Konijn vermist?


Briefjes ophangen


Is jouw konijn vermist? Hang overal briefjes op; op school, bij supermarkten, bij dierenartsen, in bushokjes. Je kunt de briefjes ook in de brievenbus duwen bij je directe buren. Hoe meer mensen mee zoeken naar jouw konijn, hoe groter de kans dat hij wordt gevonden. Ook als je een konijn gevonden hebt kun je briefjes ophangen bij de supermarkt en dierenartsen. Hoe lief het diertje ook is, en hoe graag je het zelf ook wil houden; je zou zelf ook willen dat de vinder van jouw konijn contact zocht.


Amivedi


Zij registreren alle vermiste en gevonden huisdieren in Nederland. Zij vangen ze zelf niet op, maar houden wel bij welke dieren er vermist en gevonden zijn. Je kan zelfs melding maken van een gevonden konijn als je het nog niet gevangen hebt. Mocht de eigenaar zich melden, dan weet hij in ieder geval waar hij moet zoeken. Is jouw konijn vermist, of heb je er  één gevonden? Maak foto’s van het konijn en omschrijf het zo nauwkeurig mogelijk. Hoe nauwkeuriger de gegevens, hoe groter de kans dat het dier weer bij zijn baasje terecht komt. Het aanmelden van een gevonden of vermist huisdier kan via de website van amivedi

 

Dierenasiel of konijnenopvang


Neem contact op met plaatselijke dierenasiel en de konijnenopvangen in de buurt. Het kan goed dat jouw konijn daar is binnengebracht of dat het baasje daar de vermissing gemeld heeft. Je kan een vermissing zelfs bij politie (geen spoed) en de gemeente melden.


Dierenartsprakijken


Neem contact op met lokale dierenartsen of zij iets weten van een vermissing, of als jouw konijn vermist is, of er een konijn is binnengebracht. Het is verstandig om een gevonden konijn door de dierenarts na te laten kijken. Hij kan ziektes met zich meedragen die je misschien niet bij je eventuele eigen huisdieren in de buurt wil hebben. Ook kan de dierenarts het geslacht nakijken en een inschatting geven van de leeftijd en conditie van het konijn. In zeldzame gevallen worden konijnen tegenwoordig al gechipt, de dierenarts kan controleren of dat bij het gevonden konijn  het geval is.


Marktplaats / prikbord / facebook


Tegenwoordig kun je op internet ook laten weten dat jouw konijn vermist is, of dat je er één gevonden hebt. Websites als marktplaats, maar ook lokale prikborden en facebookgroepen, hebben vaak een plekje om dit aan te geven. Ook op de bunnybunch forums kun je een bericht plaatsen over het gevonden of vermiste konijn. Is jouw konijn vermist, houd dan zeker deze websites in de gaten!


Voorkom vermissing!


Konijnen zijn ontsnappers. Ze kunnen meer dan een meter hoog springen, zijn erg goed in het graven van kuilen en gangen en zelfs een houten schutting houd ze na een middagje knagen niet tegen. Laat je je konijn los in de tuin, controleer dan goed of deze voldoende afgesloten is. Het is niet alleen vervelend om je konijn te moeten vangen als hij ontsnapt is, hij kan ongelukken veroorzaken in het verkeer, schade aanrichten in tuinen van omwonenden, ten prooi vallen aan roofdieren en geld en tijd kosten van instanties als dierenambulance en opvangen, terwijl ze dat ook beter hadden kunnen besteden.

 

Chippen


Het is mogelijk je konijn te laten chippen. Dit gebeurt echter nog niet veel, maar er zijn al een aantal goede initiatieven om dit meer te gaan doen. Het zal het terugvinden van het konijnenbaasje wel een stuk makkelijker maken! Mocht jouw vermiste konijn gechipt zijn, laat dit dan zeker weten aan de instanties, zoals amivedi. Het kan zeker helpen om hem snel weer veilig bij jou thuis te krijgen.


Een konijn gevonden?


Meld bij amivedi, de gemeente en de lokale konijnenopvang / dierenasiel dat jij een konijn hebt gevonden. Dat zijn ook de eerste plekken waar het baasje gaat informeren als hij er achter komt dat zijn konijn weg is.
Een gevonden konijn houden


Een mager dier kan altijd ziek of oud zijn, of door een paar dagen zwerven gewicht zijn verloren. Trek dus geen overhaaste conclusies! Doe dus echt je best om de eigenaar te vinden, voor je het konijn “jouw eigen” maakt. Dat zou je ook willen als het jouw konijn was!


Wat staat er in de wet?


Een gevonden konijn is in dit geval een voorwerp. Over gevonden voorwerpen staat het volgende in de wet:

Als u een voorwerp vindt, bent u verplicht zo snel mogelijk aangifte te doen van de vondst. In de meeste gevallen doet u aangifte bij de gemeente (tegenwoordig kan dit vaak al via internet), in enkele plaatsen moet u hiervoor bij de politie zijn.

U kunt altijd de gevonden voorwerpen in bewaring geven aan de gemeente waar u aangifte doet (het dier komt dan in het asiel terecht via de dierenambulance). Als u besluit het voorwerp zelf te bewaren, bent u verplicht voor het onderhoud ervan te zorgen zodat de staat van het voorwerp niet verslechtert.
Als vinder kunt u eigenaar worden van het gevonden voorwerp. Heeft u het gevonden goed zelf in bewaring en wordt de eigenaar niet binnen een jaar bekend, dan vervallen de eigendomsrechten en wordt u eigenaar als u hierom vraagt. Als u geen aangifte heeft gedaan, kunt u nooit eigenaar worden van het gevonden goed.


Een gevonden konijn opvangen

Mocht je besluiten een gevonden konijn toch zelf op te vangen, zorg dan in ieder geval dat de instanties weten dat jij dat konijn opgevangen hebt. Zorg er voor dat het konijn niets te kort komt, juiste voeding en medische zorg mogen niet ontbreken. Begin er niet zomaar ondoordacht aan. Een konijn dat uit het wild komt kan besmettelijke ziekten en wormen bij hebben, en daarmee jouw andere huisdieren besmetten. Als het konijn dat jij hebt opgevangen een vrouwtje is, kan het goed zijn dat zij gedekt is door een wild konijn. Door het opvangen van het konijn kom jij dan met de verantwoordelijkheid van een nestje en het herplaatsen van half wilde konijnen te zitten. Geloof mij, dat is allebei niet makkelijk. Wij raden dus echt aan om een gevonden konijn naar een konijnenopvang of asiel te brengen, waar het dier eerst in quarantaine komt en de juiste zorg krijgt.