Ga naar inhoud

Het Knabbelthuisje

Members
  • Items

    91
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door Het Knabbelthuisje

  1. Korrels zijn in feite niet belangrijk en zeker niet nodig. 25g per kg lichaamsgewicht vind ik eigenlijk vrij veel om van te vertrekken, ik verkies 15g per kg lichaamsgewicht. Als hij op 12 weken bijna 1,4kg weegt zal hij op volwassen leeftijd wel de 2kg halen vermoed ik maar dat is moeilijk in te schatten omdat ik jouw konijntje niet gezien heb. Een konijn van die leeftijd mag meestal wel wat meer krijgen dan het huidige gewicht.

    Ik zou niet meer dan 30g geven en zeker zorgen dat hij onbeperkt hooi krijgt en veel groentjes. Vijf verschillende soorten groenten per dag is aangewezen. De korrels zijn dan niet zo belangrijk en mogen zelfs weggelaten worden, je kan beter weinig korrels geven dan te veel, dat is nu eenmaal erg ongezond en kan zelfs ernstige gevolgen hebben. Van de afgestane konijntjes is ongeveer een vierde te dik en heeft ook meer dan de helft ongezonde darmpjes én slechte eetgewoonten (heel kieskeurig wat groenten betreft, geen hooi willen eten, ...) doordat ze te veel en vaak heel slechte korrels kregen.

    Dwergkonijntjes (ongeveer 1,8kg volwassen) krijgen hier 25g.

  2. Hoeveel stro en hooi een konijn eet is echt wel heel individueel hoor, sommigen trekken hun neus op voor stro en anderen blijven ervan eten. Bij konijnen die stro verkiezen boven hooi moet je opletten dat ze nog voldoende hooi eten, hooi is uiteindelijk onontbeerlijk en stro is maar bijzaak.

    Als ze minder of geen hooi meer eten als je stro geeft kan je dus beter geen of minder stro geven, tenslotte kan je jouw hok ook voldoende dicht maken en isoleren met alternatieven.

  3. Met die schurft moet je toch voorzichtig zijn hoor. Dat begint meestal heel diep in de oren en mijn ervaring is dat zelfs veel dierenartsen het niet merken dat een konijn reeds beginnende schruft heeft, ik denk dus dat je moeilijk met zekerheid kan zeggen dat jullie konijntje geen schurft had, tenzij je vooraf heel goed gekeken hebt in de oren. Veel mensen die hier komen voor adoptie en hun eigen konijntje meebrengen gaan eerst nog met hun konijntje naar de dierenarts. Vaak is dat zelfs de dag voor adoptie en toch merk ik hier dingen die bij de dierenarts over het hoofd zijn gezien, schurft en tandproblemen zijn daar de twee meest voorkomende van.

    Dat neemt wel niet weg dat ik persoonlijk van mening ben dat gewoon 1 Stronghold zijn werk ook wel had gedaan en die bijkomende dingen overbodig zijn (tenzij het al heel ernstig was maar die kans is klein aangezien jullie nog niks hadden gemerkt), bovendien begrijp ik niet dat er driemaal Stronghold wordt aangerekend, het kan toch niet dat jullie konijntje op één week tijd drie pipetten heeft gehad? Maar ik ben geen dierenarts en heb bovendien jullie konijntje niet gezien dus blijf liever voorzichtig met het in twijfel trekken van een dierenarts zijn behandeling.

    Ik wil jou hiermee niet aanvallen hoor maar dat die schurft van bij Inge komt lijkt mij onwaarschijnlijk, dat kan je dus misschien beter in het midden laten. Toch ben ik het zeker met jullie eens dat je zulke rekeningen niet voorschotelt zonder eerst een richtprijs te geven. Dat is vaak heel moeilijk maar dat het in de honderden euro's gaat weet ze wel op voorhand.

    Ik verwijs mensen vaak door naar Inge want ik ben van mening dat ze heel kundig is, al is ze vaak moeilijk bereikbaar (zoals jullie ook niks meer van haar hebben gehoord na het voorstellen van die operatie) en is ze inderdaad heel duur, ik vertel de mensen altijd dat ze makkelijk 1000 euro armer zijn als ze bij haar buitenwandelen, maar sommige mensen hebben daar geen moeite mee en hen verwijs ik dan gewoon door naar Inge.

    Mijn eigen dierenarts is ook zeker en vast een aanrader; Marijke Oste in Bazel en ook bij Lies Beernaert kan je volgens mij met een gerust hart terecht.

    Maar het is zeker en vast zoeken hoor, naar een dierenarts die veel kent van konijntjes en die betaalbaar is. Ik heb zelf ook lang moeten zoeken en mijn dierenarts was nog niet zo heel ervaren wat konijnen betreft toen ik haar leerde kennen maar ondertussen behandelt ze al meer dan drie jaar alle konijntjes in de opvang en heeft ze ongelooflijk veel geleerd, ik denk wel dat ze bij de dierenartsen hoor in Vlaanderen die het meeste ervaring hebben.

    En wat voor mij minstens even belangrijk is: ze blijft zich bijscholen en gaat er steeds van uit dat ze altijd kan bijleren. Als wij weer eens een moeilijk geval hebben is ze niet te fier om raad te vragen bij een andere arts of info op te zoeken.

    Ik vind het in elk geval héél erg jammer dat je jouw lieveling ondanks alle inspanningen hebt moeten laten gaan, nog veel sterkte gewenst met het verlies.

  4. Onze jonge konijntjes eten hier groentjes, korrels en hooi mee vanaf het moment dat ze dat willen en krijgen er zelfs vrij veel van. Dat geeft nooit problemen. In dit geval zou ik enorm op mijn hoede zijn voor coccidiose, een konijn van zeven weken dat elke dag een vieze kont heeft is niet normaal en ik zou het hier niet echt bij het eten gaan zoeken.

    Ik zou er maar zo snel mogelijk mee naar een konijnkundige dierenarts gaan, dit is zeer ernstig hoor!

  5. Als het zo erg is, is de kans groot dat ze baarmoederproblemen heeft en dan doe je er beter aan om haar te laten steriliseren.

    Ik weet wat het is hoor, al mijn voedsters worden altijd gesteriliseerd en ik zit ook steeds te wachten op een telefoontje of smsje van de dierenarts dat ze weer wakker zijn, maar achteraf ben ik echt altijd tevreden. De schijnzwangerschappen zijn hier echt niet te doen (nog niet al mijn voedsters zijn geopereerd, met de winter had ik het even uitgsteld), met de lente zijn er twee voedsters die elkaar plots niet meer kunnen luchten.

    Ik heb een ontzettend mooie groep van 20 konijnen maar nu met die twee vervelende meisjes zie je echt dat de hele groep een beetje rommelt, zo snel mogelijk steriliseren dus.

    Bedenk dat als je haar niet laat steriliseren, ze gefrustreerd zal blijven en baarmoederproblemen zijn heel gevaarlijk.

    Je moet er wel 100% achter staan maar persoonlijk raad ik het altijd aan, zorg wel dat je een dierenarts hebt die heel ervaren is ;).

  6. Waar woon je precies? Wij hebben een dierenarts in Bazel en zij vraagt 60 euro. Let op met dierenartsen hier in België, de meesten castreren konijnen niet veilig, focus je dus zeker niet enkel op prijzen maar vooral op wat ze doen.

    Gasanaesthesie is eerder aan te raden bij konijnen, vraag pijnstilling, laat je konijn niet vasten, laat hem de eerste nacht binnen overnachten, hou hem enkele dagen op handdoeken, ... dat zijn zo enkele tips om een castratie zo veilig mogelijk te laten verlopen. Als een dierenarts beweert dat je jouw konijn van de avond voordien of de ochtend zelf geen eten meer mag geven, dan kan je zeker zijn dat je bij die dierenarts beter niet gaat.

    Wijzelf laten ook castraties doen, de mensen komen dan hun konijntje brengen en halen het na twee dagen weer op, dan heb je niet hoef je dus eigenlijk bijna niks meer te doen. In feite stelt die nazorg bij een castratie niet veel voor maar als er natuurlijk iets misgaat is het belangrijk dat dat op tijd wordt opgemerkt en goed wordt opgevangen.

    Onze dierenarts heeft intussen van ons al meer dan 1000 konijnen gecastreerd, van de opvang zelf of van mensen die via ons laten castreren, en tot nu toe hebben we één konijntje verloren dat achteraf een heel klein hartje bleek te hebben.

    Dierenartsen die jou dus zeggen dat 90 of 95% de operatie overleeft, kan je waarschijnlijk niet goed genoeg vertrouwen.

    Mocht je niet zo ver van Beveren wonen (of mocht je ver willen rijden) en je wil de castratie via ons laten doen, dan laat je dat wel best even weten op hetknabbelthuisje@hotmail.com want ik kom niet zo vaak op het forum ;).

    In elk geval, véél succes gewenst en ook met het zoeken naar een vriendinnetje kan ik jou altijd helpen, op onze site kan je ook veel info vinden omtrent verzorging ed.

  7. Ik zie de hele tijd zulke tanden en die tanden komen echt niet meer goed door gewoon te slijpen, daarvoor zijn ze al té lang doorgegroeid. Wees maar zeker dat hij al flinke tandpunten op de kiezen heeft en dat hij zo snel mogelijk onder narcose moet om de snijtanden en stifttanden te laten trekken en de kiezen te laten bijslijpen. Doe dit bij een dierenarts die héél goed zijn vak kent, dat is heel belangrijk.

    Ik laat regelmatig tandjes trekken want ik zie heel veel slechte gebitten. De kans is groot dat de wortel van de voortandjes niet volledig getrokken kan worden en dan groeien de tandjes terug. Als je geluk hebt kunnen de tandjes wel goed getrokken worden en hoef je achteraf niet meer terug te gaan maar als de tandjes al wat aan het rotten zijn kunnen de wortels wel voor een stukje blijven zitten en dan groeit het dus weer door. Het is dus van groot belang dat je af en toe zijn tandjes nakijkt en als ze er weer doorsteken kan je afwachten of ze er vanzelf uitvallen (meestal bij de stifttandjes het geval) of weer doorgroeien en dan moet je dus terug.

    Het kan ook zijn dat de voortandjes niet meer terug doorgroeien maar dat er wel weer haken op de kiezen komen. Traanogen, vermageren of slecht eten zijn aanwijzingen daarvan, let zeker op een traanoog!

    Groentjes dien je in stukjes snijden, de rest kan hij zonder problemen eten. Ze leren gewoon het eten opnemen met hun lipjes, malen met hun kiezen kunnen ze nog perfect. Als ik operaties laat doen zijn de konijntjes die een tandoperatie ondergaan hebben altijd de eersten om te eten, ze voelen zich zoveel beter.

    Veel succes ;)!

  8. Torticollis is draainek en is één van de mogelijke symptomen van EC ;). Let dat de behandeling zeker bestaat uit Panacur (of Albendazole ipv Fenbendazole), Baytril (ab) en Metacam (of andere pijnstiller/ontstekingsremmer met hetzelfde werkzame bestanddeel zoals Loxicom, Meloxivet, Meloxidyl).

    En inderdaad nooit experimenteren met ab hoor, vaak wordt een te korte kuur en/of onderdosering gegeven wat alleen maar schadelijk is en acute ziekten vragen meestal niet eens een behandeling met ab. Pijnstilling dien je inderdaad wel direct toe als je iets vermoedt, dat kan al heel wat schelen ;).

  9. Een konijn mag gerust dagelijks een wortel hebben hoor maar het is inderdaad zo dat je ook daarmee dient op te passen, ze mogen niet té veel wortel.

    Toch is het vooral het fruit dat zo gevaarlijk is, sommige fruitsoorten bevatten echt wel heel veel suikers, banaan bijvoorbeeld ga ik niet geven, al zijn er heel wat konijntjes die af en toe een stukje banaan krijgen zonder probleem, maar zoals Dollie zegt speelt de toestand van de darmpjes een grote rol. En laat het nu net dat zijn wat bij de meeste konijntjes is aangetast als ze naar de opvang komen dus ik zal steeds extra moeten oppassen met suikes.

    Maar geef maar gerust wortel dus ;).

  10. Ja maar suikers werken sowieso gas in de hand zoals ik eerder vermeldde, ze mogen dus wel appel maar in zéér beperkte hoeveelheid. Suikers en vetten zijn sowieso niet goed voor konijnen, hun darmpjes hebben vooral veel vezels nodig.

    Bij konijnen die zowat heel hun leven gezond eten zijn de darmen perfect vergelijkbaar, het is pas als een konijn slechte eetgewoontes heeft (sommige konijnen willen nu eenmaal echt geen hooi eten, helaas vaak doordat ze dat niet kregen toen ze klein waren) heeft of slecht eten kreeg, dat ze gevoeliger kunnen worden.

    En ook heb je konijntjes die nu eenmaal net iets gevoeliger zijn van zichzelf, maar doorgaans zit er echt wel een geschiedenis achter.

  11. Ik baseer mij allereerst op de kundige uitleg van Inge Thas, iedereen welbekend. Sindsdien geef ik zonder problemen kolen, van de vijf soorten die ik geef zijn dat soms drie koolsoorten. Ze krijgen hier dus heel wat kool en als je al meer dan twee jaar 150 konijnen op die manier zonder problemen voert dan is er wel degelijk niks mis mee.

    De info op www.konijnen.nl lijkt mij in dat opzicht gewoon verouderd.

    Waarom een konijn dan toch gas krijgt is meestal een combinatie van factoren, maar zoals gezegd zijn verkeerd gevoederde konijnen een zeer makkelijk slachtoffer. Sommige konijnen zijn dan weer veel gevoeliger voor gas en soms kan je gewoon eens pech hebben.

  12. Toch even het misverstand over de koolsoorten toelichten: koolsoorten vormen absoluut geen gevaar voor gas. Enkel rode kool mag je niet geven, voor de rest kan je zonder probleem spruitjes, savooikool, bloemkool, witte kool, chinese kool, krulkool (boerenkool) enz geven. Dit hoef je helemaal niet te berperken, je mag het gerust geven als een waardige groente net zoals witloof of komkommer.

    Dat sla diarree zou veroorzaken is eveneens een fabeltje.

    Waar konijnen gas van krijgen zijn suikers, alsook bijvoorbeeld maïs (de pelletjes kunnen verstopping veroorzaken) of gemaaid gras.

    Veel stress kan ook gas tot gevolg hebben maar dat komt vooral voor bij konijnen die al ongezonde darmpjes hebben (doordat ze meestal te veel vetten en suikers nuttigen, vaak afkomstig van slecht en te veel voer (mengelingen!).

    Bij het juist voeden van een konijn, en in de veronderstelling dat het diertje voldoende beweging heeft en een partner (ook ongelukkige konijnen zijn een makkelijker slachtoffer, hun eetlust kan ook meer variëren) is het veranderen van groenten helemaal geen probleem.

    Maar zelfs als een konijn helemaal juist verzorg wordt kan het toch nog gas krijgen natuurlijk, een konijn dat echter rondhuppelt, eet en keutelt heeft geen gas.

    En dan de hooithee: daar bestaan heel veel discussies over. Persoonlijk ben ik niet voor of tegen het geven van hooithee. Dat het verstopping in de hand zou werken kan naar mijn mening niet kloppen, tenslotte is het gewoon hooi en water, hetgeen een konijn nodig heeft. Ik zie niet in hoe dat verstoppend kan werken. Dat het dan weer diarree zou tegengaan is naar mijn mening ooke en fabeltje. Dan ga je ervan uit dat het konijn een tekort heeft aan vezels die hij kan halen uit hooi. De vezels in hooithee zijn echter grotendeels verdwenen. Bovendien is er bij diarree meestal een onderliggende oorzaak en dat valt enkel op te lossen met medicijnen in combinatie met juiste voeding.

    Hooithee kan dus naar mijn mening helemaal geen kwaad maar ik zie ook niet in waarom je het wel zou geven, het levert niks op, tenzij dat jouw konijn het heel lekker vindt en daardoor meer gaat drinken (bij diarree kan dat dan weer nuttig zijn).

  13. Inge Thas is inderdaad véél meer voorstander van Albendazole dan Fenbendazole, dat eerste zou veel veiliger zijn.

    Inderdaad nooit langer dan 28 dagen geven, daar is Inge ook heel streng op. Een behandeling tegen EC bestaat wel tegelijk uit antibiotica (baytril) en een ontstekingsremmer (zoals metacam of een goedkopere variant zoals bijvoorbeeld meloxivet of loxicom).

    Inge behandelt ook nooit zomaar tegen EC, ze zal steeds eerst bloed trekken maar bij mijn weten is er enkel een lab in Duitsland dat test op EC en dan nog is volgens mijn dierenarts de uitslag niet steeds 100% juist.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .