Konijnen kunnen erg goed tegen kou. Toch zijn er wel een paar dingen die je kunt doen om het lekker aangenaam te maken voor je konijn in de winter.


Wintervacht

 

Een konijn maakt een wintervacht aan. Hier doen ze ongeveer 3 maanden over, dan pas is de wintervacht volledig. Ze beginnen hier dus al eind augustus / begin september mee. Als je een binnen konijn naar buiten wil doen, kan dit dus uiterlijk tot eind augustus. Later dan dat is het niet aan te raden om een binnenkonijn nog naar buiten te doen, je kan dan beter wachten tot het eind mei weer warmer is, en de temperaturen tussen dag en nacht niet meer zo veel verschillen. Je wil natuurlijk niet dat je konijn longontsteking krijgt.


Een konijn wat eenmaal buiten zit in de winter moet je ook niet zomaar naar binnen halen. Zij hebben namelijk een dikke wintervacht aangemaakt. Als je zo een konijn dan naar binnen haalt krijgt hij het veel te warm en kan hij oververhit raken. Vergelijk het maar met jezelf, als jij in de winter naar buiten gaat doe je ook een dikke jas aan, een muts op en een sjaal om. Als je dat allemaal aanhoud en lekker binnen in de woonkamer gaat zitten waar de verwarming aan staat begin je ook te zweten. Een konijn kan niet over zijn hele lijf zweten, zoals wij mensen dat kunnen en heeft dus meer moeite met het kwijt raken van warmte.


Oudere konijnen komen soms niet meer goed door de verhaarperiodes heen en krijgen een dunnere vacht. Heb jij een oud konijn, bekijk dan goed of zijn vacht nog wel in goede conditie is. Is dit niet het geval, dan is het verstandig om hem binnen in huis te laten overwinteren. Twijfel je aan zijn of haar conditie, raadpleeg dan een dierenarts.


Water


Zodra het begint te vriezen begint het gedoe... de drinkflesjes bevriezen! Heel vervelend, maar helaas niet te voorkomen. Zelfs niet volledig met de winterhoezen  die tegenwoordig te koop zijn. Het proces word hiermee wel vertraagd, maar het tuitje van de drinkfles bevriest nog wel. Hoewel het water dan nog niet bevroren is krijgt het konijn toch niets uit de drinkfles. Het beste is om een paar keer per dag vers water aan je konijn te geven. Geef geen warm of lauw water, dit koelt alleen maar sneller af. Gewoon koud water uit de kraan is het best. Je kan het water in een bakje aanbieden en een paar keer per dag een nieuw bakje neerzetten of je koopt een extra drinkfles. Eén fles heb je dan buiten aan het hok hangen, de andere staat binnen. Als de fles buiten bevroren is, vul je de fles die binnen staat en hang je die op aan het hok. De fles die aan het hok hing hang je binnen om te ontdooien. Dit kun je met drinkbakjes ook op dezelfde manier doen.  Ongeveer drie keer per dag een moment om te drinken is voldoende voor een konijn in de winter. Geef ook vochthouden groenvoer, daarmee krijgen ze ook lekker wat vocht binnen. Laat het echter niet te lang liggen, van het eten van bevroren voedsel kunnen ze diarree krijgen.


Huisvesting


Zorg dat het buitenhok op een beschutte plek staat. De wind moet er niet vol op staan en het is het best als er geen regen of sneeuw in komt. Hebben jouw konijnen een hok met ruime uitloop, dan is het geen probleem als de uitloop niet overdekt is. Konijnen hebben echter wel een beschutte plek nodig, zorg dus echt voor een goed, tochtvrij, vochtvrij en beschut konijnenhok.
Hulpmiddelen die je kunt gebruiken om jouw hok winter-proof te maken zijn:

  •  jute zakken; voor de openingen hangen, laat nog wel wat ventilatie door maar houd regen en sneeuw uit het hok,
  • Bouwzeilen en dekzeilen: ideaal om bijvoorbeeld een ren af te dekken in de winter, let wel op dat er geen water op blijft staan, je wil niet dat het dak in stort!
  • Tafelzeil: bij winkels als blokker, intratuin en leen bakker verkopen ze tafelzeil op rol, ook doorzichtig. Dit zeil kun je zelf gebruiken om de kanten van de ren of het hok die op de wind staan tocht en regenvrij te maken. Sluit niet het hele hok af met zeil, het is wel de bedoeling dat er genoeg zuurstof en ventilatie is.
  • beschermhoezen: er zijn konijnenhokken waarbij passende beschermhoezen gemaakt worden. Let wel op dat er wel voldoende ventilatie in het konijnenhok moet blijven, koop dus geen hoes die het hok volledig afsluit. Bij voorkeur alleen een hoes voor het traliewerk van de "bovenverdieping" zoals veel standaard kooien hebben.
  • Beschermgordijnen: het zelfde idee als een beschermhoes, alleen is een beschermgordijn alleen voor het afdekken van het traliegedeelte, de rest van het hok blijft vrij. Het voordeel is dat er voldoende ventilatie in het hok blijft. Voor sommige hokken zijn deze kant en klaar te koop, maar deze zijn ook zelf te maken.
  • Perspex: je kan een kunststof voorzetraam maken voor het konijnenhok. Dit zorgt er voor dat er nog wel licht binnen komt, maar dat het konijn geen last heeft van de weersomstandigheden. Let wel op dat je ook hiermee het hok niet volledig moet afsluiten, zorg voor voldoende ventilatie.

 

Bodembedekking


In de winter is het verstandig om een warme bodembedekker te kiezen voor in het konijnenhok. Zorg voor een goed vocht absorberende onderlaag, bijvoorbeeld papierkorrels of houtkorrels. Daaroverheen een laag stro. Stro is ideaal in de winter. Het is hol van binnen en houd daardoor warmte vast. Als het echt koud wordt, prop het hele (schuil/nacht) hok dan gewoon vol met stro. Je konijn kan daar een lekker holletje in maken en zit zo prima beschut tegen de kou. Hennepvezel, houtkorrels en beukensnippers zijn prima voor het gebruik in de zomer, bij binnen konijnen of als onderlaag onder het stro, maar in de winter houden ze niet genoeg warmte vast. Gebruik dit soort bodembedekkers in het konijnentoilet of als onderlaag, maar vul de slaapplek lekker met stro.

In december 2016 vroegen wij onze forumleden wat voor maatregelen zij nemen voor hun konijnen in de winter. Hieronder de uitkomst.

 

 


Temperatuur


Een konijn kan tot - 20 buiten blijven. Daarna begint het echter wel behoorlijk koud te worden. Geven ze zulke lage temperaturen af? Neem dan voldoende voorzorgsmaatregelen om het je konijn aangenamer te maken. Controleer ook regelmatig hoe het gaat met zijn gezondheid. Zieke of hele oude dieren moeten niet buiten zijn met deze lage temperaturen. Kijk of het mogelijk is hun hok te verplaatsen naar een schuurtje, bijkeuken of garage, zodat ze toch wat meer beschutting hebben tegen de kou. Haal ze eventueel naar binnen in een onverwarmde kamer.


Als het echt zo extreem is kun je je konijn ook een lekkere warme snugglesafe heatpad of een kruik geven (let op dat het geen kruik is die ze kapot kunnen knagen!) Geef konijnen wel zelf de keuze of ze er gebruik van willen maken. Verder kun je het hok heerlijk volstoppen met stro, een beschermgordijn voor de opening van het hok hangen en het hok eventueel verplaatsen naar een meer beschutte plek.

 

Sommige konijnen blijven ondanks de kou toch op een plek zitten waar ze niet beschut zijn. Of ze halen al het stro uit het hok en gaan op de kale bodem zitten. Voel in zo een geval in het kuiltje in de nek, achter de oren van het konijn. Dat hoort warm te zijn. Als het daar lauw of koud is, dan is het toch verstandig het konijn te verplaatsen naar meer beschutte en warme plek.


Voeding in de winter


Het is niet nodig om je konijn in de winter veel meer voer te geven dan in de zomer. Wilde konijnen eten in de winter juist minder, omdat er minder voedsel te vinden is.

Het verschilt natuurlijk wel per konijn. Merk je dat je konijn aan de magere kant is of gewicht verliest? Meestal is er dan wel een medische oorzaak waardoor dit komt. Zorg er voor dat je die oorzaak kan achterhalen (laat oa. het gebit goed controleren).  Geef konijnen die snel gewicht verliezen in de winter wel iets meer brokjes. Ook kun je je konijn verwennen met een lekker stukje winterpeen. Dit geeft ze net wat extra's en zorgt er voor dat ze ook goed vocht binnen krijgen. Let wel op, konijnen moeten wennen aan het eten van groenvoer, anders krijgen ze diarree.

Ideaal om in de winter bij te voeren zijn gedroogde kruiden. Meng deze door het hooi of voer ze apart. Door het voeren van gedroogde kruiden kun je de weerstand net even iets extra's geven. Daarnaast is het ook erg lekker voor je konijn. Gedroogde kruiden zijn te koop in de bunnybunch webwinkel.

Voor oudere konijnen of konijnen met een zwakke gezondheid kan het moeilijk zijn om ze in de winter op een gezond gewicht te houden. Overweeg naast bijvoeding in zo een geval ook of het niet verstandig is deze konijnen te laten overwinteren in een garage, bijkeuken of in de woning. Als ze minder energie hoeven te stoppen in het warmhouden van hun lijfje, kunnen ze de voeding gebruiken om een reserve op te bouwen. In de meeste gevallen is dat bij oude of zwakke konijnen geen overbodige luxe.

 


Wat te doen bij bevriezingen?


Dit komt gelukkig niet zo heel vaak voor, maar het is wel mogelijk. Door het te lang in sneeuw lopen kunnen bijvoorbeeld de voetkussentjes van konijnen bevriezen. Ook de oren kunnen bevriezen. Raadpleeg altijd direct een dierenarts voor advies.

Verwarm voorzichtig het aangetaste deel, bijvoorbeeld met vochtige hete doeken (niet boven de 39 graden!) Je kunt ook het gebied fohnen met een haardroger. Let er wel op dat de temperatuur op de huid niet te hoog wordt. Na het ontdooien is het verstandig om een kompres en een licht verband aan te brengen. Als het lichaamsdeel na het ontdooien weer de normale kleur krijgt of rood wordt is het in orde, wordt het zwart dan betekend het dat de plek te lang bevroren is geweest en zal afsterven.

 

Meer weten?

 

Meer informatie over konijnen in de verschillende seizoenen:

konijnen in de lente

konijnen in de zomer

konijnen in de herfst

konijnen in de winter

Seizoensproducten in onze webwinkel.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Save