Oorsprong: Nieuw Zeelanders zijn ontstaan in Mexico. Oorspronkelijk werden ze gefokt voor zowel hun vlees als bont.
Gewicht: tussen 4 en 5 kilo
Kleuren: Wit, blauw en zwart. Komt alleen voor in effen kleuren.
Karakter: Rustig, betrouwbaar en goede moeders.
Bijzonderheden: Dichte pels, die stroever voelt dan die van andere rassen. De blauwe vachtkleur komt bijna alleen in Engeland voor. Vleeskonijnen: Veel mensen denken dat konijnenbont een restproduct is van vleeskonijnen. Helaas is dat niet het geval. Voor vleeskonijnen worden meestal nieuw zeelanders of soms vlaamse reuzen gebruikt. Deze konijnen worden al vrij jong geslacht. Voor de producten van konijnenbont is hun vacht niet geschikt. Daarvoor worden rexkonijnen gefokt. Die worden op een wat latere leeftijd geslacht, als de vacht goed ontwikkeld is. Deze konijnen zijn dan minder lekker om te eten en worden dus niet als vleeskonijn voor menselijke consumptie gebruikt.
Medisch: Als erfelijke aandoening komt glaucoom vaak voor bij Witte Nieuw Zeelanders. Dan heeft het konijn een verhoogde oogboldruk. Dat zorgt voor pijn en uitpuilende ogen. Soms kan het nodig zijn dat het oog verwijzderd moet worden. Grote (vlees)konijnen zijn extra gevoelig voor zere hakjes (pododermatitis). 
Een Nieuw Zeelander als huisdier: Nieuw Zeelanders zijn flinke konijnen, maar wel lieve en betrouwbare dieren. Ze hebben de ruimte nodig, dus los in huis of lekker een ruime ren of los in de tuin buiten is ideaal voor ze. Net als de meeste andere konijnen houden ze niet echt van optillen, maar wel van knuffelen.