Ga naar inhoud

lovespeedy

Members
  • Items

    19
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door lovespeedy

  1. Bedankt voor alle reacties

    Nicky, pluis04: Hij krijgt heel weinig biks (éénmaal per dag, binnen een paar minuten op) en veel hooi (waar hij ook heel goed van eet).

    Catelootje: Ik dacht eerst ook aan sproeien, maar hij deed het pas nadat hij een hele tijd bij ons zat. Normaal deed hij zoiets nooit en dit viel net samen met het vele drinken, dus ik vermoed toch dat hij het echt niet op kon houden. We zijn sowieso van plan hem te laten castreren, maar daarvoor is hij nu volgens mij nog te jong.

    Tantefie en jrjsieben: dit klinkt logisch ja. Ik heb gisteren geprobeerd wat water in een bakje te doen, maar hij gaat er steeds in staan en zijn pootjes worden dus nat. Volgens mij is dat niet goed voor zijn pootjes en daarnaast wordt het een vieze boel.

    Anne: hij drinkt wel veel sneller van de ene fles dan van de ander, dus ik heb toch het vermoeden gekregen dat hij het vooral leuk vindt om uit die fles te drinken (dank Tantefie en jrjsieben). Ik denk dat als hij echt te weinig kreeg hij de hele tijd zou proberen te drinken.

    jack en olivia: oh, dat is een interessant idee. Ga ik ook proberen.

    Ik ben er overigens achter gekomen dat de nieuwe fles toch ook wel vrij veel lekt, wat misschien ook voor een deel verklaart dat het hok zo nat werd. Ik heb vooralsnog maar weer de oude fles teruggeplaatst. Zijn drinkgedrag is nu weer normaal (en heb ik het nou mis of trekt hij zelfs iets minder hard aan het tuitje nu hij weet hoe het hoort?).

  2. Hoi allemaal,

    Zoals sommigen misschien al hadden gezien in een ander topic heb ik een nieuwe drinkfles gekocht omdat mijn konijn telkens het tuitje lostrok. De nieuwe fles werkt heel goed, zelfs eigenlijk een beetje te goed want hij is nu de hele dag aan het drinken en dus ook de hele tijd aan het plassen. Het toilet is al snel (minder dan een dag) helemaal nat en dan gaat hij verder met de rest van de kooi. Ook op schoot kan hij na een tijd zijn plasje niet meer inhouden, terwijl hij in principe netjes zindelijk was.

    Achtergrondinfo:

    - Drinkt minstens een flesje van 760ml leeg op een dag

    - Eet heel goed van zijn hooi en biks

    - 4-5 maanden oud

    - mannetje, nog niet gecastreerd (gaan we vanaf 6 mnd zsm doen)

    Ik overweeg de fles niet altijd bij te vullen, maar ik twijfel daarover omdat ik ook weet dat het konijn in principe moet kunnen drinken wanneer hij wil. Het best zou een manier zijn om te zorgen dat hij niet te snel/teveel in één keer drinkt.

    Alvast bedankt voor ideeën.

  3. Konijnen eten hun bdk volgens mij alleen 100% vers, toen ik dit probleem had hielp 'voeren' met bdk ook niet. Ik zou zeggen: alleen hooi geven en veel geduld, hoe frustrerend het ook is. Als ik het goed begrijp zou elk konijn dit moeten kunnen leren en is het nog te vroeg om je zorgen te gaan maken.

    Eet hij verder overigens goed van zijn hooi? En eet hij wel af en toe bdk of helemaal nooit? Die van mij at prima van zijn hooi en hij at af en toe wel bdk (je kan ziet dat hij de mond naar de anus brengt en vervolgens een tijdje kauwt) en bij mij kwam het na een tijdje voeren met alleen hooi dus gewoon goed.

  4. Hier wordt de biks direct helemaal opgegeten. Als er een stukje op een plek is gevallen waar hij niet bij kan dan doet hij alles om te proberen er toch bij te komen en hij controleert een antal keer verspreid over de dag of hij niet toch iets heeft laten liggen.

    Nieuw hooi komt hij altijd snel op af, maar hij krijg zo veel dat hij het niet in één keer op kan. Als het op is dan vul ik het in principe ook direct bij, tenzij hij zoveel op de grond heeft laten vallen dat hij dat eerst moet opeten. Dat doet hij dan ook wel na enig treuzelen.

  5. Olive:

    Ik heb na deze thread nog wat geëxperimenteerd met voeren en ik ben er vrij zeker van dat het groenvoer (wortel, appel, peer, rozijn) het probleem was. Ik kan hem gerust weer biks geven, hoewel ik hem niet veel geef (overigens zelfs met het mindere kwaliteit voer komen de problemen niet terug). Het is wel zo dat er een aantal dagen overheen ging vanaf het moment dat ik stopte met groenvoer voor het probleem weg was, dus geef niet te snel op. In die tijd gaf ik hem alleen hooi, maar achteraf gezien was dat waarschijnlijk niet nodig.

    Overigens kan alleen hooi volgens mij geen kwaad. Ook de konijnen buiten eten vrijwel alleen gras en die hebben meer beweging en kou, dus meer energiebehoefte. Wel belangrijk is natuurlijk dat je konijn goed eet.

  6. olive:

    Ik heb sinds de berichten in deze thread nog wat geëxperimenteerd en ik ben er onderhand vrij zeker van dat verse groente/fruit het probleem waren. Ik kan hem nu gerust weer biks geven, zelfs met die van mindere kwaliteit komt het probleem niet terug. Echter, als ik wortel, appel, peer of rozijn geef dan gaat het mis. Verder gingen er bij mij ook een aantal dagen overheen tussen de verandering van dieet en het verdwijnen van het probleem, dus geef niet te snel op.

    Wel is het zo dat ik probeer hem zoveel mogelijk hooi probeer te laten eten en nog steeds nooit veel biks in één keer geef, sowieso niet meer dan wat hij in één keer achter elkaar wegschrokt. Volgens mij kan het geen kwaad om hem (tijdelijk) alleen op hooi te zetten. In de natuur eten konijnen alleen gras en geen energierijk voedsel en daarnaast bewegen ze nog meer ook.

  7. Volgens de dierenarts is het normaal dat konijnen een (groot) deel van hun blindedarmkeutels laten liggen. Het kan een teken zijn dat het konijntje ziek wordt, maar dan is dat in combinatie met slecht eten en dat is hier zeker niet het geval. Er zit dus weinig anders op dan veel blijven schoonmaken :(

  8. Afgelopen weekend heb ik gewoon de biks geselecteerd uit het voer van AH, ik denk dat ik nog wel 'echte' biks ga kopen. Zijn er ook supermarkten die goede biks verkopen of moet je altijd langs de dierenwinkel?

    Ik denk wel dat ik hem eerst een aantal dagen eerst op alleen hooi zet (als dat veilig kan), als hij het dan nog blijft doen dan denk ik dat ik de dierenarts maar ga vragen (want dan is er iets mis als ik goed begrijp toch?). Als het helpt geef ik hem langzaam weer steeds wat meer biks.

    De eerdere keer met overschakelen (snoepvoer -> gemengd voer) heb ik beide soorten voer in het bakje gedaan en in een paar dagen steeds minder snoepvoer gegeven.

    Hooi heeft hij altijd onbeperkt gehad (en hij eet er flink van).

  9. Goed, ik heb alle extraatjes geschrapt en de hoeveelheid voer flink verminderd. Nu eet hij wel graag biks, dus dat lijkt wel goed te komen.

    Echter, er blijven nog steeds aardig wat keuteltjes liggen. Hij weet wel hoe het moet, want ik zie hem er ook af en toe van eten, maar hij laat nog steeds dagelijks een paar 'trosjes' achter.

    Kan ik hem een paar dagen alleen (onbeperkt) hooi geven en kijken of dat het oplost? Of is dat slecht voor het konijntje? Nog andere ideeën?

    Alvast bedankt.

  10. Bedankt voor alle reacties!

    Als ik het goed begrijp is het dus de bedoeling dat hij echt al zijn blindedarm keutels opeet. Ik zal zijn dieet inperken/aanpassen tot hij netjes alles eet.

    Ik zal stoppen met de appels en wortels, maar hoe zit het eigenlijk als hij ouder wordt? Als ik het goed begrijp moet hij dan meer groenvoer in plaats van korrels. Zijn wortels dan ook niet goed? Zou het wel goed zijn als ik in plaats van wortels winterpeen geef?

    Wat betreft de biks: die eet hij uiteindelijk wel, want hij krijgt geen nieuw voer totdat hij al zijn oude voer opheeft. Als hij alleen biks krijgt, gaat hij daar dan net zo enthousiast van eten als nu van het 'snoep'? Ik zou het zielig vinden als hij alleen maar voedsel mag dat hij eigenlijk niet zo lekker vindt (maar zijn gezondheid gaat natuurlijk voor alles).

    Overigens kreeg hij in de dierenwinkel voer dat puur snoep was, zonder biks. Hij herkende het voer uit de supermarkt niet eens als eten. Ik denk dat ze dat doen zodat je daar je voer gaat kopen. Na geleidelijk bijmengen eet hij nu dus in ieder geval 'gewoon' voer inclusief (na lang genoeg wachten) biks.

    Het konijn eet veel hooi en volgens mij gaat het niet om diaree, het ziet uit uit al trosjes van keuteltjes en het komt meestal 's nachts.

    Voor de duidelijkheid: het konijn is 12 weken oud en ik heb hem nu 2 weken.

  11. Hoi allemaal,

    Mijn konijn (twaalf weken oud, ik heb hem sinds twee weken) eet lang niet al zijn plakkerige opeetkeutels op. Elke ochtend vind ik er een paar op zijn schuilhokje, naast de voerbak. Af en toe komen ze ook overdag. Ik zie hem soms wel direct eten, maar dus niet allemaal. Is dit een probleem voor zijn gezondheid? Betekent het dat ik minder voer moet geven?

    Ik geef hem tweemaal per dag ongeveer een kwart voerbakje met gemengd voer. Hij eet dit volledig op, hoewel de biks altijd het laatst. Verder eet hij dagelijks meestal wel een volledig hooiruifje leeg, soms meer. Hij krijgt ook een half worteltje en soms een heel klein stukje appel of peer.

    Overigens was hij al binnen een week zindelijk wat betreft de droge keutels; hoewel er soms een paar buiten het toilet komen ligt de overgrote meerderheid er netjes in. De opeetkeutels liggen echter dus eerder bij zijn voerbak. Kan ik hem leren die ook in zijn toilet te leggen?

    Alvast bedankt.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .