Ga naar inhoud

Smantt

Members
  • Items

    133
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door Smantt

  1. Hoi! Ik ben niet heel actief op het forum, maar wij hebben nog steeds 2 konijnen. Mijn dochter van 2,5 vindt dat superleuk. Ze speelt graag met ze buiten en helpt mee met verzorgen.

    Een konijn is rond de 8/9 jaar, misschien wel 10. Het andere konijntje is inmiddels 4/5 jaar. Ze zitten al zo'n 3/4 jaar samen.

     

    De laatste dagen merk ik dat het oudere konijn meteen naar binnen komt als de achterdeur open staat, als ze los in de tuin zijn. Ik dacht eerst dat het misschien per ongeluk was omdat ze al wat ouder is maar dit is het denk ik niet. De deur staat op een kier of ze is er al.

     

    Is ze toch op zoek naar menselijk contact of wat kan ik hieruit opmaken? 

    Moet ik het maar laten? Ik 'stuur' haar nu steeds weer naar buiten, maar mijn dochter vind t wel gezellig als ze binnen is haha

  2. Ik wil toch even een vraag stellen over de flinke nachtvorst de komende dagen.. ik zie dat veel konijnen buiten blijven, maar in de garage is ook een prima optie toch? Ik wil ze toch misschien de komende dagen naar de garage verhuizen met een provisorisch nachthok en de ren eraan. 

    Hier staat mijn koppel in een hoekje van de tuin, maar er is toch van 2 kanten wind en dus tocht. Ze hebben stro in het nachthok en ik zet ook de drinkbak hier. Helaas vriest dat ook op die plek.
    De deurtjes van de ren aan de voorzijde zijn vastgevroren 😅

  3. Hihi, ik ben hoogzwanger 😉

     

    Met dit slechte weer ben ik natuurlijk niet graag buiten en ben ik alleen bij ze om het eten te verversen. Toevallig zat ze nu vaak in het nachthok en weet ze natuurlijk dat als ik er ben, er eten komt, dus het zou misschien kunnen als reactie. 

     

    Ze zijn al een hele tijd territoriaal wat het eten betreft dus het zou wel kunnen..

  4. Hallo,

     

    Ons 6 jarig konijn knort sinds 2 dagen is ons opgevallen. Een tijd geleden leek het alsof de konijnen geschrokken waren van een kat en knorde ze ook, dus ik dacht van angst.

     

    Met het lekkere weer buiten bij de konijnen gezeten en toen niks gehoord.

     

    Verder eet en drinkt ze prima en kan ik geen snotneus ontdekken.

    Weet iemand misschien al wat het zou kunnen zijn?

     

    Morgen ga ik sowieso naar de DA met haar, hopelijk lukt dat nog als hoogzwangere..

  5. Het is bijna drie weken geleden dat ik gestart ben met die medicatie dus dat is inderdaad wel goed.

     

    Ik meng het nu met een salade, veel beter zo! Helaas nog wat bang als ik in hun buurt kom, een wijze les dat ik zulke dingen misschien meteen op deze manier moet doen.

     

    Ondertussen eten ze gelukkig weer wat meer hooi (kruidenhooi gemengd met wat gewone hooi).

  6. Ik heb geen bloed meer gezien in het (nacht)hok. Verder kreeg ik de tip van de DA om ze nog eens te wegen: ze zijn wel 100 a 200 gram bijgekomen, maar vind het zelf nog niet optimaal aangezien ik bij beiden nog de ruggengraat kan voelen. 

     

    Het viel me vandaag op dat Julia ineens weer meer aan het rijden is en ze bromt/knort? vaak. Iets wat ik niet van haar herken. Ik kan niet goed plaatsen wat voor geluid het is, maar als ik deze signalen bij elkaar zet en het nog steeds weinig eten van het kruidenhooi komt dit overeen met de overgang winter naar lente. Lekkere dingen eet ze wel nog.

  7. Het blijkt dat meningen verschillen. Eerlijk gezegd schrok ik in eerste instantie ook over alles wat geschreven werd, maar tegelijkertijd ben ik ook een persoon die het later kan relativeren en vindt het fijn dat deze oorzaken genoemd worden. 

    Het maakt me bewust dat er veel aan de hand kan zijn. Heb dit zelf liever dan te naïef denken en later blijkt er toch iets aan de hand te zijn.

     

    Ik ben blij met alles wat gezegd is geworden en zal het in m'n achterhoofd houden! Helaas ben ik vanmorgen vergeten het deurtje dicht te doen dus ze hebben lange tijd de vrijheid van de tuin gehad! Ze hebben toch wel weer wat plantjes aangevreten dus denk dat het niet aan de eetlust ligt 8)

    Het nieuwe kruidenhooi gegeven dus nog even afwachten hoezeer ze dat eten.

  8. Wat een fijne tips! Ga de eettips zeker gebruiken. 

     

    Beide konijnen hadden gewichtsverlies dus ergens denk ik dan toch aan e. Cuniculi helaas. Gelukkig lees ik dat het wel goed te 'verhelpen' is en het alleen de kop opsteekt bij tijden van stress.

    Ik voer ze vanavond het nieuwe kruidenhooi. Mochten ze dit ook niet eten ga ik terug naar de DA en vragen naar oorzaken die jullie benoemen.

  9. Wat fijn dat je zo uitgebreid reageert! Julia weegt 1,5 kg dus zou ze volgens de da 1,5 ml vloeibaar medicijn moeten krijgen. Is dat niet lastig om op het eten te doen? Dat vloeit toch uit? 

    Ik kan wel proberen op een stukje brood. 

     

    Geen idee of hij aan e. Cuniculi denkt. De kuur is gegeven omdat hij geen duidelijke signalen zag behalve het afvallen. Keutels zagen er goed uit dus is niet getest.

     

    Ik geef ze een handjevol ss, maar meestal in de namiddag/avond zodat ze de hele ochtend hebben om eerst het hooi te eten. Af en toe de erwtenvlokken of groenvoer erbij. 

     

    Het sneetje bloeddde niet meer maar was wel nog droog bloed. Maar dan had het flink moeten bloeden om het te 'lekken' op een plekje hooi.

     

    Ze is niet gecastreerd en rood kan het ook niet van het eten zijn.

  10. Sinds een tijdje heb ik een nieuw koppel; Julia en Sem. Na de dood van Romeo heb ik Julia laten checken (was ook wat mager) en bleek ze haakjes te hebben. Deze waren en zijn verholpen.

     

    Een paar weken geleden met beide konijnen terug naar de DA gegaan omdat Julia mager bleef (bleef haar ook erwtenvlokken voeden) en Sem ineens ook magerder was. De DA kon niet echt iets vinden maar gaf me een ontwormingskuur mee (fenbendrops) die ik beiden dagelijks moest voeren. Nu na twee weken ongeveer eten ze al 5 dagen geen hooi. Ik merk dat ze het spul vies vinden en niet meer in m'n buurt durven komen (associatie met de kuur natuurlijk)

    Brokjes e.d. eten ze wel. Hooithee helpt niet echt, ik ga vanmiddag kruidenhooi halen. Hiermee dacht ik dat het probleem wel opgelost zou zijn totdat ik net weer even bij ze ging kijken.

     

    Ik zag wat bloed op het stro (echt maar een grootte van 5 cent) en Julia knort een soort van. Brokjes eet ze nog steeds, dat heb ik meteen gecheckt. Wel is ze nog bang voor me :( heb haar toch even bij me gepakt om te kijken waar het bloed vandaan zou moeten komen. Het enige wat ik kan vinden is dat ze een sneetje in haar oor heeft.

     

    Kan iemand het geknor verklaren? 

    Sinds de dood van Romeo ben ik huiverig geworden en nog bezorgder over ze. 

    Mocht er echt iets zijn ga ik steeds naar de DA maar dat is helaas niet gratis.. 

  11. Ondertussen ben ik bij de dierenarts geweest. Fijn was dat ze de tijd namen om het verhaal te horen van Romeo. 

    Deze zei dat dieren regelmatig in een bepaalde houding liggen omdat ze soort van omvallen, zoals bij Romeo ook het geval was. Ook het feit dat hij een half uur eerder nog huppelde zoals altijd maakt het een groot vermoeden dat hij is gestorven aan een hartaanval. 

    Geeft me meer rust dat een arts dit ook zegt maar blijft ook een gek idee.

     

    Wel ben ik blij dat Julia gecheckt is want ze had haakjes. Vandaag ervoor behandeld en hopen dat het niet meer terugkomt! 

     

    Nu dan toch maar op zoek voor een nieuw vriendje voor Julia, het blijft een vreemd aanzien zo alleen. 

  12. Bedankt beide. 

    Om m'n tweede konijn niet snel zo te vinden ga ik maandag toch langs de arts met haar, voor een algemene check up. 

    Ga nu twijfelen over alles en wil daarmee wat zekerheid krijgen.

    Ze is nog steeds rustig als ik haar bij me neem en weet nu niet of dit van gemis is of dat er ook iets met haar aan de hand is. 

  13. Gisteren avond laat kwam ik thuis van een uitje en liep ik langs mijn koppeltje buiten. In eerste instantie leken ze beide bij de hooibal te zitten maar toen ik dichterbij kwam zag ik al dat het mis was. 

    Het vrouwtje begon te rennen (wat altijd van opwinding gebeurd als ik kom) en het mannetje bleef liggen. 

    Liggen, in de bak die onder de hooibal staat, op z'n zij. Dit heb ik lang niet meer gezien dus wist al genoeg.

    Het vrouwtje zat dus waarschijnlijk bij hem om verdriet? Later heb ik haar dan ook bij me gepakt en was ze erg rustig.

     

    Mijn eerste konijntje, beste maatje, een superlieverd, leek net een hond zo volgzaam en aanhankelijk. Wanneer er kinderen op bezoek waren altijd even aaien, heerlijk vond ie dat.

     

    Het was een Teddy widder van bijna 4,5. Helaas elk jaar wel wat, 2x gasvorming waar hij na 2 dagen wel weer van opknapte, beschadiging aan het oog en af en toe een plakkerig oog waardoor m'n vriend ook dacht dat hij minder sterk was dan gemiddeld. Ook door dat hij klein en licht was/leek. (Pas nog met hem naar de arts geweest en die zei overigens niks over het gewicht, ook ge-ent)

     

    Smiddags voordat ik wegging was hij nog vrolijk en at hij nog. 

    Omdat hij in die bak lag op z'n zij heb ik het idee dat hij het voelde en daar is gaan liggen. Maar het kan natuurlijk ook dat hij daar al zat en het toen kwam?

    Heeft iemand een idee of ervaringen wat misschien de oorzaak is geweest en of hij inderdaad voelde dat hij z'n laatste uur inging en al een plekje zocht?

  14. Mijn koppel (exram en voedster) zit al 2,5 jaar samen. De ram is altijd al wat rustiger geweest en liet alles z'n gang gaan. In ieder geval niet dominant! (Zij rijd ook wel eens op hem..) Tussendoor hebben we een trio koppeling geprobeerd die niet werkte waarna de 2 originals elkaar weer gevonden hebben. Dat is al een flinke tijd geleden.

     

    Er zijn geen veranderingen geweest maar toch was de voedster vandaag erg terretoriaal en dominant. (Toen ik thuis kwam zaten ze nog naast elkaar!)

    Ik heb geen idee wat de trigger was voor het gedrag of dat dit al in de ochtend gebeurde en het samenzitten toeval was.

    Ergens lijkt dit me niet, want na een kwartier vluchtte de ram stampend het nachthok in en kwam nauwelijks nog naar de ren. 

    Iets dat ik juist herkende van de voedster tijdens de triokoppeling, dus voor mijn gevoel is hij erg bang.

     

    Weet iemand misschien of dit met hormonen te maken heeft? En of een castratie het misschien zou verhelpen?

  15. Wanneer is een konijn dus te mager? 

    Hoeveel weegt een gemiddeld (dwerg) konijn?

     

    Toevallig was ik bij de dierenarts en deze wilde mijn Teddy widder van 4 wegen. Hij is altijd al aan de kleine kant geweest en heb helaas nooit consequent zijn gewicht bijgehouden. Hij kreeg regelmatig flink wat biks (denk vaak juist teveel dan te weinig)  en vaak wat lekkers. Natuurlijk ook altijd hooi.

     

    Hij woog 1300 gram, zijn vriendinnetje 1330 terwijl zij wel zwaarder oogt. 

    Nu ik erover nadenk zijn hun keutels wel kleiner geworden de laatste weken, maar ze eten alles nog prima.

     

    Dus toch mijn vraag aan jullie, wat is gemiddeld en hoe kun je ervoor zorgen dat ze bijkomen? 

     

  16. Gelukkig was dwangvoer niet nodig. Diezelfde avond heb ik hem gemasseerd wat al voldoende was. Toen ik even later bij hem ging kijken at hij weer en poepte meteen goed. 

    Ik heb wel nog telefonisch overlegd over de schilfertjes en hoogstwaarschijnlijk is dat ook hetzelfde wat hij al gehad heeft.  Consult was niet nodig, alleen nieuw flesje imaverol halen en hem hiermee behandelen.

    Mocht ook dit jaarlijks terugkeren, vind ik telefonisch overleg en korte kuur (nu is het alleen zn 'schaamstreek') wel prima.

  17. Welke medicatie krijgt jouw konijn dan? Zover ik me nog kan herinneren was hier alleen dwangvoer genoeg, maar kan me er ook in vergissen.
    Ik heb hem inderdaad even binnen en gemasseerd. Via een pipetje heb ik hem al wat water gegeven. Dwangvoer lijkt me niet verkeerd om al te geven toch?
    Ik kan inderdaad maandag met de DA bellen en hopelijk is telefonisch advies al voldoende. 

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .