Konijnenbaasjes willen het beste voor hun konijn. Aangezien hooi het belangrijkste voedsel is voor konijnen, is de kwaliteit van het hooi dus ook erg belangrijk! In dit artikel leggen we alles uit over hooi. Het belang er van, de soorten… kortom, alles wat je als konijnenbaasje moet weten!

 

Hoe wordt hooi gemaakt?


Al eeuwen lang voeren mensen hooi aan de dieren die gehouden worden als werkdier en voedseldier. In het verleden werd het vooral aan paarden en vee gevoerd in de wintermaanden, als het gras schaars was. Maar tegenwoordig wordt hooi aan meerdere diersoorten gegeven zoals aan konijnen en cavia's.


Hooi wordt gemaakt door boeren. Vroeger werd bijna alles met de hand gedaan, tegenwoordig zijn er machines bedacht die de boer een handje helpen. De boeren laten het gras groeien op hun akkers, zij maken een keuze voor een bepaalde zaad-mix en kunnen er wel of niet voor kiezen de akker op een bepaalde manier te bemesten om de groei te bevorderen. Afhankelijk daarvan kweken zij een bepaalde grassoort met een bepaalde analyse. Zij maaien het veld, drogen het hooi en slaan het op voor later gebruik. Gras groeit het hardst aan het eind van de lente en in het begin van de zomer. De boer bepaald het moment van maaien. Hierin zit soms wat verschil, het weer speelt een belangrijke factor. Dit is omdat als het gras gemaaid is, het op de grond blijft liggen. Daar maakt het de eerste start van het droogproces. Als er op dit punt veel regen bij het hooi komt, dan zal de kwaliteit van het hooi een stuk lager zijn.
De volgende stap is het opslaan van het hooi. Tegenwoordig zijn daar mooie machines voor gemaakt waar het losse hooi in gaat en er als een hooibaal weer uit komt. Een volgende machine pakt de baal weer op van het veld en legt hem op een kar om vervoerd te worden. Sommige boeren stapelen de balen nog met de hand op de kar. Vroeger werd het hooi door boeren met de hand in bundels geknoopt en vervolgens met paard en wagen naar een schuur gebracht om opgeslagen te worden.
Tijdens het opslaan van het hooi kan er vanalles mis gaan. Het hooi moet nog steeds verder drogen en moet op een juiste manier opgeslagen worden. Als dat niet goed gebeurd zal het hooi stoffig, vochtig of schimmelig. In het ergste geval is het onbruikbaar geworden. In zo'n geval raakt de boer zijn hele oogst kwijt. Als een boer het hooi niet voor eigen gebruik houd, worden de geoogste balen naar de fabriek gebracht waar ze geschoond, soms extra gesneden en verpakt worden. Dan belanden ze in een winkel om verkocht te worden aan de consument.


Waarom hooi voeren?


Hooi is hoog in vezels en laag in vetten en eiwitten. Konijnen hebben maar weinig vetten en suikers nodig, alleen dat wat van nature in grassen aanwezig is. Een konijn heeft een spijsvertering die 24 uur duurt. Het voedsel verplaatst zich in die tijd constant door zijn darmstelsel heen. Vezel trekt water aan in de darmen, waardoor de voedingsstoffen uit het gras gehaald kunnen worden. Het restproduct verplaatst zich weer verder en komt er uiteindelijk in de vorm van keuteltjes uit.
Zonder vezels krijgt een konijn ernstige spijsverteringsproblemen.  Als je je konijn zijn eigen formaat in hooi per dag geeft, voorzie je in de juiste hoeveelheid vezels per dag. Als je je konijn geen hooi geeft, vertraagt de spijsvertering. In het slechtste geval stopt de spijsvertering helemaal. Als een konijn 24 uur niet eet, vallen de darmen helemaal stil. Als dat het geval is, is het een spoedgeval en moet je direct naar de dierenarts in de hoop dat deze het spijsverteringsstelsel weer op gang kan krijgen.

 


De tanden van een konijn groeien zijn hele leven. Konijnen zijn zo ontworpen. In het wild eten ze namelijk de hele dag door grassen, waarvan de tanden goed slijten. Omdat wij onze huisdierkonijnen vaak brokjes geven in plaats van gras, slijten de tanden niet goed genoeg. Dat geeft pijn en problemen met het eten.  Ook voor de tanden en kiezen is het dus van belang om hooi te voeren.


Hoewel vezels het meest belangrijk zijn voor konijnen, zit er in hooi heel wat meer dan alleen vezels. Grassoorten zijn rijk aan vezels, vitaminen (A,B,C,E,K en panthotheenzuur) en mineralen (ijzer, mangaan, zink, siliciumdioxide, calcium, magnesium, fosfor en kalium).  Gras zit over het algemeen vol met antioxidanten en eiwitten. Het bevat daarnaast alle essentiële aminozuren, waaronder chlorofyl en enzymen.

Eet jouw konijn niet makkelijk hooi? Lees dan dit artikel met tips om jouw konijnen meer hooi te laten eten!Waar koop je hooi?


Je kan hooi direct bij een boer kopen. De kwaliteit kan verschillen, maar als je een geluk hebt kun je zeer goede kwaliteit kopen voor een hele lage prijs. Een baal hooi kost afhankelijk van de soort en kwaliteit 5-15 euro bij een boer. Hiervoor heb je dan 20-30 kg. Voordeel is dat je niet betaalt voor verpakking, vervoer en het merk dat er op zit. Nadeel is dat de kwaliteit meer wisselt dan van de verpakte merken.

Hooi is ook te koop in dierenwinkels en webwinkels. Dit zijn verpakte baaltjes. Het is een stuk duurder dan een baal kopen bij een boer, maar soms heb je die mogelijkheid niet. Voordeel is wel dat je precies weet wat voor hooi er in de verpakking zit en wat de analyse er van is. Ook is de kwaliteit van verpakt hooi stabieler. En als het niet goed is, heb je ook de mogelijkheid een klacht neer te leggen bij de producent. Er zit wel veel verschil in verpakt hooi. De budget pakken zijn vaak stoffig en niet groen. De betere merken hebben frisser, losser hooi van betere kwaliteit.

Als je wat rond kijkt naar de verschillende hooisoorten zul je heel wat verschillen zien: verschillende grassen, hoe het gesneden is, waar het vandaan komt, hoe lang het bewaard is. Goed hooi moet groen zijn, fris (zeker niet schimmelig) ruiken, niet vochtig zijn, en niet te veel stof bevatten. Hoe groener het hooi is, hoe dichter het nog bij echt gras zit. Hoe bruiner het hooi is, hoe minder voedingsstoffen er in zitten. Het vezelgehalte in bruin en groen hooi is wel gelijk.


Hooisoorten


Niet al het hooi is hetzelfde. Het grootste verschil zit in de grassoorten die gebruikt worden.  Maar ook al voer je altijd één vaste hooisoort, dan nog zal de kwaliteit wisselen. De voedingsstoffen in hooi zijn afhankelijk van verschillende factoren zoals hoe rijk de ondergrond was, het weer, het moment van oogsten en hoe lang het hooi bewaard is. Als het dus een jaar is waarin het voorjaar en de zomer erg vochtig zijn geweest, zie je dat terug in het pakje hooi dat je koopt.


Hieronder uitleg over de verschillende hooisoorten die er zijn en de gemiddelde analyse.Gewoon hooi (gedroogd gras)
Het standaard hooi dat je in een winkel koopt. Vaak als eigen merk van een keten, of als budgetverpakking. Maar ook de A-merken hebben "dried grass" hooi van betere kwaliteit te koop.
De gemiddelde analyse van dit hooi is: vezelgehalte 25-28 % eiwitten 12-14 % calcium 0,55 %
Merken: Barn-i hooi,  Burgess excel Forage, Supreme Russel Rabbit Tasty Hay, JR Farm biologisch hooi, Maggierep Hooi.


Timothy hooi
Een van de meest gebruikte grassen om hooi van te maken is timothy hooi. Timothy hooi is rijk aan vezels. Timothy hooi is wat duurder dan het gewone hooi, maar hiervor krijg je dan wel een laag eiwitgehalte en een laag calciumgehalte. Voor konijnen die tand- en kiesproblemen hebben en voor konijnen die moeten afvallen, is dit een fijne hooisoort. Ook zijn de stengels wat steviger dan het normale hooi, zodat konijnen er extra lang op moeten kauwen. Nog een pluspuntje voor het afslijten van de tanden dus.
Gemiddeld bevat timothy hooi 32-34% vezels, 8-11% eiwitten en 0.4-0,6% calcium
Merken:  Supreme timothy hay, beaphar timothy hay, Burgess Excel timothy hay, Nature’s best timothy hay.


Kruidenhooi
Kruidenhooi bestaat in de meeste gevallen uit weidehooi met daaraan toegevoegd bepaalde kruidensoorten.
Analyse: vezelgehalte 33 % eiwitten 7 % calcium 0,6 %
Merken: JR farm kruidenhooi, Barn-i kruidenhooi, Beaphar kruidenhooi.Alfalfa hooi
Een ander veelgebruikt gras is alfalfa, ofwel luzerne. Dit hooi is rijker in proteine en energie dan timothy hooi. Dit kan ideaal zijn om te voeren aan jonge konijnen, oudere konijnen en konijnen die moeten aankomen. Dit hooi is minder geschikt voor konijnen met nier- en kiesproblemen door het hoge calciumgehalte.
Analyse: vezelgehalte 28-34 % eiwitten 13-19 % calcium 1,2-1,4 %
Merken: Oxbow Alfalfa, Luzerne (in bunnybunch webwinkel per 100g te koop).


Weidehooi
Weidehooi bestaat uit een mix van grassen en kruiden. Het heeft een laag eiwitgehalte, maar over het algemeen wel een wat hoger calciumgehalte. 
Analyse: vezelgehalte 33 % eiwitten 7 % calcium 0,6 %
Merken: Nature’s best bergweidehooi, JR Farm bergweidehooi, oxbow organic meadow, vitakraft vitaverde Hay&dandelion


Haver
Voor paarden veel gebruikt in de hooisoorten, en sommige paardeneigenaren voeren ook haver aan hun konijnen.  Op de Nederlandse markt is het niet zo bekend om aan je konijn te voeren, hoewel Oxbow het wel in het assortiment heeft zitten.
Analyse: Vezelgehalte 31 % eiwitten 10 % calcium 0,4 %
Merken: Oxbow oat

 

In april 2017 hebben wij aan onze forumleden gevraagd welke hooisoorten zij aan hun konijnen voeren. Hieronder de uitkomst van deze poll.

 

 

Gekke dingen in hooi


Soms duikt er opeens iets heel geks of vies op in je hooi. Een dode muis, een kikker, een steen, een stukje plastic, metaal of een plantensoort die er niet in zou mogen zitten. Hooi is een natuurproduct. Alles wat in het gras zit op het moment van oogsten, wordt meegenomen door de machines. Er worden wel controles uitgevoerd op het hooi, afhankelijk van het merk en de soort zal het wel kunnen verschillen. Boeren controleren de akker voor het maaien, maar zij kunnen altijd iets missen.  Soms wordt hooi nog geschud om stof en gekke dingen er uit te halen en sommige merken verpakken het hooi met de hand om de laatste controle te houden. Maar afhankelijk van het merk en de kwaliteit kun je dus best wel eens (of wat vaker) iets geks tegen komen Het is dus altijd verstandig om voor je het hooi in het ruifje bij de konijnen doet zelf ook even goed te kijken of het schoon en fris is, en goed genoeg om aan je konijnen te voeren.  Als je iets vind dat echt niet in een pak hooi zou mogen zitten, meld dit dan vooral ook bij de winkel waar het pak gekocht is en/of bij de producent van het hooi. Zo kunnen ze het in de toekomst helpen voorkomen.

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Save