Ga naar inhoud

Bart lover

Members
  • Items

    1.059
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  • Dagen gewonnen

    3

Berichten die geplaatst zijn door Bart lover

  1. Soms vinden konijnen het stressvol als hun omgeving verandert. Ze zien de tuin elke keer dat je ze loslaat als nieuw territorium en kunnen daar strijd om krijgen, vooral als ze nog niet zo lang samen zitten. Als je je de optie hebt zou ik proberen de permanente leefruimte van je konijnen iets vergroten en ze een tijdje niet meer loslaten in de tuin. 

    Wat bij mijn konijnen helpt is om ze een project te geven waar ze wat langer mee bezig zijn, zoals een berg papier die ze kunnen verscheuren of een doos met twee uitgangen waar ze aan kunnen knagen of een dikke verse tak (van een veilige boom).

    Tegen voernijd zou je kunnen proberen om het voer door het hok te strooien in plaats van in een pakje te doen. Dan is het moeilijker voor het konijn om alles te 'beschermen' en zijn ze wat langer bezig met eten.

     

  2. Konijnen vinden opgepakt worden over het algemeen niet fijn. Het kan zijn dat hij van het oppakken de afgelopen twee maanden steeds banger is geworden en het nu niet meer accepteert. Laat hem met vier pootjes op de grond staan en lok hem met iets lekkers dan zal hij waarschijnlijk wel bij je in de buurt willen zijn. 

    Wat bedoel je met het langer laten staan van zijn brokjes? Eet hij ze niet allemaal direct op of laat hij het helemaal staan?

    Wat jij beschrijft zijn in ieder geval niet de symptomen van de 'puberteit' bij konijnen. Dat begint vaak rond de zes maanden en bestaat uit hormonaal gedrag zoals sproeien en rijden. 

  3. Het klinkt alsof het gewoon niet klikt tussen jouw ene voedster en de andere twee konijnen. Ze scheiden was een goede zet.

    Hoe heb je de konijnen samengezet? Heb je ze op neutraal terrein gekoppeld? Of was dit een bestaand groepje? Weet je zeker dat het twee voedsters zijn?  Hoeveel ruimte hebben ze de hele dag? 

  4. Honden worden niet voor niets gebruikt voor de jacht op konijnen en hazen. Konijnen en hazen zijn natuurlijk prooi voor honden. Als je ze laat dan gaan ze in de bossen en weilanden zelf opzoek naar (nestjes) wilde konijnen die ze doden en opeten. Jouw konijn weet dat, de hond is voor het konijn een roofdier. 

    In de ogen van jouw konijn heb jij een roofdier naar binnen gelaten dat hem elk moment als een smakelijk hapje naar binnen kan werken. Hij hoort en ziet de hond overdag en 's avonds ruikt de hele kamer nog naar roofdier. In zijn ogen is dit gevaarlijke roofdier zijn territorium binnen gedrongen en is hij alleen veilig in zijn kooi.

    De oplossing is om je konijn een plek te geven waar hij zich veilig voelt. Waar hij de hond niet kan zien of ruiken en hij een eigen ruim territorium heeft.

    Dan zou je daarna als jouw konijn weer gekalmeerd is nog een keertje kunnen proberen om de puppy heel rustig te introduceren. Dat betekent dat de hond rustig is en niet bij het konijn kan komen en het konijn zelf een stukje dichterbij kan komen. Heeft hij dan dezelfde reactie dan kan jouw konijn gewoon niet samen met een hond. Dat kan, niet elk konijn komt over dat natuurlijke instinct tegenover een roofdier heen. Met deze uitkomst had je eigenlijk direct rekening moeten houden want die kans was heel realistisch. 

    De enige oplossing zou dan zijn om je konijn een maatje en voldoende ruimte te geven waar hij niet in de buurt hoeft te zijn van een hond, in jouw huis of ergens anders.

    • Vind ik leuk 1
  5. Ik heb ook zo'n watersilo en een flesje als back up. Ze hebben de watersilo weleens omgegooid maar het model in de webwinkel hier is volgens mij een slag groter. Ik heb heb hem nu in de hoek tussen twee bakstenen staan en dat gaat eigenlijk altijd goed. 

    Mijn rammetje krabde en knaagde aan de drinkfles terwijl mijn voedster nergens last van had. Ik weet niet of ook overgestapt was naar een watersilo als mijn rammetje er geen problemen mee gehad had. Ze drinken wel allebei alleen uit het flesje als de drinkbak leeg is of omgegooid.

  6. Ik denk niet dat een fel licht heel veel meerwaarde heeft met oud en nieuw. Als je een goede schuilplaats voor ze hebt die helemaal donker is (nachthok/schuilhuisje) dan kruipen ze daar wel in als ze bang zijn voor de flitsen. Als er geen vuurwerk recht naast de ren afgeschoten wordt zullen ze er dan niet heel veel van zien.  Ze zullen gestrest zijn en vooral aan het begin veel schrikken. Dat is heel zielig om te zien maar als het goed is houden ze er niets aan over. 

    Mocht je je echt heel erg zorgen maken dan denk ik dat het rustiger voor ze zal zijn om ze binnen te zetten in de garage met gedempt geluid en de lichten uit dan buiten met een bouwlamp. 

  7. Er is een heel groot verschil tussen verwaarlozen en je konijn niet optimaal verzorgen. Niemand beweert dat jij niet van je konijn houdt en niet het beste met hem voor hebt. Het kan zijn dat de informatie die jij over konijnen hebt niet klopt. Jij wist niet dat het hok van jouw konijn eigenlijk te klein is en je wist ook niet dat het zielig is om een konijn alleen te houden. Dat is niet erg daar kun je niets aan doen maar als je die informatie krijgt en er helemaal niets mee doet, dat zou pas verwaarlozing zijn. 

    Jouw vraag was hoe zorg ik dat mijn konijn zich niet alleen voelt als ik straks minder tijd voor hem heb omdat ik een baby krijg? Het antwoord daarop is zorgen dat hij niet meer alleen van jou afhankelijk is voor aandacht en dat doe je door hem een maatje en voldoende ruimte te geven.

  8. Afstaan aan een opvang? Het niet kunnen verzorgen van een dier is een gegronde reden om hem af te staan. Ik denk dat een opvang altijd blijer is om een dier te verzorgen dan om een sterk vermagerd konijn dood te laten gaan. Een opvang heeft misschien niet alle middelen maar een bloedonderzoek kunnen ze ten miste wel betalen. Hoezo zouden de kosten aan haar doorgerekend worden? Ze hoeft alleen afstandskosten te betalen en dan is het konijn niet meer van haar.

  9. Valt de eigenaar van het konijn misschien over te halen om het konijn af te staan? Als diegene de kosten van een dierenarts onderzoek niet kan betalen dan kan diegene zijn konijn eigenlijk geen dierwaardig leven geven. Een maatje zal niet eerlijk zijn omdat diegene de dierenarts kosten voor een maatje ook niet zou kunnen betalen.

  10. Is deze persoon niet gewoon vreemde dingen aan het plaatsen zodat iedereen boos wordt?

    Het slaat nergens op. Iedereen weet dat chocolade giftig is voor dieren en niemand laat zijn konijn zo maar een week achter zonder dat er iemand is die erbij kan komen. 

  11. Je hoeft eerst ook niet weer in de ren toch? Ik denk dat ze gestresst is van de koppeling en de verhuizing en daarom misschien wat agressiever. 

    Je kunt de brokjes door de kooi strooien zodat ze wat afgeleid is en zich de voerbak niet toe kan eigenen. Als ze bezig is met eten/brokjes zoeken dan is ze afgeleid en kun je misschien wat makkelijker bij de waterbak.

    Ik neem aan dat ze genoeg ruimte heeft om jou en jouw konijn te ontwijken. 

  12. Ik heb mijn voedster laten castreren omdat ze merkbaar hormonaal was. Ze sproeide alles inclusief haar vriendje onder en ze hadden af en toe ruzie. Na de castratie heeft ze hier geen last meer van gehad. Ze sproeit niet meer en ze is ook niet meer extreem dominant naar haar vriendje. 

  13. Het kan helpen om het in een kattenmand te lokken/ te vangen en hem dan op te tillen. Dan kun je de bovenkant eraf halen om hem te borstelen. Dat scheelt soms stress.

    Misschien dat je een filmpje op kunt zoeken hoe je een konijnen echt kort knipt? Dan hoef je als het goed is amper te borstelen.

  14. Konijnen zijn heel goed in het verbergen dat er iets mis met ze is omdat het prooidieren zijn. Het kan dus heel goed zijn dat er wel iets mis is. Het beste zou zijn om naar de dierenarts te gaan om uit te sluiten dat hij ziek is.

  15. Waarschijnlijk verveelt ze zich en zoekt ze een project om zich af te leiden. Het 'slopen' is voor haar een manier om bezig te blijven omdat ze haar energie niet goed kwijt kan. Een goede diepe graafbak is vaak een goede manier om een konijn een project te geven om zijn energie kwijt te kunnen. Dat is waarschijnlijk de beste manier. Daarnaast zou je ook een geoorloofd sloop/knaagproject kunnen geven. Een veilige boomstam met veel takken bijvoorbeeld of een voerbal of wilgen tunnels. Verrijking van de omgeving door tunnels, hutjes en smalle doorgangen kunnen ze bezighouden vooral als je de indeling eens in de zoveel tijd verandert. 

    • Vind ik leuk 1
  16. Mijn voedster had ook een natte kont. Ik had verder niets gemerkt en voelde het omdat ik haar toevallig optilde. De dierenarts concludeerde dat het een blaasontsteking moest zijn. Na een antibioticakuur was alles weer opgelost.

    Achteraf kan ik me niet bedenken wanneer ze er last van heeft gekregen. Het enige symptoom dat ik opgemerkt had was de natte kont.

  17. Als een dier jeuk heeft kan het aan zijn pootje gaan likken of kauwen. Misschien dat er een huidprobleem is of zit er een ontsteking in het pootje. Het lijkt me dan ook verstandig om de dierenarts ernaar te laten kijken.

  18. Hooi is om op te eten en niet echt een goede bodembedekker, stro houdt de warmte veel beter vast.
    Wat is precies het probleem? Plast hij echt overal in het hok of plast hij een enkele keer buiten het nachthok? Of plast hij niet in het toilletje?
    Als hij veel sproeit, dat betekent dat hij zijn territorium met urine afbakent, dan is castratie bijna altijd de oplossing. Het gedrag is vaak hormonaal ende verwijdering van het deel van het lichaam dat die hormonen vooral produceert is vaak effectief. 
    Als het echter lijkt alsof hij veel meer plast of de controle over zijn blaas kwijt is zou ik contact opnemen met de dierenarts. Het kan een symptoom zijn van een ziekte. 
    Misschien dat je kunt kijken naar een grotere waterfles? Of een waterbak, mijn eigen rammetje houdt er niet van om uit een flesje te drinken en rammelt tijdens het drinken vaak met de waterfles. 

     

  19. Die cijfers kloppen niet, er is een risico verbonden met de operatie maar de sterfkans is zeker niet 50 procent. 
    Als je geen ervaring hebt met koppelen en jouw voedster zo moeilijk is zou ik proberen contact op te nemen met een goede opvang. Zij weten veel beter wat er moet gebeuren en het voorkomt veel stress bij jou. Plus zij hebben meerdere konijnen waar ze mee kunnen koppelen als het met het eerste konijn niet lukt. 

    Heeft ze de volledige dag toegang tot de 50 vierkante meter? Heb je haar in het verleden opgetild? 

  20. 5 minuten geleden zei charley:

    Ik heb dinsdagmiddag een plas opgevangen en bij de dierenarts afgegeven, deze was schoon en geen tekenen van een blaasontsteking. De arts zij dat het waarschijnlijk sproeien is om haar territorium af te bakeren en hier kan ze nu weinig aan doen.

    Dan is het goed.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .