Ga naar inhoud

Claire68

Members
  • Items

    62
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door Claire68

  1. Beste mensen van Bunnybunch,

    Ik heb op vele sites, onder andere die van de kliniek aan Wilhelminapark, gelezen over het behandelen van achterhandverlamming door E. Cuniculi. Helaas ben ik niet in de gelegenheid om mijn Vlaamse Reus Hannes van anderhalf jaar in Utrecht te laten behandelen. Ik woon namelijk in Leeuwarden en ben steeds van maandag t/m vrijdag in een therapeutische gemeenschap in Vorden. Daarbij heb ik een volslagen minimaal inkomen. Ik reis steeds op en neer: alleen op zaterdag en zondag kan ik bij mijn zieke Hannes zijn en doordeweek moet ik de verzorging overlaten aan mijn vriend, die zich ermee helaas erg belast voelt. Ik twijfel nu na ruim twee weken zeer over in laten slapen of doorbehandelen. Ik heb in Leeuwarden dierenarts Gerrit-Jan geconsulteert van de keten 'Elke Dierenarts'. Die heeft helaas nauwelijks kennis van de behandeling van E. Cuniculi. Hij dacht aan een hernia. Maar het is natuurlijk hoogstwaarschijnlijk E. Cuniculi.

    Het ging zo: op vrijdagmorgen 6 februari lag Hannes plotseling te stuiptrekken en hij heeft sindsdien een volledig verlamde achterhand, waarin tot op heden totaal nog geen verbetering. De volgende dag, op 7 februari, heeft Hannes door dierenarts Gerrit-Jan een injectie van 2 ml. Depocort (een corticostereoïde) toegediend gekregen en sindsdien krijgt hij ook (op mijn eigen aandringen) dagelijks Panacur. Eerst kreeg hij een week lang 100 mg fenbendazol per dag (twee streepjes van de doseerinjector), daarna heeft hij dagelijks drie streepjes gekregen, oftewel 150 mg. Want Hannes woog 6.2 kilo en ik ben bang dat de 100 mg in eerste instantie ondergedoseerd was. Sinds 14 februari krijgt hij ook meloxicam erbij, niet voorgeschreven maar volledig op mijn eigen initiatief. De dosering is eenmaal daags (en bedraagt van de suspensie Meloxidyl voor honden: zeven streepjes van de kleine injector die daarbij zit). Tweemaal daags meloxicam toedienen lukt niet want dat wil mijn vriend helaas niet opbrengen. Dit tweede medicijn is ook niet voorgeschreven door een dierenarts, ik heb het maar van internet, daardoor mist mijn vraag aan mijn vriend overtuigingskracht.

    Hannes eet en drinkt goed en lijkt niet achteruit te gaan, wel is hij nu iets magerder geworden. Echter er is totaal geen verbetering van de verlamming en geen verbetering van zijn urine-incontinentie. Is er volgens jullie na deze twee weken nog enige kans op een verbetering? Voor mijn vriend zou in laten slapen een verlossing zijn. Ik zit er erg mee in mijn maag dat mijn vriend voor de taak van de verzorging is gesteld en dat ik geen betere behandeling kan bieden dan wat Hannes nu krijgt. Bijvoorbeeld eventueel dwangvoeren van blindedarmkeutels kan alleen in het weekend, als ik er ben.

    Wie wil met mij meedenken of heeft advies? Alvast bedankt!

  2. Er zit altijd wel een klein beetje chloor in water, ook in bronwater. Van nature. Maar er zijn veel landen waar chloor aan het leidingwater wordt TOEGEVOEGD, om het te desinfecteren. En zo'n land is Nederland gelukkig niet. De kwaliteit van het Nederlandse kraanwater is heel erg hoog, en zonder meer vergelijkbaar met bronwater!

  3. Met een beetje biks erbij weet je zeker dat de voeding volledig is. Als de vriendin het persé niet wil, zou ik haar laten. Ze voert immers wel van alles, ook onkruidplanten neem ik aan? Ik zou haar de ruimte geven om het op haar manier te doen.

    Biks is in feite een kunstmatige voedingsoplossing voor tamme konijnen. Maar ja, wel handig.

  4. Bij de Albert Heijn en Super de Boer kun je meestal zakken biologische winterwortels krijgen. Die kun je in de koelkast heel lang bewaren. Je moet ze wel luchtig opbergen, niet in een dichte zak. Let wel op dat er geen (bruinige) plekjes opzitten want dan gaan ze schimmelen. Is bij mijn Super de Boer soms zo. De zakken van de Albert Heijn zijn beter (ivm schimmel). Zo'n wortel uit de koelkast moet wel eerst een paar uur op kamertemperatuur komen.

  5. Ja dat is erg, tenminste: wel als een konijn ALLE blindedarmkeutels laat slingeren. Want daardoor zal het konijn gebrek krijgen aan bepaalde vitamines, die juist wel worden aangemaakt/opgenomen door de recycle van de blindedarmkeutels. Zolang er nog iets van genuttigd wordt is er nog geen man overboord, maar het beste is natuurlijk dat alles weer naar binnen verdwijnt.

    Vaak is de oorzaak van het laten slingeren van blinde darmkeutels: dat het konijn wat te dik is en niet meer gemakkelijk bij de anus kan.

  6. Jaren geleden, toen ik mijn konijnen weer eens liet inenten, constateerde de dierenarts, dat mijn konijnen alle drie een beetje te dik waren. Dit was toen ook wegens teveel biks overigens. Hij schreef toen voor: 3 weken op water en hooi met verder niets. Als het goed hooi is, zijn konijnen in staat om daar ALLE noodzakelijke voedingsstoffen uit te halen en te maken. Deze remedie heeft voor mijn konijnen ontzettend goed gewerkt! Na de drie weken waren mijn nijntjes weer keurig op gewicht en veel blijer/levendiger, en alle blindedarmkeutels werden ook weer opgegeten. Vanaf toen ben ik wel de biks precies afgemeten gaan geven.

  7. Ik dacht dat een rammenas zwart is aan de buitenkant. Dus is het een witte wortel (langwerpige knol), dan is het waarschijnlijk een rettich. Ook familie van de radijs. En ook voerbaar aan konijnen. Je hebt ook nog pastinaak, ook een wortelgroente, die is gelig wit, maar die is rauw niet eetbaar voor mensen. Rettich wel, dat is net als radijs. Rammenas heb ik eerlijk gezegd nog nooit gegeten...

  8. Meiden, kruiskruid is prima voor konijnen. Wat de plaatjes van Kaatje-Kim en van Plumeau laten zien is het gewone, kleine kruiskruid en niet het giftige Jacobskruiskruid. Maar als je het verschil al niet kunt zien tussen een paardebloem en klein kruiskruid.... dan is het verschil tussen klein kruiskruid en Sint Jacobskruid wat veel gevraagd denk ik. Dus laat dan allemaal maar staan hé. In ieder geval hoeft Kaatje-Kim zich niet ongerust te maken als haar konijnen het klein kruiskruid van haar plaatje hebben gegeten, want dat is prima voor konijnen.

  9. Nou ik krijg een aanval over me heen van Caroline, dankjewel hoor. Ik zal mijn uitspraak wat betreft paprika's, komkommers en tomaten relativeren. Deze drie zijn groenten waarmee je heel voorzichtig moet zijn naar konijnen. Zijn ze het niet gewend dan een héél klein stukje en goed opletten hoe ze reageren, en dan eventueel verder opbouwen, je weet wel de postzegelmethode. Maar ik ben dus niet zo van de postzegelmethode. Ik geef mijn konijnen gewoon dat waarvan ik weet dat ze het wel kunnen hebben zonder gedoe van opbouwen of elke dag geven. Daar vallen paprika, tomaat en komkommer niet onder. Verder is het echt helemaal niet ERG als konijnen maar 3 keer in de week groente krijgen, zolang ze maar in overvloed hooi hebben van goede kwaliteit. Elke dag wat groente is beter natuurlijk. Ik lees al 10 jaar lang veel over konijnen.

  10. Okee Kelly, ik neem dan van je aan dat veel konijnen geen diarree krijgen van wortelloof, als het maar heel geleidelijk opgebouwd is. Maar ik zal eerlijk zijn: ik doe niet aan opbouwen of elke dag hetzelfde geven. Dat is ongetwijfeld heel goed en prettig voor een konijn, de konijnen die dat krijgen boffen maar! Maar ik doe het met mijn konijnen anders en dat werkt ook (ze zijn al 9 en 5 en in prima gezondheid en ik weet wat ze kunnen hebben). Ik geef gewoon wat ik toevallig in huis heb en soms een dag niets. Geen groente bedoel ik, wel hooi en korrels. Ik geef ongeveer 120 gram voor mijn drie konijnen (op het gevoel, maar heb eens gewogen, en daar komt het op neer) van witlof of andijvie of winterpeen, ze krijgen ook wel eens de schillen/kapjes van knolselderij of koolrabi (maar dan niet zoveel als 120 gram), of de blaadjes en kapjes van radijsjes, of de stronk van een bleekselderij, en er zijn nog wel meer dingen die ze wel eens krijgen denk ik maar daar kom ik nu niet ineens op. Wat betreft wortelloof: ik moet niet meer het loof van één worteltje geven per konijn. Anders is het diarree.

  11. De eiwitten in voedselplanten vallen niet uit elkaar als de voedselplanten gedroogd worden! Het lijkt me dus echt onmogelijk dat er in gekuild gras meer eiwitten zitten dan in gedroogd gras. Vitaminen kunnen verloren gaan door drogen, vetten kunnen ook uiteenvallen door lang bewaren, maar eiwitten blijven bij drogen gewoon bewaard.

  12. Wortelloof is wel iets om voorzichtig mee te zijn hoor, dus niet teveel ineens, bedoel ik. Je moet er voorzichtiger mee zijn dan met witlof of andijvie en ook voorzichtiger dan met de wortel zelf. Een winterpeen voor mijn drie konijnen samen is nooit een probleem. Maar wortelloof geeft (afhankelijk van de hoeveelheid) zomaar diarree. Ze lusten het wel heel graag!

  13. In kuilgras zitten natuurlijk precies zoveel eiwitten als in hooi of ongeconserveerd gras... want door de manier van conserveren komen er niet meer of minder eiwitten in, duhuh!!! Wel zit er in gedroogd gras minder vocht natuurlijk.

    Of kuilgras goed is voor konijnen wil ik niet zomaar zeggen, maar de vertering zal in ieder geval wel net weer een beetje anders verlopen dan van gedroogd gras of vers gras. Dus in ieder geval als je gaat omschakelen: langzaam doen.

  14. Extra vitamine C is voor mens en dier onschadelijk. Te energierijk voedsel is niet goed natuurlijk. Als je de samenstelling van Hope Farms Super voor konijnen en voor cavia's met elkaar vergelijkt, zie je dat cavia's anderhalf keer zoveel eiwit krijgen, 1 eenderde keer zoveel vet, en maar 72 % van de vezels. En veel meer vitamine A, D en E. Vitamine A kan in hele hoge doseringen wel schadelijk zijn (maar dat is dan met mensen die teveel vitaminepillen slikken). Ik denk niet dat vitamine-overdosering met caviavoer voor konijnen zal gebeuren. Maar de verhouding eiwit-vet-vezels deugt voor konijnen niet.

  15. Een paar keer in de week fruit of groente is volgens mij prima. Mijn konijnen krijgen ook niet elke dag fruit of groente.

    Een rood of oranje konijnenplasje onstaat door een rode kleurstof, porfyrine-pigment. Ik meen ooit gelezen te hebben dat konijnen die kleurstof kunnen toevoegen vanuit een bepaalde klier en dat ze zulke plasjes gebruiken als territoriummarkering. Maar ik heb er net naar gezocht op internet en ik vind dat nergens meer. Ik vind alleen dat die kleurstof kan ontstaan vanuit de voeding, bepaalde groenten, bepaalde takken.

  16. Ook mijn konijnen krijgen soms een gedroogd volkorenboterhammetje. 1 boterhammetje met z'n drieën. Hoe meer vezels er in zitten des te beter, dus witbrood is echt af te raden. Veel konijnen kunnen er niet goed tegen, tegen brood, en het kan dik maken ja. Mijn konijnen (1 x ruim 8 en 2 x ruim 5) hebben nog nooit iets van gas of zo gehad dus ze kunnen er wel tegen blijkbaar. Wel zijn ze eens een beetje te dik geweest. Toen moesten ze 3 weken op alleen water en hooi (was in de zomer); dat heeft goed geholpen!

  17. Het verbaast me zo, dat het zover kan komen dat een fokker zijn dieren te weinig voert... De hokken waren wel schoon, las ik, en het water was ook in orde, maar er was domweg te weinig gevoerd? Wat is er nu makkelijker dan voer in een bakje doen? De fokker heeft dus gewoon de dieren niet in handen gehad en niet opgemerkt dat ze te mager werden? En ondertussen gewoon wel de hokken verschoond? Ongelofelijk. Hoe kan dat nou? Hoe kun je dat nu niet opmerken?

  18. Voor een konijn is het 't allerbeste om fruit en groente compleet te eten, zodat er geknaagd kan worden, de tanden moeten wel gebruikt worden! En de spijsvertering moet de harde celwandjes aan gaan pakken... 't lijkt mij dus niet goed om door middel van een blender 'voorvertering' te gaan doen... Maar als de vezels er nog helemaal doorheen zitten kan het misschien voor een keertje geen kwaad. En sap, waar de vezels helemaal uit zijn, dat is heel erg zonde, want juist die vezels zijn zo nodig voor het konijn! Geef je konijn dan eerder de vezelpulp uit de sapcentrifuge, als je groentesap maakt. Dan drink je zelf toch lekker het sap op?

  19. O maar dit topic is bedoeld om een algemeen beeld te krijgen van hoe oud konijnen (kunnen) worden. Lees maar eens goed! Het blijft juist altijd relevant! Er is geen enkele reden waarom hier niet meer gepost zou moeten worden hoor. Graag juist! Zo ontstaat een beter beeld van hoe oud konijnen (kunnen) worden.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .