In de natuur zijn konijnen uren per dag op zoek naar voedsel. Wij zetten het in een bakje voor hun neus neer. Op zich niets mis mee, maar konijnen hoeven nauwelijks te bewegen om er bij te komen, en omdat het snel op is, hebben ze de rest van de dag niets meer te doen. Daarnaast zitten onze huisdierkonijnen ook nog in een beperkte ruimte, met een beetje pech zelfs helemaal alleen. De opties om de dag door te komen nemen snel af.  Met als gevolg dat konijnen te dik worden of uit verveling allerlei vervelende eigenschappen op doen. De oplossing? Spelen!

 

Zorg dat de basis in orde is


Lees jezelf goed in over wat een konijn nodig heeft. Zorg dat de basis met betrekking tot aantal vierkante meters leefruimte, juiste voeding en een soortgenoot je in orde zijn. Dat is de basis voor een lichamelijk en geestelijk gezond konijn.

 

Soorten speelgoed


Er bestaan vele soorten speelgoed voor konijnen.  Zo is er sloopspeelgoed, waar ze lekker aan mogen scheuren, knagen en slopen. Er is gooispeelgoed, dit zijn vaak producten met een geluidje of belletje er in. Intelligentiespeelgoed, dit zijn speeltjes waar je een beloning in kan stoppen en samen met je konijn naar de beloning kan zoeken. Behendigheidsspeelgoed, dit zijn tunnels, hindernissen en opstapjes waar je je konijn, soms met behulp van een clicker, kennis mee laat maken. Tot slot is er ook relax-speelgoed. Denk hierbij aan een lekkere hangmat, speelhuis of andere plek waar je konijnen even rustig bij kunnen komen na alle drukte! Voor elk type konijn is er geschikt speelgoed. Geen idee waar je konijnenspeelgoed kan kopen? Neem dan eens een kijkje in onze webwinkel.

 

Het hoeft niet duur te zijn


Zeker als je het hebt over sloopspeelgoed hoeft het echt niet duur te zijn. Lees bijvoorbeeld ons artikel over zelf konijnenspeelgoed maken. Materialen die je kan gebruiken bij het maken van speelgoed zijn eierdozen, lege keukenrollen en wc rollen, kartonnen dozen, hooi, stro, raffia touw, lege plastic flesjes, een oud telefoonboek of een aantal oude handdoeken kunnen al voor uren speelplezier zorgen.  Ben je zelf handig, dan kun je ook zelf aan de slag om bijvoorbeeld een konijnen-klim-meubel of hindernissen te maken. Laat je creativiteit er op los, of gebruik pinterest of google om inspiratie op te doen.

 

Voedselverrijking


Zoals eerder gezegd maken wij het konijnen erg makkelijk door hun voedsel in een bakje te presenteren. Stop de brokjes eens in een snackbal of in een wc rolletje dat je aan 2 kanten dicht vouwt. Hang de groenten op in het hok, in plaats ze van in een bakje te leggen.

Hooi is ideaal om mee te knutselen. Maak hooiballen en stop daar allerlei lekkers in. Of maak een verrassingszakje of doosje met hooi, kruiden en gedroogd fruit en laat het jouw konijnen zelf uitpakken.  Gebruik geen plakband, maar kies voor natuurlijke alternatieven zoals henneptouw, kokostouw of raffia.

 

 

 

Intelligentiespeelgoed


Tegenwoordig is er een eindeloze keuze aan intelligentiespellen. Vooral voor honden en katten bestaan er veel. Maar er is ook intelligentiespeelgoed speciaal voor konijnen. Dat iets voor een hond of kat is, wil niet zeggen dat een konijn er niet mee kan spelen. Denk er alleen wel even bij na dat een hond of kat vooral de poten gebruikt, en zeker een kat ook de nagels. Konijnen gebruiken vooral hun tanden en kunnen met de poten wel krabbelen of graven. Bedenk dus goed voor je een spel koopt of jouw konijnen het kunnen. In onze webwinkel verkopen wij een selectie intelligentiespellen die goed geschikt zijn voor konijnen.

Als je wil starten met intelligentiespeelgoed, houd het dan in het begin simpel. Zorg dat jouw konijn een beetje honger heeft en stop de brokjes of beloning op een plek waar het goed te ruiken en eventueel zelfs nog voor een deel te zien is. Als jouw konijn snapt dat er voer in het spel verstopt zit, zal hij zelf verder op onderzoek uit gaan om er bij te komen. Op die manier kun je het telkens iets moeilijker gaan maken en eventueel moeilijkere spellen aanschaffen.

 

Clickertraining en trainen met een target stick.


Clickers en target sticks zijn trainingshulpmiddelen. Een clicker is een hulpmiddel om op het juiste moment te belonen en een target stick is een “extra lange arm” die jouw konijn kan volgen. In ons artikel over clickertraining staat stap voor stap uitgelegd hoe je je konijn de clicker aanleert. Clickertraining kan bijvoorbeeld goed gebruikt worden om aan konijnen agility te doen. Handig is dan wel je je konijn dan ook leert wennen aan een target stick. Met behulp van target stick en clicker kun je konijn heel veel dingen aanleren. Konijnen zijn nieuwsgierige dieren die over het algemeen bereid zijn wel iets te doen voor hun eten.  Je kan van je konijn als je echt wil zelfs een “hulphond” maken.

 

Konijnen Agility


Samen actief zijn met jouw konijn? Dan is konijnen agility of konijn-hop misschien iets voor jou.

Let wel op dat jouw konijn een goede conditie moet hebben om hiermee te starten en dat je het wel op moet bouwen. Ga pas actief spelen met je konijn, als je zeker weet dat er geen sprake is van overgewicht of medische aandoeningen waarmee je konijn beter rustig aan kan doen. Twijfel je? Vraag dan advies aan je dierenarts. Je kan zelf ook niet gelijk uit het niets een marathon lopen, bij konijnen is dat net zo.

Zet om te beginnen een hindernis op. Dit kan om te starten iets heel simpels zijn, zoals een kartonnen doosje of een houten balk op de grond voldoet om het een keer te proberen. Met  behulp van clicker en targetstick leid je je konijn over de hindernis heen. Of als je dat niet hebt met iets heel erg lekkers in je hand. Nadeel is dan wel dat je het hele parcours gebukt moet staan om op de juiste hoogte te zijn met het lekkers. Als jouw konijn het snapt en leuk vind, kun je het uitbreiden tot een heel parcours met verschillende hindernissen, tunnels en plateaus. In onze webwinkel verkopen wij verschillende hindernissen en ander behendigheidsspeelgoed.

 

Afwisselen

Wij raden aan om konijnenspeelgoed wel regelmatig te wisselen, zodat het leuk blijft. In maart 2017 hebben wij aan onze forumleden gevraagd of en hoe vaak zij het konijnenspeelgoed wisselen. Hieronder de uitkomsten van die poll.

 

 

 

Bewaren

Bewaren

Save