+ Toon categorieën

Muizen Fokken

01/04/2017 18:44:00

Muizen zijn makkelijk te fokken. Je zet een mannetje bij één of meerdere vrouwtjes en na 3 weken zijn de eerste baby's er. Als je echter op een goede manier wil fokken komt er toch iets meer bij kijken.


Geslachtsrijp


Een mannetjes muis is vanaf een week of 5 geslachtsrijp, de vrouwtjes zijn na ongeveer 7 weken geslachtsrijp. Dat wil nog niet zeggen dat ze dekklaar zijn. Voor de mannetjes maakt dat niet zoveel uit, maar voor de vrouwen wel. Ze zijn dan nog te jong en te onvolgroeid om een nestje met succes groot te brengen zonder dat het ten koste van de moedermuis gaat. Met een maand of 3 is de muis mooi uitgegroeid en kan ze haar eerste nestje hebben. Zorg er wel voor dat ze haar eerste nestje heeft gehad voordat ze een maand of 6 is, want anders kun je weer complicaties verwachten.


De dekking


Het beste zet je het vrouwtje bij het mannetje in het hok, of je zet ze samen in een apart hok. Het vrouwtje kan nogal erg dominant reageren tegen een nieuw mannetje in haar hok, dus neutraal terrein is erg verstandig als je daar de ruimte voor hebt. Het vrouwtje heeft een cyclus van ongeveer 5 dagen. Na 10 dagen kan er dus wel vanuit gaan dat de dame gedekt is, maar je kan zer ook nog wat langer bij elkaar laten zitten, dat maakt niets uit. Na 3 weken worden de baby's geboren. Het is wel verstandig om voor die tijd in ieder geval de man te separeren van het vrouwtje omdat het vrouwtje na de bevalling direct weer in cyclus is en daarom ook direct weer gedekt zou kunnen worden. Dit is echter niet verstandig omdat de andere jongen nog niet gespeend zijn als ze van het volgende nestje bevalt.


De bevalling


Na 3 weken wachten is het dan eindelijk zover, tijd voor de bevalling. De moeder is superdik en zal willen beginnen aan de bouw van een nestje. Handig is om als het vrouwtje 2,5 week drachtig is om de kooi nog eens goed te verschonen en zorgen voor nestmateriaal waar ze fijn de kleintjes warm kan houden. Je kan hooi gebruiken maar ook wc papier doet het erg goed! Zorg voor een goede kooi voor de bevalling let hier bij op de tralie afstand zodat de baby's daar niet doorheen kunnen ontsnappen. Je kan ook kiezen om de moeder bij meerdere dames te laten bevallen. Als dat al ervaren moeders zijn is dat een goed idee kunnen ze een beetje helpen met het nestje. Als er teveel muizen in zitten dan zou er weleens strijd kunnen ontstaan tussen de moeders. 2 Hulpmoeders bij de bevalling en de opvoeding is een mooi aantal. De jongen worden vaak 's nachts geboren, en kan tussen de 10 minuten en 1,5 uur duren. Gemiddeld worden er tussen de 8 en 14 jongen geboren. Als het een eerste nestje van een moeder is kan ze ook nog minder jongen werpen. Laat een bevallende muis met rust, zo kan zij rustig de dingen doen die ze moet doen zonder verstoringen, want die kunnen een bevalling alleen maar vertragen. Het kan gebeuren dat een moeder haar jongen geheel of gedeeltelijk opeet. Niet leuk om te zien, en het gebeurd vaak bij een eerste nestje. Een ervaren hulpmoeder erbij verkleind dit risico. Ook is goede voeding erg belangrijk, er worden ook wel jongen opgegeten door eiwit gebreken. Soms worden er ook wel jongen opgegeten omdat er iets mis mee is, dit is gewoon instinct en hier kan je niets aan doen.


De eerste dagen


Natuurlijk ben je erg benieuwd hoeveel baby's er geboren zijn. Wacht hiermee in ieder geval een dag. Smeer je handen van de voren in met een beetje bodembeddeking van het hok zodat je redelijk naar muis ruikt. Je kan nu heel voorzichtig de jongen bekijken als de moeder van het nest af is. Vaak zie je witte vlekjes in de buikjes. Dat is melk en is dus helemaal goed als ze dat hebben. Verstoor de moeder niet te vaak zodat ze ze vaak genoeg kan zogen. De groepssamenstelling die je nu hebt (moeder alleen met jonkies of moeder met hulpmoeders) hou je nu voorlopig in stand zolang alles goed gaat.


Voeding van de moeder


Een drachtige moeder en een zogende moeder voer je hetzelfde. Kies bij voorkeur voor een specifiek muizenvoer. Als je daar echt niet aan kan komen kan hamstervoer eventueel ook. Zorg zolang ze haar nestje heeft ook voor wat extra eiwitten. Deze zitten onder andere in meelwormen, kattenbrokjes, hondenbrokjes, vissenvoer. Je kan de moeder ook wat brinta geven aangemaakt met wat water, hier zijn ze dol op! De moeder heeft nu ook meer behoefte aan vocht dus zorg altijd voor voldoende drinkwater en voer desnoods wat andijvie komkommer of witlof bij.


Ontwikkeling van de jongen


Pasgeboren babymuizen zijnnaakt, roze, doof en blind. Ze zijn compleet hulpeloos en zijn volledig afhankelijk van moeders. Als ze drinken hoor je gepiep. Na een dag of 10 zou je eventueel al kunnen kijken wat de jongetjes en wat de meisjes zijn. De meisjes hebben dan tepeltjes bij de achterpootjes en de jongetjes niet!

Na een dag of 12 gaan de oogjes open. De jongen zijn erg bewegelijk en springen alle kanten op. In deze fase heten ze springertjes. Ze beginnen nu ook voorzichtig mee te eten en te drinken. Ze zijn nog wel steeds afhankelijk van de moedermelk. Na 4 weken zijn ze zelfstandig genoeg om gespeend te worden. De jongetjes kunnen dan heel makkelijk bij de vader neergezet worden, want ze worden op deze leeftijd nog wel geaccepteerd door een volwassen man. De dames kunnen bij de moeder blijven en eventueel weer bij andere dames neergezet worden. Met een week of 12 zijn ze helemaal volgroeid en oud genoeg om zelf een nestje te krijgen.


Geslachtsbepaling


Met een dag of 10 kun je dus al aan de tepeltjes zien of het jongetjes of meisjes zijn. Na 4 weken kan je dat ook makkelijk zien omdat de afstand tussen de anus en de geslachtsopening bij jongetjes veel groter is dan bij de meisjes. Ook hebben de jongetjes balletjes en als je ze op je hand zet en je ze even op je hand laat zitten komen ze vaak wel tevoorschijn. Maar onthoud dit: mocht je twijfelen dan kan je beter een dame bij de heren zetten als 1 heer bij alle dames!

Als je goed kijkt zie je op de foto hiernaast de tepeltjes al zitten


Geplaatst in Knaagdieren Muizen Door