Oorsprong: In de 18e eeuw ontstaan. Het is niet bekend hoe en wanneer exact.In 1907 werd de Roodoog Pool in Nederland erkend.
Gewicht: 800 tot 1100 gram. Een tijdlang heeft men vastgehouden aan een maximumgewicht van 1000 gram, maar dit gaf te veel vruchtbaarheidsproblemen. Nu is de grens dus verhoogd naar 1100 gram.
Kleuren: Pigmentloos, spierwit met rode ogen
Karakter: Alert en levendig.
Bijzonderheden: Vroeger kwamen er ook bruinogige pooltjes voor. Het kleine formaat dankt de Pool aan de aanwezigheid van de dwergfactor. Deze factor mogen de dwergen slechts van één ouder erven, zo niet zijn ze niet levensvatbaar. En hier ligt dus het antwoord op de vraag waarom een konijn niet nog kleiner kan. Laat je nooit misleiden door dierenhandelaars, die je mini konijnen of teuto's willen aanpraten. Genetisch gezien zitten we aan de minimum grens.
Medisch: Bij pooltjes komen helaas heel wat erfelijke aandoeningen voor zoals gebitsproblemen door een te kleine schedel, olifantstanden doordat de bovenkaak langer is dan de onderkaak en de dwergfactor. In een nest dwergkonijntjes, zoals pooltjes heeft 25% een dubbel gen voor de dwerggroei, deze konijntjes zijn zo klein dat ze niet levensvatbaar zijn en binnen enkele dagen dood gaan.  Ook komen verminderde vruchtbaarheid  en geboorteproblemen vaker voor bij pooltjes, omdat het bekken soms te klein is om de jongen door te laten. 
Een Pool roodoog als huisdier: Ze zijn gewild als huisdier door hun kleine formaat. Het zijn actieve konijntjes, die met genoeg aandacht erg lief kunnen worden. Als ze niet genoeg aandacht krijgen of onjuist gehanteerd worden willen ze nog wel eens wat agressiever of bang naar mensen toe worden.