Ga naar inhoud

Chani

Members
  • Items

    2.587
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door Chani

  1. Ik zei: bij honden.

    Bij honden is het wel degelijk zo dat de baarmoeder nog steeds hormonen aanmaakt, wel in mindere mate, maar toch.

    welk hormoon is /welke hormonen zijn dat dan? Ik bedoel dit niet om betweterig te zijn hoor. Maar voor zover ik weet is het bij zoogdieren uberhaupt niet mogelijk dat de baarmoeder zelf, dus zonder de eierstokken, hormonen produceert, tenzij het dier/de mens zwanger is of een hormoonproducerend tumor in de baarmoeder heeft. Als dit bij honden anders is, dan vind ik dat interessant om te weten en is dat nieuw voor mij.

    De gewichtstoename en haarveranderingen die jij beschrijft, komen bij alleen sterilisatie ook voor, dus ook als de baarmoeder blijft zitten. het voordeel van het laten zitten van de baarmoeder bij honden is dat de buikholte gevuld blijft, en de hond geen last krijgt van verplaatsing van de darmen, verzakking van andere organen en irritatie van het buikvlies. Maar nogmaals, ik ben absoluut geen hondenexpert, en wat ik nu schrijf, is zoals ik het geleerd heb en kan dus ook fout zijn. Maar dan zou ik dus wel graag de juiste informatie (liefst met een stukkie tekst ergens vandaan) krijgen.

  2. bovendien is het niet waar.

    de baarmoeder maakt helemaal geen geslachtshormonen aan. dat doen de , bepaalde type vetcellen en een paar andere klieren zoals de hypofyse enzo.

    bij sterilisatie wordt overigens NIETS verwijderd, ook geen eierstokken. Alleen de eileiders worden doorgesneden (of de zaadleiders bij mannetjesdieren), maar alles blijft gewoon zitten.

    Nu ken ik geen DA's die uberhaupt konijnen steriliseren hoor, volgens mij worden altijd in ieder geval de eierstokken verwijderd, en dan heb je dus GEEN geslachtshormoonproductie meer, op die paar vetcellen en kleine hormoonklieren na, en dat wil je dus.

    De baarmoeder ook laten verwijderen is nuttig omdat dat de kans op baarmoederonstekingen/-kanker wegneemt, en als je je konijn toch onder het mes laat gaan, dan kun je naar mijn mening die maar beter ook laten verwijderen.

  3. wat Dollie schrijft over gasnarcose en zwangerschap, dat wist ik inderdaad ook. En als het schadelijk kan zijn voor de ongeboren vrucht, klopt het dus wel dat je als mens die narcose ook binnenkrijgt. Wellicht heeft de DA die jij bedoelt wel klachten ervaren, hetzij zelf, hetzij bij zijn werknemers, waardoor het risico nu niet meer genomen wordt?

    naar mijn weten is prikken, snel laten bijkomen uit de narcose, couveuseverwarming en extra zuurstof ook veilig hoor.

  4. Sterkte met dit verlies!

    Ik denk dat je andere konijntje Unky zeker zal missen, maar ik denk ook dat ze best even een tijdje alleen kan doorbrengen hoor. NAtuurlijk is het altijd beter als konijntjes samen zitten, maar een paar weken of maanden alleen kan meestal echt geen kwaad, en zo krijg jij ook de tijd om het verlies te verwerken. Let wel goed op dat je andere konijntje niet stil in een hoekje gaat zitten en minder gaat eten, soms zie je dat bij konijnen die ineens alleen zitten.

  5. ik zou gewoon vragen of er bemest is of niet. Vaak wordt er bemest als er graszaad gestrooid is, en als het gras al gegroeid is alleen nog kalk, dus ik denk dat het wel meevalt. Tenminste, als ik mn schoonvader mag geloven dan he, die is zelf boer en verbouwt ook oa graszaad/gras

  6. ik zou ook geen kuilgras geven hoor. het bevat inderdaad meer suikers en eiwitten dan gewoon gras of hooi, en bovendien is de kans op schimmels groter. En een klein dier zoals een konijn wordt daar nu eenmaal sneller ziek van dan een koe of een paard.

  7. of een konijn een entbult krijgt of niet heeft niks te maken met een cocktail-enting hoor. De entbult is een reactie van het afweersysteem vn je konijn, omdat elke enting, cocktail of niet, verzwakte of dode ziekteverwekkers bevat. Het lichaam maakt antistoffen aan tegen die ziekteverwekkers, wat dus het gewenste effect is van de enting, en als reactie daarop ontstaat er, vaak alleen de eerste keer maar soms vaker, een bult vol dode ziektekiemen en dode witte bloedlichaampjes met antistof. Met hoeveel geweld je een enting erin gooit, heeft er niets mee te maken.

  8. tja, ik zou het ook niet doen, maar in feite is snot bij een volwassen konijn met een goede weerstand helemaal niet besmettelijk. Besmetting vind vaak plaats bij jonge konijntjes of dieren die door ziekte al verzwakt zijn. Punt is alleen dat een dier dat NU gezond is, natuurlijk best een keertje een verminderde weerstand kan hebben, en dan dus besmet raakt met de pasteurella van het konijn dat je nu al hebt.

    Ik heb destijds een hele zoektoch gehouden naar een voedstertje dat al snot had, en heb hen samen gezet, en dat ging prima.

  9. granen zijn overigens niet heel gezond voor een konijn hoor, het bevat eiwitten die een konijn niet kan verteren. Kleine hoeveelheden zijn echter geen echt probleem voor een konijn hoor, dus ik zou me in dit geval echt geen zorgen maken. Brood is slechter, vanwege onder andere het zoutgehalte daarin, en daar zijn ook heel wat konijnen groot mee geworden.

    Ik zou er echter geen gewoonte van maken, maar deze ene keer, ach...ik zou denken 'hopelijk hebben ze er van genoten' ;)

  10. Je kunt pasteurella een beetje vergelijken met het herpes virus wat je wel kent van de koortslip. Iemand die een keer een koortslip heeft gehad, draagt dit herpes virus altijd bij zich, maar dat betekent niet per se dat je nog een keer een koortslip gaat krijgen. Meestal gebeurt dat wel, als je weerstand laag is, maar het hoeft niet.

    Voor zover ik weet (en ik heb helaas ruim 5 jaar ervaring gehad met pasteurella, konijntje is overleden aan de gevolgen ervan, het kan namelijk de hersenen aantasten) kan het, als je er heel vroeg bij bent en meteen goed behandeld, wel weggaan, maar in de meeste gevallen lukt dit niet, omdat je pas naar een DA gaat als de symptomen al duidelijk zichtbaar zijn. Snot begint dus niet chronisch, maar kan dat wel worden als er niet snel genoeg of niet goed genoeg behandelt wordt. 2 weken AB is over het algemeen niet voldoende.

  11. ik zou niet helemaal stoppen met groenvoer, maar ik zou komkommer, winterpeen en spinazie niet meer geven. Komkommer bevat veel vocht en schijnt om die reden sneller dunne poep te geven, al moet ik zeggen dat ik niet weet of ik dat verhaal wel geloof. Vraag me niet waarom niet, maar I ain't really buying it zeg maar ;)

    Winterpeen bevat relatief veel suiker en dat kan zeker wel voor dunne poep zorgen. Spinazie is best een gevoelige groente geloof ik qua darmwerking, dus zou ik dan ook even laten staan.

    Misschien een idee om gewoon 2 soorten groenten te geven, en dit eventueel per seizoen te wisselen (dan moet je dit dus wel elk seizoen netjes opbouwen, maar het scheelt je in de kosten en is heel natuurlijk voor je nijnen om in elk seizoen andere voedingsstoffen binnen te krijgen)? Veilig is dan in ieder geval de witlof die je nu geeft, en volgens mij de andijvie ook wel. Gedroogde kruiden worden ook vaak goed verdragen en bevatten veel goede voedingsstoffen, dus wellicht kun je dat als aanvulling nemen. En hooi natuurlijk.

  12. de plas kan zowel dun als dik zijn hoor, in principe niks om je zorgen over te maken. ook de kleur kan verschillen, die is echt niet per se geel, maar kan ook wittig zijn, of zelfs donkerbruin.

    het hangt er ook een beetje vanaf hoeveel vocht ze binnenkrijgen en wat ze eten (na een stukje wortel kan de urine best wat oranje zijn bijvoorbeeld).

  13. heusnoorn, dat zijn volgens mij toch echt suikerbieten.

    overigens zijn voederbieten ook suikerbieten, of suikerbieten zijn ook voederbieten, tis maar net hoe je het bekijkt. De planten behoren beide tot dezelfde soort, Beta vulgaris, maar suikerbiet is een ras dat meer suikers bevat dan voederbiet, en ook wit is van kleur ipv rood. Het ras dat als voederbiet gebruikt wordt is in principe roodachtig van kleur, maar je kunt ook bietensoorten die niet roodachtig zijn gebruiken als voederbiet zoals dus de suikerbiet. daar worden dieren overigens echt niet dronken van, het bevat namelijk geen gegiste suikers, tenzij ze al een tijdje te nat liggen opgeslagen.

    de biet is familie van de amarant, en volgens mij is dat niet goed voor konijnen, maar dat heeft te maken met de hoeveelheid gifstof die in een plant zit. in principe is die gifstof voor ieder dier potentieel schadelijk, maar mag je een bepaalde hoeveelheid per kg lichaamsgewicht per etmaal of wat dan ook binnenkrijgen voordat de lever dat niet meer kan afbreken. hoeveel dat voor konijnen is, weet ik niet, maar het zal veel sneller gaan dan bij een koe of een paard.

    door koken wordt de gifstof onschadelijk, maar dat moet je voor je nijnen niet doen natuurlijk.

  14. ohh wat naar zeg, is inderdaad dan misschien toch een ziekte geweest. Je weet wel zeker dat je nijnen het voldoende warm hadden met dit weer? In principe is het niet te koud voor konijnen nu, maar ze moeten wel beschutting kunnen zoeken tegen de wind of tocht.

  15. de haren zijn dan nat geworden van de sneeuw, en dat is weer opgevroren. Waarschijnlijk zijn de oren zelf, het vel dus, wel gewoon warm. Oren, neus en staartje zijn een van de koudste delen van het konijnenlichaam, dus niet gek dat de haren op de oren ook wat minder warmte vangen. Voel anders eens in het nekje, achter de oren, onder het haar, dus echt op de huid. Als dat gewoon warm is, zou ik me geen zorgen maken. Bovendien denk ik dat als je konijn het echt heel koud zou hebben, hij/zij wel ergens in het stro weg zal kruipen.

  16. hier lopen ze ook gewoon in de sneeuw hoor (woon ook vlak bij nijmegen trouwens), en af en toe zijn de bovenste haartjes inderdaad wat nat. Maar reken maar dat, zoals Dollie al schreef, de ondervacht echt droog is hoor. Zo lang ze maar de mogelijkheid hebben om droog te gaan zitten, vind ik het prima. Ze doen het alleen niet, maken liever mooie voetafdrukken in de sneeuw :D

  17. Brood is sowieso niet gezond. Het bevat jodiumhoudend zout, graaneiwitten die een konijn helemaal niet goed kan verteren, vaak ook lactose en ga zo maar door. Maar niet gezond betekent niet dat je konijn er acuut ziek van zal worden.

    kijk, een patatje met mayo is ook niet gezond voor mensen, maar als je af en toe een patatje eet is dat geen drama. ik denk dat brood wel een stuk slechter is voor konijnen dan patat voor mensen en ik zou het dus ook nooit geven, maar als je het wel doet betekent het niet dat je je konijn acuut vergiftigd. ik snap alleen nooit zo goed waarom mensen dan niet voor een gezonder alternatief kiezen, zoals een rozijntje of stukje wortel. daar geniet je konijn minstens net zoveel van, maar is in ieder geval WEL gezond (mits met mate gegeven ivm het hoge gehalte aan suikers).

  18. uhmm ik ga nog even een schepje bovenop de discussie doen..calcium is goed voro de moedermelk, maar calcium is ook een van de belangrijkste stoffen voor de groei van de foetus. Je zou dus eigenlijk al tijdens de dracht extra calcium moeten voeren. zijn hier fokkers die daar ook op letten?

  19. ik heb trouwens zelf goede ervaringen met Dermiel, dat is een zalf op basis van onder andere honing, die bacteriedodend en verzachtend werkt, en niet giftig is voor dieren. mijn kat had een wondje aan haar teen die flink ontstoken raakte en telkens weer openging, endoor die zalf is het helemaal weggegaan. je zou eens bij je DA kunnen informeren hiernaar.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .