+ Toon categorieën

Konijnenrassen

12/31/2016 12:04:00

Mensen die er over nadenken om aan konijnen te beginnen, beginnen vaak met het kijken naar welke konijnenrassen er zijn. Bij honden en katten is dit immers ook gebruikelijk. Hieronder een overzicht van de in Nederland voorkomende konijnenrassen, onderverdeeld per rasgroep. Onderaan staan ook een aantal (nog) niet erkende konijnenrassen, die wel voorkomen in Nederland vermeld. Klik op de rasnaam, om naar de pagina met informatie en foto's van het ras te gaan.

Hoe kies je een konijnenras?

Hoewel wij de ras informatie van de konijnenrassen beschikbaar hebben op de website, raden we op bunnybunch niet aan om naar een konijnenfokker te gaan. Er zijn helaas veel nadelen aan fok. Veel sterfte onder jongen, veel kleine hokjes, veel eenzame konijnen, ontzettend veel erfelijke aandoeningen. De verleiding is groot om voor het mooie uiterlijk van een bepaald ras te vallen, zodat je op sociale media leuke foto's kan plaatsen en veel volgers krijgt. Sommige mensen zoeken een konijn op karakter, en de omschrijvingen van karakters zijn op websites van fokkers altijd heel positief. Bij konijnen zijn er echter geen rasspecifieke karakters. 

Raskonijnen hebben niet echt specifieke karakters zoals bijvoorbeeld honden dat hebben. Er worden vaak wel wat eigenschappen aan bepaalde rassen toegeschreven, maar er zijn net zo veel uitzonderingen daar op als dat een konijn daadwerkelijk binnen dat karakterplaatje past. Het is niet te vergelijken met bijvoorbeeld de karakters van de verschillende rashonden: Honden zijn namelijk eeuwen lang voor een bepaald doel gefokt, helpen bij de jacht, waakhond, schapendrijven etc. Dingen waar vaak veel interactie van de baas bij nodig was, waar de karakters dus ook op geselecteerd zijn.

Konijnen worden ook al lange tijd gefokt, maar met een heel ander doel: voedseldier. Pas sinds de laatste eeuw is het "in" geworden om konijnen als hobbyfok of gezelschapsdier te houden. Konijnen zijn echter daarvoor eeuwen lang gefokt op heel andere eigenschappen dan karakter: hoe snel ze hun slachtgewicht bereikten en hoe de kwaliteit van het vlees was. Daarna op weer een andere eigenschap: uiterlijk. Karakter is nog maar iets wat is gaan spelen in de laatste jaren, en met de enorme vraag die er is naar gezelschapskonijnen wordt daar nauwelijks op gefokt helaas, en is de productie, de "verkoopbaarheid" het belangrijkste geworden.

Het karakter van een raskonijn verschilt niets van een niet-raskonijn. Er zijn wel bepaalde konijnenkarakters, maar die zijn niet ras-afhankelijk. Vaak hebben de grote konijnen de naam vriendelijk en aanhankelijk te zijn, maar er zijn echt genoeg knorrige, agressieve grote konijnen. De kleine konijnenrassen worden vaak verkocht "voor de kinderen" maar zijn vaak alles behalve kindvriendelijk. Zoek je een konijn met een bepaald karakter? Een benaderbaar konijn? Adopteer dan een volwassen konijnenkoppel uit een opvang waar het karakter van bekend is, in plaats van jonge raskonijnen met onbekend karakter. 

In Nederland zitten er elk jaar meer dan 10.000 konijnen in een konijnenopvang te wachten op een nieuw baasje. Konijnen worden vaak in een impuls aangeschaft en hebben een imago lief, makkelijk, goedkoop en knuffelbaar te zijn. Dat zijn veel konijnen niet, het zijn prooidieren die behoorlijk angstig kunnen zijn, vaak onbegrepen zijn door baasjes en daardoor dus zonder dat het de bedoeling is, een erg ongelukkig leven hebben. Konijnen maken geen lawaai om dat kenbaar te maken, maar hun enige manier om het te laten weten is vaak door pittig en agressief te reageren. Als een konijn wat mankeert, is de reactie van veel baasjes vaak dat ze voor het bedrag aan dierenartskosten wel een nieuwe kopen, en het konijn wordt afgedankt. Of de reden is allergie, of de kinderen vonden het toch niet leuk en kijken er niet meer naar om. Veel konijnen belanden daardoor nog voor ze 1 jaar oud zijn al in een asiel. Je voelt het waarschijnlijk al aankomen, we promoten hier op de website dus echt vooral het adopteren van konijnen uit konijnenopvangen! Een lijst met alle konijnenopvangen vind je hier: konijnenopvang en konijnenasiel lijst 

In konijnenopvangen  zitten niet alleen konijnen die iets mankeren, maar ook gewoon jonge konijntjes die geboren zijn omdat er zwangere voedsters zijn binnengebracht of van mensen die een nestje namen maar de konijnen niet kwijt kunnen. 

Meer informatie, tips en weetjes over wat er komt kijken bij het aanschaffen van een konijn lees je in dit artikel: Tips en uitleg voor een nieuw konijn.

 

Grote konijnenrassen


Middengrote konijnenrassen


Konijnenrassen met bijzondere haarstructuren


Kleine konijnenrassen


Dwerg konijnenrassen


Niet erkende konijnenrassen

De links in dit artikel werken niet op dit moment, omdat alles is verhuisd wegens nieuwe software. Het overzicht van alle pagina's met de konijnenrassen vind je nu via deze link:

https://www.bunnybunch.nl/informatie/category/konijnenrassen

Meer weten over ras konijnen?

Keuringen van konijnen
https://www.bunnybunch.nl/informatie/keuringen-van-konijnen

Wat betekent het oormerk van mijn konijn?
https://www.bunnybunch.nl/informatie/betekenis-oormerk-konijn

Informatie voor beginnende konijnenbaasjes:

Tips voor beginnende konijnenbaasjes
https://www.bunnybunch.nl/informatie/tips-voor-beginnen-aan-konijnen

10 veelgemaakte fouten bij het houden van konijnen
https://www.bunnybunch.nl/informatie/10-fouten-bij-het-houden-van-konijnen

Een konijn uit de dierenwinkel
https://www.bunnybunch.nl/informatie/dierenwinkel-konijn

Konijnenopvang en asiel lijst
https://www.bunnybunch.nl/informatie/konijnenopvang-asiel-lijst

Geplaatst in Konijnen nieuw konijn konijnenrassen Door  
Labels:
konijnenrassen