Niet alle soorten groenvoer zijn even goed voor konijnen. De soorten die in deze lijst staan mogen aan konijnen gegeven worden. Sommige soorten hebben wel een "gebruiksaanwijzing". Dit staat duidelijk in de lijst vermeld. Lees ook ons artikel groenvoer voeren aan een konijn. Daarin staat een uitleg hoe je een konijn leert groenvoer te eten, en wat makkelijke groentes zijn om mee te starten.

Gras


Iets wat altijd vers in de groenteschotel van je konijn mag is gras. Gemaaid gras mag je niet geven, geplukt gras wel. Gemaaid gras mag pas gegeven worden als het een aantal weken heeft kunnen drogen, dan is het namelijk hooi geworden.

 

Dagelijks menu

Bij het samenstellen van een dagelijkse groenvoerschotel moet je er rekening mee houden dat je konijn eerst moet wennen aan een nieuwe soort. Begin dus met kleine hoeveelheden. Bij veel soorten groenvoer is het ook nog eens zo dat het wel goed is voor je konijn, maar niet elke dag. Wissel dus gerust af met de verschillende soorten groenvoer, zodat je konijn een gevarieerd menu krijgt.

Fruit

Let op dat fruit meer een lekkernij is, en dat dus met mate gegeven moet worden! Met sla en koolsoorten moet je wat voorzichtig zijn. Sommige konijnen zijn hier gevoelig voor en krijgen er diarree of gas in de darmen van. Je mag het wel geven, maar met mate en in combinatie met veilige groenten. Let goed op de keutels van je konijn, zolang die er goed uit zien, kun je gerust groenvoer blijven voeren.

 

 

Lijst met veilige groenvoersoorten

Groenten

aardpeer
alfalfa
andijvie
biet
bleekselderij
bloemkool
boerenkool
broccoli
chinese kool
cichorei
courgette
ijsbergsla
knolselderij
komkommer
koolrabi
koolraap
luzerne
mais (alleen de bladeren en stengels, oppassen met de kolven!!)
paksoi
paprika (niet de plant, alleen de rijpe vrucht! )
pastinaak
pompoen (met mate)
radijs
ruccola
selderie
sla
spinazie
spruiten
spruitkool
spurrie
taugee
tomaat (alleen rijpe tomaten, geen tomaten die niet goed rijp zijn en ook de plant niet!)
veldsla
venkel
waterkers
witlof
wortel (ook het loof!)
zonnebloem


Fruit

aardbeien
ananas
appel
banaan
bosbes
bramen
druiven (zonder pit)
druivenstruik (bladeren en takken)
frambozen (ook de takken en bladeren van de struik)
grapefruit
kersen (Alleen de rijpe kersen, zonder pit. Bomen, bladeren en bloesems zijn giftig).
mandarijn (zonder pit)
meidoorn (bessen)
meloen
nectarine (niet te veel)
papaja
peer
rode bessenstruik
sinaasappel
Veenbes
watermeloen
zwarte bessenstruik

De meeste fruitbomen zijn veilig, met één belangrijke uitzondering: Let op dat je geen vruchten, pitten of takken geeft van steenvruchten (oa. pruimen, perziken, abrikozen, avocado's, olijven, dadels, walnoten en mango's. ) De enige uitzondering hierop zijn kersen, die mogen konijnen wel (met mate).Kruiden

Meer informatie over het voeren van (gedroogde) kruiden vind je in dit artikel.

Kruiden kunnen invloed hebben op de werking van medicijnen die de dierenarts voorschrijft. Voorbeelden van kruiden die invloed hebben zijn bijvoorbeeld weegbree, valeriaan, kruidenpreparaten met groene thee, sint janskruid, echinacea, mariadistel, knoflook en rode salie. Geef jij kruiden en krijgt jouw huisdier ook medicatie van de dierenarts? Geef dat dan altijd aan bij de dierenarts en vraag of het kwaad kan. Je wil niet dat de kruiden de werking van de medicijnen versterken of verzwakken.

aardbeiblad
basilicum
berkenblad
brandnetel (alleen gedroogd of heel jong)
braam (takken, bladeren en vruchten zijn veilig)
citroenmelisse
dille
dovenetel
duizendblad
echinacea
gierst (hiervan wordt stro gemaakt)
goudsbloem
haver (hiervan wordt hooi en stro gemaakt)
hazelaar
herderstasje
kamille
korenbloem
komkommerkruid (bernagie)
marjolein
munt
paardebloemblad
peterselie
pepermunt
roos (niet uit bloemenwinkel ivm pesticiden)
rozemarijn
salie
tarwe (hiervan wordt stro gemaakt)
tijm
valeriaan
viooltje
wilgenblad
zonnebloembladeren

 

Bomen

Van onderstaande boomsoorten is het veilig om takken en bladeren als knaagmateriaal te geven. Geef alles wel met mate, te veel van hetzelfde is niet goed. Ook is het niet de bedoeling dat ze bijv. minder hooi gaan eten door een grote  hoeveelheid knaaghout. Zorg er voor dat het altijd onbespoten takken en bladeren zijn! Was de takken ook altijd goed en geef liever geen takken waar vogelpoep op zit.

De meeste fruitbomen zijn veilig, met één belangrijke uitzondering: Let op dat je geen vruchten, pitten of takken geeft van steenvruchten (oa. pruimen, perziken, abrikozen, avocado's, olijven, dadels, walnoten en mango's. ) De enige uitzondering hierop zijn kersen, die mogen konijnen wel (met mate).

Appelboom (geen sierappel)
Bamboe
Beuk (beukennootjes wel met mate!)
Berk
Eik
Els
Hazelaar (hazelnoten wel met mate!)
Perenboom
Populier
Tamme kastanje (takken, kastanjes wel met mate!)
Wilg (alle soorten)

 

Bewaren

Save

Save

Save