+ Toon categorieën

Konijnenras Nederlandse hangoordwerg

12/20/2013 14:44:37

Oorsprong: Nederland, ontstaan uit Franse Hangoren en Kleurdwergen, later werden ook Engelse Hangoren ingekruist omdat de oren van de Nederlandse Hangoordwerg vaak niet wilden hangen.


Gewicht: Het gewicht mag tussen de 1250 en 1700 gram liggen. Als het gewicht boven de 1700 gram zit dan wordt het een non dwerg genoemd. Die kunnen wel tot 2200 gram wegen. Deze konijntjes missen vaak de dwergfactor.


Kleuren: Veel verschillende kleuren, zowel bont als effen. Erkende kleuren zijn: konijngrijs, blauwgrijs, ijzergrauw, blauw, isabella, madagascar, wit-rood oog, wit- blauw oog, midden geel marter, midden donker sepia marter, sallander, rus, chincilla en de bonte varianten van deze kleuren met uit zondering van sallander en rus. De NHD komt ook in een aantal niet erkende kleurslagen voor, namelijk: feh, bruin, oranje, otter, fawn, hollander en drie kleur bont.


Karakter:  Nederlandse hangoordwergen kunnen compleet verschillende karakters hebben. Er zijn lieve, rustige konijntjes, maar ook echt energieke, pittige felle konijntjes binnen dit ras te vinden. Konijnen zijn niet op karakter gefokt, maar op formaat (vleeskonijnen) of uiterlijk (vacht of tentoonstellingdieren). Daardoor zijn er eigenlijk nauwelijks rasspecifieke karakters te onderscheiden. Bij elk ras heb je rustige, mensgerichte konijntjes, maar ook de pittige, energieke dieren. Dat verschilt echter per individu, niet per ras. 


Bijzonderheden: De oren van een Nederlandse Hangoordwerg hangen niet direct, dit kan wel 4 tot 12 weken duren. Het komt nog regelmatig voor dat een oor niet wil hangen, en dat er een konijntje met een of twee staande oren tussen zit. Nog een leuk weetje, het bunnybunch konijntje is ook een nederlandse hangoordwerg, in de kleur Fawn.


Gezondheid: Bij Nederlandse Hangoordwergen komen helaas heel wat erfelijke aandoeningen voor zoals gebitsproblemen en ademhalingsproblemen door een te platte schedel, olifantstanden doordat de bovenkaak langer is dan de onderkaak en de dwergfactor. In een nest dwergkonijnen heeft 25% een dubbel gen voor de dwerggroei, deze konijntjes zijn zo klein dat ze niet levensvatbaar zijn en binnen enkele dagen dood gaan.  Ook komen verminderde vruchtbaarheid  en geboorteproblemen vaker voor bij kleurdwergen, omdat het bekken soms te klein is om de jongen door te laten.  Erfelijk komen er problemen aan het skelet voor bij konijnen van dit ras. Er is een gen dat buigingen van ledematen veroorzaakt, dit zorgt voor een verkeerde stand van de poten. 

Hangoorkonijnen hebben meer kans op gebitsproblemen en oorproblemen. Ze hebben sneller last van vieze oren en oormijt omdat de hangoren over de ooropening heen hangen, ook hebben hangoren een nauwer oorkanaal. Ook kunnen ze minder goed horen en zijn ze vaker doof dan konijnen met staande oren. De vorm van de schedel die hangoor konijnen hebben veroorzaakt sneller gebitsproblemen zoals doorgroeiende voortanden en kies(wortel)problemen.
Bron: Johnson JC, Burn CC. Lop-eared rabbits have more aural and dental problems than erect-eared rabbits: a rescue population study. bioRxiv. 2019:671859. www.biorxiv.org/content/10.1101/671859v1.full 


Een Nederlandse hangoor dwerg als huisdier: Nederlandse hangoor dwergen zijn zeer gewild als huisdier, dit komt door hun formaat en de hangoren. Kleine konijnen met hangoren zijn erg populair als huisdieren.
Voor groenvoer zijn NHD's vaak wat gevoelig, bouw dit dus rustig op.  Nederlandse hangoordwergjes kunnen net als de meeste andere konijnen het best samen met een soortgenootje gehouden worden. De combinatie van een gecastreerd mannetje met één of meerdere vrouwtjes is het best.

Meer weten over ras konijnen?

Overzicht van alle konijnenrassen
https://www.bunnybunch.nl/informatie/konijnenrassen

Keuringen van konijnen
https://www.bunnybunch.nl/informatie/keuringen-van-konijnen

Wat betekent het oormerk van mijn konijn?
https://www.bunnybunch.nl/informatie/betekenis-oormerk-konijn

Informatie voor beginnende konijnenbaasjes:

Tips voor beginnende konijnenbaasjes
https://www.bunnybunch.nl/informatie/tips-voor-beginnen-aan-konijnen

10 veelgemaakte fouten bij het houden van konijnen
https://www.bunnybunch.nl/informatie/10-fouten-bij-het-houden-van-konijnen

Een konijn uit de dierenwinkel
https://www.bunnybunch.nl/informatie/dierenwinkel-konijn

Konijnenopvang en asiel lijst
https://www.bunnybunch.nl/informatie/konijnenopvang-asiel-lijst



 

 

 

 

 

Geplaatst in konijnenrassen Door