Oorsprong: Eigenlijk zijn Duitse Reuzen gewoon Vlaamse Reuzen. Deze zijn in 1885 naar Duitsland gehaald en daar verder gefokt. Hierbij is vooral op grotte en gewicht gefokt omdat het een ras is dat gehouden werd als vleeskonijn. Daardoor is een grote slag vlaamse reus gefokt, die ze de benaming Duitse Reus hebben egeven.
Gewicht : minimaal 5,5 kg. Er is geen maximum gewicht. Er komen Duitse Reuzen voor van boven de 10 kg.
Oren: Minimaal 15 cm, groot en vlezig.
Bouw: Lang en recht lichaam, breed en diep. Grote sterke botten.
Vacht: Kortharig
Kleuren: Konijngrijs, haaskleur, ijzergrauw, zwart, blauw, blauwgrauw, chinchilla, geel.
Bijzonderheden: Dit is in Nederland geen erkend konijnenras.
Medisch: Grote (vlees)konijnen zijn extra gevoelig voor zere hakjes (pododermatitis).  Duitse reuzen zijn gevoelig voor gewrichtsaandoeningen. Een Duitse reus heeft eigenlijk een te klein hart voor zijn grote konijnenlijf. Als je een Duitse reus aanschaft, reken dan niet op een lange levensduur. Dit ras is gefokt als vleeskonijn, en zelfs dan nog in een extreem zware vorm. In onze ogen is dit een ras dat eigenlijk niet gefokt zou moeten worden.

Een Duitse Reus als huisdier: Pas op als je op zoek gaat naar een fokker van Duitse Reuzen. Er zijn veel fokkers die het vooral voor het geld doen. Voor een Duitse Reus betaal je al snel 150 euro! bij zo een fokker. Soms nog meer, vaak met als reden dat het een nakomeling is van de "beroemde" Rambo. Of dat ook echt zo is, is echter niet te controleren. De kans is dus heel groot dat je opgelicht wordt. Duitse Reuzen worden vaak niet groter worden dan een Vlaamse reus, die dezelfde eigenschappen heeft en hetzelfde karakter. Een vlaamse reus koop je vaak al voor 15-35 euro. Er zijn zelfs fokkers in Nederland die zelf tatoeages aanbrengt in de oren van de Duitse Reuzen. Die tatoeages zeggen niets, het ras Duitse Reus is in Nederand niet erkend, wat wil zeggen dat ze dus ook niet getatoeerd worden. 

Wil je graag een groot konijn adopteren kies dan voor een dier met een nog gezond gewicht, maximaal 6 kilogram. Wil je groter dan dat, ga dan niet naar een fokker maar kijk rond naar herplaatsers. Ons advies is ook om naar een  een konijnenopvang te gaan, ook daar zitten vaak groot formaat konijnen te wachten op een nieuw huisje. Deze zijn door de ruimte-eisen die ze nodig hebben voor het verblijf vaak niet makkelijk te plaatsen. 

 

- wij hebben nog geen foto van een duitse reus. Heb jij een eigengemaakte foto die wij mogen gebruiken voor bij dit artikel? Email deze dan naar info@bunnybunch.nl -