Denk goed na voor je aan konijnen begint. Heb je genoeg tijd, geld en ruimte? Hou je je konijnen binnen of buiten? Hoeveel konijnen neem je? Ben je bereid om misschien wel 12 jaar voor jouw konijn(en) te zorgen?

Konijnen zijn hele sociale dieren. Het houden van een konijn alleen in een klein hokje in de tuin is echt zielig. Een konijn heeft ruimte nodig, om te rennen en springen en een vriendje, om mee te knuffelen en spelen! Je stopt een mens ook niet alleen in een klein kamertje met alleen eten en drinken. Een mens zou daar ook best in kunnen leven, net als een konijn, maar zou je daar als mens gelukkig zijn?
Als je een konijn alleen hebt zitten en denkt dat hij best gelukkig is, kijk dan eens hoe jou konijn zich gedraagt bij andere konijnen. Kijk een hoe ze samen knuffelen, spelen en slapen!


Waar haal je je konijn vandaan?


Dierenwinkel


Veel mensen kopen hun konijnen in een dierenwinkel. Dit omdat konijnen daar makkelijk te krijgen zijn (het hele jaar door), ze zijn goedkoop en vaak worden er ook veel dierenwinkelkonijnen in een impuls aangekocht, omdat ze er zo lief uit zien.


In dierenwinkels worden jammer genoeg vaak onwaarheden verteld over konijnen. "Een konijn kan best alleen gehouden worden", "Twee mannetjeskonijnen kunnen best samen", "Deze kooi is ruim zat voor een konijn", "Dit zijn echt twee vrouwtjes hoor!"(waarna de klant later met een nestje zit omdat het toch een ram en een voedster bleken te zijn).


De konijnen in de dierenwinkel zien er misschien lief en klein uit, in bijna alle gevallen komen deze dieren uit de dierenhandel de broodfok. Om aan de vraag te kunnen voldoen worden deze dieren uitgebuit. De konijntjes worden te vroeg bij hun moeder vandaan gehaald, omdat ze er dan nog schattiger uitzien en dus beter verkopen. Sommige dierenwinkel konijnen worden verkocht met een entboekje, maar het is niet te controleren of ze de inentingen daadwerkelijk gehad hebben, en als ze ze al gehad hebben hebben ze deze vaak met de oude entstof gehad en zijn ze veel te jong ingeent. Dierenwinkel konijntjes hebben heel vaak coccidiose, mijt en wormen. Gaat jouw konijntje dood? Dan mag je weer een nieuwe halen bij de winkel.

Het nadeel van een dierenwinkelkonijn is ook dat je helemaal niets van de achtergrond van het konijn weet. Je weet niet hoe het karakter van de ouders is, of er erfelijke ziektes in de familie zitten en of er sprake is van inteelt.  Daar wordt namelijk helemaal niet op gelet bij de broodfok. Zolang ze er maar lief uit zien. De verkoper in de winkel kan er nog zo eerlijk uit zien en vertellen dat in hun winkel de dieren echt van een kleinschalige fokker komen, het is beter om je konijn niet in de dierenwinkel te kopen.

Bekijk dit filmpje als je wil weten waar de dieren in dierenwinkels vandaan komen


Fokker


Het voordeel van het kopen van een konijn bij een fokker is dat hij de achtergrond van het konijn goed kent. Als het een goede fokker is zal hij niet alleen fokken naar de rasstandaard maar ook letten op karakter, gezondheid en levensduur. Als je echt op zoek bent naar een specifiek ras kan het kopen van een konijn bij een fokker een hele goede manier zijn om aan je konijn(en) te komen.


Let wel goed op dat je naar een hobbyfokker gaat om je konijn, en niet naar een broodfokker die konijnen fokt om geld te verdienen, en dus alleen maar aan het vermeerderen is en niet op het karakter en de gezondheid van de dieren let. Een goede fokker is lid van één of meerdere verenigingen. Neem eens een kijkje in de fokkerslijst op onze website, daarin vind je een overzicht van konijnenfokkers die aangesloten zijn bij een rasvereniging. Wil je weten hoe je een goede fokker herkent, lees dan dit artikel goed door.

Tegenwoordig zijn er heel wat fokkers die populaire konijnen verkopen zoals Minikonijnen (die eerder maxikonijn worden), Loffelohr konijnen, Duitse Reuzen, en allerlei teddy-varianten. Dit zijn allemaal geen bestaande konijnenrassen en deze fokkers doen het niet voor het dierenwelzijn. Er is zelfs een fokker die zelf tatoeages zet in de oren van de konijnen, ook al is het geen erkend ras en is een tattoo dan nergens voor nodig. In onze ogen is dat niet iets wat je doet als je vanuit dierenwelzijn fokt. Een normale prijs voor een raskonijntje ligt tussen de 5 en 50 euro. De bedragen tegen de 50 euro betaal je dan meestal voor een konijn dat ingeent is. Moet je meer betalen dan dat? Dan is de kans groot dat je wordt opgelicht. 

Ook raskonijnen zitten in konijnenopvangen. Zeker als je een Angora/Teddy zoekt, een Franse hangoor of een Vlaamse Reus. Overweeg dus zeker de optie om en raskonijn te adopteren in plaats van bij een fokker te kopen. Dan weet je precies wat je in huis haalt en kom je niet voor verrassingen te staan. In opvangen zitten ook gewoon jonge konijntjes, dus daarvoor hoef je het niet te laten.


Opvang


De beste optie als je op zoek bent naar een gezelschapskonijn is het dier bij een opvang vandaan halen. Hier hebben ze het beste voor met de dieren en zullen ze je ook goed advies kunnen geven over punten als koppelen, huisvesting, voeding en gezondheid. Daarnaast hebben de konijnen die hier terecht komen vaak al veel meegemaakt, en verdienen ze naar mijn mening echt een fijn konijnenleven met een liefdevol baasje.

In konijnenopvangen zitten konijnen van alle soorten en maten. Sommige konijnen zijn lastig te plaatsen: zwarte konijnen en langharig konijnen bijvoorbeeld. Ook zitten er regelmatig raskonijnen in de konijnenopvangen, compleet met tatoeages in de oren. Opvangen krijgen regelmatig zwangere voedsters binnen, dus ook als je een jonger konijntje wil kun je terecht bij een opvang. Zoek je juist een senior konijn om jouw eigen senior konijn gezelschap te houden, is dat zeker ook een mogelijkheid!

Vaak vragen opvangen een bijdrage voor het adopteren van een konijn. Dan krijg je wel en volledig ingeent konijn, vaak nog gecastreerd ook. Met dit adoptiegeld steun je de opvang weer en kunnen ze hun goede werk blijven doen!

Wij hebben een lijst met adressen van konijnenopvangen- en asiels in Nederland en Belgie.

 

In oktober 2016 hebben wij aan onze Bunnybunch forumleden gevraagd waar zij hun konijnen vandaan hebben gehaald. Hieronder de uitkomst van deze poll.


Waar let je op als je een konijn aanschaft?


Schaf een konijn nooit aan voor een kind, maar alleen omdat je het zelf als ouder ook ziet zitten. Een kind is altijd snel weer uitgekeken op het konijn of de konijnen, en dan komt de verzorging toch op de ouders neer.

Een aantal punten die je kunnen helpen bij de keuze voor je konijn. Aan de hand van deze punten kun je zelf zien of je konijn gezond is, en hoe het met zijn karakter zit.

- Het konijn moet levendig zijn
- Het konijn moet schone ogen en oren hebben
- Het konijn mag niet te lange nagels hebben
- Eet het konijn goed (geef het konijn maar eens wat lekkers om het te proberen)
- Staan de tanden van het konijn goed (het konijn mag niet kwijlen bij het eten, of moeite hebben met eten)
- Is de vacht vol en zacht (geen kale plekken, schilfers e.d)
- Laat het konijn toe dat je hem aanraakt/aait
- Pak het konijn op en kijk hoe het reageert
- Het konijn mag geen diarree of plakpoep hebben.

In een opvang kan het natuurlijk goed voorkomen dat er ook wat schuwere dieren zitten. Het is niet verstandig om zo een konijn voor een klein kind aan te schaffen, er zal toch tijd en geduld in het konijntje moeten worden gestoken, en wie weet word hij wel nooit helemaal tam. Voor een kind, die graag willen aaien en knuffelen is het niet prettig om zo een huisdier te hebben. Voor een volwassene met veel geduld en tijd voor het konijntje kan dit natuurlijk een geweldig maatje worden. Voor een klein kind kan beter een ander huisdier dan een konijn of misschien zelfs beter een pluche knuffeldier worden aangeschaft.


Wat heb je nodig voor een konijn?


- Een kooi, deze kun je zelf maken of in de winkel kopen. Eventueel ook een ren. Op bunnybunch verkopen wij ook konijnenhokken, neem daar ook eens een kijkje!
- Een drinkfles of drinkbak. Een drinkfles geniet de voorkeur omdat hier geen stro en zaagsel in kan komen en het dus hygiënischer is.
- Een (baby) flessenborstel om de drinkfles mee schoon te houden.
- Een stevige etensbak die het konijn niet te makkelijk om kan gooien en die goed schoon te maken is.
- Een hooiruif
- Hooi
- Een EHBO-doos voor konijnen
- Een fijne kam (en voor langharige konijnen een uitgebreider assortiment borstels)
- Konijnenvoer (geperste korrels)
- Speelgoed
- Knaagmateriaal
- Een konijnentoilet met vulling
- Bodembedekking (stro)

Neem ook eens een kijkje in de Bunnybunch webwinkel. Bij ons kun je eigenlijk geen miskoop begaan omdat de producten die wij verkopen allemaal verantwoord zijn voor konijnen. Wij verkopen geen ongezonde of onpraktische spullen. En alles tegen een scherpe prijs!


De kosten van het houden van een konijn


Eenmalige kosten:
- het konijn zelf; varieert van gratis tot ongeveer 60 euro voor een raskonijn of als adoptiebijdrage voor een ingeent, soms gechipt en gecastreerd konijn.
- de kooi; dit kan goedkoop 2e hands of zelf gemaakt, maar ook oplopen tot honderden euro's, afhankelijk van wat je wil en hoeveel konijnen er in komen;
- drinkfles; 2-10 euro
- voerbak;  0,50 tot 20 euro (afhankelijk van grootte, voerbak kan zelfs een simpel kommetje van een kringloopwinkel zijn of bij meer konijnen een grote stenen hondenvoerbak).
- konijnentoilet; 3-15 euro
- Castratie; Van een ram tussen de 40 en 80 euro, van een voedster tussen de 70 en 140 euro ongeveer.

Terugkerende kosten:
- Voer (brokken); kosten variëren van 40ct per kilo tot 6 euro per kilo voer.
- Hooi; een flinke baal hooi heb je al vanaf 4 euro bij een boer, tot 6 euro voor een kleinere zak timothy hooi in een dierenwinkel. Hooi mag een konijn elke dag onbeperkt eten, reken er dus op dat je regelmatig nieuw hooi moet kopen.
- Stro; kan ook gratis af te halen zijn, maar vaak betaal je toch net een paar euro hiervoor, 2-10 euro afhankelijk van het formaat van de verpakking.
- Groenvoer; dit kunnen restjes zijn van eigen maaltijden, maar als je het goed doet zul je toch nog voor enkele euro's bij moeten kopen elke week. Dit kan ook aardig oplopen, afhankelijk van hoeveel konijnen je hebt.
- Vulling voor het toilet; dit kan van houtvezel tot kattenbakkorrels en varieert dus ook in prijs afhankelijk van de keuze.
- Inentingen; kosten 25 tot 75 euro per konijn per jaar (1x per jaar nodig, tegen myxomatose, VHS en 2x tegen RHD-2).

Overige kosten:
- speeltjes voor het konijn; van 0 tot 100 euro afhankelijk van wat het is. Zie ons artikel over speelgoed.


Het tam maken van een konijn


Als je een konijn bij een goede fokker vandaan haalt heb je grote kans dat het konijn al goed aan mensen is gewend op het moment dat het bij jou in huis komt. Ook konijntjes die in de opvangen geboren worden worden over het algemeen goed tam gemaakt. In de dierenwinkel zitten echter vaak jonge konijntjes die nog niet goed gesocialiseerd zijn. Bij deze konijntjes kan het even tijd kosten om ze tam te maken.  Als je een ouder konijn uit een opvang haalt kan het ook zo zijn dat het een wat schuwer konijn betreft. Deze konijnen zullen niet altijd volledig tam kunnen worden, maar er kan zeker een stap in de goede richting worden gezet. Hier enkele tips voor het tam maken van een konijn.
De beste manier om een konijn tam te maken is met veel tijd en geduld.
Als je een nieuw konijn hebt, laat hem dan de eerste dagen met rust. Zorg er voor dat de omgeving rustig is en het konijn op zijn gemak zijn kooi kan inspecteren. Als het konijn na een paar dagen aan de kooi gewend is, ga dan op je buik voor de kooi liggen (of op je hurken bij een kooi op pootjes, maar zorg dat je laag bent). Praat zachtjes tegen het konijn en geef hem wat lekkers. Na een paar dagen kun je de kooi van je konijn open doen en wachten tot je konijn nieuwsgierig genoeg is om naar jou toe te komen. Laat het konijn rustig snuffelen en maak geen onverwachte bewegingen. Geef het konijn weer iets lekkers (het liefst een stukje groente). Als je konijn goed gewend is aan jouw aanwezigheid kun je proberen hem voorzichtig te aaien. Begin door het konijn aan jouw vingers te laten snuffelen en uit jouw hand te laten eten. Ga steeds een stapje verder met het aanraken van je konijn. Uiteindelijk is het de bedoeling dat hem zonder dat hij schrikt of in elkaar duikt  kunt aaien.
Als je overeind staat zal je konijn jou zeker in het begin als een dreiging zien. Konijnen zijn prooidieren en daardoor erg schrikachtig en bang. De meeste dieren die het op konijnen voorzien hebben komen van bovenaf op het konijn af. Je moet jouw konijn laten merken dat jij niet eng bent. In het begin is het daarbij dus erg handig als je op dezelfde hoogte bent als jouw konijn.

Pak je konijn zeker in het begin niet op als het niet nodig is. Konijnen houden niet van oppakken, en veel oppakken zal ze eerder schuw dan tam maken. Het is beter om altijd je konijn zelf naar je toe te laten komen of ergens in te laten lopen, dan hem oppakken om te knuffelen of ergens in te stoppen (bijv. in een vervoersmand). Als je konijn goed tam is en niet bang of schrikachtig meer is kun je hem er rustig aan laten wennen dat hij opgepakt kan worden door jou. Doe dit echter niet te snel. De beste manier om een konijn op te pakken is door je ene hand onder zijn kont te houden en jouw andere hand onder zijn borst. Als je hem eenmaal opgepakt hebt laat hem dan op jouw onderarm rusten. Op die manier zit het konijn weer in een natuurlijke houding. Konijnen kunnen ook bij hun nekvel opgepakt worden, maar persoonlijk doe ik dat liever niet tenzij het niet anders kan. Bij sommige rassen kan dit de vacht behoorlijk beschadigen. In dit artikel staat een uitleg over het optillen van een konijn.

 

Lees ook onderstaande artikelen om je goed voor te bereiden op de komst van je konijn:

- Huisvesting

- Voeding

- Koppelen

- Konijn, alleen of samen?

- Hoe maak je een konijn tam?

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren