Voor konijnen is voeding heel erg belangrijk. De darmen van konijnen zijn gevoelig, en als het konijn geen goede voeding krijgt kan dit hele vervelende gevolgen hebben. Hier vind je wat tips voor het samenstellen van een goed konijnendieet voor jouw konijn!

 


Wat eet een konijn?


Veel mensen denken dat konijnen genoeg hebben aan elke dag een bakje gemengd konijnenvoer. Dit is echter niet waar. De maaltijd van een konijn moet er als volgt uitzien:


1. Hooi; Dit moet het konijn de hele dag onbeperkt tot zijn beschikking hebben. Welk merk hooi dit is, en of het kruidenhooi of gewoon hooi is maakt niet uit. Als ze er maar goed van eten.
2. Groenvoer; Het eten van groenvoer moet worden opgebouwd. Aan elke soort groente moet je je konijn laten wennen.
3. Biks; Dit moet niet worden gezien als hoofdvoeding van je konijn, maar als aanvulling op het hooi en groenvoer. In biks zitten veel voedingsstoffen. In gemengd voer zitten veel dikmakers en vaak ook kleurstoffen, het is dus beter om biks te geven (de bruine of groene staafjes).
4. Snacks; Er bestaan heel wat gezonde snacks waarvan een konijn een kleine hoeveelheid dagelijks mag eten. Denk bijvoorbeeld aan gedroogd fruit, gedroogde groenten, gedroogde kruiden en takken van bomen.

 


Hooi


Hooi mag je konijn onbeperkt eten. Je konijn moet dit altijd  tot  zijn  beschikking hebben. Hooi is het allerbelangrijkst voor het afslijten van de tanden en voor de goede werking van de darmen. Omdat konijnen er lang op moeten kauwen gaat het ook verveling tegen. Het maakt niet uit of het weidehooi of kruidenhooi is, hoewel de meeste konijnen het kruidenhooi lekkerder vinden.

Als je een "gewoon" konijn hebt raden wij aan een gemengde hooisoort te kiezen die vriendelijk is voor de portemonee en goed gegeten wordt door de konijnen. Je komt dan over het algemeen uit bij een weidehooi of een bergweidehooi soort. 

Pas als jouw konijnen niet zo goed hooi eten, om medische redenen of om ze gewoon een keer te verwennen raden wij aan om over te stappen op de specifiekere (vaak enkelvoudige) soorten hooi.

 In het artikel dat specifiek over hooi gaat staan tips voor de konijnen die lastig hooi eten. En in het artikel hoe kies je het beste hooi voor jouw konijnen staat uitgelegd welke verschillende soorten er zijn, en wat redenen zijn om voor een bepaalde soort te kiezen.

Er worden verschillende richtlijnen gehanteerd om te bepalen wat de juiste hoeveelheid hooi is voor een konijn. Dat het veel moet zijn, daar is iedereen het wel over eens.

Als je in percentages gaat kijken volgens de richtlijn van de afbeelding hier boven, dan zou een konijn per kg lichaamsgewicht (volwassen gewicht!) ongeveer 160 gram hooi per dag, 20 gram brokken, 40 gram groenvoer, 20 gram gezonde snacks (kruiden, knaaghout etc) mogen eten.

Een andere richtlijn is dat een konijn ongeveer zijn eigen formaat in los hooi zou mogen eten.

 

 Groenvoer


Konijnen zijn dol op groenvoer, dit vinden ze nog lekkerder dan dierenwinkelsnoepjes. In de natuur eet een konijn niets anders dan gras en af en toe iets lekkers van groenvoer wat hij tegenkomt.

Met groenvoer bij onze huisdierkonijnen moet je rustig beginnen, ze zijn het immers niet gewend. Je moet het ook rustig opbouwen, omdat je konijn anders diaree krijgt.

Geef eerst een klein stukje van 1 soort groente, en als je konijn geen diaree krijgt kun je de volgende dag een stukje geven dat 2 keer zo groot is. Na een week kun je een 2e soort groente toevoegen, en zo bouw je het op.In het artikel over groenvoer voeren aan je konijn leggen wij uit met welke soorten je kan starten en waar je op moet letten.

Konijnen mogen best veel groentes hebben: Andijvie, spinazie, witlof, wortel, wortelloof, selderie, enz. Voor een overzicht van groentes, kruiden en fruitsoorten die een konijn mag hebben kun je een kijkje nemen in het artikel over veilige planten.

 

 


Brokken


Biks, ofwel brokken. Je kunt je konijn het best biks geven in plaats van gemengd voer. Uit de gemengde soorten voer eten ze vaak alleen de lekkere dingen, en zo komen ze voedingstoffen te kort en worden ze dik. Daarnaast zitten in gemengde voeders een aantal dingen die niet goed zijn voor je konijnen. Zo zitten er vaak granen in, terwijl uit onderzoeken van de laatste jaren blijkt dat granen niet goed zijn voor de tanden en het darmstelsel van konijnen  De bruin/groene geperste korrels, biks, die zijn het best. Biks komt in een geperste en een geextrudeerde vorm voor.

Er zit wel verschil in de kwaliteit van de geperste korrels. In dit artikel staat heel specifiek uitgelegd wat de voedingsbehoefte is van een konijn en wat de ingrediënten op de verpakking betekenen. Wij adviseren om in ieder geval een brok te zoeken met een hoog vezelgehalte, en op te letten dat de brok geen anti-coccidiose middel bevat. Voer met anti-coccidiose middel wordt gebruikt door fokkers die een hoge infectiedruk hebben, maar is in verband met resistentie niet aan te raden voor gewone huisdierkonijnen. In onze bunnybunch webwinkel verkopen wij verschillende soorten en merken konijnenvoer, en zelfs een konijnenvoer-testpakket om wat soorten uit te proberen.

Je konijn mag ongeveer 20-25 gram biks per dag per kilo lichaamsgewicht. Biks moet je niet zien als hoofdvoeding, maar is wel onmisbaar. Het is voor ons niet mogelijk om uit hooi, kruiden en groenvoer een volledige voeding samen te stellen zonder dat je konijn te kort komt. Door toch een basishoeveelheid van een goede soort biks te geven elke dag weet je zeker dat je konijn alle voedingsstoffen binnen krijgt. De basishoeveelheid die wij hier voor aanhouden is 20 á 25 gram per kilo lichaamsgewicht. Hierbij moet je wel uit gaan van het normale volwassen gewicht van jouw konijn. Als je konijn dus 3 kilo hoort te wegen als volwassen konijn, mag hij 60-75 gram per dag hebben.

Jonge konijnen mogen meer eten, omdat ze in de groei zijn.  Wij adviseren echter niet om jonge konijnen onbeperkt te voeren. Daardoor gaan ze namelijk minder goed hooi eten en laten ze hun blindedarmkeutels liggen. Je mag ze bijvoorbeeld wel ruim inschatten wat betreft het volwassen gewicht en bijvoorbeeld voor een kilo extra konijn voeren (dus 20-25 gram extra per dag) Vanaf 4 maanden moet je dat wel gaan afbouwen en van ruim naar de hoeveelheid biks gaan voor het normale volwassen gewicht van het dier. Onbeperkt houd overigens niet in dat je bakken vol voer moet zetten: probeer een evenwicht te vinden tussen dat je konijntje genoeg eet maar wel haar blinde darm keutels opeet!

Veel konijnenhouders voeren hun volwassen dieren een stuk minder dan de basisnorm van 25 gram per kg lichaamsgewicht. Zelf krijgen mijn konijnen ook maar 15 gram brokvoer per kg lichaamsgewicht. Ze krijgen daarnaast echter wel onbeperkt hooi, gedroogde kruiden en vers groenvoer.

Blinde darmkeutels zijn keutels die wat meer aan elkaar plakken, kleiner en wat natter. Je konijn heeft ze meestal 'sochtends of savonds, en hoort deze op te eten (er zitten vitamines in die hij nodig heeft). Hieronder op de foto zie je de normale keutels van een dwergkonijn (1), een vlaamse reus (2) en blinde darm keutels (3). Als je konijn de blindedarmkeutels niet opeet krijgt hij te veel voer of is hij ziek. Een enkele keer kan het voorkomen dat ze blijven liggen, maar als je ze regelmatig tegenkomt zit er toch iets niet goed. Meer informatie over konijnenkeutels in dit artikel.Er zijn veel verschillende soorten en merken op de markt, maar als je let op de samenstelling kun je zelf makkelijk een goed konijnenvoer vinden. In onze webwinkel hebben wij de keuze al gemaakt, wij verkopen alleen merken met een goede samenstelling. Dit is de beste samenstelling: Eiwit 13-14% per gram voer, ruwe vetten minder dan 3% per gram voer, vezels meer dan 14% per gram voer, anorganische stof minder dan 10% per gram voer calcium minder dan 1% per gram voer.
Als je een zak konijnenvoer openmaakt, moet je het voer goed bewaren. Je kunt het het best in een blik of voerton met goed afsluitbaar deksel bewaren. Een geopende zak voer is (mits opgeborgen in blik of ton) ongeveer 3 maanden houdbaar, daarna verliest het vitaminen en smaak.

 

Overstappen naar ander konijnenvoer

Overstappen van brokvoeding moet je wel in stapjes doen, ga niet van de ene op andere dag over op nieuw voer. Dan kunnen de konijnen diarree krijgen. Voorbeeld van een overstap-schema is dit: 

Stap 1: 3/4 oud en 1/4 nieuw,

Stap 2: half om half,

Stap 3: 1/4 oud en 3/4  nieuw

Stap 4: volledig over op nieuw.

Je kan voor elke stap een dag aanhouden, maar dat werkt niet bij alle konijnen. Even goed naar de keutels en het verdere eetgedrag kijken. Als je het idee hebt dat ze langer moeten wennen ( bijv omdat ze gevoelige darmen hebben) kun je ook elke keer 2, 3 of nog meer dagen dezelfde verhouding geven voor je naar de volgende stap gaat.

 

Gezonde snacks

 

Zoals jullie in het schema bovenaan in dit artikel zien, mag 5% van de dagelijkse voeding van een konijn bestaan uit gezonde snacks. Maar wat zijn gezonde snacks nou eigenlijk?

 

Geef geen brood

Wij horen en lezen het nog zo vaak. Konijnen die brood, crackers en koekjes van de baasjes mee mogen eten. Dit is echter ontzettend slecht voor de konijnendarmen. Geef je het langere tijd, dan veranderen de bacterieën in de darmen van konijnen zelfs, waardoor er chronische diarree kan ontstaan. Door dit soort producten te geven loop je dus het risico dat jouw konijn de rest van zijn leven slecht werkende darmen heeft. En als er iets is wat je als konijnenbaasje niet wil, dan is het dat. Geef het dus echt niet.  Er zijn voldoende gezonde alternatieven zoals hieronder beschreven worden.


Kruiden


Als aanvulling op het hooi, groenvoer en de brokken kun je ook gedroogde kruiden bijvoeren. Hiermee kun je bijvoorbeel het hooi lekkerder maken door het er doorheen te mengen, of een beetje tussen de brokken door mixen. Geef gedroogde kruiden echter wel met mate, niet meer dan één eetlepel per dag per kilo lichaamsgewicht van het konijn. Voor een overzicht welke kruiden geschikt zijn voor konijnen, kun je kijken in deze lijst. In de bunnybunch webwinkel verkopen wij een selectie gedroogde kruiden die bijvoorbeeld geschikt zijn.


Takken


Een konijn knaagt graag.

Om verveling tegen te gaan en om de tanden toch zo goed mogelijk af te laten slijten kun je je konijn verwennen met knaaghout.

Hiervoor kun je bijvoorbeeld wilgentakken, lindentakken of fruitbomentakken (geen steenvruchten) gebruiken. Probeer wel wat af te wisselen met de soorten takken die je aan je konijn aanbied, bijvoorbeeld wilgentakken kun je beter niet onbeperkt voeren. Als de konijnen minder hooi gaan eten door de hoeveelheid takken die ze krijgen, weet je dat je te veel geeft. Let op bij fruittakken dat deze niet bespoten mogen zijn. Weet je het niet zeker? Was ze dan voor de zekerheid erg goed voor je ze aan je konijnen geeft!

In dit artikel staat uitleg over welke soorten knaaghout een konijn mag eten, waar je op moet letten, en hoe je het kan bewaren: knaaghout voor konijnen.


Konijnensnoep


Je hoeft je konijn geen snoep te geven. Dit is juist slecht voor konijnen. De yoghurtdrops en knaagstengels die in winkels verkocht worden bevatten veel te veel suiker en andere ongezonde ingrediënten. Ook brood is niet geschikt voor konijnen. De koolhydraten in brood worden namelijk omgezet in suikers, en suikers zijn de voeding voor de slechte bacteriën in de darmen van je konijn. Als er veel slechte bacteriën in zijn darmen komen te zitten, sterven de goede bacteriën af. En dat zorgt voor veel spijsverteringsproblemen.  Er zijn genoeg gezonde lekkere dingen waar je je konijn mee kunt verwennen. Geef snoep echt met mate.

Een alternatief voor konijnensnoep kan bijvoorbeeld brokjes van een ander (ook goed) merk konijnenvoer zijn. Maar ook vers en gedroogd fruit valt onder konijnensnoep. Echt met mate geven, maar konijnen kunnen heerlijk smullen van een verse framboos of aardbei, of een plakje banaan.

 

Verantwoorde snacks zijn bijvoorbeeld:

- een klein stukje fruit (banaan, appel, mandarijn, een aardbei,  een framboos, een stukje kiwi, een pitloze druif)
- Rozijntjes (niet te veel, 3 per dag max.)
- Een stukje verse groente tussendoor
- Verse of gedroogde kruiden
- Gedroogd fruit (geef dit wel echt met mate!)
- Geperste kruidenbrokjes
- brokjes van een ander merk dan je konijn gewend is
- kruidenpellets, hooipellets of graspellets

In de bunnybunch webwinkel verkopen wij een aantal gezonde, maar toch hele lekkere snacks voor konijnen!

 

 

Wanneer voeren?

Konijnen zijn schemerdieren en vooral 's ochtends en 's avonds actief en op zoek naar eten. De meeste konijnenbaasjes verdelen de voeding dus ook over twee of drie voedermomenten. Handige voedermomenten zijn in de ochtend, als je zelf net wakker geworden bent, 's avonds rond mensen-etenstijd en/of 's avonds voor het slapen gaan.

Om te zorgen dat onze huisdierkonijnen het natuurlijke ritme nog een beetje behouden, raden wij aan om overdag, behalve natuurlijk hooi - dat mogen ze onbeperkt -, geen maaltijden of tussendoortjes te geven.

Per konijnenbaasje is het verschillend wanneer ze wat voeren. Zo kun je er voor kiezen om de verschillende soorten voeding in een aparte maaltijd aan te bieden: bijvoorbeeld 's ochtends brokken, rond etenstijd groenvoer en voor het slapen gaan kruiden. Elke keer als je bij de konijnen komt controleer je dan ook of er nog voldoende hooi is. Wil je maar twee eet-momenten kun je er bijvoorbeeld ook voor kiezen om 's ochtends groenvoer en 's avonds brokken en kruiden te voeren. Net wat je zelf een prettig vind.

Vergeet ook niet bij minimaal één van de voermomenten het drinkwater te verversen. In de winter als het vriest adviseren wij zelfs om bij elk voer moment vers water aan te bieden.

December 2016 hebben wij aan onze forumgebruikers gevraagd hoeveel voermomenten zij op een dag hebben. Hieronder de uitkomst.


 
 

Voedselverrijking

Om het niet te saai en te makkelijk te maken voor jouw konijnen, kun je aan voedselverrijking doen. Voedselverrijking houd in dat je niet op de traditionele manier uit een bakje of ruif voert, maar dat je het een beetje moeilijker maakt. Dat kan door de brokken niet in een bakje te stoppen, maar in een snackbal of voerbal. Of in een eierdoosje. Hang het groenvoer eens op aan een touwtje met wasknijpers in de ren en stop de kruiden in een hooibal. De mogelijkheden zijn eindeloos en veel konijnenbaasjes zijn er dan ook erg creatief mee. In het artikel knutselen voor je konijn kun je een paar leuke voorbeelden zien van voedselverrijking.

In januari 2017 hebben wij de leden van ons konijnenforum gevraagd of zij wel eens aan voedselverrijking voor konijnen doen. Hieronder de uitkomst van deze poll.

 

 

Meer weten over konijnenvoeding?

Dan zijn onderstaande artikelen misschien interessant voor jou!

 

Voeding voor konijnen

Hoe kies je het beste hooi voor jouw konijnen?

Tips om konijnen meer hooi te laten eten

Voedingsbehoefte van konijnen (het etiket van konijnenvoer uitgelegd)

Groenten voeren aan konijnen

Kruiden voor konijnen

Knaaghout voor konijnen

Groenten, fruit en kruiden voor konijnen (veilige planten lijst)

 

Bewaren

Bewaren

Save

Save