Wanneer geef je thee?


Je kan een konijn thee geven zomaar omdat je dat leuk vind, en omdat jouw konijn het lekker vind. Maar het kan ook helpen om jouw konijn na ziekte of operatie weer aan het eten en drinken te krijgen. Het kan konijnen die gevoelig zijn voor blaas en nierproblemen helpen meer te drinken. Ook kan kruidenthee de gezondheid ondersteunen en helpen bij genezing. Zorg er wel altijd voor dat jouw konijn de keuze heeft om thee te drinken, of om gewoon water te drinken.

Krijgt jouw konijn medicijnen van de dierenarts, informeer dan wel of je kruidenthee mag bijgeven. Kruiden kunnen een wisselwerking hebben met medicijnen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat thee de invloed van die medicijnen wegneemt of versterkt.


Hoe maak je thee?


Je pakt een kom. Je legt daarin het product waarvan je thee wil maken. Dat kan hooi zijn, gedroogde kruiden of verse kruiden. En zelfs van sommige soorten groenten en fruit kun je thee trekken.Over het product giet je dan gekookt water. Je laat het trekken totdat het afgekoeld is en dan kun je het product waar je de thee van getrokken had er uit halen, en het afgekoelde theewater in een bakje of fles serveren aan jouw konijnen.

Maak de thee niet te geconcentreerd. Hoe meer kruiden je er in doet, hoe sterker de thee is. Een theelepeltje kruiden is vaak al genoeg voor een bakje thee.


Geef je thee warm of koud?


Koud, of lauw-warm. Maar nooit zo warm dat jouw konijn het niet direct kan drinken zonder zijn mond te verbranden! Test dus even goed door jouw vinger in de thee te steken of de temperatuur goed is en jouw konijnen het veilig kunnen drinken. Je wil niet dat ze brandwonden in hun mond krijgen.


Wat is hooithee?


Hooithee is al langer een bekende in de konijnenwereld. Dit word aangeraden voor konijnen met diarree, omdat ze door het smaakje aan het water beter drinken en dat is nou net heel belangrijk als ze veel vocht verliezen door de diarree. Hooithee zou ook een stoppende werking kunnen hebben (dit is echter niet bewezen).

Daanaast wordt het ook wel geadviseerd om na een castratie of operatie te geven, eigenlijk om dezelfde reden: vocht binnen krijgen. Hoe sneller jouw konijn gaat eten en drinken, hoe sneller de spijsvertering weer goed werkt. Hooithee maak je door een pluk (kruidenhooi) in een bakje te doen, gekookt water er over te gooien en het te laten trekken tot het is afgekoeld. Als het is afgekoeld haal je het hooi er uit en serveer je de thee aan jouw konijnen.


Van welke producten kun je thee maken?


Je kan van heeeel veel producten thee maken op bovenstaande manier. Sommige producten hebben zelfs nog een positieve invloed op de gezondheid ook. Kijk voor kruiden en hun werking in deze lijst.


Gedroogde producten


-    Aardbeiblad
-    Appel
-    Berkenblad
-    Biet
-    Braam (blad)
-    Brandnetel
-    Echinacea
-    Frambozenblad
-    Hooi
-    Kamille
-    Korenbloem
-    Luzerne
-    Munt
-    Paardenbloem
-    Pepermunt
-    Peterselie
-    Roos (bloemblaadjes)
-    Rozenbottels
-    Venkel
-    Weegbree
-    Wortel

 Gedroogde kruiden, fruit en groenten om thee van te trekken kun je kopen in de bunnybunch webwinkel.


Verse producten


Verse thee kun je eenvoudig maken van de kruidenplantjes die in jouw tuin groeien of van de plantjes die je koopt in de supermarkt. Kies dan bijvoorbeeld voor:
-    Basilicum
-    Munt
-    Peterselie

Ook van verschillende soorten vers fruit kun je thee trekken:
-    Appel
-    Peer
-    Braam
-    Aardbei
-    Framboos


Je kan ook combineren en van verschillende soorten kruiden en fruit een lekkere thee trekken voor jouw konijnen. Je komt er vanzelf achter wat ze lekker vinden. En ben je zelf nieuwsgierig hoe het smaakt? Maak dan genoeg, zodat je voor jezelf ook een lekkere mok thee kan pakken en er nog genoeg over is voor jouw konijnen!Tea party

Wie weet vind je het wel leuk om een echte Engelse tea party of een high tea te houden voor jouw konijnen! Naast een lekkere konijnenthee kun je dan ook konijnenkoekjes serveren of zelfs een konijnentaart! Hoe je die maakt lees je in het artikel "koken voor je konijn".

Bewaren

Save

Save