Oorsprong: Eind jaren 60 in Duitsland ontstaan


Gewicht: tussen 1000 en 1600 gram


Kleuren: Castor, zwart en blauw zijn erkende kleuren. Wit roodoog en rus zijn tijdelijk erkend.


Karakter: Rex dwergen en andere konijnen van dit kleine formaat kunnen best energiek en pittig zijn van karakter, ook wel eens omschreven als "temperamentvol".  Er kan echter per individu sterk verschil in zitten. Konijnen zijn niet op karakter gefokt, maar op formaat (vleeskonijnen) of uiterlijk (tentoonstellingdieren). Daardoor zijn er eigenlijk nauwelijks rasspecifieke karakters te onderscheiden. Bij elk ras heb je rustige, mensgerichte konijntjes, maar ook de pittige, energieke dieren. Dat verschilt echter per individu, niet per ras.  


Medisch: Rex konijnen zijn extra gevoelig voor zere hakjes, pododermatitis.  Bij dwergkonijnen komen helaas heel wat erfelijke aandoeningen voor zoals gebitsproblemen door een te kleine schedel, olifantstanden doordat de bovenkaak langer is dan de onderkaak en de dwergfactor. In een nest dwergkonijnen heeft 25% een dubbel gen voor de dwerggroei, deze konijntjes zijn zo klein dat ze niet levensvatbaar zijn en binnen enkele dagen dood gaan.  Ook komen verminderde vruchtbaarheid  en geboorteproblemen vaker voor bij kleurdwergen, omdat het bekken soms te klein is om de jongen door te laten. 


Bijzonderheden: Kleurdwergen en Pooltjes kunnen ook rexbeharing hebben, zij behoren dan niet tot het ras Rexdwerg, maar voldoen aan de raseigenschappen van Kleurdwerg of Pool. De Rexdwerg is echt een eigen konijnenras.Het is een klein formaat konijnenras, met bijbehorende energie en temperament. Zorg dat de basis voor deze konijnen goed op orde is, om te voorkomen dat ze de energie niet goed kwijt kunnen en deze omslaat in agressie.