Oorsprong: Nederland, ontstaan uit Pooltjes en wilde konijnen van klein formaat.
Gewicht: minimaal 800 gram, maximaal 1 kilo
Kleuren: Vrijwel elke kleur en kleurpatroon komen voor bij de Kleurdwerg.
Karakter: Levendig, vanwege het kleine formaat erg gewild als huisdier.
Bijzonderheden: De oren zijn gemiddeld 5 centimeter lang. Kleurdwergen komen ook voor met bijzondere haarstructuren als rexbeharing, angora en vosbeharing.
Medisch:Bij dwergkonijnen komen helaas heel wat erfelijke aandoeningen voor zoals gebitsproblemen door een te kleine schedel, olifantstanden doordat de bovenkaak langer is dan de onderkaak en de dwergfactor. In een nest dwergkonijnen heeft 25% een dubbel gen voor de dwerggroei, deze konijntjes zijn zo klein dat ze niet levensvatbaar zijn en binnen enkele dagen dood gaan.  Ook komen verminderde vruchtbaarheid  en geboorteproblemen vaker voor bij kleurdwergen, omdat het bekken soms te klein is om de jongen door te laten. 
Een Kleurdwerg als huisdier: Kleurdwergen zijn ontzettend gewild als huisdier. Ze komen natuurlijk in alle kleuren en vachtstructuren voor, en doordat ze zo klein zijn willen mensen ze graag in huis nemen. Ze nemen minder ruimte in beslag als een groot formaat konijn en zijn makkelijker op te tillen. Kleurdwergen willen nog wel eens een temperamentvol karakter hebben, dus een goede opvoeding (aandacht en goede leefomgeving) is erg belangrijk voor een kleurdwerg, om te zorgen dat ze niet bijterig of agressief worden.