+ Toon categorieën

Wat ziet een konijn

06/04/2017 19:20:00

 Veel konijnenhouders zijn benieuwd hoe de wereld er uit ziet door de ogen van hun konijn. Waarom is het zo moeilijk voor mijn konijn om eten te vinden als het recht voor zijn neus staat? Waarom schrikt mijn konijn zo snel als ik de kamer binnen loop met een tas of doos in mijn handen? Kan mijn konijn kleuren zien?

Het eerste dat je moet weten is dat het zicht van een konijn compleet anders is dan jouw eigen zicht. Onze ogen staan vooraan in ons hoofd, en die van konijnen zitten aan de zijkanten.  Doordat onze ogen aan de voorkant zitten zien wij bijvoorbeeld goed diepte. Ook zien wij in kleur, wij kunnen namelijk 3 kleuren zien, rood, geel en blauw.

Aan de andere kant is het zicht van een konijn zo ontorpen dat hij snel en goed kan zien of er vijanden aankomen, vanuit bijna elke hoek. De ogen staan hoog en aan de zijkant van het hoofd, waardoor een konijn bijna 360 graden kan zien, en zelfs ook boven het hoofd kan kijken. Konijnen zijn vaak verziend, wat verklaard waarom ze snel kunnen schikken van een overvliegend vliegtuig, zelfs als zijn menselijke baasje het nauwelijks kan zien.

De prijs die konijnen betalen voor dit grote zichtsveld is een kleine blinde vlek recht voor het gezicht. Maar zijn neusje aan de voorkant en grote oren compenseren dat weer. Wil een dier zijn zicht goed scherp kunnen stellen dan is er een deel nodig wat beide zichtsvelden overlappen. Konijnen hebben dit dus niet. Konijnen zien objecten die dicht bij zijn driedimensionaal. Als je konijn zijn kopje scheef houd en je vanaf de zijkant aankijkt, dan is dat voor een konijn recht aankijken.Hoe zit het met kleuren? Gedragsonderzoek uit 1970 wijst uit dat konijnen een beperkt aantal kleuren zien. Ze zien in de kleuren blauw en groen. Ze zien deze kleuren misschien niet zoals wij ze onderscheiden, maar ze kunnen wel onderscheid maken tussen deze twee kleuren.

Konijnen kunnen wel veel beter in schemer zien dan mensen kunnen. Ze zien als het schemert minder helder dan bij vol daglicht, maar nog steeds redelijk goed.

Nu vraag je je misschien af of jouw konijn je helder kan zien, of alleen maar een grote, wazige vlek ziet?  Een konijn ziet je niet zo scherp als je zelf ziet. Maar toch vormt hij een beeld van jou, waarbij hij gebruikt maakt van zijn zintuigen. Hij onthoud jouw vorm, jouw stem, jouw bewegingen en geur. Zo kan jouw konijn je toch herkennen, zolang je maar niet met een tas of grote doos binnen komt lopen, die jouw voor hem zo bekende vorm helemaal veranderd!

Ik hoop dat dit artikel duidelijk maakt wat jouw konijn kan zien en waarom konijnen soms zo snel kunnen schrikken. Als je iets op te merken of toe te voegen hebt aan dit artikel kun je dat ons altijd even laten weten.

Oogkleur bij konijnen

Konijnen kunnen verschillende kleuren ogen hebben. Bruin en blauw komen het meest voor. Bij konijnen met rode ogen wordt vaak gedacht dat ze albino zijn, maar bij konijnen kan de rode oogkleur ook los geërfd worden, zonder dat het konijn volledig pigmentloos (=albino) is. Middels een forumpoll hebben we in 2021 gevraagd welke oogkleur de konijnen van onze leden hadden. Uit die poll kwam dat 68% van de konijnen bruine ogen heeft, 19% blauwe ogen, 5% grijze ogen 4% rode ogen en 2% van de konijnen heeft twee kleuren in één oog.Bronnen:

Het artikel "What Do Rabbits See" van Dana M. Krempels

Bewaren

Geplaatst in Konijnen medische informatie Door