Ga naar inhoud

Kiwi

Members
  • Items

    8.029
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door Kiwi

  1. Ik ben het eens met Kiwi, al wil ik er nog wel aan toe voegen dat je dwergje nu nog 7 weken is. Ze mag nu nog onbeperkt biks, omdat ze in de groei is.

    Daarom ga ik uit van het volwassen gewicht, dan geef je nooit teveel of te weinig.

  2. Als het echt een dwergje is (wat ik betwijfel,aangezien hij bij een kinderboerderij vandaan komt) zal hij ongeveer 1 tot 1,5 kilo worden. Ik schat echter dat hij een kilo of twee wordt. Per kilo volwassen lichaamsgewicht mag je 25 gram biks geven (of 10-15 gram Science Selective, dat is een hele goede maar iets duurdere soort biks). Ervan uit gaande dat hij 2 kilo wordt kun je 'm dus maximaal 50 gram per dag geven.

    Daarnaast onbeperkt hooi, en groenvoer. Nieuwe soorten groen moeten voorzichtig worden opgebouwd (met stukjes ter grootte van een postzegel tegelijk) om te voorkomen dat hij diarree krijgt. Brood kun je beter niet te vaak geven, daar zit veel te veel zout in. Je zou af en toe een klein, keihard uitgedroogd stukje als traktatie kunnen geven, maar de meeste konijnen maak je net zo blij met een sprietje peterselie of zo.

    Lees hier eens rond, dan kom je vanzelf te weten wat voor groenten veilig en goed zijn om te geven, en wat je konijn nog meer nodig heeft (als hij wat ouder is en gecastreerd kan worden wellicht een lief konijnenvriendinnetje? :D).

    Welkom!

  3. BRC bedoelde niet dat je het overzichtelijker moest typen (al leest dat wel makkelijker ;)), maar dat je beter de hoeveelheden (in grammen) erbij kan vermelden. Dan pas kunnen we iets zeggen over wat er anders of beter zou kunnen. :)

  4. En verder... ik zie ook regelmatig wilde konijnen zo in de berm liggen... en als wilde konijnen zo'n degelijk resistentie hebben tegen al die ziekte, waarom zie i hier dan al een maand lang wilde konijnen met myxamotose ?

    Als je dat artikel leest staat er ook duidelijk dat de konijnen die overblijven resistentie opbouwen. De konijnen die dat niet doen overleven het dus niet. Tamme konijnen overleven het dus ook niet als er myx uitbreekt. Daarnaast is myx niet de enige doodsoorzaak van tamme konijnen die in het wild losgelaten worden, lees nog maar eens.

    De konijnen die bij mij op stal lopen (die grote vlaamse reuzen) overleven dus al meer dan 3 jaar buiten zonder biks en hok, die hebben zelf een mooi hol in de grond gemaakt.

    Ik denk dat dat aardig dichtbij verwaarlozing komt, als je nooit naar je konijnen omkijkt. :frown:

    En ik geef mijn lekker stukkie vlees niet op en mijn melk al helemaal niet.... ben goed voor 1 liter per dag en ik vind het heerlijk.

    Dat moet je zelf weten, je bent dan alleen wel medeverantwoordelijk voor de kap van het regenwoud. Misschien kun je dat jezelf realiseren, in plaats van tekeer te gaan tegen mensen die sojamelk gebruiken.

  5. Het lijkt me het belangrijkst om te achterhalen waarom hij zo mager is. Eet hij te weinig omdat hij het niet lekker vindt, omdat hij last van zijn tanden heeft, beweegt hij zoveel dat hij alles meteen weer verbrandt, heeft hij misschien wormen waardoor hij afvalt? Pas dan kun je gaan bedenken hoe je hem kunt laten aankomen. Ik kan wel allerlei dingen opnoemen waar hij dikker van wordt, maar ik neem aan dat hij ook wel gezond moet blijven, anders heeft het nog geen zin.

  6. Ik zou 'm niet zomaar van alles erbij gaan geven, omdat dan de kans groot is dat hij zijn blindedarmkeutels niet meer opeet. En dat kan schadelijke gevolgen hebben omdat hij dan allerlei tekorten kan oplopen.

  7. Ik kan het bijna niet geloven dat je dit echt allemaal schrijft. Ben je echt zo naïef? Ik weet bijna niet waar ik moet beginnen met het weerleggen van deze onzin.

    Ben het ook niet eens met de stelling dat een tam konijn niet in het wilt kan overleven, moet je hier maar eens in de wijk de Berkt komen kijken, daar stikt het van de tamme konijnen en die plante zich vrolijk voort. Niet overleven betekent dus ook geen voortplanting, iets wat daar dus in het tegendeel word bewezen.

    Op de site konijnen.nl staat het heel mooi omschreven: "Een tam konijn de vrijheid geven, loslaten in bos of elders, is dierenmishandeling". Mocht je je afvragen waarom, dan moet je maar even op de site van opvang Franky kijken (waar ook konijnen.nl naar linkt): Je konijn loslaten in de natuur. Geniet vooral van de smakelijke foto's van de in het wild gedumpte konijnen. :)

    even oftopic: in het artikel word vermeld dat sojamelk als prima vervanger dient voor gewonen koemelk... mag ik even iedereen hier er aan herinderen dat voor die sojamelk wel weer een compleet regenwoud gekapt word? Die ow-zo-belangrijke soja word ook opgevoerd aan ons vee en wij eten er vrolijk mee van.

    En dat laatste is dus NIET waar! Het klopt dat er inderdaad regenwouden worden gekapt waar dan soja verbouwd wordt. Die soja is echter ALLEEN bestemd als veevoer! Alle soja die voor menselijke consumptie wordt gebruikt is biologisch en wordt gewoon in Europa verbouwd. Je haalt nota bene zelf de campagne aan die 'sop fout veevoer' heet! Anders had het toch wel 'stop soja' geheten, denk je niet?

    Mocht je nog niet overtuigd zijn kijk dan eens op de sites van Greenpeace en Milieudefensie, op beide sites zijn uitgebreide dossiers hierover te vinden. De oplossing is dus ook gewoon stoppen met vlees eten en zuivel gebruiken, dan hoeven die regenwouden ook niet meer gekapt te worden.

  8. En waarom MOETEN konijnen harde keutels hebben?

    Harde keutels zijn een teken dat de darmen goed werken. Zachte keutels kunnen een voorbode zijn van diarree. Daarnaast kunnen zachte keutels aan de kont blijven plakken, waar dan weer vliegen op afkomen die er eitjes in kunnen leggen. Dit is levensgevaarlijk voor een konijn; doordat de maden die uit die eitjes komen zichzelf een weg naar binnen vreten kan het konijn op een vreselijke manier aan z'n eind komen. Harde, regelmatige keutels zijn dus een teken dat een konijn gezond is.

  9. Helemaal eens met Dollie! :yes: Alleen nog een aanvulling. SS lijkt misschien heel veel duurder, maar omdat je daar maar 10 tot 15 gram per kilo lichaamsgewicht van geeft (in tegenstelling tot de 25 per kilo die je van andere soorten biks geeft) valt het prijsverschil uiteindelijk toch weer mee.

  10. Konijnen kunnen heel slecht tegen warmte. Je had je konijn dan ook beter eerder naar binnen kunnen halen, toen de binnen- en buitentemperatuur nog ongeveer gelijk waren. Ik denk dat hij er op den duur wel aan zal wennen, maar de eerste tijd zal het niet echt prettig zijn (zachtjes uitgedrukt). Maar als je vastbesloten bent om 'm deze winter binnen te houden kun je 'm beter nu meteen naar binnen halen, zodat de overgang niet nog groter wordt (en je straks met loeiend warme kachels en zo te maken krijgt).

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .