Achtergrond van het konijn

Als je een konijn bij een goede fokker vandaan haalt heb je grote kans dat het konijn al goed aan mensen is gewend op het moment dat het bij jou in huis komt. Ook konijntjes die in de opvangen geboren worden worden over het algemeen goed tam gemaakt. In de dierenwinkel zitten echter vaak jonge konijntjes die nog niet goed gesocialiseerd zijn. Bij deze konijntjes kan het even tijd kosten om ze tam te maken.  Als je een ouder konijn uit een opvang haalt kan het ook zo zijn dat het een wat schuwer konijn betreft. Deze konijnen zullen niet altijd volledig tam kunnen worden, maar er kan zeker een stap in de goede richting worden gezet. Hier enkele tips voor het tam maken van een konijn.

 

Zorg dat de basis goed is

Ook bij het tam maken van een konijn geldt dat je moet zorgen dat de basis goed is.Zorg er voor dat het verblijf groot genoeg is, dat het konijn niet alleen leeft, castreer/steriliseer het konijn, zorg voor de juiste voeding en zorg dat er geen medische problemen zijn die het humeur van het konijn beinvloeden.

 

Tijd en geduld

De beste manier om een konijn tam te maken is met veel tijd en geduld. Als je een nieuw konijn hebt, laat hem dan de eerste dagen met rust. Zorg er voor dat de omgeving rustig is en het konijn op zijn gemak zijn verblijf kan inspecteren.

Als het konijn na een paar dagen aan het verblijf gewend is, ga dan op je buik in het hok liggen (of op je hurken bij een kooi op pootjes, maar zorg dat je laag bent). Praat zachtjes tegen het konijn en geef hem wat lekkers als hij het aan wil nemen. Neemt hij het niet aan, leg het dan in zijn hok. Je kan hiervoor iets van groenvoer gebruiken, maar bijvoorbeeld ook gewoon de dagelijkse brokjes. De meeste konijnen vinden die lekker genoeg om er enthousiast voor te zijn, en ze uit de hand aan te pakken.

Na een paar dagen kun je de kooi van je konijn open doen en wachten tot je konijn nieuwsgierig genoeg is om naar jou toe te komen. Laat het konijn rustig snuffelen en maak geen onverwachte bewegingen. Geef het konijn weer iets eetbaars uit de hand.

Als je konijn goed gewend is aan jouw aanwezigheid kun je proberen hem voorzichtig te aaien. Begin door het konijn aan jouw vingers te laten snuffelen en uit jouw hand te laten eten. Ga steeds een stapje verder met het aanraken van je konijn. Uiteindelijk is het de bedoeling dat hem zonder dat hij schrikt of in elkaar duikt  kunt aaien.

Als je overeind staat zal je konijn jou zeker in het begin als een dreiging zien. Konijnen zijn prooidieren en kunnen daardoor erg schrikachtig en bang zijn. De meeste dieren die het op konijnen voorzien hebben komen van bovenaf op het konijn af. Je moet jouw konijn laten merken dat jij niet eng bent. In het begin is het daarbij dus erg handig als je op dezelfde hoogte bent als jouw konijn.

Zelf voer ik in de ochtend de konijnen hun portie brokvoer en geef ik de eerste paar brokjes uit de hand. Dit vind ik een fijne manier om nieuwe konijnen tam te maken, zeker als er in een koppel één konijn al aan deze gewoonte gewend is, pakken ze het heel snel op.  Ook is het gelijk een goed controlemoment voor het welzijn. Als ze niet direct op de brokjes afkomen, is er echt 9 van de 10 keer wat mis. Ook kun je gelijk kijken of ze eten zonder te kwijlen, of de oogjes schoon zijn, of ze goed bewegen en als ze eenmaal gewend zijn dat je ze aanraakt in ruil voor het lekkers is het ook handig om even te controleren of het gewicht nog goed is en of er geen plakpoep of maden zijn. Ook is het handig dat ze gewend zijn beloning uit de hand te pakken voor het geval dat je ze wil trainen of als je medicijnen moet toedienen.

 

Optillen

Pak je konijn zeker in het begin niet op als het niet nodig is. Konijnen houden niet van oppakken, en veel oppakken zal ze eerder schuw dan tam maken. Het is beter om altijd je konijn zelf naar je toe te laten komen of ergens in te laten lopen, dan hem oppakken om te knuffelen of ergens in te stoppen (bijv. in een vervoersmand). Als je konijn goed tam is en niet bang of schrikachtig meer is kun je hem er rustig aan laten wennen dat hij opgepakt kan worden door jou. Doe dit echter niet te snel. De beste manier om een konijn op te pakken is door je ene hand onder zijn kont te houden en jouw andere hand onder zijn borst. Als je hem eenmaal opgepakt hebt laat hem dan op jouw onderarm rusten. Op die manier zit het konijn weer in een natuurlijke houding. Konijnen kunnen ook bij hun nekvel opgepakt worden, maar persoonlijk doe ik dat liever niet tenzij het niet anders kan. Bij sommige rassen kan dit de vacht behoorlijk beschadigen. In dit artikel staat een uitleg over het optillen van een konijn.

 

Een gezondheidscheck op vier pootjes

Iets wat vaak vergeten wordt aan te leren, maar wat heel handig is, is jouw konijn leren dat dagelijks een gezondheidscheck plaats vind. Het is niet nodig om jouw konijn hiervoor op te tillen. Het kan gewoon op vier pootjes.

Leer jouw konijn dat het normaal is dat jij even onder zijn kontje voelt, even over de ruggengraat aait, even kijkt of de nageltjes nog niet te lang zijn en hem kan aanraken terwijl hij rustig blijft. Als je een jong konijn aanleert dat dit normaal is, is dat heel handig voor als hij groter is!

 

 Angstige en extreem schuwe konijnen

Veel konijnen zijn angstig en schuw als ze bij hun baasjes komen. Dit kan komen door weinig tot geen socialisatie in de eerste weken van het leven, of door nare ervaringen in het leven van je konijn. Ook komen er soms kruisingen van wilde en tamme konijnen in opvangen terecht, dit blijven hele schuwe en drukke konijnen. Dit soort konijnen worden vaak vanuit opvangen herplaatst met de mededeling dat het kijk-konijnen zijn, maar dat wil niet zeggen dat deze konijnen nooit kunnen verbeteren.  Uiteindelijk zou het bij elk konijn moeten lukken om tot een acceptatie te komen. Het kan maanden of zelfs jaren duren, maar uiteindelijk zal er resultaat zichtbaar zijn. Al is het maar in de vorm van een nukkige acceptatie van je aanwezigheid. Konijnen zijn nou eenmaal bijzondere dieren met zeer sterke karakters.

Eigenlijk laat je een angstig of extreem schuw konijn op dezelfde manier wennen als elk ander konijn. Je neemt er alleen extra tijd voor. En met extra tijd bedoel ik geen minuten of uren, maar dagen, weken, maanden of zelfs jaren.

Een fijne manier om een angstig of extreem schuw konijn aan je te laten wennen is door in zijn buurt te gaan zitten, terwijl je iets anders doet. Ga in het verblijf van je konijn zitten of op de grond liggen of of bij je konijn in dezelfde ruimte terwijl het hok open staat en lees en boek of speel een spelletje op je mobiel (zonder geluid). Blijf zo gerust een paar uur zitten of liggen en negeer je konijn gedurende deze tijd. Doe rustig aan en herhaal dit een aantal dagen achter elkaar. Konijnen zijn van zichzelf nieuwsgierig en vroeg of laat zal je konijn naar je toe komen.Ook de meest angstige dieren. Laat hem lekker snuffelen aan jou en de omgeving en maak geen onverwachte bewegingen.  Als je dit een aantal dagen, of in extreme gevallen zelfs weken hebt gedaan kun je telkens iets toevoegen aan dit moment.


Begin tegen je konijn te praten, begin met rustige bewegingen. Benoem de dingen die je doet, gebruik telkens dezelfde woorden zodat je konijn weet wat hij kan verwachten. Is je konijn goed aan je gewend, steek dan een hand uit en laat hem snuffelen. Misschien wil hij zelfs wel iets lekkers aannemen uit je hand. Herhaal dit dagen achter elkaar, tot je konijn dit gebruik goed gewend is. Maak dan pas de volgende stap. Dit kan bijvoorbeeld een nieuw voorwerp in de omgeving, of aaien zijn. Ga er wel van uit dat de stap om je konijn op te tillen bij een angstig konijn veel tijd gaat kosten. Eerst moet je konijn namelijk gewend zijn dat je hem aanraakt. Leer wennen dat je hem op zijn rug aanraakt, maar ook op zijn buik en onder zijn achterste voor je hem voor de eerste keer optilt. Volgende stappen kunnen allerlei handelingen zijn, van het leren accepteren van nagels knippen, zelf in een vervoersmand te gaan zitten tot het rijden in de auto of het op de tafel zitten bij de dierenarts voor inentingen.  Voor angstige en schuwe konijnen zijn dit echt zenuwslopende dingen, die je het best op een rustig tempo bekend kan maken.

Bewaren

Save

Save