+ Toon categorieën

Europese dwergmuis

01/05/2017 18:49:00

Samen met de Afrikaanse dwergmuis, is de Europese Dwergmuis een van de kleinste knaagdiertjes van de wereld


Hoe ziet een Europese Dwergmuis er uit?


De Europese Dwergmuis heeft een lichaamslengte van 5,4-7,8 cm, zijn staartlengte is 4 tot 7 cm en hij weegt 4 tot 10 gram. Het zijn kleine rood-geelachtige muisjes met een witte buik, hals en onderkaak.


Huisvesting


Europese dwergmuizen zijn niet moeilijk om te houden. Het best zijn ze te huisvesten in een hoog terrarium (zie foto's) of aquarium met veel klimgelegenheden. Let er wel op dat er een goede deksel op het aquarium zit zodat de muisjes er niet uit kunnen klimmen. Als bodembedekking kan zand of kleine beukensnippers worden gebruikt.Je kan ook nog gedroogde baldere gebruiken. In het wild leven deze diertjes in korenvelden en zijn dus zeer goede klimmers. Leuk is dan ook om het verblijf op te leuken met riet of korenhalmen. Verder kan je nog touwen gebruiken. Een radje om in te rennen vinden ze ook erg leuk. Voor de nesten kan je een hooibal gebruiken, of een bloempotje, of je kan een schuilplekje maken van stenen. De muisjes zullen als ze het geschikt vinden als nestje hier zelf hun nestje in bouwen. Biedt wat aan als nestmateriaal in de vorm van hooi gedroogde bladeren etc.


Voeding


Het beste is fijn vogelzaad, en universeelvoer, aangezien het ominvoren zijn. Vul de voeding aan met buffalowormpjes, groente en fruit. Visvoer vinden ze soms ook erg lekker en bevat dierlijke eiwitten dus dat is vooral goed om te geven tijdens de zoogperiode. Verder meten deze diertjes altijd de beschikking hebben over vers water en voer aangezien hun stofwisseling erg snel is.


Gedrag


Dwergmuizen zijn redelijk territoriale dieren. Het beste kunnen ze in triootjes gehouden worden, 1 man met 2 vrouwen. In een groot terrarium of aquarium kunnen 2 of meerdere triootjes gehouden worden, mits gezorgd wordt voor meerdere nestgelegenheden, voer- en drinkplaatsen. Het introduceren van nieuwe dieren kan lastig zijn er er wordt altijd wel even gevochten om de rangorde te bepalen.


Voortplanting


Europese dwergmuizen zijn geschlachtsrijp als ze 40 dagen oud zijn. De draagtijd is 19 tot 21 dagen, dan worden de jongen geboren. Er zitten gemiddeld 5 jongen in een nest. De jongen drinken 2 tot 3 weken bij de moeder, en gaan dan zelfstandig eten. Een Europese dwergmuis kan 2 tot 3 nesten per jaar krijgen, en wordt 2 tot 3 jaar oud.


Hanteren


Het hanteren van deze diertjes is niet eenvoudig. Ze zijn erg klein en snel. Je zou ze bij de staart kunnen oppkakken maar dat is niet zo makkelijk omdat ze zich snel kunnen omdraaien en dan hard bijten! Het makkelijkste is om een oud waterflesje door midden te knippen en de daar dan mee op te scheppen uit de bak. Aangezien het flesje doorzichtig is, kan je dan meteen de geslachten bekijken.

Geplaatst in Knaagdieren Muizen Door