Oorsprong: Oostenrijk, ontstaan uit een blauwe voedster van ondefinieerbaar ras met gedeeltelijke hangoren, een effen gele voedster uit het Franse Normandië met een hangend en een staand oor en een zwarte Vlaamse reuzen ram.
Gewicht: tussen de 3,5 en 5 kilo.
Kleuren: Oorspronkelijk effen blauw met blauwe ogen. Tegenwoordig ook effen zwart, haaskleur, konijngrijs, blauwgrijs, ijzergrauw en blauwgrauw. Ook bestaan er witte konijnen genaamd Witte Wener, maar dit is een ander ras.
Karakter: Aanhankelijk en een levendig temperament.
Bijzonderheden: Standaardisering voor dit ras is niet overal gelijk, zo is in sommige landen alleen de oorspronkelijke blauwe vacht toegestaan. De Wener kan worden gerekend tot de zogenaamde nutrassen. Tegenwoordig zijn ze ook erg populair als huisdier voor kinderen vanwege het fijne karakter en het mooie uiterlijk.
Medisch: Bij witte weners kan erfelijke epilepsie voorkomen. Dit is een ernstige aandoening die de levensduur van het konijn verkort. 
Een Wener als huisdier:  De Wener is een stoer konijn om te zien. Het zijn zijn zeer aanhankelijke konijnen, met een flinke dosis nieuwsgierigheid. Ze zijn levendig en actief. Ze worden niet veel als huisdier gehouden, omdat ze nog niet zo bekend zijn bij het grote publiek.