Ga naar inhoud

Danja

Members
  • Items

    4.085
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door Danja

  1. Vroeger kocht ik kruidenhooi en weidehooi van Vitakraft. Was één van de betere uit de DW. Maar de kwaliteit wisselt heel erg. Daarna heb ik een hele poos JR Farm weidehooi gegeven. Dat vonden ze allemaal lekker, en was meestal van heel goede kwaliteit, maar af en toe wel eens een wat mindere baal. Nu koop ik het van de boer en ben er helemaal tevreden over!

  2. Hier krijgen ze allemaal een afgewogen hoeveelheid biks, en doordat het niet zoveel is gaat het altijd in één keer op.

    Eten is inderdaad een sociale gebeurtenis en daarom is het beter ze samen te laten eten, maar soms is het gewoon niet anders. Oscar bijv. (zit in een groep met Floor, Noëlle en Mara) gaat iedere dag apart met het biks voeren. Hij heeft altijd problemen met zijn gebit en mag maar héél weinig biks. Groenvoer en gedroogde kruiden (en hooi natuurlijk) eet hij wel samen met de groep. Mara gaat ook nog iedere dag apart met extra biks (naast wat ze samen met de anderen eet dus) omdat ze giga traag eet en anders niet genoeg krijgt(en de rest teveel). Ze is ook nog niet zwaar genoeg, als ze eenmaal op gewicht is hoeft dat niet meer hopelijk.

    En dan hebben we nog Hummer en Amélie waarvan Amélie extra bijgevoerd moet worden. Zij lopen los door het huis en zij heeft haar eigen plekje waar ze bijgevoerd wordt, waar ze dus zelf heen kan huppen altijd.

    Je moet dus gewoon even kijken of het nodig is om ze apart te voeren of dat het ook lukt om aan hun behoeften tegemoet te komen terwijl ze samen eten.

  3. Het is inderdaad een zware operatie en daar moet je wel rekening mee houden. Maar ik snap ook dat je je voedster misschien liever nu wil laten helpen dan over een aantal maanden, aangezien je ram er nu onder te lijden heeft (en je voedster ook waarschijnlijk) en zoals eerder gezegd gedrag een gewoonte kan worden hoe langer het duurt.

    Ik heb 3 voedsters laten castreren en het is alledrie de keren goed gegaan en de voedsters herstelden goed. Dat kan dus ook. In november heb ik er 2 nog laten castreren terwijl het al wel koud was. (wel voor de echte koude hoor) Heb het toen overlegd met mijn konijnkundige dierenarts en besloten het toch nog dan te doen. Josephine is de volgende dag alweer naar buiten gegaan in de groep, ze was alweer helemaal de oude, en dat is allemaal goed gegaan. Zora heb ik de eerste avond moeten dwangvoeren en voelde zich een dagje nog niet zo goed, maar daarna knapte zij ook heel goed op. Het lijkt snel dat ze weer naar buiten gingen maar heb alles in overleg gedaan en goed gekeken naar ze of ze er aan toe waren, dus het was zeker verantwoord en het is heel goed gegaan. Ze hadden overigens ook al ontzettend snel weer vacht op hun buik, het groeide onmiddelijk terug!

    Je zou dus kunnen overwegen het toch nu te doen (kijk wel even naar de 14 dagen verwachting van het weer). Misschien kan ze ook alweer snel naar buiten. Maar ik zou wel rekening houden met dat het ook minder soepel kan gaan en zorgen dat je wel een back-up plan hebt!

  4. Ik denk dat dat gewoon komt doordat ze uitglijdt. Ze is waarschijnlijk niet gewend aan zo'n glad oppervlak. Sommige van mijn nijntjes lopen ook zo op het laminaat. En dat ze op schoot zo zit vind ik ook niet zo gek: waarschijnlijk is ze ontspannen. Het is natuurlijk goed om het even in de gaten te houden, maar ik denk niet dat je je zorgen hoeft te maken hoor!

  5. Ik heb hier ook een NHD'tje met chronische darmproblemen. Ook zij moet zoveel mogelijk vezels eten. Door veel hooi te eten, groenvoer en een klein beetje biks (SS of BBT).

    Ik zou gaan voor veilige groenten als witlof, andijvie, rucola, beetje kruiden (peterselie, basilicum, munt etc). Als je daarmee op een aardige hoeveelheid zit en het gaat nog steeds goed kun je ook andere dingen gaan toevoegen. Maar zou boerenkool en broccoli zeker in het begin niet geven. Mijn konijntje verdraagt ook goed komkommer, maar sommige konijntjes krijgen daar diarree van.

  6. Helaas heb ik daar ook ervaring mee. Ik vind konijntjes met lang haar dan ook echt zielig :( . Ze hebben er zelf niets aan, het is puur en alleen voor de mens. Maar goed daar ging het hier niet over natuurlijk ;)

    Vooral Oscar heeft een rotvacht en een gruwelijke hekel aan kammen. Zelf knip ik hem dan ook regelmatig kort, dan heb je er minder kam-werk aan. Hoe langer het wordt hoe makkelijker het klit en vervilt. En als je kamt, doe het dan vaak genoeg zodat je niet ineens een uur met het beestje bezig bent. Je kunt hem op schoot of op tafel zetten en dan rustig en zacht kammen, praat een beetje rustig tegen hem, zodat hij hopelijk snapt dat je niets kwaads in de zin hebt. Stribbelt hij tegen, laat hem dan los tot hij weer rustig is. Het beestje schiet alleen maar meer in de stress als je hem in de houdgreep legt en gaat nog meer tegenstribbelen. En over het buikje kammen...geen enkel konijn vindt het fijn op de rug te liggen, daarom til ik bij mijn nijnen de voorpootjes op zodat ik zo bij het buikje kan. Dan kam ik zo snel mogelijk, evt. kun je het snel kort knippen.

    Hopelijk gaat hij het zo iets minder erg vinden...succes!

  7. Het is moeilijk om van een afstand te beoordelen of een konijn inderdaad helemaal goed op gewicht is. Daarom zou ik ook niet durven adviseren om je konijn af te laten vallen. Het lijkt me het beste om eens met haar langs de DA te gaan en eens te overleggen wat hij of zij vindt. Of je konijn nog verder wat kan afvallen of dat dat geen optie is(het is ook niet zeker overigens dat de wam dan kleiner wordt. Ken meer konijnen die zijn afgevallen maar waar de wam niet kleiner van werd). Het is wel belangrijk dat ze haar BDK's opeet.

    Zelf moest ik denken aan liposuctie, maar ik denk dat ze dat niet doen bij dieren :he:

  8. Volgens mijn DA kunnen ze na 1 of 2 dagen wel weer op stro, aangezien de wond dan al verkleefd is (dat is het als het goed is al heel snel). Wel moet je de wond even in de gaten houden natuurlijk, dat het er wel goed uit blijft zien.

    Ik heb pas geleden 2 dames laten castreren (ook op een vrijdag) en heb ze (in overleg met mijn DA) zaterdagmiddag weer buiten gezet. Dat ging prima. Ik heb toen nog wel een aantal dagen het stro weggelaten voor de zekerheid, maar volgens mijn DA was dit dus niet nodig. Het vroor nog niet en ik heb gezorgd dat ze een tochtvrije plek hadden, dat is allemaal prima gegaan...

  9. Bij mijn weten hoef je echt niet minder groen te gaan voeren hoor. Volgens mijn DA slijten de kiezen ook erg goed op groen en kun je juist beter veel groen en veel hooi geven.Een flinke hoeveelheid gevarieerd groenvoer geven is ook belangrijk als je de biks drastisch mindert.

  10. Misschien kun je met enige regelmaat de DA laten kijken wanneer de haken weer in zoverre terug zijn dat ze al irritatie veroorzaken? Of net daarvoor?

    Misschien wil de DA je zelfs wel laten zien hoe je met zo'n ding in het bekkie kunt kijken en waar je op moet letten. Dan kun je het thuis in de gaten houden, een hoop minder gesleep..

  11. Mijn DA heeft wel één keer haakjes verwijderd bij Amélie zonder narcose. Maar dit waren enkel haakjes die hij zo kon zien, zonder narcose en zonder klem. Zij heeft geen gebitsprobleem namelijk maar zij heeft dikke buiken ziekte waardoor ze te weinig at/eet om de kiezen genoeg te slijpen. Omdat ze al vertraagde darmpjes heeft én heel klein en graatmager is was narcose geen optie. Ze is een erg rustig konijntje en liet het zo toe, zittend op de behandeltafel. Maar ik weet niet of dat een optie is voor een konijn die het ook echt achterin heeft. Ben bang van niet.

    Ik lees dat er toen een klem is gebruikt toen de haakjes werden geknipt? Tsja, misschien is het dan toch een optie het zo te laten slijpen. Als ze overal bij kunnen. Het lijkt me wel heel stressvol...

  12. Dat is 3 x gebeurd achter elkaar, nu gaat het wat langer goed. Ik had zijn voeding al aangepast (sowieso krijgen ze amper biks hier), maar daarna heb ik het weer opnieuw aangepast (nog weer minder biks, etc) en sindsdien gaat het langer goed...de tijd tussen de haken verschilt ook wel eens.

    Ben best wel verbaasd dat er nu langere tijd tussen zit, aangezien hij al aangepaste voeding had, en hij gewoon een scheef gebit heeft. Kennelijk heeft dat laatste toch nog geholpen..

    Het was ook wel nodig, langer pauze, want na operatie leek hij depressief op een bepaald moment, en ik heb hem zelfs eens 14 dagen moeten dwangvoeren...

  13. Ja, dat is heel moeilijk. Die van mij moest op een bepaald moment iedere maand . Dat is inderdaad een aanslag op de gezondheid.

    Wat het voor jou extra moeilijk maakt is dat je het dus niet weet, wanneer hij weer wat last begint te krijgen.

    Hier zijn er idd wel van die heel kleine veranderingen voor de tijd, maar jij merkt dus niets? Ook geen dingen die je er niet aan zou linken?

    (Oscar eet bijv. minder witlof, terwijl dat zacht is, en brokken en hooi eet hij dan nog wel, en de andere groenten natuurlijk. Ook gaat hij meer graven in zijn bak. (Frustratie door pijn?))

    Misschien kun je het eens met je dierenarts overleggen?

    En met voedingsaanpassingen kun je de tijd voordat het terugkomt misschien nog net weer een beetje rekken. (maar misschien heb je dat al gedaan hoor)

  14. Pfff lastig zeg...

    Ik heb ook een konijn dat heel vaak haken heeft, maar hij stopt wel met eten als hij weer last krijgt...

    Het kan best zijn denk ik dat jouw nijn toch al wel pijn heeft, konijnen zijn ook meesters in het verbergen van pijn, als ze het laten merken laten ze immers hun zwakte zien.

    Daarnaast lijkt het me dat als hij wondjes in zijn mond heeft, het wel pijn móet doen, bij ieder normaal konijn.

    Weet je hoe erg de haakjes nu zijn?

    Ik zou ze toch wel laten verwijderen vlak voordat ze zijn wang of tong kapot prikken.

    Narcose is inderdaad niet goed, helemaal niet zo vaak, je moet ook extra de darmpjes in de gaten houden, maar dat weet je vast wel.

    Toch zou ik het wel met enige regelmaat laten verwijderen denk ik, voor het geval hij wel pijn heeft. Kan me namelijk niet voorstellen dat als het zo'n ver stadium bereikt dat hij geen pijn heeft.

    Valt hij ook niet (stiekem) af?

  15. Vroeger gebruikte ik hooiballen en daarvoor ook wel eens een hooiruif die ik aan de binnenkant ophing (geen succes, makkelijk sloopbaar/ los te trekken en daardoor gevaarlijk). Maar ik hoor toch nog te vaak dat er weer een heel naar ongeluk is gebeurd met hooiruiven/ballen. Daarom ben ik overgestapt op mandjes. Ik gebruik mandjes die je bij Ikea kunt kopen, het is gemaakt van wilgentakken waardoor ze het lekker mogen slopen en opeten (en dat doen ze :he:).

    Deze mandjes zijn het:

    Foto-TJDBK3NT.jpg

    Foto-REFDJWQR.jpg

    Foto-WLFBO87L.jpg

    Ze kosten zo'n 7 euro geloof ik, en dan heb je er een aantal die in elkaar geschoven zitten als het ware, het zijn verschillende maten. Ik vind ze ideaal, zeker omdat de nijnen ze ook leuk vinden! Heb ook wel eens een bloempot of schaal gebruikt.

  16. Ik zou inderdaad ook sectie laten plegen.

    Ik moet bij dit soort dingen altijd gelijk denken aan VHD, omdat konijntjes daar ook zo plotseling aan kunnen overlijden. Maar het kan ook iets anders zijn natuurlijk. Hoe dan ook zou ik toch sectie laten verrichten. En tot die tijd alles wat van hen was apart houden van je andere nijntjes.

    Waren ze al geënt?

  17. Wat een mooi konijn! En een gewedlige kleur..

    Ik heb geen angora, maar wel een Teddy hangoor en een Teddy dwerg. Ik heb ook geen borstel die ik helemaal ideaal vind en die in één keer de ondervacht meepakt. Daarom kam ik het laagje voor laagje. Je tilt dus de vacht iets op en zo kam je steeds dieper, als je snapt wat ik bedoel. Eerst het bovenste laagje, dan til je dat op en kam je daaronder, en dan weer daaronder.

    Zelf kam ik het meest met een vlooienkammetje, omdat je hiermee echt alle klitjes pakt en zoveel mogelijk haren eruit kamt.

    Ik scheer mijn konijnen ook niet, maar knip ze, heel voorzichtig. (Nouja, Noëlle bijna nooit, die heeft een ideale vacht. Maar Oscar mijn teddy dwerg heeft echt een vacht als een angora en moet wel vaak geknipt worden). Mij is het gelukkig nog nooit misgegaan, maar mijn vriend wel. Wat je niet moet doen is het haar optillen als je knipt. Dan til je namelijk het huidje mee, en omdat het zo dun is, denk je dat het nog haar is en knip je erin. Tenminste, zo ging het fout bij mijn vriend en heb dat vaker gehoord. Het stilzitten kan een probleem zijn inderdaad. Je moet veel geduld hebben en evt. in etappes knippen. Je konijn in de houdgreep houden werkt bij mij juist averechts trouwens. Als ze echt spartelen laat ik ze even los en als ze dan weer rustig zijn ga ik weer verder.

    Veel succes!

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .