+ Toon categorieën

Konijnen en het coronavirus

04/01/2020 07:17:00

Het houd de wereld flink bezig op dit moment, het coronavirus. Niet verwonderlijk dus dat we op het moment vaak de vraag krijgen of konijnen er ziek van kunnen worden.

Kunnen mijn konijnen het coronavirus krijgen?


Waarschijnlijk niet. Er moet natuurlijk nog veel onderzocht worden over dit virus, we weten er helaas nog niet alles van. Maar er is op dit moment geen bewijs dat de varianten van het coronavirus die op dit moment rondgaat onder de bevolking, onze huisdier konijnen kan ziek maken of infecteren. 

We snappen de vraag over de rol van huisdieren in deze situatie wel goed. Het virus is waarschijnlijk wel via dieren bij mensen terecht gekomen. Hoe dat precies verlopen is, is helaas niet bekend. Het vermoeden is dat het van vleermuizen overgegaan op een andere diersoort, en een tussengastheer. En dan naar de mens. In Azië is er een intensieve handel in wilde dieren, waar veel verschillende exotische wilde dierensoorten levend bij elkaar zitten. Dat zijn helaas vaak ideale omstandigheden voor virussen om van de ene naar de andere diersoort over te gaan, en uiteindelijk van dier naar mens. Daarover is op dit moment echter te weinig bekend. 

Een aantal honden in Hongkong hebben positief getest op het virus, maar hadden zelf geen klachten. Deze honden kwamen uit huishoudens waar de eigenaren zelf corona hadden. Een Belgische kat is positief gestest, maar dat is geen hele betrouwbare bron. De eigenaar heeft zelf via videobellen met de dierenarts een monster bij de kat genomen, en dat is onderzocht. Maar het baasje had zelf corona. De kat is alleen getest op sporen van het virus, niet op antistoffen. Het kan dus goed zijn dat er bij de kat een andere oorzaak was voor de klachten, dat is helaas niet goed onderzocht. Een vrouwtjestijger uit de New Yorkse Bronx Zoo testte positief voor corona, en heeft ook echt klachten zoals een droge hoest en slechte eetlust.

In mei 2020 werd bekend dat katten echt ziek kunnen worden van het coronavirus, met name jonge katten. Zij krijgen luchtwegklachten en/of maag- en darmproblemen. Er is nog steeds onderzoek aan de gang naar hoe besmettelijk het virus is van katten naar andere dieren en mensen. Van honden is bekend dat ze ook besmet kunnen raken, maar het waarschijnlijk niet overbrengen naar andere honden of mensen. Ook hier loopt nog onderzoek naar. Er is in Nederland onder de geteste honden één hond met antistoffen tegen het virus aangetroffen. De enige meldingen die er tot nu toe zijn waarbij mensen door dieren besmet zijn geraakt, is bij nertsenbedrijven. 

In China is inmiddels onderzoek gedaan naar de besmettelijkheid onder dieren. Zij hebben honden, eenden, varkens, kippen, katten en fretten besmet met het virus en gehuisvest naast soortgenoten die gezond waren. Alleen katten en fretten had het virus effect. En alleen bij katten bleek het overdraagbaar, zes geïnfecteerde katten werden naast zes gezonde katten gehuisvest, en daarvan kregen twee katten het virus. Zonder klachten overigens.

Op dit moment loopt er ook een onderzoek naar hoe het zit met konijnen en het coronavirus, maar daar zijn nog geen uitkomsten van bekend. 

Met de gegevens die nu bekend zijn, gaan we er dus van uit dat het virus echt vooral door mensen word overgedragen.

Preventieve maatregelen


Voor omgang met konijnen of andere huisdieren is het verstandig dezelfde preventieve maatregelen aan te houden als voor mensen onderling:

Was regelmatig je handen, voor en nadat je de konijnen gaat verzorgen.
Hoest en nies in de binnenkant van je ellenboog.
Gebruik papieren zakdoekjes.

Heb je zelf het coronavirus en heb je huisdieren in huis?

Dan is het wel aangeraden dat je contact met jouw konijnen en/of andere huisdieren beperkt. Is het niet mogelijk om het contact te beperken, was dan goed je handen voor en na elk contact. Nies of hoest niet in de richting van jouw konijnen, en altijd in de binnenkant van je elleboog. Heb je zelf coronavirus, draag een sjaal voor je mond, mondkapje of dek op een andere manier je mond af terwijl je met de huisdieren bezig bent.

Als het mogelijk is dat iemand uit het gezin die zelf niet besmet is de huisdieren verzorgt, heeft dat echt de voorkeur.

Heb je het idee dat één van jouw konijnen er toch ziek van is geworden?


Houd je konijnen zo veel mogelijk binnen. Bel dan de dierenarts voor advies en meld duidelijk dat jouw huisdier in contact is gekomen met het coronavirus. Laat dit dus duidelijk weten, zodat de dierenkliniek daar rekening mee kan houden en de juiste quarantaine maatregelen kan toepassen. De kans is groot dat de dierenarts zal kiezen voor een videoconsult in deze situatie, omdat een dier dat mogelijk ziek is door het coronavirus beter niet naar de praktijk kan komen.  Tot nu toe hebben de dieren (geen konijnen) die er ziek van zijn geworden darmklachten en luchtwegklachten gekregen door het virus. 

Een dierenarts bezoeken in corona tijd

Veel dierenklinieken hebben regels ingesteld voor bezoek aan de dierenarts.  Alle dierenartsen zijn gewoon nog open, afspraken zijn er mogelijk en ook de spoed-diensten gaan door, ook als er regels gelden zoals een avondklok of eerdere sluitingstijden voor winkels. 

Bij de meeste praktijken kun je gewoon een afspraak maken als vanouds. Sommige praktijken werken in bepaalde situaties wel met telefonische consults of video consults, bijvoorbeeld als iemand corona heeft, en een ziek dier in huis. 

Heb je een afspraak staan bij een praktijk, let dan op dat daar ook regels voor zijn. Dat wisselt wel wat per praktijk. Er is vaak een maximaal aantal mensen toegestaan in de wachtruimte, zodat er voldoende afstand gehouden kan worden. De stoelen staan vaak verder uit elkaar, zodat tijdens het wachten de 1.5 meter afstand gehouden kan worden. 

Ook verschilt het per praktijk of je nog mee naar binnen mag de behandelkamer in. In sommige praktijken mag je helemaal niet meer mee naar binnen en geef je je dier af, en krijg je het dier na onderzoek of behandeling terug. In andere praktijken mag je wel mee de behandelkamer in, mits je op 1.5 meter afstand plaats neemt (vaak staat er een stoel waar je op mag zitten). Bij andere dierenartsen hangen er spatschermen, zodat je daar achter kan plaatsnemen en wel van dichter bij kan toekijken. Het verschilt dus echt per praktijk. 

Bij alle praktijken geldt wel dat er bij voorkeur maar 1 persoon met het dier naar de praktijk mag komen. Het is dus niet de bedoeling dat het hele gezin mee komt, hoewel de meeste dierenartsen voor inslapen wel een uitzondering maken op deze regel. Heb je zelf het virus, of verkoudheidsklachten, mag je niet zelf met je dier naar de kliniek toe gaan. Regel dan iemand die voor jou met je huisdier naar de praktijk kan, of vraag of er andere mogelijkheden zijn zoals een telefonisch consult of beeldbellen. 

Heb je alleen medicijnen nodig, bijvoorbeeld een herhaalrecept, bel dan vooraf naar de praktijk. Dan zorgen ze meestal dat het voor je klaar ligt en dat je het op een afgesproken tijd af kan halen. Dat zorgt er voor dat je zo kort mogelijk binnen hoeft te zijn. 

Bronnen

Gebruikte bronnen bij het schrijven van dit artikel:


RIVM

LICG

NOS

Zoogdiervereniging

Geplaatst in Konijnen medische informatie Door  
Labels:
gezondheid