Mensen maken zich in de winter vaak druk om hun konijn omdat hij in de kou buiten zit, maar eigenlijk moet je je in de zomer meer zorgen maken. Er sterven meer konijnen aan oververhitting dan aan kou! Op dagen dat het warmer is dan 25 graden, heeft ook een konijn het warm.


Zon en schaduw


Zorg er voor dat het konijnenhok niet in de zon staat. Staat het wel in de zon? Zet er een parasol boven of maak een zonnescherm zodat het konijn toch schaduw heeft. Maak ook in de ren diverse schaduwplekken voor je konijn. Kartonnen doosjes met een opening of paraplu's kunnen daarbij handig zijn.

Konijnen kunnen niet zweten zoals mensen. Een konijn kan alleen via de oren warmte kwijtraken.
Konijnen kunnen ook verbranden door de zon. Zeker witte konijnen en albino konijnen kunnen daar last van hebben. Alle konijnen met lichtroze huid kunnen verbranden in de zon. Sommige konijnen hebben ook erg weinig beharing op hun oren, waardoor die gevoelig zijn voor zonlicht. Huidkanker bij konijnen is wel heel zeldzaam, maar het lijkt ons toch niet lekker voor een konijn om zijn huid te verbranden.


Het helpt om te zorgen dat jouw konijnen een schaduwrijk verblijf hebben.  Bij konijnen die gevoelig zijn voor verbranden adviseren wij zelfs om het hele verblijf in de schaduw te maken. Een schaduwdoek ophangen kan daarbij bijvoorbeeld helpen. Sommige konijneneigenaren smeren de dunbehaarde plekken met lichte huid in met een milde zonnebrandcrème voor kinderen. Nadeel is wel dat konijnen en hun maatjes dat wel oplikken en het is niet bekend of dat schadelijke gevolgen heeft.

 


Verkoeling


Leg de dag van te voren een flesje water in de vriezer en geef dit op de warme dag als "koude kruik" aan je konijn. Als je geen flesjes hebt kun je ook een (stoep) tegel in de vriezer leggen en bij het konijn in het hok leggen. Zorg er wel voor dat het konijn de keuze heeft of hij wel of niet tegen het flesje of de steen aan wil liggen.

Tegenwoordig zijn er ook icepod's te koop, onder andere in onze webwinkel. Deze kun je in de vriezer leggen en zijn knaag-proof. Ideaal dus voor op warme dagen. Heb je geen vriezer? Overweeg dan een coolpod of coolpad te kopen. Deze zijn minder koud maar koelen wel lekker af als jouw konijn er op gaat liggen. Ook deze producten verkopen wij in onze webwinkel.

Gebruik geen koelelementen voor mensen. Als je even niet oplet en jouw konijn knaagt een koelelement kapot, is een enkeltje naar de dierenarts vaak het restultaat. Echt niet gebruiken dus, de vloeistof die er in zit is zeer giftig voor konijnen!


Doe je konijn NIET in bad. Dit vinden konijnen vaak niet fijn en het is ook niet nodig. Al denk je dat het warm genoeg is voor een bad, een konijn vat snel kou omdat zijn vacht niet makkelijk droogt. Omdat de ondervacht lang nat blijft is een konijn dan extra gevoelig voor tocht. Zelfs met warm weer kan een konijn dan kou vatten! Ook komen op een vochtige vacht sneller maden af. Als het om medische redenen moet, dan kun je je konijn natuurlijk wel in bad doen.

Laat jouw konijn op warme dagen ook vooral met rust. Doe niet te veel gekke dingen en ga niet elk half uur de complete konijnenren verbouwen. Te veel aandacht, anders dan normaal, kan juist ook voor stress zorgen. Dat wil je juist voorkomen met warm weer.

Plan bij voorkeur ook geen afspraak voor castratie of inentingen bij de dierenarts op een dag dat het warmer wordt dan 25 graden. Dierenartsbezoekjes veroorzaken helaas altijd heel wat stress, en afspraken die je kunt plannen kun je dus beter op een moment maken dat het minder warm is.

 


Water


In de zomer is het extra belangrijk dat je konijn altijd toegang heeft tot vers drinkwater. Zet eventueel naast een drinkfles ook een waterbakje neer.
Verkleurd het drinkflesje groen of geel? Dit zijn algen. In de zomer, als het zonnig is vormen zij zich sneller. Je kunt de drinkfles schoonmaken door er een beetje water in te doen en wat ongekookte rijst. Goed schudden en je flesje is weer schoon. Je kunt hiervoor ook een metalen ketting gebruiken (zoals er aan een stop vast zit voor in een bad of gootsteen) of een flessenborstel voor een babyfles.  Er zijn isolatiehoezen voor rond drinkflessen te koop. Deze zorgen er voor dat er minder tot geen algen in de drinkfles komen.


Voeding


Geef je konijn (mits hij er aan gewend is) vochthoudende verse groentes zoals een plakje komkommer of wat witlof. Geef groentes niet direct uit de koelkast, maar laat ze eventjes op temperatuur komen. Ook niet te lang, het is niet de bedoeling dat ze slecht worden. Haal de niet opgegeten groentes na een uurtje weg.
In de zomer als het erg warm is, zijn konijnen ook wat minder actief. Vaak hebben ze meer behoefte aan vers groenvoer dan aan krachtvoer. Het kan dus zijn dat je in de zomer de hoeveelheid voer iets kunt minderen. Controleer regelmatig het gewicht en de conditie van je konijn, dan kun je zijn voeding precies afstellen op zijn wensen.


Maden


Bij warm weer is plakpoep extra gevaarlijk. De vliegen en maden die dit met het warme weer extra goed aantrekt kunnen je konijn ziek maken. Check dus regelmatig het kontje van je konijn op plakpoep. En maak het zonodig schoon met een vochtig doekje of een vochtig babydoekje (dit ontsmet de huid ook). Als je konijn erg gevoelig is voor plakpoep kun je dit regematig herhalen.  Er is ook een middel op de markt dat je preventief kunt gebruiken bij konijnen met plakpoep. Beaphar anti- Myiasis heet dit. Plakpoep is meestal een gevolg van verkeerde voeding, zorg er dus voor dat het probleem vanaf de bron wordt aangepakt en kijk kritisch naar het voedingsschema van je konijn! Naast plakpoep kunnen ook wondjes en een vochtige, broeierige vacht vliegen en dus maden aantrekken.

Zorg er voor dat je in de zomer het konijnenhok echt goed op tijd schoon maakt, verschoon de toiletbak gerust 2x per dag en het hok echt 1x per week. Zo voorkom je maden en andere insecten zo veel mogelijk.


Myxomatose en VHS


Er zijn een drietal virusziekten die bij konijnen voorkomen. Myxomatose, VHS en RHD-2. Vervelende ziektes waar een konijn dat er niet tegen is ingeent aan dood zal gaan. In de zomer zitten er veel muggen, vliegen en vlooien, die de ziektes verspreiden. Ook kun je de ziektes aan je schoenen en kleding meenemen. 

Je kunt je konijn hiertegen laten inenten. Dit is in Nederland zeker aan te raden. Het komt hier zo veel voor dat het niet de vraag is of jouw konijnen het gaan krijgen, maar wanneer. Neem het zekere voor het onzekere en laat jouw konijnen (half)jaarlijks inenten tegen deze ziektes. 

Wil je meer over deze ziektes weten, lees dan het artikel over myxomatose en VHS. Wil je weten of deze ziektes bij jou in de buurt voorkomen of een melding maken van deze ziektes? Dat kan in dit topic op ons forum.


Wat te doen bij overhitting?


Konijnen zijn erg gevoelig voor hoge temperaturen. Bij temperaturen hoger dan 25 ˚C heeft een konijn het warm. Zorg er met de tips die in dit artikel staan voor dat het konijn voldoende mogelijkheden heeft om verkoeling te zoeken. Met al die voorzorgsmaatregelen zou je oververhitting moeten kunnen voorkomen.

Gaat jouw konijn echt gekke dingen doen? Bij oververhitting ligt een konijn er suf en lusteloos bij, anders dan zich "gewoon" rustig houden door het warme weer. De ademhaling gaat snel, soms heeft het konijn echt de bek open om naar zuurstof te happen. De ogen zijn vaak half gesloten en de oren voelen echt extreem heet aan. Het tandvlees en de binnenkant van de oogleden kunnen bij oververhitting ook donkerrood zijn. Heb je het idee dat jouw konijn echt oververhit is geraakt?

Temperatuur dan om er achter te komen of dat inderdaad zo is. Is jouw konijn echt oververhit, neem dan direct actie. Haal hem uit de zon en zorg voor een plekje op een koele plaats, vaak is het op warme dagen binnen in huis koeler dan buiten. Als een konijnecht  oververhit is moet je je konijn wel natmaken met koud water. Het is verstandig ook de dierenarts er bij te halen, hij kan jouw konijn tegen shock behandelen. Als een konijn niet behandeld word tegen oververhitting zal hij sterven. Let op de temperatuur van het konijn, je kunt een konijn met overhitting ook te veel laten afkoelen en zo een onderkoeling veroorzaken!! Als de lichaamstemperatuur blijft stijgen, ook regelmatig opnieuw het konijn koelen.

 

Meer weten?

 

Meer informatie over konijnen in de verschillende seizoenen:

konijnen in de lente

konijnen in de zomer

konijnen in de herfst

konijnen in de winter

Seizoensproducten in onze webwinkel.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren