Ga naar inhoud

Susan-WhiteMagic

Members
  • Items

    3.370
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door Susan-WhiteMagic

  1. Hoi iedereen.

    Stamper heeft een traanoog. Er komt doorzichtig vocht uit en onder zijn oog is het nat. Zijn andere oog ziet er goed uit. Verder is hij gezond, eet en drinkt hij goed en keutelt hij goed. Morgen ga ik met de dierenarts bellen. Maar ik ben gewoon bezorgd en wil voorbereid zijn. Wat zou het kunnen zijn?

    Groetjes, Stamper en Susan.

  2. Ik heb ze nu een paar dagen alleen op weidegrasrollen en pellets laten leven en het resultaat is verbluffend: ze eten er meer van dan van hooi, de keutels zijn mooier en groter, er is veel minder troep in het hok en mijn keelpijn/hoofdpijn zijn vrijwel verdwenen. Nu het oude hooi opmaken en binnenkort het compact grass uittesten.

  3. Hartog ben ik niet zo van, meer van de Pavo :mdr:

    Hier eten ze op het moment Pavo Daily Plus. (is ook van dat gehakselde, korte spul)

    Ze vinden het goed te eten, ik strooi het door heel de ren.

    Heb Pavo gesproken en ze zeggen dat 'de samenstelling te vergelijken is met die van hooi'.

    Allemaal leuk en aardig zo'n lijstje, maar heb je dat ook van je pakjes hooi?!

    Als het aanvoelt als hooi, is het meestal ook gewoon hooi.

  4. Even een update, na een lange periode waarop het stand-by stond (andere problemen kregen de voorhand of ik was op vakantie en had er geen last van) heb ik nu de weidegraspellets en weidegrasrollen van caviakruiden.nl bestelt. Van beide soorten heb ik een kilo, om het te testen. Vandaag heb ik het ontvangen en meteen aan ze gegeven. Beide konijnen vonden beide soorten erg lekker en ik reageer er veel minder op (mijn reactie op normaal hooi wordt overigens alleen maar heftiger, als ik per ongeluk adem boven een hooizak krijg ik meteen keelpijn en kort daarna hoofdpijn). Het enige nadeel is dat bij de weidegrasrollen ze makkelijk uit elkaar vallen en er alsnog best veel stof (en dus schimmels) vrijkomt.

  5. Over snelheid kan ik niks zeggen, Zusje is het enige konijn dat ik in een behoorlijk ver stadium heb getraind, met Stamper ben ik pas net begonnen. Ik weet wel dat 'blijf' voor Zusje enorm lastig is en heel veel van haar vraagt. 'Hier' leerde ze in één dag de basis van en kwam ze binnen een week vanuit alle hoekjes en gaatjes aangerend. 'Volg' ging na een week gemakkelijk gedurende 1 minuut. Ik weet niet hoe snel het bij clickertraining gaat maar dan heb je een indicatie.

    Het tellen is een goede tip, ik weet echt niet hoe lang ik bezig ben en ik zag ook bij het terugkijken dat het behoorlijk onregelmatig ging. Dat is een goed punt voor mij om op te letten.

  6. Elvje, met Zusje ben ik net als met clickertraining begonnen in een kale ren zonder afleiding en ben ik altijd consequent geweest. Ik geef haar alle tijd om te leren en te ontdekken en ik zorg ervoor dat er rust is. Haar concentratie is door de training enorm vooruit gegaan maar juist dit geluid houdt haar bij de les. Als jij het irritant en afleidend vindt, kan ik daar niks aan veranderen maar voor ons werkt het uitstekend en één konijn is iets anders dan een klas vol kinderen, ookal zijn de meeste basisprincipes hetzelfde.

    Saskiaa, het is zoals Sher al zegt SATS training. Ik heb vroeger al een tijd met de wens om Zusje te trainen rondgelopen en heb me helemaal ingelezen op internet in clicktertraining. Hoewel ik niks tegen clickertraining heb, ik ben er zelfs voorstander van, was het geen geschikt systeem voor de Zusje die er op dat moment was. Clickertraining begint meteen met training terwijl Zusje nog met aardig wat gedragsproblemen rondliep en ik haar niet begreep. Toen stuitte ik op een site van een Nederlandse konijnentrainster die werkt op SATS wijze, Bernice Muntz. Nadat ik haar hele site had gelezen had ik door dat dit een beter methode voor ons was. Ik heb me ingeschreven voor een workshop opvoeding en ben daarna met nieuwe moed begonnen aan de socialisering en opvoeding van een behoorlijk agressief konijn. Een paar maanden na de workshop had ik een normaal konijn en kon ik beginnen met de training, dat is nu driekwart jaar geleden. Inmiddels zijn Zusje en ik een team en begrijpen we elkaar, maar als je een tijdje geleden haar had gezien zag je niet de onderliggende agressie die ze had tegen alles wat bewoog (Stamper uitgezonderd).

    Een van de zinnen die je schrijft vind ik best grappig. Als jij en je voer interressant genoeg zijn... Bij clickertraining is de regel click=(eet)beloning. Bij SATS bestaat die regel niet en is het woordje 'ex' de beloning. Ik kan, als ik wil, Zusje trainen zonder ook maar een brokje voer te geven. De aanvullende beloning kan bestaan uit een paar aaien, een moment met het favoriete speeltje of gewoon voer, maar is niet nodig.

  7. Schitterend, een gezonde discussie! Ik ben niet beledigd en ik vind het niet erg dat je er anders over denkt. Ik had min of meer verwacht dat er raar werd opgekeken van mijn trainingsmanier, maar dit is een hele andere trainingsmethode dan clickertraining, wat jij doet.

    Allereerst over de slechte concentratie: daar zie je nu weinig van omdat het helpt. Dat klinkt heel idioot en is eigenlijk een slecht argument, maar ik heb het ook wel eens zonder begeleidingssignaal (het dididi) geprobeerd bij nieuwe commando's en daarbij merkte ik gewoon dat ze niet oplette, toch even dat blaadje daar ging snuffelen en vervolgens vergat dat ze bezig was met haar training. Dan kon ik steeds weer opnieuw beginnen en was het voor ons allebei heel lastig. Als ik haar met begeleidingssignaal een commando geef, bijvoorbeeld 'volg', geef ik haar aan dat ze op de goede weg is en merkt ze wanneer ze afdwaalt (dan stopt het begeleidingsignaal). Dan zie je haar opkijken en haar hoofd in alle richtingen bewegen, totdat ze de goede kant heeft opgepikt.

    Ten tweede gebruik ik inderdaad zowel lichaamstaal als woorden. Bij commando's die ze goed kent kan ik een van de twee weglaten, maar ik heb er deze training voor gekozen het allebei te gebruiken. Dat klinkt heel verwarrend voor het konijn, maar het schept juist duidelijkheid. Ik weet niet precies hoe ik het moet uitleggen, maar juist doordat ze allebei de dingen kent is ze meer geconcentreerd en weet ze waar ze mee bezig is. Ze kent mijn stem en weet wat er gebeurd als ik bepaalde woorden zeg.

    Als ik haar met mand en al optil (Zusje heeft een bloedhekel aan oppakken, hiermee hoeft ze nooit te worden opgepakt), waarschuw ik haar dat de mand omhoog gaat met de woorden: mand omhoog. Dan gaat ze in het midden zitten en blijft ze daar zitten totdat ik met het woordje 'ex' zeg dat het voorbij is en dat ze het goed heeft gedaan.

    Bovendien kan ik preciezere signalen afgeven. Als ik mijn hand strek en horizontaal naast mijn lichaam houd en zeg 'hoog', rent ze naar mijn hand toe en gaat onder mijn hand omhoog staan. Als ik 'hoog' zeg zonder mijn hand te gebruiken gaat ze omhoog staan op de plaats waar ze is. Als Zusje bij mij in de buurt is en op mij let en ik strek mijn hand en houd hem horizontaal, dan gaat ze omhoog staan op de plek onder mijn hand. Dat is hetzelfde commando maar met verschillende uitwerkingen en verschillend resultaat.

    Ten derde wordt ze niet drukker van het begeleidingssignaal. Zoals ik al gezegd heb versterkt het haar concentratie en dat is, als ik het op een normale manier zeg, het enige effect. Wel kan ik haar door het signaal enthousiaster te maken aankondigen dat er een hindernis aankomt waar ze meer vaart voor nodig heeft. Dan gaat ze harder rennen om zo beter over een hindernis te kunnen springen. Als ik het rustiger doe is het voor haar een teken dat zij het ook rustiger aan moet doen, bijvoorbeeld bij een krappe slalom of nu bij 'blijf'. Ik moet trouwens wel bekennen dat ik het nu op een normale toon zeg terwijl het eigenlijk rustiger had moeten zijn. Daar zijn filmpjes heel handig voor, je ziet zelf wat je fout doet en kan je daardoor verbeteren.

    Tenslotte heb je opgemerkt dat ik een ander stappenplan heb. In jouw ogen train ik Zusje 'verkeerd' omdat ik meteen een commando voor blijf geef met bijbehorende lichaamstaal.

    Maar je hebt niet gezien wat er voorafgaand aan deze fase is. Het wordt op een andere manier opgebouwd. Ik zet het stappenplan er even neer in woorden (de handgebaren zijn lastig te schrijven, maar in deze fases zijn worden en handgebaren nog zonder uitzondering aan elkaar gekoppeld en worden ze niet los gebruikt). 'Ex' is ongeveer hetzelfde als een click, namelijk een teken dat het goed is. Elke fase wordt ongeveer 3 x gedaan, afhankelijk van hoe goed het gaat.

    1. 'Blijf' 'Ex'

    2. 'Blijf' 'dididi' 'Ex'

    3. 'Blijf' 'dididididididi' 'Ex'

    4. 'Blijf' 'dididididididididididi' 'Ex'

    enzovoort.

    In het begin houd ik mijn hand er bij op de 'blijf' manier. Als de 'blijf' tijd langer wordt, heb ik meer tijd om mijn hand weg te halen en langzaam achteruit te gaan. Zodra ze me achterna gaat, stopt het begeleidingssignaal en merkt ze haar fout op. Vaak springt ze dan meteen weer in de mand en kan ik verder gaan. Inmiddels mag ik meteen mijn hand weghalen en kan ze ongeveer één minuut blijven in de mand. Ze zit ook een stuk rustiger.

    Ik hoop dat ik duidelijk heb gemaakt hoe ik train en waarom dat er op deze manier uitziet. Als er nog vragen zijn, hoor ik het graag. Dit is mijn trainingssysteem en er zijn wel paralellen met clickertraining en toch is het totaal anders. Daarom ziet het er voor jullie heel vreemd uit.

    Wow, ik heb een half boek geschreven... Ik merk nu pas hoe lang mijn verhaal eigenlijk is.

  8. tititititiitititititiitiitiitititititittitii? :rofl:

    het is didididididididididididididididididididididi:na:

    :regels:Het is beter voor konijnen, in het bijzonder voor konijnen met een slechte concentratie. De leertijd wordt erdoor verkort en de duidelijkheid vergroot. Waag het niet mijn communicatiemiddel met Zusje te beledigen:duivel:

    Maar het klinkt idd nogal idioot

    Als je je eraan ergert, zet dan het geluid uit.

  9. Van readigrass heb ik geen volledige samenstelling kunnen vinden, maar als je alleen naar hooi en compactgras kijkt, zie je idd dat er meer eiwitten en calcium inzitten. Dat is iets waar ik rekening mee ga houden. Hoewel ik me wel afvraag hoe groot het effect is, aangezien er ook meer vezels inzitten (dus ik verwacht dat ze eerder vol zitten).

    Hoe groot moet die hooibal zijn, als het om een totaalgewicht van ongeveer 2 1/2 kilo gaat?

  10. Ik gebruik meerdere targets, voor agility gebruik ik een target met clicker die ik voor mijn verjaardag heb gekregen (en die inmiddels al op twee plaatsen geplakt is). Voor de trucjes gebruik ik mijn handen in verschillende standen, die elk een eigen betekenis hebben.

    Ik begrijp je tweede vraag niet helemaal, maar ik neem aan dat je bedoelt of je moet beginnen met een clicker of een target bij de training. Ik zou beginnen met een clicker. Een konijn weet in het begin niet wat die click nou betekent, dus dat moet worden geleerd. Je clickt gewoon een paar keer en geeft steeds een beloning. Als je konijn dat begrijpt (click=beloning), dan kan je beginnen met een target.

    O, ja. Mijn eerste filmpje staat bijna op youtube en komt daarna ook hier te staan.

  11. Nou ja, ik bedoel gewoon in haar ontwikkeling van angsthaas naar konijn ;) Niets geen training ofzo, daar zijn we nog lang niet ;)

    Alle vooruitgang is goed! Het is heel mooi om zo'n angsthaas zelfvertrouwen te zien krijgen en steeds meer te zien durven (ik spreek uit ervaring). Maar misschien moet ik mezelf nu eerst een cursus goed lezen geven... Miscommunicatie opgelost!

  12. Ik maakte uit je bericht op dat ze niet vooruit ging, maar ze gaat dus wel vooruit! Dat is alleen maar fijn en daar is niks jammer aan. Dat het langzaam gaat is heel normaal, zeker in het begin. Het is voor een konijn een omschakeling om getraind te worden en daar moet het konijn aan wennen.

    En bedankt voor de uitleg, ik ga ergens deze week een poging wagen...

  13. tabelj.jpg

    mijn zelfgecreëerde tabel. Ik hoop dat een expert hierop iets zinnigs kan antwoorden, ik word er zelf niks wijzer van. Voorlopig, totdat ik zeker weet dat ik alles goed ga doen, blijf ik op hooi. Als compact gras echt niet goed is, ga ik er zeker mijn konijnen niet opzetten. Als het redelijk goed is, maar niet zo goed als hooi, krijgen ze er wel wat van, maar niet onbeperkt. Het geperste hooi krijgen ze dan wel onbeperkt, samen met in water geweekt hooi (teddytjes tip).

  14. Wat Zusje allemaal al kan? Even denken hoor.. Zusje komt als ik haar naam roep, doet de hige five, likt, gaat op haar achterpoten staan, volgt twee verschillende soorten targets (hand en stok), springt over hindernissen/benen/tunnels/stokken, rent door tunnels, gaat over een wip, slalomt om benen/hindernisbalkjes, klimt op je schoot en springt in/uit het mandje. Het kan best zijn dat ik wat vergeten ben, maar dan heb je een beetje een idee. Ze houdt ook van dingen in haar mond nemen, geregeld vliegen hier hooiballen, snackballen, wc-rolletjes of soortgelijke dingen door de lucht (vandaag lag er een balletje aan de andere kant van de ren...).

    Verder komt Zusje inmiddels altijd netjes terug als ik haar ergens naar toe stuur. Als ik haar door een tunnel van 2,5 meter stuur en zelf blijf staan, rent ze de hele tunnel door en keert daarna onmiddelijk terug naar de target. Over een tijdje wil ik haar afstandtargets leren, daar ben ik mezelf nu in aan het lezen op engelstalige websites.

    Het enige commando waar ze nog moeite mee heeft, is blijf. Daar ben ik gisteren mee begonnen dus daar heb ik alle respect voor.

    Stamper heeft verder geïmmiteerd en kan nu al vlekkeloos twee commando's: sta en hier. Ik vind het echt ongelovelijk wat hij zichzelf heeft aangeleerd en ben daarom begonnen aan zijn training.

    En TakkieUtopiaKerst, als hij echt bang is voor de clicker kan je drie dingen doen:

    1. Blijven proberen, ooit zal hij er toch aan wennen.

    2. Een pen gebruiken, een groot aantal pennen maakt een zacht klikgeluidje als je hem open of dichtdoet. Dat is minder eng en werkt uitstekend, behalve als er te veel achtergrondlawaai is.

    3. Je stem gebruiken als beloning. In plaats van een klik kan je ook een woordje zeggen, dat je niet te vaak gebruikt, bijv boe of lu.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .