Ga naar inhoud

Clover

Members
  • Items

    1.229
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door Clover

  1. Konijnen zijn nu eenmaal sloperds. Dat ga je niet tegenhouden. Fijn dat ze snachts ook los mogen.

    Misschien kun je proberen om ze heel veel afleiding te geven aan eiegn sloopmateriaal, zodat ze minder behoefte hebben om dingen te slopen die jou dierbaar zijn. Kartonnen dozen doen het hier altijd heel goed. Eventueel gevuld met krantensnippers of wc rolletjes, of iets anders waar ze mee kunnen klooien.

    • Vind ik leuk 1
  2. Op 8 oktober zijn bij mijn vrouwtjes konijn Fleur (Dwerg rexje) haar tanden geveild.

     

    Dit was nodig omdat haar linker ondertand scheef staat en nu dus niet meer voor mooie afslijting zorgt bij het eten.

    Ik kwam hier op 7 oktober achter, omdat haar ondertand in haar neusje prikte.

     

    Nu is het 2,5 week geleden en het gebit groeit vrij snel. Ik heb het idee dat ze er best last van heeft. Ze lijkt wat prikkeliger naar haar vriendje Piet en ik zie de tanden best al wel behoorlijk doorgroeien.

     

    Wie heeft ervaring met een scheef gebitje? Hoe lang duurt het voordat het weer geveild moet worden (dierenarts zei 4 weken als het echt tegen zit, maar het lijkt bij Fleur wel heel snel slechter te worden).

    Ik heb al eens eerder een konijntje gehad zonder voortanden. Die kon zich daar prima mee redden. Ik overweeg daarom voor Fleur een operatie, omdat ik denk dat doorgroeiende tenden ook geen pretje zijn en gewoon voortdurend voor last zorgen.

    Ik ben ook daarvoor op zoek naar ervaringsverhalen.

     

    Wie kan me helpen?

  3. Veilig zijn: appelboom, wilg (alle soorten: krul, knot, treur), berk, esdoorn, els, hazelaar, kersenboom, perenboom, vlier, haagbeuk.

    De eerste twee vinden konijnen vaak het lekkerst.

    Niet veilig: takken van perzik-, pruimen-, nectarine- en abrikozenbomen

    Vlier. Is dat waar de vlierbessen aan groeien? Daar zou ik nooit aan denken om dat te geven, maar het groeit hier als onkruid, dus wel handig als dat mag.

    En kersenboom: is dat van alle verschillende soorten kersen? Er groeit bij mij een kersenboom met bruin/rood blad. Mogen ze die?

  4. Ja, dat is een "probleem" wat ik ook heb. Pien is een dwerg, Crimson een grote middenslag. Pien zal best een beetje teveel eten binnenkrijgen en ik denk dat dat per dag misschien ook wel verschilt. Ze eten wel tegelijk en ondanks dat Pien 3 hapjes neemt in de tijd dat Crimson er 1 neemt, denk ik dat de grootte van de happen van Crimson dat wel weer goed maakt. Die neemt veel meer brok in 1 keer in zijn mond.

    En daarentegen beweegt Pien ook weer veel meer dan Crimson, dus die verbrandt wat meer. Het is echt een kruidje-roer-me-niet.

    Pien is wel een klein beetje mollig aan het worden hoor, maar ze laat geen bdk liggen en is nog steeds heel actief, dus ik maak me niet zoveel zorgen nog.

    En voor jou: als je er iets aan wilt doen, is apart voeren denk inderdaad de enige oplossing.

  5. Ik zou ze om 14 uur als je weggaat, hun gewone portie brokjes geven. Niks extra's. Anders gaan ze misschien inderdaad minder hooi eten doordat ze in 1 keer alle brok opeten.

    Dan inderdaad lekker veel hooi geven, zodat ze niks tekort komen en dan de volgende dag als je thuiskomt pas weer een gewone portie brokjes.

    Dan loop je geen kans dat ze ineens veel brok eten en daardoor problemen krijgen.

    Een dagje zonder brok kan gen kwaad, een dagje zonder (of met heel weinig trek in) hooi, is wel erg.

    En dan kun je met een gerust hart weg hoor.

  6. Ik doe sinds kort al de korrels in 1 keer. Maar ik geef daarnaast ook 2 keer per dag groenten. Ik wil graag in ieder geval 2 keer per dag kunnen checken of er graag gegeten wordt door alle dieren, om zo snel in te kunnen grijpen als er 1 niet in orde is.

    Mijn schema:

    - rond half 6 in de ochtend een groentenschotel

    - rond half vijf smiddags hun hele portie korrels

    - rond acht uur savonds nog een keer een groentenschotel

    Verder hebben ze de hele dag hooi tot hun beschikking.

    Als ik in het weekend thuis ben, spreid ik vaak de groenten nog wat uit en krijgen ze nu en dan een "snoepje" (plukje gras, takken, beetje verse kruiden) net wat ik tegenkom in de tuin.

  7. Ik zou ook niet opgeven na een paar dagen.

    als hij geen pijn heeft en je ziet al wel wat verbetering, zou het voor mij persoonlijk de moeite zijn om het nog even aan te kijken.

    Misschien kun je met de Dierenarts overleggen of ze corticosteroide kunnen toedienen om het herstel te bevorderen.

    Maar al met al: het is jouw nijntje en jij kent hem het best. Dat klinkt misschien niet heel "meewerkend", maar omdat jij hem kent en weet hoe hij zich nu voelt, kun jij het zelf het best beoordelen of jullie het nog aandurven.

    Succes ermee in ieder geval!

  8. Ik heb zelf ook ongeveer 1 vierkante meter groente tuin ingericht. Ik heb er voor de konijnen andijvie en veldsla instaan.

    Verder kweek ik radijsjes en bietjes in potten en ik heb gras (met paardenbloemen!) in de tuin en diverse verse kruiden die ik regelmatig snoei voor de konijnen.

    Ze krijgen als basismaaltijd altijd andijvie, witlof en wortel(loof). Als ik niet genoeg andijvie uit de tuin kan halen, koop ik wat bij. Ik laat natte kroppen uit de winkel eerst even opdrogen en dan bewaar ik het in een krant in de trapkast. Zo blijft het heel lang goed.

    Voor de rest koop ik wekelijks nog wat andere groente voor de nijnen. Steeds iets anders. Ik kies dan uit

    rucola of een andere soort (krul)sla

    chinese kool

    paksoi

    knolselderij

    koolrabi

    Hier zijn ze door mij langzaam aan gewend en kunnen ze allemaal goed tegen.

    Als ik zelf iets eet wat de konijnen ook lusten, krijgen ze daar het "afval" van. Bijvoorbeeld de schillen van

    komkommer, appel, peer. Een stukje tomaat of paprika.

    Ik snijd trouwens helemaal niks klein voor ze. Dat zie ik vaak mensen doen hier, maar dat vind ik teveel overbodig gedoe..

    Ik geef ze hele bladen andijvie en witlof. De witlofbladeren haal ik wel los van de krop, maar dat is om het wat beter te kunnen verdelen.

    's Avonds doe ik de schotel voor de volgende ochtend in een zakje, want dat hoef ik dan alleen maar over het hek te gooien. 's Middags als ik thuiskom, krijgen ze brokjes en aandacht :-)

  9. Hoe dik zijn de stelen?

    Die van rabarber zijn veel dikker en dradiger dan die van bieten. Die van rabarber zijn ook niet rond, maar er zit over de lengte een soort gleuf in. Een soort U-vorm als je een doorsnede zou zien.

    Bietenblad-steeltjes kun je tussen twee vingers vasthouden (qua dikte) rabarber zijn echt dikke draderige stelen.

    Hier kun je de dikte wat beter zien van rabarber:

    rabarber.jpg

  10. Wat je omschrijft kan ook goed bietenblad zijn. En bietenblad mogen konijnen WEL hebben.

    Op het plaatje staat inderdaad rabarber, maar volgens je omschrijving dacht ik eerst aan bietenblad.

    Het afval van rabarber zouden alleen de bladeren zijn, bij bieten-afval zitten ook de stelen er nog aan.

    Bietenblad is ook "rood geaderd" en heeft rode steeltjes. Het is alleen veel fijner (en vaak veel kleiner) dan rabarber.

    Bieten zien er zo uit:

    showimg.asp?myimg=2&prodname=Red%20Chardshowimg.asp?myimg=1&prodname=Red Chard

    Ik hoop dat je er iets aan hebt.

    En anders kun je de groentenboer vragen om je het verschil te laten zien.

  11. Ik heb ook een EC konijn gehad met zo'n scheef kopje en compleet met tollen en over de kop slaan (torticollis, als ik het goed schrijf)

    Het ziet er enorm zielig uit en je geeft geen cent voor het leven van zo'n dier.

    Maar mijn Spat is van deze keer weer helemaal goed gekomen. Zij was echt een tijd lang een complete wokkel. Kopje helemaal op 1 oog op de grond en als ze probeerd te bewegen, draaide ze helemaal om haar as.

    Het was een aardig lange weg, maar zelfs haar kopje is weer helemaal recht gekomen.

    Zij had hulp nodig met eten en drinken. Niet omdat ze niet wilde, maar puur practisch omdat ze er niet goed bij kon komen.

    Succes en ik hoop dat je een andere ook konijnkundige (!) dierenarts kunt vinden.

    Maar vooral goede verzorging kan je nijn er bovenop helpen.

    Let trouwens ook op het oogje wat vaak op de grond ligt. Dat kan gaan ontsteken. Dat was bij mijn Spat ook het geval en moest ook behandeld worden.

  12. Yep!

    Ik ben wel een beetje ruimer aan het overdoseren, want ik heb nare ervaringen met het net tegen de dosis aanzitten. Het zijn onhandige pillen en helemaal zuiver delen kun je ze niet.

    Ik geef Crimson een halve pil en Pien 1/4. De pillen zijn 250 mg.

    1/8 zou voor Pien goed zijn en voor Crimson ongeveer 1/3, maar dan ben ik toch bang dat ik misschien te krap deel. Dus dan maar wat teveel. Het lichaam neemt het niet op en het is maar voor twee weken.

    Ze eten het van een blaadje witlof uit mijn hand. Beetje vastplakken met een pietsie appelmoes en dat gaat prima!

  13. Tja, ik wilde deze twee graag preventief gaan behandelen met Panacur, maar ze zijn geen van beiden gewogen de laatste tijd. En er waren van die entingsdagen, dus heb meteen de koe maar bij de horens gevat.

    Het was wel even slikken toen de DA zei dat ze het gehoord had van Flake en dat ze het zo naar vond.

    Maar aan de andere kant was dat toch ook wel weer prettig. De DA leeft altijd zo mee en dat is erg fijn.

  14. Gisteren ben ik met mijn twee nijnen naar de DA geweest voor de entingen.

    Het duurde even voor ik ze in de vervoersmand had. Ik kan ze namelojk niet pakken, dus ze moeten er zoveel mogelijk vanzelf in. Na 10 minuutjes was dat mooi gelukt.

    Het was wel warm, maar de auto heeft airco, dus dat ging allemaal goed.

    Ze zijn beiden helemaal gezond. We erg gestsressed. Crimson vocht van angst, dat was wel even sneu. Maar we waren gelukkig zo klaar. Pien was alleen maar boos en kroop grommend helemaal weg onder haar grote vriend.

    Crimsson weegt 4,3 kg en Pien 1,4

    Ik heb voor beiden ook Panacur meegenomen om ze preventief te gehandelen tegen EC.

    Gisteravond de eerste dosis en gelukkig eten ze het van een blaadje witlof. Ik was al een tijdje aan het oefenen met uit de hand voeren, dus dat is wel fijn.

    En ik kreeg bij elke enting nog een proefzakje SS. Die ga ik ook lekker uit de hand voeren. Misschien worden we dan nog wel eens vriendjes :yes:

    Toen we weer thuis waren, gingen ze snel allebei languit liggen. Na een stukje wortel waren ze al snel weer rustig.

    Wat een avontuur voor ze!

  15. Nou, het is klaar. Flake heeft nu rust.

    En ik kan het gaan verwerken.

    Ze is rustig gaan slapen en ik heb haar slapend achtergelaten. Dat vind ik altijd het fijnst met afscheid nemen. Dan zijn ze zo echt in rust, mooi vredig.

    Ik ben meteen het hok op gaan ruimen. Dat geeft mij ook wat rust. even bezig zijn. Ik heb het tussenschot uit het hok geschoven en Pien en Crimson hebben nu 1 grote ruimte.

    Pien is van de weeromstuit schijnzwanger en heeft in 1 van de nachthokken een nest gemaakt. Compleet met haar.

    Daar moest ik dan wel weer om lachen.

    Andere dieren geven altijd troost. Fijn is dat.

    En mijn man ook trouwens. Toen ik thuiskwam zonder Flake, stond er een enorm mooi, wit boeket voor me. Zo lief.

    Nou, ik ben wel even uitgeschreven. Ik zit alweer met tranen. Dat blijft nog wel even zo.

    Rust zacht lieve Flake!

    Ik mis je nu al...

  16. Misschien kun je vandaag eerder naar huis. Het is bijzonder knap wat je allemaal gedaan hebt en ik wens je ook heel veel sterkte toe

    Ik had net een vergadering die ik echt niet kon afzeggen, maar ik ga gelukkig over een half uurtje al naar huis. Ik carpool met mijn man en we beginnen altijd 's morgens heel vroeg. Mijn man zet ik om 6 uur voor zijn werk af en dan rijd ik door/terug naar mijn eigen werk.

    Als ik zo thuis ben (rond 16:15 uur) ga ik lekker nog even met haar knuffelen en verwen ik haar nog met wat lekkere dingen. Misschien kan ze nog even op het gras, als het niet te nat is.

    En dan breng ik haar in alle rust weg.

  17. Bedankt voor jullie lieve woorden.

    Het voelt ook wel goed hoor. Het is inderdaad gewoon echt de juiste beslissing.

    Ik zit echt tegen de tranen te vechten. Het wachten-to-het-zover-is is nu eigenlijk het ergst. Het verdriet naderhand is ook naar, maar ik weet uit ervaring dat ik dan ook toch opgelucht ben. Dan is het afgesloten en kan ik het gaan verwerken.

    Gelukkig heb ik nog 2 nijnen. Zij hebben wat extra aandacht nodig om wat vrijer te worden naar mij toe. Dus daar ga ik me lekker mee bezig houden.

    En Flake wacht op me (daar geloof ik stellig in) bij de regenboogbrug. Samen met haar broertje Clover, zusje Bigwig en moeder Spat.

    straks als ik thuis ben, bel ik de DA. Dat durf ik op mijn werk niet aan. Ik weet uit ervaring dat ik me dan niet meer goed kan houden en mijn collega's zouden dat niet begrijpen. (Het is namelijk "maar" een konijn)

  18. Nou, ik zie helemaal geen vooruitgang meer in Flake. Ze is nu echt al een heel aantal dagen hetzelfde. Ze heeft het hele weekend zowat lekker in het gras gelegen, maar ik zie echt geen vooruitgang meer.

    Ik heb haar de afgelopen tijd heerlijk verwend en extra vertroeteld. Ze heeft genoten van alle extra aandacht, maar ik merk nu aan haar dat ze er moe van is.

    Ik wil haar graag laten inslapen zonder dat ze een lijdensweg moet doorstaan. Ik heb het idee dat ze nu nog niet het idee heeft gehad dat ze ziek was, maar gisteravond draaide ze van me weg toen ik haar aan het aaien was en ik zag ineens zo'n vermoeidheid in haar ogen.

    Ik heb ook niet meer het vertrouwen dat het beter gaat worden met haar en heb gisteren een moeilijke beslissing genomen.

    Vanavond ga ik haar laten inslapen.

    Ik zit nu al met een knoop in mijn buik en tranen achter mijn ogen op mijn werk, maar ik weet dat het de juiste en de eerlijkste beslissing is.

    Ik zal haar wel vreselijk missen...

  19. Nou, zal ik maar even reageren dan..

    Ik ben evengaan zoeken en het blijkt dat er meer mensen zijn die dit fenomeen waarnemen bij hun nijnen. Ikzelf ook trouwens.

    In een eerder topic in dit forum vond ik onderstaande als "finaal" antwoord.

    "Het leek wel of de DA er zelf niet echt een antwoord op had, maar hij gokte erop dat het komt door een soort van reflex ivm de blindedarmkeutels. Het kan in ieder geval geen kwaad en normaalgezien zouden konijnen die dit doen ook niets tekort komen van vitaminen of mineralen."

    Verder weet eigenlijk niemand waarom ze het doen, blijkbaar. Vandaar dat mensenn ook niet geantwoord hebben waarschijnlijk.

    Misschien heb je er iets aan.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .