+ Toon categorieën

Een konijn optillen

07/23/2017 23:00:00

Voor veel konijnenbaasjes is het optillen van hun konijn lastig. Konijnen houden er niet van om opgetild te worden en omdat baasjes vaak bang zijn om het konijn pijn te doen, of niet goed weten hoe ze hun konijn nou precies op moeten pakken, geeft het vaak problemen.

Optillen vinden konijnen eng! Als een konijn in de natuur opgetild wordt, betekent dat zijn dood! Geen enkel konijn vind optillen leuk. Laat jouw konijn dus ook zo veel mogelijk met de pootjes op de grond staan. Soms is het echter nodig om opgetild te worden, bijvoorbeeld voor een gezondheidscontrole of om naar de dierenarts te gaan. Als het nodig is, zorg er dan voor dat het optillen niet langer duurt dan nodig is, voorkom zo veel mogelijk stress en als het konijn het wil aannemen, geef hem of haar dan na afloop wat lekkers. Ons advies is echt: til een konijn zo min mogelijk op! Zorg dat het in de dagelijkse zorg en gang van zaken niet nodig is om een konijn op te tillen. Zorg dat het konijn niet opgetild wordt om te knuffelen, maar laat ze zelf naar je toe komen. Til ze niet op tussen verschillende verblijven, maar zorg dat ze een aaneengesloten, voldoende ruim, verblijf hebben. 

Konijnen hebben als ze opgetild worden over het algemeen maar twee natuurlijke reacties: Spartelen met alles wat ze in zich hebben om vrij te komen, of een stille overgave. Bij het laatste zie je de stress aan het konijn vaak wel aan de houding, wijd opengesperde ogen en een snel bewegend neusje. Maar voor mensen die konijnengedrag niet goed kunnen lezen, lijkt het alsof het konijn het allemaal wel prima vindt. Helaas giert de stress op zo een moment wel rond in het konijnenlijf, ook al zie je het niet aan de buitenkant. We kunnen niet vaak genoeg benadrukken dat optillen niet iets is wat bij tam maken hoort. Laat ze met vier pootjes op de grond en zorg dat de normale dagelijkse zorg ook op die manier kan plaatsvinden. Konijnen zijn over het algemeen nieuwsgierige dieren die je, als je hun vertrouwen hebt gewonnen, heel veel kan leren, terwijl ze gewoon met vier pootjes op de grond blijven. Informatie over hoe je dat aan leert, lees je in het artikel over het tam maken van een konijn: https://www.bunnybunch.nl/informatie/hoe-maak-je-een-konijn-tam

In het onderstaande filmpje laat ik zien hoe je het beste een konijn kunt optillen. Verderop in dit artikel wordt het ook nog eens uitgelegd aan de hand van foto's.

Bij het optillen van een konijn is het belangrijk dat je gewoon doorpakt en niet teveel twijfelt. Aarzelen zorgt er alleen maar voor dat je konijn last krijgt van stress.

Hoe voorkom je dat je je konijnen moet optillen?


Zoals hierboven aangegeven, vinden konijnen optillen niet prettig. Veel konijnen komen tot een bepaalde acceptatie als ze het gewend zijn, ze ondergaan het. Maar echt prettig vindt geen enkel konijn het. Baasjes hebben dit niet altijd door, want het konijn blijft zo rustig zitten. Maar stress kan er ook voor zorgen dat een konijn juist verstijft, van angst stil en plat blijft zitten. Je kan er van uit gaan dat geen enkel konijn optillen fijn vindt, ook al spartelt hij of zij niet.

In sommige situaties kun je het echt niet voorkomen om konijnen toch op te moeten tillen. Als er bijvoorbeeld gezondheidshandelingen nodig zijn, zoals vachtverzorging, het wassen van het kontje als er diarree is, of als er een dierenartsbezoek nodig is. Gelukkig zijn er voor een aantal situaties prima alternatieve oplossingen, waarbij je je konijnen niet hoeft vast te pakken!

Wen ze een gezondheidscheck op vier pootjes aan. Als je je konijnen van het begin af aan leert dat jij ze aanraakt, terwijl ze gewoon op vier pootjes kunnen blijven staan, is dat erg praktisch om de dagelijkse gezondheidscheck te doen. Een goed moment om dit aan te leren is als je de brokjes gaat voeren. De meeste konijnen vinden die heerlijk en vallen er op aan. Geef ze een paar brokjes zodat ze rustig wat kunnen eten, en leer je konijnen rustig wennen aan jouw aanrakingen. In het artikel over het tam maken van een konijn staat een uitgebreide uitleg hoe je dit aan kunt pakken. Op die manier kun je de conditie van je konijnen goed controleren, zonder ze te hoeven oppakken. Als de check voorbij is geef je de rest van de brokjes, als een soort "jackpot" beloning omdat ze zo braaf zijn geweest.

Wil je jouw konijn optillen om in een reismand te stoppen, en is dat een ontzettende uitdaging? Leer jouw konijn dan met behulp van clickertraining dat de reismand leuk is en hij er ook zelf in kan stappen. Het is ook prettig om een konijn te leren dat een gezondheidscontrole, terwijl hij op vier pootjes staat, nodig is, zo kun je voelen of er geen klitten of plakpoep is en of hij goed op gewicht is. Ook dit is aan te leren met clickertraining. Meer over het trainen van jouw konijn vind je in dit artikel: https://www.bunnybunch.nl/informatie/clickertraining-met-konijnen


Manier 1: Met een hand achter de voorpoten en een hand onder de kont

Deze manier is de meest konijn-vriendelijke manier om een konijn op te tillen. Deze manier heeft dus altijd de voorkeur!

De meeste mensen denken dat je een konijn aan het nekvel moet optillen. Dit is echter een ouderwetse manier die de vacht kan beschadigen en door konijnen over het algemeen niet prettig vinden, het kan zelfs pijnlijk zijn. Hoewel wij hieronder ook optillen aan het "nekvel" (eigenlijk rugvel) uitleggen,  omdat er soms situaties zijn waarin het niet anders kan, geven wij echt de voorkeur aan het optillen met een hand achter de voorpoten en een hand onder de kont. Dit is voor het konijn een prettigere manier om opgetild te worden die geen pijn doet. 

Zorg dat het konijn voor je staat, met de kont naar je toe. Schuif een hand onder de buik van het konijn naar voren, tegen de voorpootjes aan. Je andere hand stop je onder de kont van je konijn.

Til je konijn rustig op. Zorg er voor dat je hem goed vast hebt. Als je dit voor het eerst doet en je konijn gaat spartelen zet hem dan weer rustig neer tot je zeker bent van jezelf en tot je konijn weer rustig is. Laat je konijn nooit vallen!

Om je konijn het best vast te houden, houd hem tegen je lichaam aan. Zorg er voor dat je zijn kont goed ondersteund. Je hand hoort onder de voorpoten te liggen, zelf vind ik het altijd handig om tussen mijn vingers een pootje te houden.

De laatste manier van oppakken kan erg handig zijn als je je konijn op schoot wil nemen om het geslacht van je konijn te bepalen. Hieronder laten wij zien hoe dit laatste het makkelijkst kan. Als je niet zeker bent van jezelf of je konijn is onrustig dan kun je het best met 2 personen het geslacht bepalen, zodat de een het konijn rustig vast kan houden en de ander beide handen vrij heeft voor de handelingen.


Leg jouw konijn niet volledig op zijn rug, dan raken ze "tijdelijk verlamd". Ze raken dan in een soort trance. Dit is een natuurlijk verdedigingsmechanisme wat konijnen hebben. Doordat ze zo in trance raken, kan het zijn dat het roofdier denkt dat ze dood zijn, en is er kans dat ze losgelaten worden en de aanval dus overleven. Het is niet wenselijk om huisdierkonijnen zoveel stress aan te doen. Leg een konijn dus nooit op zijn rug voor je eigen plezier.

Zie ook de informatie verder naar onder. Het best is om het konijn toch in een half zittende houding te laten, en dit alleen voor korte tijd te doen. De houding is onnatuurlijk om een konijn lang in te laten zitten. Gebruik het dus alleen voor kort durende handelingen zoals geslachtsbepaling. Je kunt het konijn voor langer vasthouden het best op jouw onderarm of schoot laten zitten in een normale, natuurlijke positie. 


Manier 2: In het nekvel pakken


Een konijn in het nekvel pakken is de "ouderwetse" manier om een konijn op te tillen. De vacht van een konijn kan er door beschadigen en hoewel een moederkonijn haar jongen wel in het nekvel pakt, zijn volwassen konijnen er niet echt meer voor gemaakt om aan "hun vel te hangen". Vergelijk het er maar mee dat kleine mensenbaby's ook erg lenig zijn, kunnen vallen zonder ernstige schade en hun benen in de nek kunnen leggen. Op een gegeven moment groei je echter door en raak je die flexibiliteit en lenigheid kwijt. Jonge konijntjes kunnen er goed tegen om door de moeder in het nekvel opgetild te worden, volwassen konijnen niet meer.

Voor schuwe konijnen, voor medische behandelingen of voor konijnen die optillen zo eng vinden, dat ze je helemaal open krabben, kan dit soms toch de enige optie zijn om het konijn op te tillen. Houd jouw konijn echter niet te lang aan het nekvel vast, en zet hem zo snel mogelijk op een oppervlak of jouw onderarm, zodat zijn gewicht niet meer aan zijn vel hangt.

Optillen aan het nekvel gaat als volgt:

Spreid je hand boven de nek van het konijn. Zorg dat je duim aan de ene kant is, en je vingers aan de andere kant. Voel eerst waar de schouderbladen van het konijn liggen. Druk vervolgens je vingers er tegen aan en trek het vel mee omhoog. Hoewel het in de "volksmond" nekvel genoemd wordt, til je het konijn dus eigenlijk op aan het (rug)vel ter hoogte van de schouderbladen. Als je een rustig konijn hebt kun je het best een paar keer oefenen om het vel goed te pakken, voor je het konijn daadwerkelijk van de grond tilt.

Als je het konijn goed vast hebt til hem dan omhoog en ondersteun zijn kont goed met je vrije hand. Door zijn kont vast te houden kun je voorkomen dat hij gaat spartelen. Als je een konijn namelijk alleen bij zijn rugvel vast hebt, kan hij zijn rug breken, als hij gaat spartelen. Mocht je konijn wel spartelen, houd hem dan niet te strak in de houdgreep, dat kan er voor zorgen dat ze hun rug breken of beschadigen. Je kunt het best een beetje meeveren met het gespartel om te voorkomen dat er grote druk ontstaat op de rug.

Om hem nu te dragen kun je hem op de arm zetten die de kont ondersteund. Dit is een prettigere positie voor het konijn als je hem even vast moet houden.

Konijnen van grote rassen kunnen ook op 2 plaatsen opgepakt worden, de ene hand zit dan in het rugvel ter hoogte van de schouderbladen, en de andere hand pakt dan het vel op de kont vast. Dit is echter alleen geschikt voor konijnen van grote rassen, en niet voor dwergrassen.

Een konijn op de rug leggen

Als je een konijn plat op zijn rug legt raakt hij een soort "tijdelijk verlamd". Mensen vinden dat schattig, omdat je van alles met je konijn kan doen en je konijn zich niet zelf kan bewegen. Aan het konijn is niet te zien dat het onprettig is, hij kan echt geen kant op. Dit wordt ook wel trance genoemd. Het is niet de bedoeling dat je jouw konijn in een trance brengt, zoals je soms op internet ziet. Dat is voor konijnen een hele angstige ervaring. Ze zijn zich volledig bewust van alles wat er in de omgeving gebeurt, maar kunnen niet vluchten. Op sociale media zie je onder andere filmpjes van een konijn dat in een wasbak gewassen wordt in deze houding voorbij komen. Dit raden wij echt niet aan en is erg dieronvriendelijk!

De trance waarin konijnen terecht komen als je ze op de rug legt  is een natuurlijk verdedigingsmechanisme wat konijnen hebben. Doordat ze zo in trance raken, kan het zijn dat het roofdier denkt dat ze dood zijn en is er kans dat ze losgelaten worden en de aanval dus overleven. Het is niet wenselijk om huisdierkonijnen zoveel stress aan te doen! Leg een konijn dus nooit op zijn rug voor je eigen plezier!

Geplaatst in Konijnen verzorging gedrag en opvoeding nieuw konijn Door  
Labels:
beginnerstips    training