+ Toon categorieën

Eekhoorns

01/17/2017 12:39:00

Bij een eekhoorn denken de meeste mensen aan een klein bruin diertje met een lange pluimstaart dat in bomen leeft. Er zijn echter veel verschillende soorten, en ze hebben niet allemaal een mooie pluimstaart. Niet alle soorten zijn geschikt om als huisdier te houden, en ook niet alle soorten mogen als huisdier gehouden worden.


Aanschaf


Er zijn 230 verschillende soorten eekhoorns. De soorten die je in Nederland als huisdier mag houden zijn; Grijze eekhoorn, Amerikaanse voseekhoorn, Dertienstreep grondeekhoorn, Aziatische grondeekhoorn (boerendoek), Driekleureekhoorn, Japanse eekhoorn, Palmeekhoorn, Peruaanse witnekeekhoorn en de Rotseekhoorn.
Let er op dat als je een eekhoorn aanschaft dat deze nog jong is, het liefst tussen de 8 en 16 weken oud. Op deze leeftijd kan de eekhoorn namelijk nog tam gemaakt worden. Een volwassen eekhoorn die al tam gemaakt is kan natuurlijk ook.
De uiterlijke kenmerken verschillen natuurlijk per soort, maar de eekhoorn moet levendig zijn, een glanzende vacht hebben en heldere ogen hebben die er schoon uit zien.


Huisvesting


Grondeekhoorns leven het liefst alleen. Ze houden ook erg van graven, je kunt ze dus het beste een lekkere bak potgrond geven om zich in uit te leven.
De minimummaten voor kooien zijn: 75x150x45 voor 1 eekhoorn, en 100x200x100 voor 2 eekhoorns, groter is natuurlijk beter.
Sommige eekhoorn soorten kunnen met vogels samen in een voliere gehuisvest worden. Toch zijn veel soorten ook erg territoriaal een gaat dit niet goed samen. Laat je daarom eerst goed informeren over de soort.
De kooi moet verder aangepast worden aan de eekhoornsoort. Eekhoorns hebben een nest nodig om in te slapen. Of dit nou een hol in de grond is of een nest hoog in een boom ligt aan de soort.


Voeding


Eekhoorns zijn alleseters. Ze eten zaden, noten, fruit, eieren, bloemen, knoppen, insecten, jonge twijgjes en zelfs dode dieren. In gevangenschap word er meestal een mix van knaagdier of konijnenvoer gegeven, met daarbij wat zonnebloempitten, nootjes, honden of kattenbrokjes en meelwormen. Daarnaast word er ook nog fruit en groente gegeven.


Verzorging


Eekhoorns zijn absoluut geen knuffeldieren. Het zijn kijkdieren die het best tot hun recht komen in een ruim buitenverblijf dat aangepast is aan de wensen van de soort. Grondeekhoorns moeten kunnen graven, en boomeekhoorns moeten kunnen klimmen. Verdiep je eerst goed in de soorten die er zijn en dan nog dieper in de soort die je besluit aan te schaffen. Dit voorkomt problemen, en zorgt er voor dat de eekhoorn(s) niets te kort komt/komen!

Een mannetje word gemiddeld 8 jaar, een vrouwtje gemiddeld 12 jaar. Ook dit kan enigszins verschillen per soort.
Denk voor je begint aan het nemen van een eekhoorn als huisdier goed na. Het is niet zomaar een huisdier en kan flink fout lopen als je niet de goede kennis hebt, of niet de goede middelen om het dier te verzorgen. Ik raad mensen die een eekhoorn willen gaan houden ook echt aan om eens bij een ervaren eekhoorn houder langs te gaan om te kijken wat het nou echt inhoud.

Voor meer eekhoorn- informatie kun je ook een kijkje nemen op deze websites:
http://www.eekhoornopvang.nl/
http://www.eekhoorns.nl

Geplaatst in Knaagdieren Eekhoorns Door