jouw verhaal tevoorschijn aan het halen om het steeds opnieuw te lezen en om te kijken of er al iemand had gereageerd en nu toch maar besloten om de spits af te bijten. Volgens mij heb je diep in je hart al gekozen maar zit er wat ongeduld in de weg. Voor het ene heb je een zeer goed plan uitgewerkt in mijn ogen en het andere klinkt meer als een "ik kan niet langer wachten!".  :wink2:  Ik zou het zelf ook niet aandurven om al zo jong in te enten bij dwegjes en ze dan op een risicoplek te zetten.


  9. Hoi Nelleke,

     

    Schijnzwangerschappen ontstaan door hormonen, voornamelijk in de lente (al weet ik niet of dit bij binnenkonijnen ook zo is), en zullen inderdaad niet meer voorkomen wanneer Jip gecastreerd wordt. Vaak wordt dit misplaatst steriliseren genoemd, maar er is toch echt sprake van castreren. 8 keer in drie maanden tijd...poeh...ik zou zeggen dat het voor zowel Jip als Aagje, en voor je eigen gemoedsrust, een verstandige keuze is aangezien al die hormonen eveneens grote uitwerkingen hebben op Jips gedrag. Daarbij komt ook nog dat oudere, niet-gecastreerde voedsters een vele malen hogere kans hebben op baarmoederhalskanker en tumoren; de percentages die ik zo her en der tegenkom verschillen nogal en het ligt ook aan leeftijd/ras/aanleg maar in ieder geval meer dan 50%. Ik heb er daardoor voor gekozen om preventief te laten castreren, andere mensen vinden het geen leuk idee om te laten snijden in een gezond konijn (wat ik me ook goed kan voorstellen, heb zelf lang lopen wikken en wegen) en natuurlijk zijn er altijd risico's aan verbonden, maar door te kiezen voor een konijnkundige dierenarts en van tevoren wat vragen te stellen kun je deze zo klein mogelijk houden. Vraag bijvoorbeeld wat voor narcose er gebruikt wordt (isofluraan, een gasnarcose, is veilig), welk percentage van dit soort operaties fataal zijn geweest in hun praktijk (1% is aanvaardbaar), of de baarmoeder inderdaad (deels) verwijderd wordt want sommigen halen enkel de eierstokken weg en of er oplosbare hechtingen worden gebruikt. Ikzelf ben ook geen fan van preventief antibioticagebruik voor operaties vanwege de resistentie die kan optreden bij veelvuldig gebruik, en het wordt nogal eens - vaak ook preventief of onnodig - voorgeschreven, dus ik heb gevraagd of ze dat achterwege kunnen laten.

    Toevallig de afgelopen maand veel kennis over dit onderwerp en over voedsters in het algemeen vergaard, het zit allemaal nog vers in m'n koppie. Fluffy, de nieuwste aanwinst van drie maandjes oud, gaat in juli onder het mes en wanneer ze weer hersteld is mag ze een leuke jonge kerel voor zichzelf uitzoeken bij de opvang!  :love:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .