Oorsprong: België, ontstaan uit een ras dat inmiddels is uitgestorven, de Patagoniër


Gewicht: rond de 7 kilo, soms meer


Kleuren: Verschillende kleuren, wildkleur maar ook alle effen kleuren. Gevlekte vachten komen bij rasechte Vlaamse reuzen niet voor. Deze zie je vaak wel, zonder tatoeage, maar dan zijn meestal groot lotharingers doorgekruist.


Karakter: Bij konijnen verschild het karakter echt per individu, niet zozeer per ras. Vlaamse reuzen staan bekend als goedmoedige, betrouwbare,  en rustige konijnen. Toch zijn er ook echte pittige, territoriale vlaamse reuzen te vinden. 


Bijzonderheden: Een Vlaamse reus is duurder in onderhoud dan de meeste andere konijnenrassen. Dit omdat ze een zeer ruim hok nodig hebben, meer eten en meer bodembedekking. Een Vlaamse reus is door zijn grootte en gewicht niet makkelijk op te pakken.


Medisch: Grote (vlees)konijnen zijn extra gevoelig voor zere hakjes (pododermatitis) en voor gewrichtsaandoeningen. Veel groot gefokte Vlaamse reuzen hebben een te klein hart voor hun grote konijnenlijf. 
Vlaamse reuzen hebben ook een lastig te onderhouden vacht. De vacht is vrij dik en vol, waardoor in de verhaarperiodes het losse haar niet makkelijk vanzelf uit de vacht gaat, wat dan snel voor verviltingen en klitten kan zorgen. Het kan dus zeker nodig zijn om met vlaamse reuzen en gediplomeerde konijnentrimmer te moeten bezoeken voor hulp bij de vachtverzorging. 


Een Vlaamse Reus als huisdier: Vlaamse reuzen zijn ontzettend leuke en lieve huisdieren, die wel veel ruimte vragen en duur zijn in het onderhoud. Net als elk konijnenras hebben Vlaamse Reuzen ook een voldoende ruime veilige ren nodig om in los te lopen. Voor Vlaamse reuzen is aan te raden zeker 8 vierkante meter vrij te maken, als permanente leefruimte. Ook als je ze als huiskonijn wil houden is voldoende ruimte zeer noodzakelijk, denk dan bijvoorbeeld aan een eigen konijnenkamer, of een bijkeuken ingericht als konijnenverblijf. Vlaamse reuzen houden niet van optillen, meestal gaat dit ook niet makkelijk door hun gewicht en grootte. Een koppel vlaamse reuzen zijn niet goedkoop: flinke kosten voor huisvesting, voeding en bodembedekking. Maar vergis je ook niet in de dierenartskosten bij ziekte, zere hakjes en gewrichtsproblemen zijn vaak niet in één bezoek op te lossen en vragen langlopende zorg en medicatie. Ook voor zaken als castratie betaal je vaak meer omdat medicijnen en narcosemiddelen vaak op gewicht berekend worden. Bedenk dus vooraf of deze kosten een probleem kunnen vormen.