Oorsprong: Nederland, ontstaan uit Franse Hangoren en Kleurdwergen, later werden ook Engelse Hangoren ingekruist omdat de oren van de Nederlandse Hangoordwerg vaak niet wilden hangen.
Gewicht: Het gewicht mag tussen de 1250 en 1700 gram liggen. Als het gewicht boven de 1700 gram zit dan wordt het een non dwerg genoemd. Die kunnen wel tot 2200 gram wegen. Deze konijntjes missen vaak de dwergfactor.
Kleuren: Veel verschillende kleuren, zowel bont als effen. Erkende kleuren zijn: konijngrijs, blauwgrijs, ijzergrauw, blauw, isabella, madagascar, wit-rood oog, wit- blauw oog, midden geel marter, midden donker sepia marter, sallander, rus, chincilla en de bonte varianten van deze kleuren met uit zondering van sallander en rus. De NHD komt ook in een aantal niet erkende kleurslagen voor, namelijk: feh, bruin, oranje, otter, fawn, hollander en drie kleur bont.
Karakter: Vriendelijk en goedaardig met een gemiddeld levendig temperament.
Bijzonderheden: De oren van een Nederlandse Hangoordwerg hangen niet direct, dit kan wel 4 tot 12 weken duren. Het komt nog regelmatig voor dat een oor niet wil hangen, en dat er een konijntje met een of twee staande oren tussen zit. Nog een leuk weetje, het bunnybunch konijntje is ook een nederlandse hangoordwerg, in de kleur Fawn.
Medisch: Bij Nederlandse Hangoordwergen komen helaas heel wat erfelijke aandoeningen voor zoals gebitsproblemen door een te platte schedel, olifantstanden doordat de bovenkaak langer is dan de onderkaak en de dwergfactor. In een nest dwergkonijnen heeft 25% een dubbel gen voor de dwerggroei, deze konijntjes zijn zo klein dat ze niet levensvatbaar zijn en binnen enkele dagen dood gaan.  Ook komen verminderde vruchtbaarheid  en geboorteproblemen vaker voor bij kleurdwergen, omdat het bekken soms te klein is om de jongen door te laten.  
Een Nederlandse hangoor dwerg als huisdier: Nederlandse hangoor dwergen zijn zeer gewild als huisdier, dit omdat ze een zeer vriendelijk karakter hebben, niet al te druk zijn en omdat ze licht zijn van gewicht, daardoor nemen ze niet veel ruimte in en zijn ze makkelijker op te tillen. Voor groenvoer zijn NHD's vaak wat gevoelig, bouw dit dus rustig op.  Nederlandse hangoordwergjes kunnen net als de meeste andere konijnen het best samen met een soortgenootje gehouden worden. De combinatie van een gecastreerd mannetje met één of meerdere vrouwtjes is het best.