Ga naar inhoud

HildeR

Members
  • Items

    878
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  • Dagen gewonnen

    1

Berichten die geplaatst zijn door HildeR

  1. Mijn advies komt regelrecht van filavie (fabrikant filavac). Ook fokkers/opvangen laten meteen alle konijnen vaccineren als er verdachte sterfgevallen zijn geweest. 

     

    Mortaliteit bij rhd2 ligt ergens tussen de 5-70% (soms ook hoger waar alle konijnen dus overlijden) dus ja het kan dat niet alle konijnen overlijden bij een rhd2 uitbraak. Alleen zou ik daar persoonlijk niet op gaan zitten wachten. 

     

    Incubatietijd is tussen de 3-9 dagen en het virus blijft zo'n 4 maanden in de omgeving hangen (korter bij hogere temperaturen). 

  2. RHD2 gaat trager dan RHD1 en er is nog heel veel niet bekend over de ziekte, maar voor nu zou ik in ieder geval het zekere voor het onzekere nemen en ze in laten enten. Het virus blijft sowieso heel lang in de omgeving hangen. 

     

    Waren ze helemaal niet ingeënt of wel met nobivac? Momenteel heerst vooral rhd2, maar rhd1 en myxomatose komen ook nog voor. Zorg er dus wel voor dat ze de goede inentingen krijgen; Nobivac voor rhd1/myxomatose en  filavac kv+c of eravac voor rhd2. 

     

    Het kan natuurlijk ook dat je andere 2 konijnen door iets anders zijn overleden maar ik zou wel alles ontsmetten en voorzichtig zijn bij andere konijnen (van vrienden etc.). 

  3. 22 minuten geleden zei Jewel&Mo:

    Ik ga morgen vragen welk middel hij heeft gehad. Het was iets dat 5 dagen zou moeten werken.

     

    Ben benieuwd...ik vermoed antibiotica of prednison. Terwijl pijnstiller + emperid veel logischer was geweest ;)

     

    Cisaral en metocloral drops moet je in het bekkie geven; 2-3x per dag. Is meestal het eerste wat je meekrijgt bij darmproblemen, samen met pijnstiller.

     

    Wel goed dat hij veel hooi eet, dat is toch het belangrijkste!

  4. Ik denk niet dat je je onterecht zorgen maakt en ook ik mis pijnstillers en darmstimulerende middelen (cisaral en/of metocloral drops) in dit verhaal. Heeft hij die überhaupt gehad? De hoeveelheden die hij eet, is veel te weinig.

     

    Heeft ze zijn kiezen gecontroleerd?

     

    Welke regio woon je? Misschien dat iemand hier een goede dierenarts in je buurt kent.

  5. 4 uur geleden zei BaasjevanBakkes:

    Lillie heeft altijd samen gezeten bij Kiko en verdroegen elkaar. Nu is dit echter niet meer het geval en Kiko kiest duidelijk voor Nena. Hij wast haar en ligt languit met haar. Vind het super sneu voor Lillie, maar Kiko is nu heel anders als bij haar. Veel blijer, rent de ganze dag, springt door de hele ren en is echt samen met Nena. Kan een voedster zoveel invloed hebben het karakter van een ander konijn, of is Kiko al die tijd niet echt gelukkig geweest?
     

    Ja dit kan zeker! Meestal merk je het alleen pas als 1 van de 2 overlijdt en je er een nieuw maatje bijzet. Ik heb het zelf 2x meegemaakt dat een ram helemaal veranderde met een nieuw vriendinnetje. Of ze dan ongelukkig zijn geweest met hun vorige, tja dat is moeilijk te zeggen, ik denk het niet.

     

    Het is bij jou wel duidelijk dat Kiko een betere klik heeft met Nena, en het gaat er natuurlijk om dat je konijnen gelukkig zijn!

    • Vind ik leuk 1
  6. 34 minuten geleden zei Lienappelsien:

     

    Op die pagina staat: 

    "Wel blijft iedere 6 maanden een enting noodzakelijk." 

    Er wordt op die pagina niet gesproken over 1 jaar. 

     

    In de bijsluiter van Filavac staat dat het 1 jaar werkzaam is en ook de apotheek van Utrecht houdt dat aan (maar blijkbaar updaten ze hun info niet op de site).

     

    Over het gelijktijdig geven van Filavac en Nobivac zijn de meningen ook verdeeld; in Engeland doen ze dat bv absoluut niet. Ikzelf doe het ook niet maar hou er minimaal 2 weken tussen. Het is niet getest of konijnen voldoende immuniteit opbouwen als ze gelijktijdig worden gegeven.
     

    Meer details over mijn zoektocht ga ik hier niet geven, dat is veel te veel info ;) en ik zit er nog middenin...

  7. 5 uur geleden zei Olle:

    Zit ik nog wel met een dilemma. Heb altijd konijnen gehad en geen enkel konijn ooit ingeënt! Overweeg nu toch wel te gaan inenten, zeker na dit incident. Maar lees ook dat dit eigenlijk ieder half jaar moet gebeuren. Maar dat dan alsnog het risico bestaat dat je konijn overlijdt aan één of andere vorm van VHS. Best een prijzige bedoening...

    Wat doen jullie?

    Tja dat is een keus die je zelf moet maken. Momenteel ent ik die van mij 1x per jaar in met Nobivac en elke 6 maanden met Filavac kc+v omdat er over de werkingsduur van die laatste nog steeds onduidelijkheid is. Ben nog steeds in discussie hierover met iemand van de fabrikant.

     

    Geen enkel vaccin geeft 100% garantie maar de kans dat ze myx, rhd1 of rhd2 overleven als ze er wel mee besmet raken, is wel groter.

  8. 15 uur geleden zei Olle:

    Dank je wel Hilde voor je medeleven. Klopt wederom. Maar sectie verrichten op twee dode konijnen (die inmiddels al begraven zijn) is best kostbaar en ik krijg ze er niet terug. Tis jammer dat het zo duur is want anders zou ik het gedaan hebben. Zou graag willen weten welke ziekte ze geveld heeft.....

     

    Ja dat is zeker duur, heb het zelf wel laten doen, maar meer omdat ik met pensionkonijnen zat.

     

    Hou er wel rekening mee dat het misschien vhs is geweest en dat dat heel lang in de omgeving blijft hangen, mogelijk tot wel 4 maanden in een karkas onder de grond.

  9. 28 minuten geleden zei Lienappelsien:

    Op basis van zo'n klein aantal konijnen kan je niet concluderen of castratie er voor zorgt dat voedsters -in het algemeen- langer of korter leven. 

     

    Sneu dat die ene voedster 1 dag voor de vakantie is dood is gegaan.

     

    Nee dat weet ik :), maar m'n dierenarts zei laatst dat als ik wilde dat mn konijn 10 zou worden ik dr beter kon laten helpen. Was het niet met d'r eens en met mijn rijtje konijnen is dat ook wel logisch ;) . Ik laat die van mij ook alleen helpen als ze hormonaal vervelend doen, niet per se om baarmoederproblemen.

  10. In de afgelopen 2 maanden, 2 voedsters van klanten gehad met baarmoederproblemen. Allebei 3 jaar oud. Eentje heeft de operatie overleefd (vroeg ontdekt dankzij mij :p ), de ander is gisteren net na de operatie overleden, 1 dag voor ze hier zou komen. Bij haar zat het hele zaakje vol kanker.

     

    Persoonlijk zijn bij mij de ongecastreerde voedsters ouder geworden (9 en 7), dus de dierenarts mag mij dat eens een keer gaan uitleggen. Of ik heb gewoon pech met m'n gecastreerde dames (2 overleden op 4 jarige leeftijd, 1 was 5).

  11. Biks is de grootste calciumbron, niet de groente die je geeft (vanwege het vocht). Tenzij je gedroogde groenten/kruiden geeft natuurlijk...

     

    Ik geef zelf ook veel minder dan 20g/kg biks, maar bij mijn konijn die dus blaaszand had maar 1 of 2 biksjes per dag. Verder kreeg ie heel veel extra nat groenvoer, gras en onkruid.

  12. Minder biks (of geen) voeren en meer groenvoer zal al een hoop schelen. Heb ik toen ook gedaan en mijn konijn heeft daarna nooit meer blaaszand gehad.

     

    Bij blaas/nierproblemen is vocht heel erg belangrijk om de boel door te spoelen (bij elk diersoort overigens ;) )

  13. Ik zou echt oppassen met die 2 rammen samen en dan ook nog vreemde konijnen om ze heen. Risico dat het knokken wordt tussen de 2 rammen wordt dan alleen maar groter en dat zou echt zonde zijn voor je groep.

     

    Als de vloer te glad is kun je er kleedjes of een stuk tapijt/loper neerleggen, maar de meeste konijnen hebben er niet zo'n moeite mee hoor ;)

  14. Gewoon, omdat het leuk is :D

    Veel kun je er niet aan doen, misschien een doos met kranten geven die ze kan verscheuren? Anders kun je het ook drastisch aanpakken door plexiglas tegen het onderste stuk vastmaken. Of een maatje gaat helpen is nog maar de vraag, misschien doet ie wel gezellig mee ;)

  15. 19 uur geleden zei Dollie:

    Ik hoop toch dat ze er nog eens naar gaan kijken want ik heb echt veel meer slechte eters sinds de overgang en dat zijn veelal konijnen die nog nooit Science Selective gehad hebben dus het is niet dat het om het verschil tussen de twee gaat. Ik voer juist Science Selective o.a. vanwege de hoge acceptatie.

     

    Hier ook. Ze eten het wel maar lang niet zo enthousiast.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .