Ga naar inhoud

Lonja

Members
  • Items

    12.682
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  • Dagen gewonnen

    50

Berichten die geplaatst zijn door Lonja

  1. Ik hoef er geen foto van te zien hoor, geloof het zo wel :P

    Ik zou echt zo snel mogelijk de ontlasting laten onderzoeken op alles wat de dierenarts maar kan bedenke. Geen wonder dan ook dat het beestje mager is. Let goed op dat hij niet uitdroogt en geen tekort aan suikers en zouten heeft. Is de temperatuur nog goed?

    Het kan best dat hij besmet is met het een of ander en in tijden van ziekte kan EC de kop opsteken door verminderde weerstand. Andersom geldt dat met bijvoorbeeld coccidiose net zo goed, dus beetje kip/ei verhaal, maar het lijkt me hoe dan ook belangrijk om vlug aan te pakken. Veel beterschap :)

  2. Nou dat bedoel ik dus eigenlijk, is het dan misschien geen diarree maar gewoon de zachte ontlasting die konijnen normaal dagelijks opeten? En waar hij nu gewoon veel moeilijker bij kan? 

    Diarree is echt een plens waterige vieze bruine stinkende ontlasting. Is dat het, of is het misschien geen diarree? 

  3. Het is natuurlijk zeer de vraag hoe betrouwbaar het is dat die konijnen zo oud worden. Mensen die hun konijn alleen in een hok laten zitten met een bak gemengd voer houden zich er niet zo mee bezig over het algemeen en denken er niet zo over na over wanneer het konijn precies geboren is en vergeten het jaartal. Dan wordt het een wilde gok waarbij mensen er toch stellig van overtuigd zijn dat het konijn er al minstens 8, misschien wel 9 jaar is bijvoorbeeld, terwijl het in werkelijkheid dan bijvoorbeeld 5 jaar is. Mensen hebben vaak een heel slecht besef van tijd, dus juist mensen die zich niet zo met hun konijn bezig houden zullen vaak de leeftijd overschatten.

  4. Dat valt wel mee, dat veel slapen. Maar een konijn alleen is nu eenmaal niet zo actief. Er is niet zoveel in het leven voor zo'n beestje waar het wat mee kan. Konijnen samen zijn een stuk actiever en ondernemender. Het zijn gewoon niet echt dieren om alleen te houden, dat zie je terug in het gedrag. 

    Daarnaast zijn het inderdaad schemerdieren die met name 's avonds en 's nachts actief zijn. Zorg dus, naast andere konijnen, ook voor ruimte 's nachts. 

  5. De minimumleeftijd voor Nobivac  (tegen myxomatose en VHD 1) is 5 weken. Voor Cunipravac (tegen VHD 2) weet ik het niet eigenlijk. Maar zal met 18 weken ongetwijfeld al lang en breed mogelijk zijn. :)

  6. Trovet is helemaal niet speciaal veel lager in calcium dan ander voer. Het bevat 0.6% calcium net zoals veel andere voeding. ;)

    Alleen die vet care urinary tract is iets lager met 0.5%. En heel duur :P

    Ik geef ook gewoon maar een beetje extra groen maar dat schiet nog niet erg op in deze tijd van het jaar natuurlijk. Kan er moeilijk een hele komkommer en een hele andijvie bij gooien. Straks is het weer zomer en is er weer van alles te plukken. Ik vraag me alleen af of het helpt bij mijn konijn, hij krijgt over het algemeen heel erg veel groen in de zomer en had 24/7 toegang tot gras, maar toch blaasproblemen. Dus natuurlijk is het goed om veel groen te geven maar het verhelpt het hier niet helaas. 

    Ik ga hem echt niet iedere dag met een spuitje water in zijn bek vervelen. Dat vind ik geen leven, sorry. 

  7. Tevens kun je beter gewoon helemaal geen konijntje op de gok bij dit vrouwtje zetten. Je kan beter tegen de tijd dat de hormonen wat tot rust zijn gekomen haar meenemen naar een opvang om daar te kijken met welk konijn het klikt. Lang niet alle konijnen matchen met elkaar en ik zou ook aanraden een volwassen gecastreerde ram uit te zoeken. Jonge konijnen ontwikkelen zich nog waardoor het dan op latere leeftijd ook niet goed kan gaan. 

     

    Edit: Christa was me net voor ;) 

  8. Nee snap ik, (vorige bewoners van ons huis waren zo lollig her en der in de tuin bamboe te zetten, die was gigantisch toen wij hier kwamen wonen en ik kom er gewoon niet meer vanaf) daarom dan ook in een ingegraven pot, dan blijft het waar de bedoeling is. Verder zou ik nu behalve bamboe niet zo goed weten wat voor grotere struiken met die afmetingen én wintergroen, én veilig voor konijnen zijn. Grote siergrassen misschien nog? Of een Wilgenboompje? Je hebt van die hangende klein blijvende wilgenboompjes. Maar die zijn niet wintergroen. 

  9. Hm skimmia heb ik laatst aangeboden gekregen van mijn moeder en ik wilde het ook niet omdat overal staat dat de bessen giftig zijn, zeker gevaarlijk met kleine kinderen etc. In dat lijstje staat ook geranium terwijl dat bij mijn weten wel degelijk giftig is. 

    Qua stuiken zou je rozemarijn neer kunnen zetten, dat worden flinke struikjes maar dat duurt wel even. Of een haag van beuk, of bosbessen-struiken zijn ook leuk (wel mannelijke en vrouwelijke plant bij elkaar zetten voor bosbessen) of een mooie rozenstruik of frambozen wellicht? Zomaar wat dingen die ik nu bedenk. Wil je echt grotere vullende begroeiing dan zou je ook bamboe kunnen zetten, maar graaf deze dan wel in in een pot. 

  10. Dat is doodsoorzaak, daarna moet je nog zeggen hoe het konijn aan zijn einde kwam. Dus ingeslapen etc. 

    Ik miste ook wel de optie dat ik ze heb aangeschaft als maatje voor het andere konijn. Als het puur voor mezelf was had ik 1 konijn en een andere reden dat er meer konijnen zijn aangeschaft is er ook echt niet. 

    Ik ben heel benieuwd naar de tussenstand eigenlijk! 

  11. Ik vraag me af of ze echt helemaal niets eet, als ze sinds donderdagavond tot vanmorgen niet heeft gegeten zou ze bijna een week niet hebben gegeten? Dat overleven ze niet als ze helemaal niet eten. Als ze nog kleine beetjes eet is het anders dan wanneer ze ech t niets meer eet.Ik vraag me wel af of de snot wel het probleem is, ze kunnen er knap beroerd van zijn maar een week al niet eten en je beschrijft ook een echt ziek konijn,  als je dit niet zeker weet zou ik nu met haar naar de dierenarts gaan, wellicht is er iets anders aan de hand. 

  12. 22 minuten geleden zei Edith:

    Goed initiatief! Wel schrikken dat konijnen in de jaren '90 hooguit 3 jaar werden. Ik weet nog dat toen ik een jaar of vijf was (1993) er een dierenwinkel was in Den Bosch waarvan de konijntjes en cavia's al na een paar weken doodgingen. Waarschijnlijk doordat ze te vroeg bij de moeder waren weggehaald. Ik heb het idee dat dit anno 2016 wel stukken verbeterd is dankzij het internet.

    Ze werden niet hooguit drie jaar, ze werden gemiddeld drie jaar. Dat is nogal een verschil ;) 

  13. Goed idee om het uitgebreider te maken! Wel zijn veel vragen dan weer lastig bij een konijn wat overleden is. Dikke kans dat het konijn wel een keer verhuisd is van verblijf, (binnen/buiten)het verblijf kleiner geworden is of uitgebreid is, maatjes van het konijn in de loop der jaren gekomen of gegaan zijn, voeding veranderd is etc. 

    Als je het in zou vullen voor het moment van overlijden zal het ook weer niet kloppen want veel mensen halen een ziek konijn eerst naar binnen waar het dan al dan niet alleen zit en in een kleiner verblijf. 

    Pff lastig zo'n onderzoek! 

  14. Ze kunnen best wat biks missen hoor, dat is niet zo belangrijk. Ik heb ook een konijn gehad wat wel eens een portie miste omdat ze iets had gehoord of geroken of gezien wat eng was (er hoefde maar een kat in de verte te lopen en ze kwam de eerste uren niet meer tevoorschijn). Als ze maar hooi eten. Ik gaf ook wel eens een paar biksjes in het hok maar toen ik er eenmaal aan gewend was dat dat nu eenmaal was hoe dat beestje in elkaar stak heb ik me er eigenlijk nooit zorgen over gemaakt. Uiteindelijk kwam ze altijd wel weer een keer over haar schrik heen en kwam ze weer naar buiten en ging ze gewoon hooi eten. Dat konijn had heel lang in de natuur geleefd dus was alleen maar slim van haar dat ze veiligheid boven eten stelde. 

  15. Volgens mij hebben we al ooit zo'n enquête gedaan en kwamen er allerlei praktische problemen naar boven zoals dat heel veel mensen een konijn uit de opvang hebben. Daar is qua leeftijd over het algemeen weinig over bekend. 

    En welk konijnen tel je mee? Wij hadden thuis al konijnen toen ik kind was. Maar toen waren dierenartsen en vaccinaties een ander verhaal. Ook niet representatief voor het konijn anno 2016 dus. En als ik alleen mijn konijnen nu tel, dan valt de sterfleeftijd ook laag uit want die nog leven zijn alvast ouder geworden dan die dood zijn gegaan. Weet ik trouwens dus weer niet zeker want heb van de helft geen idee hoe oud ze zijn of waren. 

  16. Natuurlijk heeft hij nog nooit die ziektes gehad anders was hij er nu niet meer :P

    De enting die er nu is werkt een jaar, niet meer en niet minder, die van 7 jaar geleden werkte maar een paar maanden. 

    Dat hij alleen zit is heel sneu maar heeft niet te maken met wel of niet beschermd zijn. 

    1 konijn van mij is waarschijnlijk ook overleden aan VHD 1, maar dat is zo'n 25 jaar geleden, toen was er nog geen enting voor. 

    Een paar jaar geleden had mijn huisbaas konijnen achter mijn huis die niet ingeënt waren, die hadden al binnen een paar maanden myxomatose en legden snel het loodje. 

    Er zijn voor zover ik weet geen verhalen bekend van konijnen die ziek werden van de huidige enting (Nobivac). Ik zou hem dus gewoon laten vaccineren, of ervoor kiezen om het risico te nemen maar dan moet je natuurlijk niet gek opkijken als hij een keer myxomatose of VHD krijgt. 

  17. Ik sluit me bij Sanne aan :)

    Heel fijn hoe dan ook dat het zo snel weer beter gaat! Heb het toch wel vaker gelezen hier ook hoor, dat het met een paar dagen al lijkt te helpen. Het lijkt echt te variëren van een paar dagen tot een paar weken tot een paar maanden. Helaas is er nog zoveel niet bekend over EC. 

  18. Inderdaad, daarom vertelde ik er expres juist bij dat het ontstekingsremmend werkt. Daar ga jij/de dierenarts volgens mij aan voorbij door alleen te kijken naar de pijnstillende werking. De EC behandel je nu wel maar de gevolgen van de EC en waardoor de problemen ontstaan zijn de ontstekingen, die zwellingen geven zoals Sanne hierboven uitlegt. Als je die ook behandelt dan kunnen in ieder geval de symptomen ook onder controle gehouden worden. Het is maar pijnstiller, ik denk dat je dat best nog eens kan opperen, je stelt niet voor om het beest gelijk plat te spuiten met corticosteroïden hè. 

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .