Oorsprong: België, ontstaan uit een ras dat inmiddels is uitgestorven, de Patagoniër
Gewicht: rond de 7 kilo, soms meer
Kleuren: Verschillende kleuren, wildkleur maar ook alle effen kleuren. Gevlekte vachten komen bij rasechte Vlaamse reuzen niet voor. Deze zie je vaak wel, zonder tatoeage, maar dan zijn meestal groot lotharingers doorgekruist.
Karakter: Bij konijnen verschild het karakter echt per individu, niet zozeer per ras. Vlaamse reuzen staan bekend als goedmoedige, betrouwbare,  en rustige konijnen. Toch zijn er ook echte pittige vlaamse reuzen te vinden. 
Bijzonderheden: Een Vlaamse reus is duurder in onderhoud dan de meeste andere konijnenrassen. Dit omdat ze een zeer ruim hok nodig hebben, meer eten en meer bodembedekking. Een Vlaamse reus is door zijn grootte en gewicht niet makkelijk op te pakken.
Medisch: Grote (vlees)konijnen zijn extra gevoelig voor zere hakjes (pododermatitis) en voor gewrichtsaandoeningen. Veel groot gefokte Vlaamse reuzen hebben een te klein hart voor hun grote konijnenlijf. 
Een Vlaamse Reus als huisdier: Vlaamse reuzen zijn ontzettend leuke en lieve huisdieren, die wel veel ruimte vragen. Het liefst lopen ze los rond in een ruime tuin, of lekker los in huis als huiskonijn. Vlaamse reuzen houden niet van optillen, meestal gaat dit ook niet makkelijk door hun gewicht en grootte. Als je je Vlaamse reus dus niet te vaak optilt, en hem of haar lekker veel aandacht geeft en regelmatig knuffelt, heb je een vriend voor het leven!