Ga naar inhoud

Van der Hoorn

Members
  • Items

    19
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door Van der Hoorn

  1. Sinds een week of twee is een van m'n konijnen (ex-voedster) niet meer zindelijk. Zowel poep als pies wordt overal gedeponeerd. Hiervoor ging het jarenlang goed. Aangezien de konijnen overdag los in huis lopen, begint het nogal vervelend te worden om met doekjes en azijn elke keer alles na te lopen.

    Het is wel een oude dame, inmiddels ruim 9 jaar, dus ik vermoed dat het met de leeftijd te maken heeft. Is hier nog iets tegen te doen? Of is de zindelijkheid gewoon "op"?

  2. Hij is behoorlijk levendig. Overal snuffelen, rondkijken, rondrennen, hok in, hok uit, springt gewoon op schoot, etc. Zijn keutels zien er normaal uit; ze lijken iets groter dan die van de vorige konijnen die we hadden.

    We willen em volgende week laten castreren (zodat we na een paar weken ook een vrouwtje uit het asiel kunnen nemen), dus dan kandie meteen even voor een algemene checkup.

    Hij zal wel een snelle spijsvertering hebben ofzo. Hij eet ook echt heel veel hooi; je kunt er een baal naastzetten, want je moet zeker een aantal keer per dag hooi geven.

  3. We hebben sinds gisteren een nieuw konijn (uit het asiel), genaamd Napoleon. Hij drinkt erg veel water (gisteren ca. 500 ml en ook nu vandaag al 500 ml). Hij eet ook erg veel hooi; ik kan hem wel 6x op een dag nieuw hooi geven. Zijn ontlasting ziet er normaal uit.

    Napoleon is ongeveer 2 kilo, dus het viel ons op hoeveel hij eet en drinkt. Hij is verder erg levendig (rennen, springen, overal snuffelen), dus het lijkt allemaal ok. Heeft iemand een idee of het normaal is dat een konijn zoveel drinkt en eet of dat hij misschien iets heeft?

  4. De DA wilde Bugs ook al in laten slapen (net als Snuf, zie andere forumthread), maar dat wilden we zelf niet. Ongecontroleerd bewegen was voornamelijk een beetje draaierig van de narcose, zo leek het. Dat is nu eigenlijk wel weg. Hij zit nu heel erg stil omgeven door twee warme kruiken met een dekentje over zich heen. Zn hartje lijkt erg snel te gaan. Hij heeft zn ogen wijd open (in tegenstelling tot Snuf, die ze bijna helemaal dicht had). Zn oren zijn ook gewoon normaal warm. Het lijkt dus niet hetzelfde als van Snuf. Misschien is hij gewoon van slag; we weten niet echt wat we moeten doen verder.

    Die middelen hebben we niet in huis. Heeft elke dierenarts die middelen?

  5. Ook om wat haakjes weg te halen, maar voornamelijk om de oorzaak van zn niet-eten te ontdekken. Het zijn meer zn kiezen die het probleem zijn (en die kun je niet trekken geloof ik). Zn tanden zelf zijn niet te lang ofzo, dat is niet het probleem.

    Heb je een idee wat we kunnen doen om zn darmen te stimuleren?

  6. Zie http://www.bunnybunch.nl/community/gezondheid/17167-niezen.html#post366723 voor het bericht over Snuf.

    Gisteravond wilde het andere konijn (Bugs) ook niet meer eten... ook van zijn kop een röntgenfoto laten maken. Zn wortels zijn erg ver doorgegroeid naar de zenuw in zn kaak. Hij wil nu nog steeds niet eten (dwangvoer gegeven), maar we weten niet waarom. we hebben em ook pijnstiller gegeven.

    Hij lijkt nog wat versufd van de narcose (hij is er om ca. 16:00 uur uitgehaald), maar we weten niet zeker of het van de narcose komt. In het begin hadtie moeite met lopen (viel om), maar nu lijkt het nog hetzelfde (loopt nauwelijks, beweegt ongecontroleerd).

    We denken dat het misschien gas is, maar zn buik voelt niet hard. Bij de drogist hebben ze geen Aeropax; andere winkels (inclusief drogist) is inmiddels dicht (Enschede). Weet iemand of ie een Rennie mag? Er zit wel simethicon in (zit ook in Aeropax).

    Of heeft iemand een ander idee?

  7. Helaas hebben we vandaag Snuf moeten laten inslapen. Afgelopen woensdag wilde hij opeens niet meer eten en was erg stil/versuft. We zijn naar de dierenarts geweest, maar die kon niet zo snel iets ontdekken (buik e.d. voelde normaal; twee dierenartsen gevoeld). Hij heeft pijnstiller en antibiotica gekregen, maar dat veranderde niets. Woensdag verder dwangvoer gegeven (inclusief 's nachts). Gisteren ook de hele dag; hij wilde niet eten en had nauwelijks ontlasting (1x kwam er een slijmachtige lange sliert mee met kleine keutels). Vandaag weer naar dierenarts. Die heeft röntgenfoto van zn kop gemaakt. Daar was niets op te zien; in zn bek was alles prima. Maar Snuf was al erg verzwakt door weinig eten... dus we moesten em helaas laten inslapen.

    Vanaf woensdag heeft hij trouwens niet meer geniest, maar we hebben geen idee wat de oorzaak is.

  8. Bedankt voor de info. Ik kan weinig vinden over konijnen met longwormen. Wel over katten met longwormen, maar dan zijn de wormen te vinden in de ontlasting. Bij Snuf is niets te vinden.

    Wat is 'de oplossing' voor chronisch snot? Nog een antibioticakuur?

  9. De konijnen zitten echt op hooi (met daaronder kattebakkorrels en kranten). Het hooi eten ze inderdaad ook, dus ze krijgen dagelijks vers hooi. In het hok staan ook nog twee losse bakken met hooi, dus meestal gebruiken ze er een voor ontlasting en de andere voor eten. Daarnaast hebben ze ook altijd karton om te knagen.

    Snuf gaat naar Dierenkliniek Enschede (http://www.dierenkliniekenschede.nl).

    De temperatuur van Snuf weet ik niet. Hij eet bijzonder goed (altijd al gedaan) en de ontlasting is normaal (geen wormpjes oid te zien).

  10. Snuf (ex-ram; geschatte leeftijd: 5,5 jaar; ca. 2,1 kilo) heeft al enkele jaren last van niezen en een 'pruttelende' ademhaling. Het niezen treedt vooral op na het drinken van water, maar ook gewoon random. Hij heeft af en toe een ietwat vochtige neus, maar zijn neus ziet er wel schoon uit; er is geen snot te zien. Het niezen klinkt erg rauw. Verder als het konijn rondloopt en iets spannend of eng vindt, maakt hij een pruttelend geluid, alsof het een koffiezetapparaat is waarbij het laatste beetje koffie door het filter loopt. Het andere konijn (Bugs) heeft al jaren nergens last van.

    Snuf eet gewoon normaal (erg goed zelfs; lust alles) en zijn ontlasting ziet er normaal uit. Het lijkt er niet op dat hij pijn heeft.

    Er zijn al velerlei diagnoses gesteld en we hebben er ook al vanalles geprobeerd, maar het wil niet ophouden.

    Allergie

    Diverse soorten ondergrond geprobeerd (zaagsel, hout, stro, verschillende soorten hooi), maar dat lijkt niet de oorzaak van het probleem. Hij heeft nu hooi (met kattebak korrels), maar het wordt niet meer of minder als hij daar niet in de buurt is. Dit lijkt dus niet de oorzaak.

    Het hok + kattenbak (+ kamers waar de konijnen komen) maken we minstens elke week 1x schoon, dus stof lijkt ook niet echt de oorzaak.

    Antibiotica

    We hebben hem een paar jaar terug een antibiotica kuur gegeven (naam weet ik niet, maar het ging met een spuitje) van twee weken, maar dat hielp niet. Ik weet het niet meer zeker, maar volgens mij hebben we meerdere kuren geprobeerd.

    Anderhalve maand geleden opnieuw naar de DA geweest, maar die kon erg moeilijk horen of Snuf verkouden was ofdat het abcessen waren in z'n longen. DA = eng/spannend, dus Snuf pruttelde erg.

    Hij kreeg een nieuwe kuur (doxoral; geel zoet spul) van vier weken. Dat ging op zich erg goed (hij vond het erg lekker en likte het dus gewoon van een lepeltje; geen geknoei met een pipetje dus) en het niezen was zo goed als weg. Ook het 'pruttelen' kwam nauwelijks meer terug. Hij kwam ook een stuk sterker over. Alleen als Snuf zat te slapen, klonk het nog als een soort zacht snurken.

    Vorige week echter is het niezen en pruttelen weer begonnen en het klinkt nu weer als 'vanouds'. :/ Ook als de konijnen achterelkaar aan hebben gerend klinkt Snuf weer als een zware astma-patient.

    Snuf is van origine een buitenkonijn (overgenomen van gezin dat ervanaf wilde; daarvoor kwam hij van de kinderboerderij), maar aangezien de konijnen in de zomer en begin herfst ook naar binnen konden lopen, zitten ze nu binnen. De konijnen lopen overdag in principe gewoon vrij rond in huis, dus ze kunnen wel van een verwarmde kamer (ca. 20 graden) naar andere kamers in het huis (min. 15 graden). Overdag wil Snuf soms naar buiten (krabt tegen de deur), dus dan laten we hem een half uurtje buiten snuffelen.

    Temperatuurverschil of tocht zou nog een oorzaak kunnen zijn, maar verder zijn we een beetje out of options. Iemand nog een idee? Iets homeopatisch misschien?

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .