In de dierenwinkel worden vaak hele jonge konijntjes verkocht. Op die leeftijd kun je nog niet 100% zeker zijn van het geslacht van het diertje. Ook is het personeel vaak onkundig in het bepalen van het geslacht van een konijn. Het is daarom handig, zeker als je 2 konijnen hebt, om zelf nog even te checken of het een ram of voedster is.

Op jonge leeftijd is het erg moeilijk om te zien of het konijn een ram of een voedster is. Pas als het konijn verder ontwikkeld is is het pas echt duidelijk zichtbaar. Ook dierenartsen en ervaren fokkers zitten er wel eens naast! Wees een oeps-nest voor en controleer zelf nogmaals goed of de geslachten van jouw konijnen kloppen.

Het gaat om de afstand van de anus en geslachtsopening en de vorm van de geslachtsopening. Bij een ram is de geslachtsopening rond en op grotere afstand van de anus. Bij een voedster is de geslachtsopening spleetvormig en dicht bij de anus.


In dit filmpje laat ik zien hoe je het geslacht van je konijn kunt bekijken.

 


Voedster

 Ram

 Nog een paar extra verschillen als de konijnen wat verder ontwikkeld zijn: Een ram krijgt ballen. Bij een gecastreerde ram of een jong konijn zijn deze echter niet te zien.  Ook kan een volwassen konijn ze intrekken, ze zijn dus niet altijd goed zichtbaar. Als je voorzichtig boven de geslachtsopening van een ram wrijft/zachtjes duwt komt het geslacht naar buiten.
Over het algemeen is de kop van een ram ook wat breder dan die van een voedster.

Hieronder nog een plaatje als hulp voor de geslachtsbepaling:

 


Geslachtsrijp


Rammen zijn geslachtsrijp vanaf een leeftijd van ongeveer 12 weken. Het is dus belangrijk dat ze op die leeftijd gescheiden van voedsters zitten, tot ze de leeftijd bereiken dat ze gecastreerd kunnen worden. Sommige dierenartsen doen dit tegenwoordig al zodra de ballen ingedaald zijn. Dat is meestal tussen de 10 en 12 weken, uiterlijk met een week of 15. Veel dierenartsen castreren al rammen vanaf de leeftijd van 12 weken. Op die manier hoeven nestgenootjes dus niet of maar korte tijd van elkaar gescheiden te worden.
Voedsters zijn meestal iets later vruchtbaar dan rammen, maar ook bij voedsters zou ik de leeftijd van uiterlijk 12 weken aanhouden om ze van rammen te scheiden, die leeftijd is immers nog veel te jong om zwanger te worden.

 


Gedrag


Er is bij konijnen geen typisch mannen of vrouwengedrag. Mannen kunnen sproeien, vrouwen ook. Je hebt vrouwen die pittig van karakter zijn, maar ook mannen die pittig van karakter zijn. Voedsters hebben iets sneller hormoongestuurd gedrag, zeker in het voorjaar. Ze gaan nestjes maken (schijnzwangerschap) en worden soms wat territoriaal en onzindelijk. Ook rammen hebben in het voorjaar last van hun hormonen. Vaak is dit het moment waarop een ram begint te sproeien en/of op allerlei speelgoed of zelfs op mensenvoeten begint te rijden als er geen soortgenootje in de buurt is. Als je dit gedrag wil voorkomen raden wij aan om voedsters en rammen tijdig te castreren.