+ Toon categorieën

Lupine in hooi

03/02/2017 21:36:00

Wat is lupine?

Lupine is een plant uit de Vlinderbloemenfamilie, tot die familie behoort de pinda bijvoorbeeld ook. Vroeger werd deze plant gebruikt om het land goed vruchtbaar te maken. Tegenwoordig worden de bonen gebruikt als ingrediënt in vleesvervangers, verder kom je ze ook tegen in pasta's, koekjes, pannenkoekenmeel en snacks. Ook wordt lupine gebruikt in veevoeders zoals varkensvoer.

Lupine is dus geen onkruid, maar echt een plant die gekweekt wordt, verbouwd wordt met de reden om deze te verwerken voor de voedselproductie.

 

 


Hoe komt lupine in hooi?


Het komt wel eens voor dat er lupinezaden gevonden worden in hooi. Het wil niet zeggen dat dit opzettelijk is, maar als er hooi van een akker gehaald wordt en op een akker in de omgeving staat lupine, kan het dus al voorkomen dat je dit in het hooi tegen komt. Ook in stro en andere natuurproducten kun je lupine tegen komen. Eigenlijk is het net zoals andere dingen die je in het hooi tegenkomt. Soms zitten er bijvoorbeeld dode muizen of kikkers in, metaal of plastic. Eigenlijk alles wat op een akker kan liggen, kan in hooi en stro voorkomen. Er wordt hier wel een controle op uitgevoerd, maar er kan altijd iets tussendoor glippen. Zeker als het plantaardig materiaal betreft.

 


Is lupine schadelijk?


Lupine is meestal niet schadelijk, maar het kan wel. Er zijn verschillende soorten lupine, en niet allemaal even schadelijk. Zoete lupine bijvoorbeeld is niet schadelijk voor konijnen. Bittere lupine kan wel schadelijk zijn. De bittere lupine bevat een hogere concentratie quinolizidine alkaloïden, de stof die klachten kan veroorzaken.

Uit onderzoek is gebleken dat voor muizen en ratten de zaden niet niet giftig zijn. Voor mensen zijn de zaden weer wel schadelijk, en in grote hoeveelheden zelfs dodelijk. De bittere lupinezaden zijn als ze meerdere malen goed gespoeld zijn echter niet meer schadelijk voor mensen.

Er zijn helaas geen onderzoeksresultaten over de gevolgen van het eten van bittere lupine door konijnen. Het lastige is alleen dat als je lupine in het hooi vind, het eigenlijk niet te achterhalen is welke soort het geweest is. Omdat ook niet bekend is of en vanaf welke hoeveelheid het schadelijk is voor konijnen (en cavia's), kun je beter maar het zekere voor het onzekere nemen en het niet voeren.

 

Wat lijkt er allemaal op lupine?

Soms wordt er heel snel geroepen dat er lupine in het hooi zit terwijl er diverse (niet schadelijke) planten zijn die erg op lupine lijken, en die ook best in een pak hooi of stro thuis horen. Zo lijkt erwten- of bonenstro op lupine en zijn er diverse grassoorten die grote gelijkenissen vertonen zoals grote vossenstaart of timothee grassen. Wil je zeker weten of het lupine is in je hooi? Neem dan contact op met de producent van het product en stuur enkele foto's. In sommige gevallen willen ze de gevonden plant opgestuurd krijgen, zodat ze het goed kunnen onderzoeken.

 

Symptomen na het eten van lupine


Lupine kan een levensbedreigende (anafylactische) reactie veroorzaken. Verder kan het spijsverteringsproblemen veroorzaken, levercellen af laten sterven en hersenproblemen veroorzaken. Ook irritaties in de mond en zwellingen in de keel kunnen een gevolg zijn. Daardoor kunnen ook ademhalingsproblemen ontstaan. De klachten in mond en keel komen vrij snel na het eten van lupine. Hoe groter de hoeveelheid, hoe serieuzer de problemen kunnen worden. Er kunnen reacties komen in de organen van je konijn, ernstige benauwdheid, bloeddrukdaling en tot slot shock. Maar zoals eerder aangegeven kan het ook goed zijn dat je konijn nergens last van krijgt. Houd hem natuurlijk wel goed in de gaten en bel bij twijfel een dierenarts.

 

Behandeling


Helaas is er nog geen behandeling bekend voor konijnen als ze last hebben van symptomen als gevolg van lupine. Heeft jouw konijn

een reactie gehad en is er medicatie gebruikt waardoor de symptomen verminderden of de reactie afgenomen is? Dan willen wij dit graag weten.

 

Wat kun je doen als je lupine in het hooi vind?


Geef de lupine niet aan je konijn. Zoek het hooi uit of houd het pak hooi waar het in zit apart. Breng gekochte verpakking ook terug naar de winkel waar je deze gekocht hebt of neem contact op met de winkel om het te laten weten. Als het goed is neemt de winkel contact op met de fabrikant, die kan achterhalen waar het pak hooi vandaan komt en of het inderdaad lupine is. Met die informatie kan de producent zorgen dat het in de toekomst niet meer voor komt.

Geplaatst in medische informatie voeding Door  
Labels:
konijnenvoeding